Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Schaker Mecking dicht bij top in Petropolis

PETROPOLIS, 17 aug. — De 21-jarige Braziliaan Henrique Mecking heeft zich vrijwel verzekerd van een plaats in het kanlidatenschaaktoernooi, waarvan de winnaar wereldkampioen Robert Fischer mag uitdagen. Mecking zegevierde in de 16e en op een na laatste ronde over Kagan en heeft nu samen de leiding met de Hongaar Lajos Portisch. Deze door de wol geverfde grootmeester bracht zijn kansen niet in gevaar en speelde op de 13e zet remise met David Bronstein, die na twee achtereenvolgende overwinningen door deze uitslag definitief werd uitgeschakeld. Portisch en Mecking hebben een voorsprong van een half punt op Geiler, die zijn eveneens met kwalificatie voor het kandidatentoernooi te honoreren plaats behield met een remise (eveneens in dertien zetten) tegen Borislaw Iwkow. Alleen Poloegajewsky, die van Tan won heeft nog een kans zich tussen het leidende trio te dringen.