Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Phnom Penh vrijwel totaal geïsoleerd

k 1 ,'" 1 pen conimunicatiecentrum. l i km ten nesten van de stad. Daardoor zijn bijradio-- telefoon- en telegraafverbindingen verbroken. w pt;\H WASHINGTON, 9 aug. — De Cambodjaanse hoofdstad Phnom vandaag vrijwel volkomen afgesloten van de buitenwereld na de guerrillaft"

Nadat de Rode Khmers de centrale ongeveer drie uur hadden bezet werden zij eruit verdreven, maar toen was 70 procent van de apparatuur vernield. Verwacht wordt dat het v>er tot zeven dagen zal duren voordat de schade is hersteld. Bovendien wordt ook de militaire omsingeling van de Cambodjaanse hoofdstad voortdurend nijpender. Vandaag viel de Amerikaanse luchtmacht guerrillaconcentraties op slechts 6 km van Phnom Penh aan, in een poging om de defensiekring rond de stad nog voor 15 augustus wat te verwijden. Alle commerciële vluchten van Phnom Penh naar Hongkong, Parijs en Saigon zijn tot de 15de augustus volgeboekt. Air France overweegt zelfs om de dienst op het Cambodjaanse vliegveld Pochentong af te gelasten nadat gisteren de Amerikaanse luchtmacht doelen bombardeerde op 2V» km van het vliegveld. Aan de nerveuze sfeer in Phnom Penh draagt ook een waarschuwing bij van de Rode Khmers in de vorm van pamfletten waarin de bevolking van de stad wordt gevraagd uit de buurt te blijven van strategische doelen, zoals militaire installaties, huizen van president Lon Nol en andere kabinetsleden die volgens de pamfletten "vernietigd" zullen worden in een massale aanval op de stad. Ook het radiostation van het Cambodjaanse nationale verenigde front (FUNK) van prins Norodom Sihanoek heeft gezegd dat eenheden van het nationale bevrijdingsleger Phnom Penh zijn binnengedrongen en waarschuwt de Cambodjanen weg te blijven van militaire doelen. De radio riep de bevoiicing op de wapens op te nemen tegen de Cambodjaanse regering en zich

aan te sluiten bij strijdkrachten. de guerrillaPentagon: maximum Intussen heeft het Amerikaanse ministerie van defensie gisteren bekend gr-maak* dat de bombardementen od Cambodja in een maand rijd tot een maxmium ïijn opgevoerd als gevolg van de steeds grotere druk van de kant van de guerrillastrijders. Het aantal vluchten van B-52 bommenwerpers is verhoogd van 40 tot 50 per dag terwijl het aantal vluchten met gevechtsvliegtuigen tot boven de 200 is gestegen. Voor de derde keer binnen vier dagen heeft een Amerikaans vliegtuig gisteren bij vergissing bommen laten vallen, op een dorp in Cambodja, dit keer langs hoofdweg 1 ten zuidoosten van Phnom Penh. Daarbij zouden 15 Cambodjanen om het leven zijn gekomen. De berichten hierover werden min of meer toegegeven door de Amerikaanse ambassade in Phnom °eno. maar het Pentagon ontkende de vergissing. Wanneer het bericht waar blijkt zal het aantal slachtoffers van verkeerde bombardementen in de afgelopen dagen zijn gestegen tot 149. Het Amerikaanse hof van beroep in New York heeft gisteren verklaard dat de bombardementen op Cambod;a door kunnen gaan tot 15 augustus. Het hof vernietigde daarmee een uitspraak van een lagere rechtbank die twee weken geleden de regering beval de luchtaanvallen te staken. ,Oe uitspraak van gisteren maakt een einde aan een unieke juridische strijd in de gelederen van de Amerikaanse gerechtshoven zelf die tot in het Hooggerechthof is uitgevochten. (Reuter-AP- UPI)