Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Italiaanse profclubs voor 126 miljoen in de schuld

MILAAN, 8 aug. — In het Italiaanse voetbal klopt de kas nog steeds niet. Franco Carraro. voorzitter van Liga-verenigingen, onthulde dat de 36 verenigingen uit de hoogste twee klassen gezamenlijk een tekort van 31,57 miljard Lire (ongeveer 126.000.000 gulden) in de boeken hebben staan. Die balans van het Italiaanse professionele voetbal werd opgemaakt op 30 juni, maar sinds die datum is voor een aantal clubs de situatie nog verslechterd.

In de transferperiode van juli hebben de verenigingen uit de A-liga, de hoogste klasse, een vier miljard lire (ruim 17 miljoen gulden) meer uitgegeven voor spelers dan werd ontvangen door de verkoop. Internazionale alleen al besteedde ruim twee miljoen gulden meer aan 'inkoop' dan de verkoop opbracht. Nooit in de geschiedenis hebben de prijskaartjes die aan de spelers hingen zulke bedragen vermeld als deze zomer. De clubs willen hun sterren niet kwijt en als er dan toch een wordt verkocht dan moet er een bedrag op tafel komen dat de financiële zorgen een flink stuk verlicht. AS Roma nam Pierino Prati over van AC Milan voor het recordbedrag van 675 miljoen lire (ongeveer 2.800.000 gulden). De

Romeinse club mag twee seizoenen doen over de afbetaling. In Italië meent men overigens dat de 26-jarige oud-international nu al over zijn hoogtepunt heen is. De prijs die voor Prati werd betaald, is overtroffen door het bedrag dat de pas negentienjarige Giancarlo Antognoni kreeg opgeplakt. Het scheelde ongeveer 100.000 gulden, magr Antognoni (ook wel de nieuwe Rivera genoemd) wordt dan ook beschouwd als een van de sterren van de toekomst. Fiorentina, de gelukkige bezitter van Antognoni, kreeg echter niet de kleine drie miljoen gulden, maar behield zijn speler. Door de sensationele vraagprijzen is er eigenlijk niet een werkelijk vooraanstaande voetbalter verkocht in de afgelopen zomer. Welke club immers zal Gigi

Riva of Paolino Pulici van zijn huidige club kunnen losweken, wanneer Walter Speggiorin al twee en een half miljoen gulden waard is. Dat bedrag heeft Fiorentina in ieder geval wel betaald voor de vleugelspeler van de „primavera" (Italië onder de 23 jaar). Speggiorin werd verkocht door Lanerossi Vicenza, dat hem in het afgelopen seizoen veertien keer in het topelftal opstelde, maar hem niet één keer een doelpunt zag maken. Juventus, kansloos in de Europacupfinale tegen Ajax, wilde zich versterken ten einde in het volgende seizoen ook de belangrijkste wedstrijd uit het toernooi van de landskampioenen te winnen. De club uit Turijn, in feite persoonlijk bezit van Fiat-directeur Agnelli, dacht aan Luigi Riva. Informatie op Sardinië leerde Juventus dat er natuurlijk te praten was, maar dat de echte onderhandelingen pas zouden kunnen gaan beginnen als een transferbedrag van zo'n zeven of acht miljoen gulden niet onredelijk zou worden gevonden. Juventus zag af van de besprekingen.