Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

ROTTERDAM Gevangenisstraffen na rellen Afrikaanderwijk

Door een onzer redacteuren ROTTERDAM, 29 aug. — Veertien Rotterdammers en drie Turken hebben zich gisteren voor de politierechter moeten verantwoorden voor brandstichting, opruiing tot geweld en het gooien met stenen in de Rotterdamse Afrikaanderwijk bij de ongeregeldheden in de periode van 10 tot en met 15 augustus. Een tweede groep moet volgende week voorkomen. • Twaalf Rotterdammers werden op grond van getuigenissen van politiemannen veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van één tot vijf maanden, waarvan twee voorwaardelijk. Een Rotterdammer, krijgt zijn vonnis volgende week te horen, een ander werd in verband met zijn psychische gezondheid veroordeeld tot dertig dagen waarvan tien voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Voor twee Turken luidde het vonnis drie weken cel, de derde werd vrijgesproken omdat de dagvaarding niet juist bleek te zijn. De officier van justitie, mr. J. G. F. A. Hage, zei de verdachten te willen onderscheiden in twee groepen : de bewoners van de Afrikaanderwijk, „Rotterdammers en Turken, die bij het zoeken naar de oplossing van een conflict naar de verkeerde middelen hebben gegrepen" en als tweede groep „de raddraaiers, die vaak avond aan avond als lichtschuwe kakkerlakken uit alle hoeken en gaten tevoorschijn kwamen om de politie te treiteren en met stenen te gooien." Hij voegde eraan toe met mensen uit andere wijken „geen consideratie" te hebben. Als eerste van de zeventien verdachten moest de 24-jarige chauffeur Leendert de V. zich verantwoorden, voor wat de officier kwalificeerde als een poging tot doodslag. Op de avond van 14 augustus had De V., ver van de linker Maasoever in zijn Crooswijkse woning, de televisiebeelden van de rellen gevolgd. Nieuwsgierig geworden was hij met zijn truck - zonder oplegger - naar de Afrikaanderwijk gereden. Daar had hij rondgekeken en was met de trekker enige malen heen en weer gereden door de wijk. Een peloton van de mobiele eenheid van de politie had getracht de auto volgens opdracht aan te houden om de man te arresteren, waarop De V., bang geworden, de trekker had gestart. „De kwalificatie poging tot doodslag klinkt vrij hard", aldus mr. Hage, „maar De V. Is uitvoerig gewaarschuwd door luidsprekers. Zeven of acht agenten moesten voor zijn wagen wegspringen. Hij kon op zijn klompen aanvoelen, dat hij een groot risico nam." De V. die volgens zijn raadsman mr. P. Smidt van Gelder ,,een doodgoeie, gezagsgetrouwe jongen" is, zei dat hij alleen maar weg had willen gaan. Tevoren zou hij gezien hebben, hoe vier jongens uit een auto werden geslagen en daarom durfde hij niet uit zijn cabine te komen, toen agenten met gummilatten op zijn ruiten sloegen. De eis van de officier luidde drie maanden gevangenisstraf, volgende week maandag doet de politierechter uitspraak. De twintigjarige tuindersknecht Johannes A. L. uit Overschie hoorde zes maanden tegen zich eisen. Hij was door de politie aangehouden omdat hij op zondag 13 augustus met stenen had gegooid naar agenten van de mobiele eenheid. Bij het afdraaien van een videoband, die een actualiteitenrubriek had gemaakt van de rellen in de Afrikaanderbuurt, was hij echter herkend als de man die op diezelfde dag brand had gesticht in een pension in de Wapenstraat. Daar had hij benzine naar binnengegoten en die aangestoken. Zijn raadsvrouwe vroeg om clementie : L. had een moeilijke jeugd doorgebracht in verschilwafeen eh vTfen n dinnetje b van n hèm zwanger geraakt van een Turk. De benzine had hij niet zelf meekregen ht Mr! a Jolles deed er^n zijn vonnis iets af en kwam op 5 maanden, waarvan twee voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Een tweede brandstichter, de 21-jarige constructieschilder Randolph R. van K - , uit d , e venierswijk, was met verder gekomen dan êen poging. De molotov-cocktail die hij op 13 augustus naar een pension in de Wapenstraat gooide, bereikte zijn doel niet. Van K. struikelde en de fles viel op de grond. Verder had hij diezelfde dag de pensions met stenen bekogeld. Tegen hem eiste de officier drie maanden gevangenisstraf. Het vonnis luidde tien weken. Zwaar tilde de officier aan de actie van de 22-jarige Jacob P. uit de wijk Feyenoord. Vier maanden eiste hij tegen die

man, die volgens getuigen op 12 augustus een groep van ongeveer zestig mensen had opgeroepen tot een misdrijf tegen het leven, huisvredebreuk en vernieling. Een politieman in burger had hem horen roepen : „Waar wonen de Turken, we moeten de Turken hebben. Ze gaan er allemaal aan, die etters. Kom op, jongens, ik ruik ze al." Voor de deur van een Turkenpension in de Oleanderstraat zou hij geroepen hebben : „Trap de deur in" en „Alles slaan we eruit. We rotten ze de straat op, die vuilakken." In dezelfde straat had hij die dag ook met stenen gegooid. Eerder was hij veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf wegens openlijke geweldpleging en het toebrengen van lichamelijk letsel. De politierechter veroordeelde hem nu tot drie maanden cel. Tegen een tweede opruier, de 33-jarige Ierse monteur Patrick C. uit de Afrikaanderbuurt, eiste de officier drie maanden en vonniste mr. Jolles twee maanden. Volgens de politie was de man > die al enkele jaren in Rotterdam woont, lichtelijk dronken toen hij op donderdag 10 augustus in de Paarlstraat had geroepen : „Die rot Turken moeten het land uit". Op de zitting verklaarde de Ier helemaal niets tegen Turken te hebben. Mr. Hage meldde, dat de man nog in een proeftijd loopt van een veroordeling voor een vermogensdelict. De derde opruier, de negentienjarige los werkman Izaak C. j). Afrikaanderbuurt, zou 0 p 15 augustus hebben geroep en ; „Jongens kom op, we goo ien alles in elkaar. De gemee nte betaalt toch". Met stenen had hij die dag naar Turkenpensions en wagens van de me gegooid, twee dolkmessen waren van hem in beslag genomen. Zijn raadsman vond de eis van drie maanden te hoog, omdat D.'s vrouw aan beide benen verlamd is en niet zonder zijn hulp kan. Vonnis : 10 weken. vijf Rotterdammers uit Feyenoord en wijken die verder van

de Afrikaanderbuurt liggen, werden veroordeeld tot een maand gevangenisstraf omdat politiemannen verklaarden dat zij met stenen hadden gegooid naar agenten, politiewagens en pensions. Een van hen, de negentienjarige vorkheftruckbestuurder Robert A., had een politieman licht verwond aan een been. Volgens zijn raadsman was hij al zwaar gestraft omdat hij zijn baan en zijn verloofde was kwijtgeraakt. De 23-jarige Michiel C. J. de G., automonteur, had al tien veroordelingen achter de rug, maar zei gisteren: „Ik heb nu m'n les wel gehad", doelend op de klappen met de lange lat. Stenengooier Reinier M. W. de V. (20) kwam tot zijn gedrag omdat hij een verschrikkelijke hekel heeft aan Turken. Zijn raadsman verklaarde, dat De V. op vijftienjarige leeftijd het huis was uitgezet door de Turkse vriend van zijn moeder. Hij zou nu echter hebben ingezien dat het fout is deze wrok af te reageren op een groep Turken. De drie Turken, die gisteren waren gedagvaard, ontmoetten begrip bij de officier, omdat zij betrokken waren bij de problematiek. Op zondag 13 augustus hadden zij volgens getuigende politiemannen met stenen gegooid op het Afrikaanderplein, een actie die mr. Hage bestraft wilde zien met vier weken. De fabrieksarbeiders Ali Mehmet A. (34) en Mehmet I. (38) wonen dicht bij het plein, maar ontkenden daar met stenen te hebben gegooid. Het vonnis tegen hen luidde drie weken. De derde Turk, de 31-jarige pijpfitter Recep B., was volgens zijn raadsvrouwe per ongeluk in de rellen terecht gekomen, omdat hij op weg was naar Katendrecht. Met een stuk hout zou hij een lid van de mobiele eenheid tegen de schouder hebben geslagen, maar daarvan werd hij vrijgesproken. Volgens de dagvaarding was hij samen met anderen in actie geweest, maar op de zitting werd duidelijk, dat hij alleen op het plein had gestaan.

Voor de politierechter verscheen een groot aantal politiemannen dat bij de acties in de Afrikaanderbuurt betrokken was geweest