Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Taal

Wipperoeri en de dappere club

34. — O, wat verschrikkelijk! Ze hadden per ongeluk graaf Raaf een pak slaag gegevenl Maar het ergste was, dat de graaf in alle talen zweeg! En dat betekende dat hij laaiend was! Pas toen hij het zand van zich afgeklopt had en z'n strikje weer in orde gebracht, begon hij te spreken. Maar met ingehouden woede! „Waarom gedragen jullie je zo schandalig?!" vroeg hij met scherpe krasstem. „Waarom hebben jullie een onschuldige Rustigeduiner als meneer Kwakebeen overvallen?! Vooruit, vertel op, en geen leugens!!" Ze durfden de graaf nauwelijks aan te kijken. „Wipperoen heeft een Dappere Club opgericht graaf Raaf....", begon Snipper. „En toen...." — „JIJ had ook een Dappere Club...." t zei Wipperoen.

„Jij bent ermee begonnen...." Ze spraken elkaar voortdurend tegen, maar de graaf kreeg de waarheid er wel uit. „Jullie verbeelden je dus dat je dapper bent!" kraste hij onheilspellend. „Jullie zoeken gevaar! Wel, laat ik jullie dan verzekeren dat jullie verkeerd gezocht hebben! Jullie zijn ZELF het gevaar! Jullie zijn het GROOTSTE gevaar van de Rustigeduinen! Jullie moeten jezelf maar eens overvallen en een pak rammel gevenl Maar ik zal jullie voor je wandaden buitengewoon streng straffen! In de eerste plaats verbied ik die Dappere Club van jullie! Van nu af aan bestaat die club dus niet meer! Maar de strengste straf komt nog! Luister goed!"