Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Solzjenitsyn kan Nobelprijs in Moskou uitgereikt krijgen

STOCKHOLM, 6 nov. — De Russische schrijver Alexander Solzjenitsyn kan op de Zweedse ambassade in Moskou de medaille en de oorkonde, behorend bij de Nobelprijs voor letterkunde die hem vorig jaar is toegekend, in ontvangst komen nemen. Dit zal waarschijnlijk begin volgend jaar gebeuren. Dit heeft het ministerie van buitenlandse zaken in Stockholm geantwoord op een recente brief van de secretaris van de Zweedse academie die de Nobelprijs toekent. Volgens het ministerie staat niets een uitreiking op de ambassade in de weg. Solzjenitsyn, die bij de autoriteiten van zijn land in ongenade is gevallen, liet vorig jaar weten dat hij niet naar Stockholm kon komen, omdat hij vreesde dat hij niet meer naar zijn land zou kunnen terugkeren. Hij verweet later de Zweedse ambassadeur in Moskou, Gunnar Jarring, dat deze geweigerd zou hebben een prijsuitreiking in zijn ambassade te organiseren. Daarna verklaarde premier Palme dat een dergelijke ceremonie niet zonder instemming en medewerking van de Sowjetautoriteiten kon worden georganiseerd. Gezien de positie van de schrijver was het zijns inziens daarom beter met de uitreiking te wachten, een standpunt dat Solzjenitsyn zou delen. De schrijver zal nu kunnen bepalen of hij met de datum en de vorm van de ceremonie akkoord gaat. De secretaris van genoemde academie, Karl Ragnar Gierow, heeft zich bereid verklaard naar Moskou te gaan. Het aan de Nobelprijs verbonden geldbedrag van ruim 300.000 gulden is al op een bankrekening ten name van Solzjenitsyn in Zwitserland overgeschreven. (AFP) — Roemenen in Japan. Een Roemeense parlementaire delegatie, onder leiding van prof. Vijoli, is vandaag voor een achtdaags bezoek aan Japan in Tokio aangekomen. (Reuter)