Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Maatschappelijk protest

Personeel VN dreigt met staking

New York, 30 juli — Onder het personeel van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York dreigt al enige weken een staking. Het lagere personeel en, de handarbeiders kregen met ingang van 1 juli een loonserhoging van zes procent.. Zij gingen hiermee niet akkoord en eisten in verband met de gestegen kosten van levensonderhoud een verhoging van 15 procent. Secretarisgeneraal Thant zegde daarop acht procent toe, maar ook dit werd niet voldoende gevonden. Deze groepen VN-werknemers dreigen nu te gaan staken als aan hun looneisen niet tegemoet wordt gekomen. Wanneer precies is nog niet bekend, maar om een grotere publiciteit voor hun moeilijkheden te krijgen zullen zij waarschijnlijk het werk neerleggen als op 21 september de Algemene Vergadering van d eVN bijeenkomt. Gisteren zijn de resultaten bebekendgemaakt van een enquête die onder het VN-personeel is gehouden. Tachtig procent van ongeveer de helft van de 4100 werknemers in het VN-hoofdkwartier keurt het goed dat het lagere personeel en de arbeiders de staking als wapen aangrijpen om aan hun looneisen kracht bij te zetten. (DPA)