Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Communistenleider in Soedan opgehangen

r{1 ARTOEM, 28 juli —. 48-jarige leider van de , nes e communistische ti j Abdel Khalek Mah' r b J 'is vandaag in de geU ' nis in Chrtoem opgeien. Hij was gisteren ter | veroordeeld op de be£l u ldiging het brein achter lislukte staatsgreep van Aioühuldig- Voor het begin van rittins had hij tegen journaoezegd dat hij de aanklacht kort voor het proces had wangen. Voor het voorberei' n van zijn verdediging had hij Erdoor slechts een uur de tijd •orige week geweest te zijn. Het proces tegen Mahgoub was tprên i n een °P enbare zitting ' het militaire tribunaal been De communistische lei'"""verklaarde zich op alle drie laste gelegde punten «in ten ehad. n e aanklager legde twee lijsten , (r m et namen van mensen 1 1 w i e de communisten na de laatsgreep een regering hadden M ]en vormen. Volgens Mahgoub { wezen deze lijsten niets. Iedere art ij bezit lijsten met namen mensen die mogelijk in de tser ing zouden kunnen worden „genomen. Ook in 1969, bij de aatsgreep van de huidige present Numeiri, had een dergejke lijst bestaan, zo zei hij. Mahgoub herhaalde steeds dat i me t de deelnemers aan de laatsgreep op geen enkele wijze ontact had gehad. „Ik wist at er in het land ontevredene id heerste, maar ik heb de Staatsgreep niet georganiseerd", Idus Mahgoub. Het verhoor van de communissc he leider draaide steeds op

een heftige woordenwisseling uit. Na ongeveer drie kwartier besloot de president de zitting te schorsen. Daarna werd het proces achter gesloten deuren voortgezet. Ook de communist Joseph Garang, tot voor kort minister voor zuidelijke aangelegenheden, is voor zijn aandeel in de mislukte staatsgreep door ophanging terechtgesteld. Het doodvonnis werd gisteren voltrokken. De echtgenote van de maandag geëxecuteerde kolonel Babikr el-Nour, een van de leiders van de mislukte coup, is in Chartoem gearriveerd. Zij kwam uit Londen om president Numeiri om clementie voor haar man te vragen, maar het vonnis was toen al uitgevoerd. Kritiek Moskou De communistische wereld heeft gisteren de vervolging van communisten in Soedan scherp gehekeld. De communistische partijen van Hongarije, Tsjechoslowakije en Roemenië lieten in hun respectieve partij-organen protesten horen en het Russische persbureau Tass sprak van „een grootscheepse campagne tegen Soedanese communisten, van wie honderden onschuldigen door tribunalen tot zware straffen zijn veroordeeld". Het Russische volk volgt de gebeurtenissen in Soedan met vrees. Het hoopt dat de Soedanese leiders zich bewust zijn van de gevaren waarin zij het land storten en dat zij de kracht zullen vinden terug te keren naar de weg van consolidering van de eenheid van alle nationale patriottische krachten, teneinde het succes in de strijd tegen imperialisme

en reactie veilig te stellen, aldus Tass. (Reuter - DPA - AFP) ___