Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Taxichauffeurs komen met petitie Leidsestraat

Door een onzer redacteuren

AMSTERDAM, 23 juli — De Amsterdamse taxichauffeurs ontwikkelen een heftige activiteit om zich een weg door de stad te verzekeren, ook als maandag de Leidsestraat dichtgaat voor autoverkeer. Zo overhandigden zij gisteren een petitie aan wethouder Polak, waarin ondersteund door negenhonderd handtekeningen, werd gevraagd de taxi's toch in de Leidsestraat toe te laten. Zoals bekend beginnen maandag de werkzaamheden aan de Leidsestraat, die tegen oktober zullen zijn voltooid. Voor die periode zullen de chauffeurs B. en W. vragen of ze tijdelijk twee

„vrije" taxiroutes door de binnenstad kunnen krijgen, richting Centraal Station. Die routes zouden moeten worden vrijgemaakt van andere auto's. Als het werk in de Leidsestraat eenmaal klaar is wil het taxibedrijf vijftig dagvergunningen hebben. Met name het ziekenvervoer is volgens het taxibedrijf zo toegenomen,- dat de andere klanten overdag niet voldoende meer kunnen worden bediend. Commentaar Een zegsman van de gemeente zei ons, dat het vrijwel onmogelijk zal zijn om in de periode van 26 juli tot 17 oktober taxi's in de Leidsestraat toe te laten. In de toekomst kunnen overigens nog allerei veranderingen komen in de van maandag af geldende verkeersmaatregelen. Ook bij de verkeerspolitie spreekt men van

een proef, die misschien wel twee jaar kan duren. Pas na die tijd zal een sierbestrating worden aangebracht en dan is de straat definitief taboe voor autoverkeer. Voorlopig verwacht de politie, dat de meeste automobilisten maandag een route zullen zoeken over de Vijzelstraat of de Rozengracht.

Wethouder Polak (rechts aan het hoofd van de tafel) sprak gisteren met een delegatie van Amsterdamse taxichauffeurs over de problemen van de Leidsestraat