Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Friese Regenbogen van aparte klasse

Door onze zeilmedewerker WARMOND, 14 juli — „Fryslan Boppe". Een sprankje chauvinisme mocht er best bij zijn toen de Friese Regenboogzeilers op het einde van de 51ste Kaagweek hun teamleider, de kleine Jack de Wilde met de HollaridFrieslandbeker in de hand op de schouders namen. Door jarenlange gemakkelijke overwinningen waren de Hollanders ingedut. De Friezen hadden zich grondig voorbereid en het lukte hun bovendien elk streven naar persoonlijk succes te onderdrukken om tot een partij indrukwekkend teamvaren te komen. Zo ook in de slotrace, waarin de Hollanders nog iets aan de hopeloze achterstand wilden sleutelen. De Friezen vormden een -'hecht team. De Hollanders moesten weer een nederlaag incasseren. Alleen de cijfers zijn al overtuigend genoeg: 108 3/4 punt voor Friesland, tegen 192 1/4 voor de vijf Hollandse I?egenboogzeilers. Hetzelfde Hollandse team zal in de Sneekweek revanche moeten gaan nemen. Zolang echter de zwakke plekken, Van Asten en Beek zich niet hebben oDgewerkt, kunnen Metzelaar, Booy en De Goederen geen vuist maken

tegen de Friezen. Vooral De Goederen, die in enkele races tot het uiterste ging om punten te redden, was na afloop van de ontmoeting teleurgesteld over het gebrek aan teamgeest. De Friezen De Vries, De Wilde, Hof, Alberda en Jager moesten na afloop zeer vele handen schudden. Open wedstrijden Bij de open wedstrijden lukte het alleen Jager om zich in de kopgroep te nestelen. Tot ver in de kleine uren hadden vele rappe handen gewerkt aan zijn schip om de afgeknapte mast te vervangen, 's Morgens was alles geklaard en kon Jager weer varen. Van het verwachte grote gevecht om de hoofdprijs tussen de kopstukken Hofland, Metzelaar, De Goederen en Jager kwam echter niets terecht. Toen het startschot viel wipte De Goederen (28) exact op tijd over de lijn en had zodoende direct een vrije positie. Hofland kwam bij de start in de vernieling en verdwaalde daardoor in het grote veld boten. Daar bovendien de wind kort na de start schifte, was de hoofdprijs gauw toegekend. Masten overboord Kortstondig was de eindstrijd bij de OK-jollen waar beide hoofdprijskandidaten, Mollers en Van der Hoogen, i nde derde race met een hevig gekraak hun masten overboord zagen gaan. Dit betekende voor hen het einde van de strijd. Voor Bergwerf f was het toen een eenvoudige zaak om met drie overwinningen ook de hoofdprijs af te halen. Bij de Solo's bleef de strijd om de hoofdprijs ook in een kleine kring. Na twee zeges kon Dirk Coster het al rustig aan doen. Kaan en Vollebregt hebben het hem verder niet moeilijk gemaakt. Er volgden nog twee overwinningen. Een moordende strijd speelde zich af in de Franse 470-klasse tussen Kees Nater (1-2-1) en Rob van Werkhoven (2-1-2). Beide zeilers kennen elkaar al uit hun Solistentijd. De slotrace moest Van Werkhoven winnen om de hoofdprijs te krijgen. In hoog tempo werden twee ronden over de plassen gevaren en toen nog was er geen beslissing. Deze kwam op de finishlijn toen Nater net iets mefrr snelheid uit zijn „Allegro" perste. Met nauwelijks waarneembaar verschil greep hij de hoofdprijs.