Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Twijfels over Rus Fedosejew

LONDEN. 9 juli — De Rus Anatol Fedosejew, die zes weken geleden overliep naar het Westen, is volgens Britse autoriteiten geen vroegere onderdirecteur van het Russische ruimtevaartprogramma. De Los Angeles Times en het Westduitse blad Der Spiegel hadden bericht dat de gevluchte Rus in werkelijkheid Ignatief Alexandrowitsj Nikitein heette en onderdirecteur van het Russische ruimtevaartprogramma was. Volgens deze bladen zou hij de Amerikanen op het ogenblik aan veel gegevens helpen voor de SALT besprekingen in Helsinki die op/het ogenblik aan de gang zijn. Hij zou over gegevens beschikken over raketten met meervoudige kernkoppen, over de circa 60 nieuwe raketopslagplaatsen in de Sowjetunie en de ruimtebom. Deze inlichtingen zouden van belang kunnen zijn voor de Amerikanen bij het vaststellen van de concessie die ze aan de Russen zouden doen. Britse functionarissen zeiden dat voorzover hun bekend was de man inderdaad Fedosejew heette en al in 1962 werd genoemd als geleerde die belangrijke onderzoekingen had verricht op het gebied van zeer krachtige magnetrons. Zij zeiden dat dit de man was die in Engeland politiek asyl had gevraagd. (AP. AFP, Reuter)