Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Atletiek

Rudy smit enige uitzondering bij matte nationale titelstrijd

Zachte baan maakt goede prestaties bijna onmogelijk atletiek.

DRACHTEN, 5 juli — Het begint zo langzamerhand een traditie te worden dat er op de nationale atletiekkampioenschappen niets bijzonders gebeurt. De wed strijden om de titels van 1971 in Drachten waren geen uitzonde ring, ondanks het feit dat de Europese kampioenschappen in Helsinki in het vooruitzicht liggen. Het prestatiepeil, zowel bij de dames als de heren, was laag. Als excuses konden gelden, dat de baan niet in optimale conditie was en dat enkele atleten zich al geplaatst weten voor Helsinki en zodoende uitsluitend op plaats liepen. De nieuwe Rubcorbaan (een combinatie van asfalt en rubber) in Drachten was door het warme weer veel te week geworden om voor goede tijden te zorgen. Ook op de springnummers ondervond men hier hinder van. Vandaar de — gezien de laatste prestaties — matige verrichtingen van de hoogspringsters Mieke van Doorn, Annemieke Bouma en Marjan Ackermans (1.70 meter). De enige verrassing van de kampioenschappen kwam op het zelfde nummer bij de heren, waar Rudy Smit kampioen werd met 2 meter 01. De strijd om de Nederlandse titels heeft als selectie voor de Europese kampioenschappen nauwelijks iets betekend. Slechts twee atletes, Wilma van den Berg, die de titels op de 100 en de 200 meter voor de derde achtereenvolgende maal veroverde, en kogelstootster Els van Noorduyn haalden de limieten voor afvaardiging naar de Finse hoofdstad, maar dat was van weinig belang omdat zij zich toch al verzekerd hadden van uitzending. Naast Wilma van de Berg behaalden Ook Miep van Beek (verspringen en 100 meter horden) en Egbert Nijstad (3000 meter steeple chase en 5000 meter) twee titels. Twee andere „zekeren" voor Helsinki: Sjef Hensgens (800 meter) en Bram Wassenaar (1500 meter) bevestigden door de manier waarop zij hun specialiteit wonnen opnieuw dat de afvaardiging gerechtvaardigd is. Hensgens maakte zaterdag in de series een tijd van 1.49,9, een dag later was hij nog een seconde sneller. De Limburger trok streekgenoot Mike Drenth in de finale mee naar 1.49,9, waarmee deze voor de eerste maal onder de grens van 1,50 kwam. Onhaalbaar Bram Wassenaar, die op de 1500 meter sedert enkele weken 3.39,1 achter

zijn naam heeft staan, had zaterdag al ervaren dat een tijd beneden de drie minuten en 42 seconden, die hij officieel nog eenmaal moet halen, niet haalbaar zou zijn. De Amsterdammer „liep in de finale dan ook alleen op winst, ervoor zorgend dat hü ditmaal niet, zoals een jaar geleden in Haarlem, verrast zou worden door Haico Scharn. Wassenaar, achter in het veld dravend, hield zijn gevaarlijke concurrent uitstekend in de gaten en toen kort voor het ingaan van de laatste ronde Tiebosch het langzame tempo (800 meter in 2,07) omhoog joeg was de nationale recordhouder attent. Scharn ging echter mee en zo joeg het tweetal een volle ronde zij aan zij over de baan. In de slotfase was Scharn echter niet meer bestand tegen de sprintsnelheid van Wassenaar. Gezien het langzame begin viel de tijd achteraf niet mee. Voor Wassenaar werd 3.45,8 afgedrukt, Scharn kreeg drietiende seconde meer. Egebert Nijstad, die nog geen 14 dagen geleden in Drachten het nationale record op de 300 meter steeple verbeterde was zonder concurrentie op dit nummer en een dag later ook op de vijf kilometer. De Arnhemse politieman maakte zich op beide nummers

op het moment dat hij wilde los van zijn tegenstanders en won daarna volkomen onbedreigd. Nijstad, die in de zachte baan — de spikepunten zakten diep weg — een extra handicap had, won desondanks beide en met ruim twintig seconden voorsprong. Versnellen Sprinter Eddy Monsels was op de 100 meter te sterk voor zijn tegenstanders. Student Monsels, die afgelopen week bijdroeg in de 4 x 100 meterploeg, welke met 40 seconden het Nederlands record evenaarde, is de enige sprinter die ons land heeft. De Surinamer kan in een honderd meter versnellen en dat is iets wat de anderen missen. Hij won dan ook zonder een moment te worden bedreigd. Met een tijd van 10.5 seconde zorgde Monsels opnieuw voor de beste Nederlandse seizoenprestatie. Op de dubbele afstand prolongeerde Ab van Boekei zijn vorig jaar veroverde titel. De Brabander had dat te danken aan zijn sterke finish. Titelprolongaties waren er ook voor de Rotterdammers Rijn van der Heuvel (400 meter) en Jan Struyk (400 meter horden). Het tweetal, dat nog steeds

jaagt op Helsinki, kan zich beter gaar verzoenen met het idee dat deze jach/ hopeloos is. Bij de technische nummer had het speerwerpen en kogelstoten nauwelijks niveau. Wanneer, zoals bij het kogelstoten, de leeftijden van d' nummers een, twee en d rie samen ruim boven de honderd jaar komen, is ei iets mis. Voor de KNAU ligt hier nog een heel terrein braak. Een verrassing was de nederlaag van Ben Lesterhuis, met 2.06 meter nationaal recordhouder de Eindhovenaar sprong weinig geconcentreerd, bleef op 1,95 meter steken en moest zijn meerdere erkennen in df 21-jarige Rudy Smit, die met 2.01 meter niet alleen de titel pakte maai tevens voor de eerste maal de tweg meter bedwong. Zonder vrees Wilma van de Berg, enkele weker geleden verslagen door Trudy Ruth behoefde ditmaal de talentvolle Hilversumse niet te vrezen. Op de 10( meter was het verschil zeer duidelijk; Wilma won in 11.5 seconden, de Zeeuwse Cora Hofman palkte verrast send het zilver in 11.9, dezelfde tijd waarmee Trudy Ruth derde werd. Op de dubbele afstand evenaarde Wilm? met 23.5 seconden haar beste seizoenprestatie, die zij twee weken geleden ir Erfurt realiseerde. Trudy Ruth, die zoals gewoonlijk traag op 'gang kwam, liep he' laatste gedeelte sterk, maar kon he J > verschil niet meer overbruggen. Vooi haar lijkt zeker het volgend seizoen d» 400 meter een ideale keuze. StaiY Brehm prolongeerde met 54.1 seconder (beste seizoenprestatiie) haar titel. De AVR-atlete werd onstuimig opgejaagd door het onmiskenbare talent Marianne Burggraaf. De Twentse atlete, dii vrijwel gelijk met Stans Brehm ovej de streep kwam. werd door de jurj schandelijk benadeeld met een tijd var 55.4 seconden. Favoriete Corry Bakke' eindigde in 55.8 als derde. De middenafstand dames viel in Drachten tegen. Op de 1500 metei ontbrak Joke van der Stelt, die uitsluitend op de 800 meter wilde uitkomen, maar daar gisteren toen zij dit titel had spijt van kreeg. Anneke de Lange won uiteindelijk met royali voorsprong de 1500 meter in 4.22,9 Een teleurstelling werd na de goed? prestaties van de laatste weken, he< hoogspringen. Annemieke Bouma, die afgelopen woensdag het Ned. reconj op 1.77 meter bracht, bleek niet opgewassen tegen de druk van het favorie zijn. De 15-jarige Haarlemse werd mei' 1.70 meter derde. De titel ging mei 1 dezelfde hoogte, maar met minde) foutsprongen naar de Europese jeugd-, kampioen Mieke van Doorn, terwij' het zilver voor Marjan Aokermani was. Ook Miep van Beek (vierde! haalde de 1.70 meter. De Amsterdamse stelde zich met winst op de 100 mete - horden — favoriete Mieke Sterk starti te wegens een blessure niet — en ha verspringen schadeloos.

Bram Wassenaar (in tweede positie) zal Haico Scfharn in de laatste ronde van de 1500 meter passeren en gemakkelijk winnen. Tie'bosch (226) en Sdhipper (350) zijn al kansloos.