Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Kattestaart, de invaller die NAC nodig had SPARTA NOG ALTIJD EEN RAADSEL parta-NAC ........ 1-1

Veel artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd. Deze technieken leiden niet altijd tot een correct resultaat. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen. We werken aan verbetering.

Van onze sportcorrespondent ROTTERDAM, 1 maart Sparta begint zich steeds i« ter een ploeg van uitersten te len. Uitstekende wedstrijden ;en gerenommeerde 'tegenstanworden afgewisseld door >evige vertoningen tegen uitproken zwakker geachte opgenten. Ook na de verrassende statie van vorige week, het ijke spel tegen PSV in Eindren, is Sparta weer in de oude H-njt vervallen. Tegen NAC kwam viühM . . , _ ït niet verder dan een uiterst agere 1—1, die voor NAC bopdien niet eens onverdiend Vi parta was over de gehele wedstrijd omen meer in de aanval, maar veel iar kwam er niet uit. De tegenstodie NAC produceerde, stichtten entegen wel de nodige onrust voor doel van Pim Doesburg. Ook al, lat Hans Eijkenbroek en Gerrie ter u j P aa 'd niet de vorm van de hadden. Trouwens met dit euvel 'P* en ook Kristensen, Van der Veen Walbeek, die geen van allen tot oorlijke prestaties kwamen. Vooral ^ en , Kristensen liet het voor zijn lelijk afweten. De actie moest il komen van Kowalik, Heijerman 'ijnjan. Zij waren het ook, die in ■iste minuut samen met Kristensen grandioze aanval opbouwden. a uk helemaal alleen voor keeper ','j nan l P . gelaveerd, schoot echter i';; ,. Dr ' e minuten later leek de te wor den beslist. Nadat a eerst een fraai passje van wers over de uitgelopen Pim iT r f' maar ook over de lat op fyet l a ° gelepeld, was het Janus 'k, die met een klassieke om" 00r Klijnjan en Heijerman ,r e " e a anval afrondde: 1—0. Een m dachten velen. Jan van mocht dan nog een keer redden doellijn, niemand die er °ver maakte. zich

Kort voor en in de rust kwamen er wijzigingen in de ploegen. Heijerman (gewond) werd vervangen door Bot en bij NAC kwam Visschers niet terug. De wijziging bij NAC bleek beslissend. Invaller Gerrie Kattestaart was precies de man, die NAC voor rust gemist had. Moeilijk van de bal te krijgen, wist hij steeds op de nodige medespelers te wachten om tot een gevaarlijke tegenstoot te komen. Ook in het doelpunt van NAC had hü een groot aandeel. Een blunder van Hans Venneker, die de bal aan Quaars verspeelde, stelde Kattestaart in staat een lange rush langs de lijn te ondernemen en de scherpe voorzet te lanceren, die door Brouwers keihard werd afgerond (1—1). Verder dan een afgekeurd doelpunt van de kamikase-achtig spelende Janus Kowalik in de 23ste minuut van de tweede helft wist Sparta niet te komen, hoewel Kitzmann, die enkele keren bijzonder onoordeelkundig uitliep, door Van Gorp en Graumans (invaller voor de aan een knie geblesseerde Daan Schrijvers) nogal eens moest worden bijgestaan. Zelfs durfde NAC nog op een overwinning te gokken door bij gelegenheid met vijf man in de aanval te gaan. Vandaar dat trainer Leo Canjels na de zwakke partij van de vorige week tegen Excel'sior, waarin hij zijn spelers angst verweet, nu uitermate tevreden was: „Dat punt dat we mee terug nemen is verdiend. Maar om eerlijk te zijn begrijp ik niet — en daarmee wil ik ons vanzelfsprekend niet te kort doen — dat zo'n elftal als Sparta niet in staat is tegen ons meer doelpunten te maken."

Janos Kowalik gaat met een schaarbeweging op NAC's doelman Kitzman af. Quaars steekt protesterend de arm op, Bakker en Van der Veen kijken toe.