Dit zijn de beste nieuwe boeken volgens NRC

Boekentips Op zoek naar een goed boek? In deze gids zetten we een aantal recent verschenen fictie- en non-fictieboeken op een rij die positief besproken zijn door de boekenredactie van NRC. Van romans tot reisverslagen en filosofieboeken. (Bijgewerkt op 25 mei 2023)
Foto Getty Images
Leesgids

Boekentips: 5 x fictie

De boekenredactie bespreekt wekelijks tal van romans. Welke zijn écht de moeite waard om aan te schaffen? We zetten vijf van de beste recent verschenen binnenlandse en buitenlandse romans op een rij, in willekeurige volgorde.

1 Hilary Mantel: Voorbij het zwart


In Voorbij het zwart is het vanzelfsprekend dat de doden de levenden opzoeken, en ze zijn zelden welwillend. Mantel beschrijft in nonchalante huis-tuin-en-keuken-gothic-stijl over de beklemmende huishouding van professioneel medium Alison en haar secretaresse Colette. Het is een boek vol horror en breidelloze fantasie, die ook het Britse koningshuis niet spaart.

Meridiaan, 559 blz. € 32,50

2 Sebastian Barry: De verre voortijd


Een gepensioneerde rechercheur heeft zich teruggetrokken aan de Ierse kust, in een kleine woning op het terrein van een Victoriaans kasteel. Het lijkt een toonbeeld van rust, maar er broeit iets bij de man. In De verre voortijd neemt schrijver Sebastian Barry risico’s, zijn rechercheur is soms sentimenteel en naïef. Maar stilistisch blijft hij onvertroffen: precies én meeslepend.

Querido, 264 blz. € 23,99

3 Nicolas Mathieu: Connemara


Connemara, een veelzijdige generatieroman, toont meesterlijk waar de woede van de gele hesjes vandaan komt. Schrijver Nicolas Mathieu slaat weliswaar een nostalgische toon aan, maar raakt aan de gevolgen van de reorganisaties waar ook het moderne Frankrijk onder gebukt gaat. Werknemers raken hun trots en arbeidsethos kwijt, de burn-outs nemen toe. Mathieus veertiger Hélène heeft alles goed voor elkaar, maar wordt toch elke ochtend wakker met woede. Wat nu?

Meulenhoff, 411 blz. € 24,99

4 Drago Jancar: Bij het ontstaan van de wereld


In Bij het ontstaan van de wereld vlucht het jongetje Danijel weg in zijn fantasie. Hij dagdroomt over de nieuwe benedenbuurvrouw, Lena. Maar dan krijgt zij volwassen aanbidders, en verliest hij zichzelf. Ging het in Drago Jancars eerder werk nog over verraad en collaboratie tijdens de Duitse bezetting van Slovenië, in Bij het ontstaan van de wereld komen de naweeën daarvan aan de orde. Het grote leed van de oorlog smelt samen met de kleine pijn van het dagelijks leven.

Schuyt. Querido, 240 blz. € 23,99

5 Laura van der Haar: De kuil


De natuur is een oerkracht in De kuil. Het lijkt een huis-tuin-en-keukenverhaal over vastgelopen levens en broeierig overspel, maar de natuur blijkt nooit te ontkomen. Laura van der Haar haalt in haar zinnen de stress van haar malende personages meteen naar de oppervlakte. Ze glippen van onmacht naar controle, zoals de natuur ook steeds van ontbinding naar regeneratie beweegt en daarin geruststellend en onrustbarend tegelijk is.

De Bezige Bij, 285 blz. € 23,99

Boekentips: 5 x non-fictie

De boekenredactie bespreekt wekelijks ook vele non-fictieboeken over verschillende onderwerpen. We zetten vijf van de best besproken recente non-fictieboeken op een rij.

1Hester de Boer: Kamp Erika


Met Kamp Erika bewijst Hester den Boer dat alles nog niet gezegd is over de Tweede Wereldoorlog. Het is een geschiedenis van de geschiedenis: het laat zien hoe we met het verleden zijn omgegaan. Het titulaire kamp was één van de vijf Duitse concentratiekampen in Nederland, en bleef lang vrijwel onbekend; tegenwoordig is er op de locatie een vakantiepark. Den Boer zocht in het archief naar haar opa - en vond hem.

Atlas Contact, 288 blz. € 22,99.

2 Olga Tokarczuk: De tedere verteller


Het werk van de Poolse Olga Tokarczuk wordt gekenmerkt door onuitspreekbare gevoelens, alsof haar personages zich bewust zijn van een veelheid aan dingen. In haar essaybundel De tedere verteller bespreekt ze de onoverzichtelijkheid van de moderne wereld, de ‘epidemie van onbestemdheid’. Ze zoekt naar verbinding.

De Geus, 277 blz. € 23,99

3Susan Neiman: Links is niet woke


Het boek Links is niet woke moet geen aanklacht zijn tegen cancelcultuur, schrijft filosoof Susan Neiman op de eerste bladzijden. Ze werpt een filosofische blik op het links van nu, en vraagt zich af of het niet beter is om de zucht naar de erkenning van oud leed te laten varen. Hoe kan een links mens afstand houden tot het mijnenveld van discussies over identiteitspolitiek zonder zich zelfgenoegzaam achter eigen privileges te verschuilen?

Lemniscaat, 157 blz. € 9,99

4 Frits van Oostrom: De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk


Wie zich met de middeleeuwse tekst Van den vos Reynaerde inlaat, loopt het gevaar bedrogen te worden. In De Reynaert. Leven met een meesterwerk, het nieuwe boek van Frits van Oostrom, wemelt het van de verhalen over toegewijde Reynaert-onderzoekers die eerder vroeg dan laat op een dwaalspoor terechtkomen. Dit boek, het slotsaluut van Van Oostroms academische carrière, is ambitieus en zelfs alomvattend.

Prometheus, 592 blz. € 35,-

5 Martin Bossenbroek: De Zanzibardriehoek


De Zanzibardriehoek staat vol prachtige, spannende verhalen waarin de cliffhangers voor het oprapen liggen. Schrijver Martin Bossenbroek verkent niet de transatlantische slavenhandel, maar de slavernij zoals die in het oosten van Afrika plaatsvond. Bossenbroek kiest daarbij het perspectief van betrokkenen, bovenalles diplomaat John Kirk in Zanzibar. „De slavenhandel in het deel van de wereld waarover dit boek gaat begon in de zevende eeuw, was tot ver in de negentiende eeuw officieel toegestaan, en gaat eigenlijk tot op de dag van vandaag door.”

Athenaeum, 424 blz. € 32,50