Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Volgonderwerpen
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Slim Leven
Mentaal welzijn
Kom eens uit je hoofd, en ga eens ín je lijf
De moderne mens is vooral met zijn hoofd bezig, het lichaam is er om er goed uit te zien. Maar we moeten ook naar ons lijf luisteren, zodat we voelen of we stress hebben en daar wat aan doen.
Essay
In een open gezin kan iedereen familie zijn
Daan Borrel wil de traditionele geslotenheid van het gezin openbreken en vindt daarvoor inspiratie bij queer gezinnen. „Als die mij een ding leren, is dat het verschil tussen bloed- en niet-bloedfamilie niet hoeft te bestaan.”
Installatiemalaise
Je woning verduurzamen? Dat vergt veel geld én geduld
Prijsstijgingen, arbeidstekorten, een grotere vraag dan ooit tevoren: in de verduurzamingsbranche speelt het allemaal tegelijk.
Nieuwsbrief
Schrijf je in voor de nieuwsbrief Slim Leven
Elke maandagochtend ontvang je in je mailbox stukken waar je meteen wat aan hebt: over carrière, geld, gezondheid, de nieuwste technologieën en de beste plekken om te zijn.
Zo gebeurd
Snip, knip en klaar: in een wip is de man ‘geholpen’
De tijd dat vrouwen als vanzelfsprekend de anticonceptie op zich nemen is voorbij. Meer mannen laten zich steriliseren. Die ingreep is ook eenvoudiger en goedkoper dan sterilisatie bij vrouwen.
Hulp
Houd je geld en spullen en doneer eens je tijd en aandacht aan een ander
Geld en spullen doneren we veel, maar met tijd zijn we zuinig. Waarom? „We vragen niet naar wat anderen nodig hebben, we vullen het gewoon in.”
Ceremonie
BABS zijn is een eer, een geweldige, tijdrovende eer
Als trouwambtenaar voor één dag kun je het huwelijk van je zus, vriend of vader sluiten. Hoe pak je het aan als je hiervoor wordt gevraagd? „Voor een goede speech heb je een lach en een traan nodig.”
VS en Japan
Met wandelingen de Japanse cultuur ‘verkopen’
Amerikaan Craig Mod emigreerde naar Japan. Hij maakt er wekenlange wandeltochten en schrijft er boeken over. „Mensen ontmoeten is een vorm van zelfvernieuwing.”
Online leven
Wie erft jouw appjes als je sterft?
Wie na je overlijden recht heeft op je digitale gegevens is juridisch onduidelijk. Bedrijven kraken voor nabestaanden telefoons en laptops. „Mensen moeten goed bedenken: kan ik dit aan?”
Zelfverzekerdheid
De zelfvertrouwencultus is in de mode geraakt
Zelfvertrouwen is in de mode en openlijk kwetsbaarheden delen hoort daar bij. Maar de zelfvertrouwencultus heeft een duistere kant. Lukt het even niet? Dan is het je eigen schuld.
Geurpods
Je drinkt water, maar je proeft cola (wel stevig snuiven)
Mensen proeven voor 80 procent via hun neus. Geurpods veranderen water in mandarijnlimonade, ijskoffie, appelsap.
Aandachtscrisis
‘We hebben nog maar een aandachtsspanne van drie minuten’
We leven door sociale media en slaapgebrek in een collectieve aandachtscrisis, volgens schrijver Johann Hari. Dat staat het oplossen van grote maatschappelijke problemen in de weg. „Je wordt een schim van jezelf.”
Design
'Kinderen moeten leren plakken, knippen, máken'
Hella Jongerius (58) is artdirector, kleurspecialist en productontwerper. Wat zij leerde in het leven: je kan heel goed groeien op karige grond, en uit de kristallen wijnglazen van je oma kan je ook echt drinken.
Migraine is geen hoofdpijn
‘Het is niet jouw schuld', zegt neuroloog Hans Carpay tegen migrainepatiënten
Veel migrainepatiënten zoeken de oorzaak van hun lijden bij zichzelf: ze zijn te gestresst, ze hebben het verkeerde dieet, ze zijn te neurotisch. Onterecht, zegt neuroloog Hans Carpay.
Duurzaamheid
Tien tips om zuiniger te koken
Veel mensen zweren bij een gasfornuis, maar op gas koken wordt de laatste tijd alleen maar duurder. En het past ook nog eens niet in de klimaatdoelen. Daarom: tien tips om zuiniger te koken, van inductie tot hooikist.
Geschiedenis
Het moeilijk krijgen na de overgang, dat is van alle tijden
Oma’s hebben de mensheid vooruitgeholpen. Maar dat besef lijkt nooit echt doorgedrongen: de hele geschiedenis door hebben vrouwen in en na de overgang het moeilijk.
De overgangsjaren
Hormoontherapie of toch liever cognitieve gedragstherapie voor overgangsklachten?
Al bijna twintig jaar zit hormoontherapie in het verdomhoekje. Voor wie korter dan vijf jaar hormonen slikt, zijn de langetermijnrisico’s echter beperkt.
Overgangsweetjes
Hoe weet je dat je in de overgang bent – en 17 andere vragen
De menopauze is een vast punt in de tijd, dat achteraf pas wordt vastgesteld. Het is het regelcentrum in je hersenen dat zorgt voor het hittegevoel dat opvlieger heet. En nee, mannen gaan niet in de overgang.
Rampen
Drinkwater en ingeblikt eten in de kast: 'We vinden dat raar in Nederland, maar dat is onterecht'
Hoe wendbaar moet je zijn in deze onzekere tijden? Sommige mensen bereiden zich praktisch, financieel en mentaal voor op eventuele rampspoed. Hoe zinvol is dat?
Interview Bas Kosters
Drinken is een heel gekke cultuur
Modekunstenaar Bas Kosters (44) is het onderwerp van theaterproductie De Grote Kunstshow. Wat hij leerde in het leven: je moet mild zijn voor jezelf, liefde is wellicht niet alleen iets tussen twee mensen en een levenloos voorwerp kan gevoeligheid uitdragen.
Psychologie
De haat-liefdeverhouding met een stappenteller
De ene stappenteller zegt: weer minder gelopen. De andere meldt: wauw, lekker bezig. Hier een discobol! Dat laatste werkt écht veel beter, merkt Ellen de Bruin.
Seksuele mores
'Meisjes geen croptop? Dat is victim blaming'
Mavo 3 van het Vlietland College in Leiden spreekt in de klas over seksueel overschrijdend gedrag. „Je moet dus nooit een naaktfoto maken of sturen – naar wie dan ook.”
Psychologie
Ook een 'niet héél extreme' gebeurtenis kan tot een trauma leiden
Het lijkt niet alleen of steeds meer mensen een trauma hebben, het ís ook zo: voor ‘traumatische ervaringen’ wordt een steeds bredere definitie gehanteerd. „We tolereren tegenwoordig misschien ook minder tegenslag.”
Cyberflasher
De dickpic is een soort digitale vorm van stijvepiemelgraffiti
Wat gaat er om in het hoofd van de cyberflasher? Misschien blijven mannen dickpics sturen omdat ze denken dat vrouwen het stiekem wél leuk vinden ze te krijgen.
leefbaarheid
Automobilistje pesten? Wen er maar aan. Grote steden proberen hun inwoners met allerlei trucs uit de auto te krijgen
Van Barcelona tot Parijs tot Rotterdam wordt geprobeerd inwoners met psychologische speldenprikken hun auto uit te krijgen. Automobilistje pesten? „Wen er maar aan.”
Flitskoeriers
Met elke flitsbestelling maak je je leven jachtiger
Handig toch, vergeten chips of tomaten supersnel thuisbezorgd? Volgens Arjen van Veelen jaagt dit soort ‘gemak’ en ‘efficiency’ ons juist verder op.
Wijzer
Kasper van Kooten: 'Ik kan heftig zijn, dwingend, overrompelend. Mijn therapeut zei dat dat een hoop ellende heeft opgeleverd'
Kasper van Kooten (50) is drummer, cabaretier, zanger en schrijver. Wat hij leerde in het leven: succes is niet nodig om gelukkig te zijn, en een liefdesrelatie gedijt beter als je ook kunt ontvangen.
Stress
Een burn-out of vermoeidheidsklachten: dat maakt een groot verschil
Er is verschil tussen een burn-out en burn-outklachten, betogen de auteurs van 'De burn-out bubbel'. Maar in de praktijk wordt dat onderscheid nauwelijks gemaakt.
Welzijn
'Artsen hebben pillen en prikken, maar de kern van het probleem wordt zelden opgelost'
Er komt meer aandacht voor de rol die sport en leefstijl spelen bij de kans om een pandemie goed door te komen. Fysiek én mentaal.
Meer Slim Leven ...