Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Eten en drinken
Onderzoek
Zo belandt fout Braziliaans rundvlees toch op een Nederlands bord
Het Amazone-regenwoud wordt vooral gekapt voor de vleesindustrie. Braziliaanse slachthuizen beloven geen runderen te slachten die van ontbost terrein komen, maar daar hebben de boeren iets op bedacht.
Janneke kookt
Peru ontmoet Japan: een keuken waarin gespeeld mag worden
Een lesje over de Nikkei-keuken, Peruaans met Japanse invloeden. En een recept voor een klassieker uit die keuken: tiradito.
Column
’t Is zo deftig en zo fijn vegetariër te zijn
Vegetarisch eten is gezond en goed voor het klimaat. Voor vleeseters is dat pijnlijk om te horen, schrijft Martijn Katan.
Janneke kookt
Prei geïnspireerd door Parijs
Poireaux vinaigrette bij de Parijse buurtbistro Chez Marcel was een hit. Die moest thuis (na)gemaakt worden.
Eetwaar
Met geen asperge
In de categorie ‘dingen met asperges die niemand wil’: aspergerollade van Jumbo. Vleeswaren met 97 procent verdrietig varkensvlees, water, zout en – naast 9 toevoegingen – 1…
Recensie
Van de kaart
Bij Spandershoeve in Hilversum krijg je Indisch zoals opa en oma het lekker vonden
Spandershoeve is een soort ansichtkaart uit een meer recente ‘tempo doeloe’, schrijft Joël Broekaert.
Durf te vragen
Hoe kan het dat een appel niet snel bruin wordt in een aangemaakte salade?
Appelstukjes kleuren snel bruin. Het ziet er niet zo smakelijk uit, en smaakt ook wat muf. Ook gesneden banaan, avocado, aardappel en andijvie zijn al snel minder appetijtelijk. Hoe kan dat, en wat is eraan te doen?
Column
Stine Jensen
Tegen de suikerindustrie kun je in je eentje niet op
Suiker is mijn zwakke plek. Sinds mijn vroege jeugd ga ik voor de zoete beloning: bij sportwedstrijden zag ik reikhalzend uit naar de pauze (Raider!), tegenwoordig houd ik mezelf…
Eetwaar
Vies + vies blijkt zowaar lekker
Het is aspergetijd en dus kochten we de nieuwe Maggi Saus voor Asperges Premium, waarbij premium waarschijnlijk betekent dat het in een flesje zit.
Recensie
Van de kaart
Bontgekleurde hapjes bomvol smaak bij Lima Nikkei Izakaya
Hassnae Bouazza eet bij Lima Nikkei Izakaya. De Nikkeikeuken viert de diversiteit in Peru, maar het is ook een viering van het leven. De keuken beweegt mee met wat voorhanden is, merkt ze.
Janneke kookt
Asperges kunnen heus tegen een stootje
Asperges op z’n Nederlands zijn lekker, maar wat dacht u van asperges op z’n Chinees?
Ansjovis
De ansjovis achterna: het deprimerende relaas van een trekvisje
De ansjovis is zo goed als verdwenen uit Nederland. Eetschrijver Petra Possel gaat op zoek naar het trekvisje. Van Makkum naar Monterosso.
Janneke kookt
Voor de kleine kookwondertjes: aspergeflans maken
Morgen is het Moederdag. Ik vind dat altijd een wat lastig thema om over te schrijven, om de eenvoudige reden dat niet iedereen een moeder, en ook niet iedereen kinderen heeft en…
Recensie
Van de kaart
In een ‘duurzaam paradijs’ delen het talent en de nestor één keuken
Joël Broekaert eet bij ‘wegrestaurant’ Zacht Staal in Beverwijk, dat een keuken deelt met Café Picknick. De gerechten, zowel vlees- als vega-, in de kas zijn uitstekend.
Opinie
Drugsbeleid
Alcohol is goed en andere drugs zijn slecht; really ?
De VVD wil de verkoop van alcohol verruimen en andere drugs verbieden. Dat is gevaarlijk, betoogt Kaj Hollemans.
Zoet
Een croissant met een gat
De cronut, een fabelachtige kruising tussen donut en croissant, bestaat tien jaar. Toch heeft Ellen de Bruin er nog nooit een in het echt gezien. Tot haar spijt.
Aspergerecepten
Dit zijn de favoriete recepten met asperges van Janneke Vreugdenhil
Het is begin mei en dat betekent dat het aspergeseizoen sinds een paar weken in volle gang is. Hoog tijd om de favoriete aspergerecepten van culinair journalist Janneke Vreugdenhil op een rij te zetten.
Oogopslag
Europees graan? Vooral voor dieren
Kwennie Cheng visualiseert het nieuws.
Janneke kookt
Een verrukkelijk zootje: Eton mess
Vanwege een kroning en een beginnend aardbeienseizoen een toetje van de overkant.
Wat was ie lekker
‘Het wonder voltrok zich’
Meekoken met Janneke: echt krokante zoete-aardappelfriet.
Wijzer
Vanja van der Leeden: ‘Ik kon in het restaurant ruiken welke gerechten eraan kwamen voordat ik ze zag.’
Vanja van der Leeden (46) had genoeg van haar kantoorbaan. Ze werd kok en daarna schrijver van kookboeken. Dit is wat zij leerde in het leven: voor faalangst en stress is geen ruimte in de horeca en als je gezond eet, vindt je lichaam vanzelf een balans.
Column
Louise Fresco
Voedingsarmoede los je met alleen een nutriscore niet op
Eindelijk is het zo ver. Vanaf 1 januari 2024 wordt de van oorsprong Franse Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo. De vraag is of de Nutri-Score werkelijk helpt bij ‘voedingsarmoede’, voor degenen die het meeste overgewicht hebben, de meeste voedingsgerelateerde ziektes en het slechtste voedingspatroon.
Janneke kookt
Succession op z’n Catalaans
De favoriete vertaalpagina’s van culinair journalist Janneke Vreugdenhil zijn uiteraard de eetpagina’s. Zo stuitte ze vorige week op een column in El Periódico getiteld ‘Succession en la Boquería’. De Boquería is de bekendste markt van Barcelona.
Restaurantrecensie
Bij Moluks restaurant Sana Sini in Den Haag zijn de sfeer en het eten huiselijk
Hassnae Bouazza kreeg bij Moluks restaurant Sana Sini in Den Haag de lekkerste sayur lodeh die ze ooit at. En chef Leila de Fretes, tevens eigenaar, loopt door het restaurant als een zorgzame moeder.
Column
Het btw-effect: een schijfje komkommer per dag plus elke maand een appel
Van onze regering valt op het gebied van voeding en gezondheid weinig te verwachten, schrijft Martijn Katan.
Wat was ie lekker
‘De cake smaakte fris en smeuïg’
Meekoken met Janneke: rabarbercake met amandelen.
Gastronomie
Achttien Michelinsterren erbij, waar komt dat succes vandaan?
Zeventien restaurants kregen dit jaar een eerste ster. Corona en een ‘sneeuwbaleffect’ van eerdere Michelinsterren spelen daarbij een rol, volgens Michelin.
Mijn toekomst
‘Het slagersvak is mijn grote liefde, mijn passie’
Stan van Heerwaarden (26) is eigenaar van twee slagerijen, in Schagen en Warmenhuizen. Hij is ervan overtuigd dat het echte, ambachtelijke slagersvak een gouden toekomst voor zich heeft.
Van de kaart
Als je het ei eet, dan moet je ook de haan eten, vinden ze bij het Keunenhuis
Bij het Keunenhuis in Winterswijk eet Joël Broekaert van-kop-tot-staart en krijgt hij het allerlekkerste, zalvende, rijke groentekroketje dat hij ooit heeft gegeten.
Meer Eten en drinken...