Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Volgonderwerpen
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Eten en drinken
Van de kaart
Bij De Beren proef je de smaak van bittere teleurstelling
Bij De Beren, een „kipsaté-eetcafé gecamoufleerd als grand café”, is veel om te huilen, vindt Joël Broekaert. Hij at bij drie restaurants van de keten. „Het vlees is overal even smakeloos.”
Janneke kookt
Een vis, drijvend in een intens geurige, limoenige, knoflokerige, chilipeperige bouillon
Had ik u al eens verteld over die ene avond in Bangkok? Het was onze laatste; de dagen in de grote stad waren voorbijgevlogen.
Uit eten
Kaart vol Italiaanse klassiekers aan het Oudekerksplein
Petra Possel recenseert elke week een restaurant in en om Amsterdam. Ditmaal streek ze neer bij Lolo, een nieuwe Italiaan in het pand waar vroeger Anna zat.
Marjoleine de Vos
Waarom zou je de zaken ingewikkelder maken dan een
oeuf mayonnaise
?
Een hele kip eten met twee personen is niet handig, althans: het is veel. Niemand wil drie avonden achter elkaar kip eten en al helemaal niet in dezelfde smaak, hoe heerlijk ook.
Uit eten 010
Bij Panzero in Rotterdam waan je je even op een idyllisch Italiaans plein
Bij Panzero aan de Botersloot specialiseren ze zich in panzerotti, gefrituurde broodjes van pizzadeeg, gevuld met mozzarella, tomaat en meer.
Uit eten
Geen wonder dat veel Japanners hier komen eten
Petra Possel recenseert elke week een restaurant in en om Amsterdam. Ditmaal streek ze neer bij Kagetsu III, een sobere Japanse eetzaak in Buitenveldert. Dat beviel uitstekend.
Janneke kookt
De wiskundekool houdt zich netjes aan de gulden snede
Mijn kinderen noemden het vroeger boompjesbloemkool, en zo raar is dat niet. De roosjes van de romanesco hebben wel iets van kleine sparretjes.
Van de kaart
Queru straalt vrolijkheid uit
In het sympathieke Queru Cantina Mexicana serveren ze lekkere cocktails en taco’s die je liefst met je handen eet. Maar dat de desserts op zijn, dat kan écht niet, vindt Hassnae Bouazza.
Eetwaar
Het leed dat omeletplakje heet
Vleesproducenten gaan met hun tijd mee en ook Stegeman (sinds 1858) maakt sinds een paar jaar vegetarisch broodbeleg. Het nieuwste: omeletplakjes.
Durf te vragen
Zijn de schillen van vruchten giftig?
Het is geen goed idee om voor een smoothie de complete fruitschaal met schil en al in de blender te gooien.
Alledaagse Wetenschap
Een onnoemelijk populair prakje
Wekelijks stuit Karel Knip in de alledaagse werkelijkheid op raadsels en onbegrijpelijke verschijnselen. Deze week: verrassingen rondom salades.
Janneke kookt
Aan een trifle is echt niets kleins of onbelangrijks
De Britten zijn zoals bekend erg goed in understatement, de stijlfiguur waarin dingen opzettelijk een stuk zwakker of kleiner worden voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn.
Uit eten
Donders lekker met nul, niente, nada dierlijke ingrediënten
Petra Possel recenseert elke week een restaurant in en om Amsterdam. Ditmaal at ze bij Madre, een Mexicaans restaurant in de Jordaan.
Vieren
Soep eet je samen
Kookboekenschrijfster Nadia Zerouali ontwerpt de Vrijheidssoep voor 5 mei 2022. Soep voedt, het kost weinig en is de beste bestemming voor etensresten, vertelt ze Sandra Heerma van Voss.
Column
Marjoleine de Vos
Uitvluchten om spaarzaam vleesgebruik goed te praten
Men verzint van alles om het spaarzame vleesgebruik goed te praten. Herten die tóch afgeschoten worden. Alléén maar een plakje ham. Kip die liefdevol wordt groot- en omgebracht.
Van de kaart
Bij Restaurant Mario krijg je prima Italiaans, maar is er wat weinig durf
Bij Restaurant Mario in Neck-Wijdewormer eet Hassnae Bouazza onmiskenbaar Italiaanse smaken, maar dan modern uitgevoerd. Het eten is goed, maar (te) keurig binnen de lijntjes.
Janneke kookt
Wat pr voor de asperge
‘Vers van de boer’ is in het geval geen loze reclamekreet.
Eetwaar
Chips met frietsmaak...tja
Hoe kun je chips de smaak en de naam van friet geven als beide aardappel als basis hebben? Van dit soort purisme hebben chipsmakers gelukkig geen last, Met hun onbegrensde…
Uit eten 010
Romantische elegantie en top eten in een Barendrechtse kas
Vanaf station Barendrecht zie je de pop-uprestaurant Café Clementine al liggen, op braakliggend terrein te midden van grote blokkendoosbedrijven. Laat het je niet afschrikken.
Uit eten
Door slordig streetfood is Mexico al snel uit onze gedachten
Petra Possel recenseert elke week een restaurant in en om Amsterdam. Ditmaal streek ze neer bij het Latijns-Amerikaanse Cantina Caliente aan de Roetersstraat. Daar is nog wat voor verbetering vatbaar.
Eetwaar
Flauwekulkwark
Nee, er is geen einde aan het aantal smaakcombinaties in de supermarkt. Ooit gehoord van kwark – (sorry, skyr) met banaan en pindakaas, maar dan zonder pindakaas (want de smaak…
Janneke kookt
Masarap! (Heerlijk!)
Verse calamansi is zo goed als onverkrijgbaar in Nederland, dus we gaan er niet mee koken vandaag. Wel een heerlijk calamansiloos Filippijns recept voor chicken adobo.
Durf te vragen
Waarom schuimt koude melk beter?
Techniek en melksoort doen ertoe bij het maken van schuim voor cappuccino.
Van de kaart
Met Flore is er een nieuwe plek waar je vegetarisch kan eten op het hoogste niveau
In Flore werken ze zonder rund- en zuivelproducten. Het is haute cuisine met modern engagement, schrijft Joël Broekaert.
Uit eten
Gemoedelijk eetcafé dat we in ons hart gesloten hebben
Petra Possel recenseert elke week een restaurant in en om Amsterdam. Ditmaal streek ze neer bij haar favoriete hangout in Noord: Taverno Willi Becher, een eetcafé in een oude loods.
Janneke kookt
Paasspektakel(tje): choco-auberginecakejes
Ik fantaseerde weleens hoelang ik het in Heel Holland Bakt zou volhouden. Stel je eens voor dat ik ze deze chocolade-auberginecakejes zou voorzetten.
Van de kaart
Voor de chef van Reua Thai is het fornuis haar draaitafel
De gerechten van chef-kok Pattama Simons verjagen de teleurstellingen van Hassnae Bouazza na een vermoeiende dag. Het is het beste Thaise eten dat zij tot nu toe in Nederland at.
Geurpods
Je drinkt water, maar je proeft cola (wel stevig snuiven)
Mensen proeven voor 80 procent via hun neus. Geurpods veranderen water in mandarijnlimonade, ijskoffie, appelsap.
Eetwaar
Kaviaar, nu ook voor decadente veganisten
Er zijn allerlei redenen om geen kaviaar te eten: dat het (vaak) uit Rusland komt, dat de wilde steur bedreigd wordt, dat het nogal aan de prijs is.
Meer Eten en drinken...