Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Cultureel Supplement
NRC raadt aan
Van Billie Eilish tot YoungRubbi: dit zijn de leukste acts van deze festivalzomer
Wat zijn de bands en artiesten die je niet wil mislopen deze zomer? Achttien blikvangers deze zomer.
Profiel
Charlotte de Witte
Charlotte de Witte heeft haar wraak: ze werd de beste techno-dj ter wereld
De afgelopen drie jaar werd de Gentse Charlotte de Witte verkozen tot beste techno-dj ter wereld. De hatelijke insinuaties over haar talent is ze voorgoed voorbij. Deze zomer is ze een van de headliners van festival Lowlands.
Podiumvrees
Popmuzikanten lijden onder podiumvrees: ‘Het liefst ren ik weg’
Popmuzikanten lijden onder podiumvrees. Wat doen die zenuwen met hen? Een inventarisatie van onzekerheden en oplossingen. „Het kan gaan malen. Klink ik vals? Zijn we wel goed genoeg?”
Drugs en festivals
Meer pillen, minder pils op festivals? Zo simpel is het niet
Naast optredens in de felle zon, sjouwen met campingspul en lauwe biertjes zoeken sommige festivalgangers de feestvreugde ook elders: in een pilletje of lijntje. Neemt drugsgebruik toe, nu de bierprijzen almaar stijgen? 9 vragen over drugs op festivals.
De plek op de poster
Hoe komt een artiest zo groot mogelijk op de festivalposter?
Boekers van festivals onderhandelen niet alleen over de vraag of een act komt spelen, maar ook over de plek en de grootte van de naam op de festivalposter. „Daar kunnen deals op afketsen.”
Interview
Headliner pinkpop
Voor Queens of the stone age voelt Pinkpop bijna als thuiskomen. 'Nederland heeft ons groot gemaakt'
Rockformatie Queens of the Stone Age staat in juni op Pinkpop. Op het nieuwe album gaat de band terug naar de basis. Gitarist Troy van Leeuwen: „Muziek brengt mensen samen. Wie danst is minder geneigd dingen kapot te maken.”
Interview
Anohni
Anohni: ‘Ik hoop het Holland Festival als een soort muze te inspireren’
Hoewel ze binnenkort een nieuw album uitbrengt, zal zangeres Anohni niet optreden tijdens het Holland Festival. Als ‘associate artist’ dacht zij mee over het programma van het festival en nam ze het initiatief tot ‘confronterende gesprekken’.
Verhalen achter de kunst #2
Verhaal bij een kunstwerk: Rembrandts Jaapgen en Jan
Schrijver Roos van Rijswijk laat maandelijks haar verbeelding los op een kunstwerk dat in het nieuws is. Veilinghuis Christie’s in Londen maakte onlangs bekend dat het Rembrandts ‘herontdekte’ van Jaapgen en Jan te koop aanbiedt.
Recensie
Susanne Kennedy
In de hyper-artificiële wereld van Susanne Kennedy is het leven repetitief en onmaakbaar
In Angela (a strange loop) creëert theatermaakster Susanne Kennedy andermaal een verstikkende wereld. De toeschouwer wordt opgenomen in een gezamenlijke ervaring.
Interview
Thomas Eyck
Thomas Eyck: ‘Het sojaoliekannetje voelt als een zielsverwant’
Designuitgever Thomas Eyck is ziek. Hij vertelt over zijn drijfveren, zijn bedrijf en zijn uitvaart: „Doen wat me raakt, dát is de basis van hoe ik leef.”
Interview
Dans
In ‘Exótica’ eert Amanda Piña vier vergeten ‘andere’ dansers
Ooit waren ze beroemd, maar door danshistorici werden ze genegeerd. Tot nu. Amanda Piña wekt in Exótica vier danskunstenaars tot leven die door hun geaardheid en etniciteit nooit in de Europese canon werden opgenomen.
Recensie
Strips
Lopen van oergrot naar kerndump
‘Het Grondrecht’ is een contemplatief wandelverslag van de Franse stripmaker Étienne Davodeau. Hij vraagt zich al wandelend af: hoe geven wij de aarde door aan volgende generaties?
Interview
Muziektheater
Metamorfose van een woonkamer: ‘Bizar, maar op een kalme manier’
Het is een bizarre voorstelling van muziek vervlochten met theater, ‘Metamorfose van een woonkamer’ van regisseur Toshiki Okada en componist Dai Fujikura. Dat vindt Fujikura zelf ook. ‘Moeten we niet nog wat naar elkaar schreeuwen?’
Interview
Holland Festival
Julian Rosefeldt over zijn film ‘Euphoria’: ‘We zijn allemaal in de ban van het kapitalisme’
Denkers en kunstenaars als Karl Marx, Rutger Bregman, Ayn Rand en Snoop Dogg zijn te zien in Julian Rosefeldts filmische installatie ‘Euphoria’ over het kapitalisme. „Misschien is kapitalisme wel een neerwaartse spiraal.”
Interview
Iguana Death Cult
De podiumbeesten van Iguana Death Cult: ‘We zijn jongens met een gebruiksaanwijzing’
De hectische en hoekige stadsmuziek van Iguana Death Cult kreeg een nieuwe impuls tijdens de coronaperiode. „Emoties kroppen we op en gooien we eruit op het podium.”
Interview
Sharon Eyal, choreograaf
Sharon Eyal, veelgevraagd choreograaf: ‘Dans is fysieke emotie’
Sharon Eyal en haar partner Gai Behar behoren tot de hotste dansmakers van deze tijd. „Dans is geen kwestie van stijl van bewegen. Het gaat om het gevoel dat je erin legt.”
Artificiële intelligentie
Is AI de kunstenaar van de toekomst?
Met artificiële intelligentie bleek het mogelijk een niet van echt te onderscheiden nieuw nummer van Drake en The Weeknd te maken. AI rommelt aan de fundamenten van wat kunst is. Moet onze perceptie van creativiteit veranderen?
Interview
Eigentijdse muziek
De Schotse katholieke componist James MacMillan: ‘Muziek is een spirituele kunstvorm’
De Schotse componist James MacMillan, katholiek en zeer populair, wijdde zijn Vijfde symfonie aan de Heilige Geest. Hij dirigeert het werk zelf in de ZaterdagMatinee: „Dit stuk wijst me de weg vooruit.”
Theatertrend
De theatervoorstelling als geënsceneerde demonstratie
Opvallend veel voorstellingen over afkomst en identiteit leken dit theaterseizoen louter theatrale vieringen van positiviteit. Terugblikkend erkent Sander Janssens dat ze politieker zijn dan hij in eerste instantie doorhad.
expositie van gogh museum
Wat Van Gogh schilderde toen hij besloot niet te willen blijven leven
In het Van Gogh Museum opent ‘Van Gogh in Auvers’. In dat plaatsje bracht hij de laatste twee maanden van zijn leven door.
Column
Joyce Roodnat
Weg met het heilige niet-weten-want-zelf-ervaren
Alleen bij beeldende kunst moeten kijkers vaak in het duister te tasten over ‘het verhaaltje’ bij een kunstwerk. Joyce Roodnat vindt dat vervelend kijken. Met wat informatie ziet ze meer en is het genieten groter.
Reportage
Rusland
Teatr Doc blijft in Rusland kritisch theater maken
Sinds de Russische invasie in Oekraïne kenmerken propaganda en censuur de Russische cultuursector. Theaters worden hard getroffen door ontslagen, arrestaties en plotselinge annuleringen. In dit milieu van angst houdt een klein theatergezelschap in Moskou stand met kritiek op heden en verleden.
Zangeres
Hoe Siouxsie’s klank van de jaren 80 doorklinkt in de muziek van nu
Donderdag treedt zangeres Siouxsie op in Paradiso, Amsterdam. Hoewel de jaren tachtig nog altijd populair zijn in de muziek, leek Siouxsie enigszins vergeten - maar niet door superster The Weeknd. Wat maakt de jaren tachtig zo geliefd als bron voor muzikale ideeën?
Analyse
Futurisme & Europa
De onderwerping van al het leven aan de kunst
Het futurisme heeft als voorloper van het fascisme. Maar ook Russische avant-gardisten en leden van De Stijl hadden totalitaire verlangens. Achtergrond bij de futurisme-expositie in Kröller-Müller.
Futurisme & Europa
Na de oorlog bleven de futuristen voor agressie, en tegen vrouwen en moraal
De futuristen wilden vernietiging van alles dat naar verleden rook. Marinetti had onuitvoerbare theorieën en sympathie voor Mussolini. Balla maakte servies en mode en vond dat de natuur best wat minder groen kon.
Column
Joyce Roodnat
Ik zoek de glazen hoed van Marinetti en tref Benedetta
Als in een futuristische koortsdroom gaat Joyce Roodnat in het Kröller-Müller Museum op zoek naar de glazen hoed van Marinetti. Die vindt ze niet, maar wel hemel en hoogbouw die elkaar kruisen op een schilderij van Benedetta Cappa.
Recensie
Strip
|
●●●●
42 kilometer rennen in een vloeiende choreografie
Nicolas Debon bewerkte de marathon van de Olympische Spelen van Amsterdam in 1928 als een strip. Dat doet hij met veel grafische flair, het verhaal oogt als een choreografie.
Interview
dirigent Karina Canellakis
‘Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor moeten meer vrijheid krijgen’
In de vier jaar die Karina Canellakis nu bij het Radio Filharmonisch Orkest is, ontwikkelt ze zich steeds verder. „Muziek is klinkende emotie. Samen muziek maken leert je luisteren, samenwerken, zachtheid...”
Tributebands
Waarom naar Rammstein als je ook naar Zwammstein kan?
Ze zijn publiekslievelingen op festivals en podia. Nostalgie is een drijfveer, maar ook geld. „Tributebands trekken altijd publiek.” Al komen die bezoekers meestal niet om „ook maar enigszins muzikaal te worden opgevoed”.
Meer Cultureel Supplement...