Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Volgonderwerpen
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Cultureel Supplement
Beeldende kunst
Galerietips: plezier, verval en pratende schilderijen
Uit de vele tentoonstellingen die in galeries te zien zijn, maakt NRC wekelijks een selectie. De meeste exposities zijn zonder afspraak te bezichtigen.
Beeldende kunst
Charles Avery: ‘Kunst maak je niet om je mening te ventileren’
Al bijna 20 jaar werkt Charles Avery aan een fictief eiland. Er wonen rationele mensen en de goden staan voor filosofische denkbeelden. „Het is een fantasie-eiland, maar verder als elke plek op aarde.”
Tentoonstelling
De Duitse schilder Norbert Tadeusz wilde van alles altijd veel: verf, drank, vrouwen
Struikelende paarden en duikelende naakte lichamen in felle kleuren: Norbert Tadeusz schilderde gigantische spektakelstukken, komende zomer te zien in Museum More. „Hij was een mateloze man.”
Theater
Hans Croiset: ‘Ik ben geen geboren acteur, geen speelbeest’
Na een carrière van bijna zeventig jaar, stopt Hans Croiset na de reprisetournee van ‘Eindspel’ met toneelspelen. NRC keek mee achter de coulissen en in de kleedkamer: hoe beleeft hij dit afscheid? Het acteren zelf gaat hij absoluut niet missen.
Buitenexpositie Paradys
Kunst zet aan tot kijken en denken in Fries paradijs
Oranjewoud is een soort Wassenaar in Friesland, een plek waar de rijken hun landhuizen bouwden. De kunstenaars op ‘Paradys’ spelen met dat verleden.
Hiphop
‘Uitverkoren’ rapper Cho: ‘Als ik schrijf laat ik tranen’
Onverwacht staat rapper Cho vanavond in een uitverkochte Afas Live. Een op eigen kracht bereikt succes, zonder steun van radio of media. Hij voelt zich uitverkoren: „Soms vraag ik Gado hoezo heeft u me gekozen?”
Klassiek
De nieuwe dirigent: benaderbare geniale superheld zonder diva-gedrag
Op het Internationaal Dirigentenconcours gaan zes jonge dirigenten de strijd aan. Wat moet je kunnen voor dé toppositie in de klassieke muziek? Wat houdt ‘het ijdelste van alle beroepen’ eigenlijk in?
Column
Joyce Roodnat
De lukrake alchemie van Bas Kosters
Joyce Roodnat houdt van de uitbundige ontwerpen van Bas Kosters. Als ze hem spreekt, wijst hij haar op zijn 100 portretten van Michael Jackson. „Ik ben geen Michaelfan, maar hij is onuitwisbaar. En ik wilde weten dat ik kon schilderen.”
Oekraïne op het Songfestival
Songfestivalkandidaat Kalush Orchestra: ‘Dit is een overwinningslied, geen oorlogslied’
Een harder gejuich kan in Europa niet klinken bij de strijdlustige folk-rap in een decor van bonte motiefjes van de Oekraïense Songfestivalkandidaat Kalush Orchestra. Winnen? Zou kunnen. „Maar vooral zijn we nu woordvoerders voor Oekraïne.”
Toneel
Anouk van Kampen over de voorstelling over haar doodswens: ‘Ik wil dat meer mensen weten dat het bestaat dat mensen dood willen’
De 22-jarige actrice Anouk van Kampen heeft om euthanasie gevraagd. In de solo-voorstelling ‘The Gift’ gaat ze in op de reden van haar doodswens.
Recensie
Na deze tentoonstelling vraag je je af: waarom is Wagner niet allang gecanceld?
In een weinig vleiende tentoonstelling over Wagner wordt een man neergezet die zichzelf adoreerde en gelijkstelde aan Albrecht Dürer. De componist hield van zijde en fluweel, en vormde de fascistische geest.
Column
Joyce Roodnat
De stuiterbal van realiteit en fantasie
Kunst gaat over het leven en de dood, en Joyce Roodnat koppelt onherroepelijk de kunst die ze nu ziet aan de oorlog in Oekraïne. Maar Erik Whiens ‘Slachthuis vijf’ roept ook een heel andere associatie op: Meissen-porselein.
Nieuw album
'Muziek moet je bij de keel grijpen, of je aan het huilen maken’
Deze vrijdag verschijnt het nieuwe album van de Amerikaanse zangeres Sharon Van Etten. „Het uiteindelijke doel is dat muziek je bij de keel grijpt.”
Opera ‘Anna Bolena’
‘De eeuwige vraag blijft: hoe hakken we het hoofd eraf?’
Britse kostuumdrama’s bestonden tweehonderd jaar geleden ook al. Donizetti componeerde de ‘Tudor-trilogie’, over het Engelse hof waar de koninginnen elkaar snel opvolgden. Bij De Nationale Opera zijn ze de komende tijd alle drie te zien.
Beeldende kunst
Galerietips: nutteloosheid, eindeloze materie en schattige totems
Uit de vele tentoonstellingen die in galeries te zien zijn, maakt NRC elke twee weken een selectie.
Dagboek van een herdershond
‘Net als mijn personages heb ik levenslust’
Nandi van Beurden werd bejubeld in 'The Sound of Music' en staat nu in 'Dagboek van een herdershond'. Beide personages liggen haar na aan het hart. „Musicalrollen waarbij een vrouw echt een ontwikkeling doormaakt zijn op één hand te tellen.”
Jazz
Wie is jazzbelofte Tijn Wybenga? NRC volgde hem drie dagen
Op Jazzahead in Bremen probeert Tijn Wybenga zich in de kijker te spelen met stickers, posters en vibrerende toekomstjazz. Zijn stress verdampt op het podium.
Tentoonstelling
Bij beeldhouwer Donatello dansen de putti net iets te wild
Een ongekend omvangrijke presentatie in Florence van beelden en reliëfs van Donatello bevestigt zijn status als veelzijdig en toonaangevend kunstenaar.
Elisabethconcours
Celliste Eline Hensels (23): 'Als je begint met de intentie te winnen, maak je de druk onmenselijk groot'
Zaterdag start het Koningin Elisabethconcours, dit jaar voor cellisten. Eline Hensels is een van de deelnemers. „Ik houd van de spanning van wedstrijden.”
Column
Joyce Roodnat
Kunst is een poel van gevoel
Joyce Roodnat laat zich naar Parijs lokken voor de expositie ‘Le Théâtre des émotions’. Emoties te over, van verdriet, verliefdheid, woede tot geilheid. Onverwacht emotioneert buiten de tentoonstelling een eeuwenoud, zwaargewond kunstwerk haar.
In Beeld
Biënnale in Venetië voor de 59ste keer geopend
Vrouwelijke kunstenaars domineren in deze editie van het kunstevenement in Venetië. Werk van avant-gardisten van honderd jaar geleden hangt naast eigentijdse kunst, in een poging om de door mannen gedomineerde kunstgeschiedenis te herschrijven.
18 tips
Het beste van de Biënnale
Achttien tips voor de Biënnale 2022 die plaatsvindt op het Biennale-terrein in de Giardini, in de Arsenale en verspreid over de stad.
Biënnale 2022
Hoofdtentoonstelling Venetië: Waarom de sekspop het einde der tijden inluidt
De hoofdtentoonstelling van de Biënnale van Venetië 2022 had als thema ‘The Milk of Dreams’ en ging over wat er van de wereld overblijft als het einde aanstaande is.
Kunstwereld
Vrouwelijke, fluïde Biënnale van Venetië heeft zachte grenzen
De 59ste Biënnale van Venetië staat in het teken van het ecofeminisme. Dit staat op gespannen voet met het toerisme dat door de onverminderd omvangrijke kunstmanifestatie wordt bevorderd.
Thrillerstrip
De razendspannende strip ‘The Junction’ is een krachttoer (●●●●●)
De Canadese animator Norm Konyu maakte een succesvolle overstap naar strip. Met de razendspannende thriller ‘The Junction’ levert hij een verhalende krachttoer af in een onberispelijke stijl.
Twee componisten
‘Ik wilde ambitieuze corona-muziek schrijven’
Zowel Thomas Larcher als Samuel Adams was composer in residence van het Concertgebouw, maar de pandemie gooide roet in het eten. Deze week klinkt hun muziek eindelijk in Amsterdam.
Theatermuziek
'Er gebeurt veel in het hoofd van het theaterpubliek. Met muziek kun je dit sturen'
Niemand koopt een theaterkaartje voor de muziek. Toch drukt die vaak een grote stempel op een voorstelling. Thijs van Vuure en Jimi Zoet zijn twee theatercomponisten. „Theatermuziek gaat over ruimte laten aan de andere componenten.”
Nieuw album Kurt Vile
‘Ik speel nu zoals ik mijn leven wil leiden’
Voor de lome Amerikaanse gitaarvirtuoos Kurt Vile kwam de pandemie als geroepen: nu kon hij eindelijk zijn nieuwe album thuis opnemen en meer tijd met zijn gezin doorbrengen.
Column
Joyce Roodnat
De Toverberg is Sanatorium Europa
FC Bergman, Vlaams gezelschap dat me nog nooit teleurstelde, zet samen met het Amsterdamse ITA (de club van Ivo van Hove), De Toverberg op het toneel.
Meer Cultureel Supplement...