Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Volgonderwerpen
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Beeldende kunst
Lichting 2022
Voeten, voeten, voeten. Kijk nou toch eens naar je voeten
Honderden kunstenaars studeerden weer af deze zomer. Wie springt eruit? Aflevering 1: Maaike Meindertsma van kunstacademie Minerva.
Beeldende kunst
De Rozenkruisers: christendom met een flinke scheut Egyptische mystiek
Het zijn religieuze vrijdenkers, de Rozenkruisers, met een sterk geloof in de goddelijke natuur, toont een expositie in Amsterdam.
Beeldende kunst
‘Brazilië is het centrum van de wereld’
De Braziliaanse kunstenaar Anna Bella Geiger (89) exposeert voor het eerst in Nederland. „De wereld wordt nog vaak vanuit een eurocentrisch perspectief bekeken.”
Recensie
|
Tentoonstelling
|
●●●●
Meissenporselein als stille getuige van de Jodenvervolging
Een deelcollectie Meissenporselein in het Rijksmuseum weerspiegelt de lotgevallen van het Joodse verzamelaarsechtpaar Oppenheimer in de jaren 1930.
Recensie
|
Beeldende kunst
|
●●●●
Deze zogenaamd godslasterlijke kunst blijkt juist heel verstild in de Oude Kerk
Op de eerste tentoonstelling met werk van de Braziliaanse kunstenaar Antonio Obá gaat poëzie de strijd aan met het architectonische spektakel van de Oude Kerk in Amsterdam.
Documenta 15
Documenta censureert kunstwerk na beschuldiging antisemitisme
Het vijfjaarlijkse kunstevenement Documenta ligt onder vuur. Een groot en prominent kunstwerk zou antisemitistische stereotypes bevatten. De organisatie besloot daarop het schilderij met zwarte doeken te bedekken.
5 vragen over Documenta
Wat maakt deze Documenta zo anders, zo revolutionair?
Geen dure sterkunstenaars in witte hallen op deze vrolijke en kritische Documenta, maar groepen kunstenaars uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Wat maakt deze editie zo anders dan anders?
9 Tips
Wat mag je niet missen op Documenta 15?
Documenta 15 in Kassel vraagt door zijn nieuwe opzet om een andere manier van kijken. Hier zijn negen kunstwerken en collectieven die opvallen en beeldbepalend zijn op de kunstmanifestatie.
Festival
Documenta is een wereld vol goede intenties
Voor westerse ideeën over kunst is op deze editie van het vijfjaarlijkse festival in Kassel geen plaats. Documenta 15 is een wereld van vrede en duurzaam samenleven. „Make friends. Not art.”
Galerietips
Ouderloze beelden, rebels DNA in kweekvlees en de vele gedaanten van taal
Uit de vele tentoonstellingen die in galeries te zien zijn, maakt NRC elke twee weken een selectie. De galerierubriek gaat twee maanden met zomerstop.
Recensie
Beeldende kunst
|
●●●●
Dynamische schoonheid van kleur en vorm: Rudi van de Wint laat je alles even vergeten
In Alkmaar is een overzicht te zien van Rudi van de Wints schilderijen en sculpturen. Hij is bekend van zijn schilderijen in de Tweede Kamer en het omgewaaide beeld ‘De Tong’ bij Lelystad.
Recensie
Beeldende kunst
|
●●●●
Expo ‘Worldbuilding’ toont de raakvlakken en verschillen tussen game-kunst en game-entertainment
Wat ís een goede (kunst)game? De tentoonstelling ‘Worldbuilding’ in Düsseldorf onderzoekt de vele manieren waarop games kunst kunnen zijn, van utopie tot werkelijkheid.
Beeldende kunst
De vijftiende editie van Documenta draait om de kracht van het collectief
Op Documenta, het vijfjaarlijkse prestigieuze kunstevenement in Kassel, draait het om de verbindende en vrolijkmakende werken van (vooral) collectieven van buiten Europa.
Architectuur
Rotterdam viert de hoogte van de stad
Tijdens de zevende editie van de Rotterdam Architectuur Maand staan nieuwe perspectieven voor wonen centraal. Op hoge daken kijkt de bezoeker uit op de wederopbouwarchitectuur.
Recensie
Beeldende kunst
|
●●●
Paltz Biënnale toont bewust rommelige kunst op een schitterend landgoed
Op de vierde Paltz Biënnale, op het prachtige landgoed De Paltz bij Soest, kiest de meerderheid van de kunstenaars ervoor om die schoonheid te verstoren, met bijvoorbeeld een provisorische raketinstallatie in de voortuin.
Winnaar Over Hoop Prijs
De watermachine van kunstenaar Ap Verheggen heeft wereldpotentie
Beeldend kunstenaar Ap Verheggen krijgt de Over Hoop Prijs voor zijn SunGlacier, een watermachine die regen in de woestijn brengt. „Met technologie is echt nog zo ongelooflijk veel mogelijk.”
Wereldkunst #28
In Venetië predikt Marlene Dumas een zachte revolutie
'The Milk of Dreams', de hoofdtentoonstelling van de Biënnale van Venetië lijkt revolutionair, maar is geruststellend herkenbaar. De tentoonstelling van Marlene Dumas in het Palazzo Grassi is daarentegen werkelijk revolutionair.
Beeldende kunst
|
Documenta
Een rijstschuur als laboratorium voor de toekomst
De vijfjaarlijkse beeldende kunstmanifestatie in Kassel, die zaterdag van start gaat, wordt georganiseerd door ruangrupa. Dit Indonesische collectief wil er een „interdisciplinair kunst- en cultuurplatform” van maken.
Essay
Arnon Grunberg bezoekt het verleden in Drenthe
Onlangs verbleef Arnon Grunberg enige tijd op het landgoed Overcingel in Assen en bezocht enkele buitenplaatsen. „Met een beetje goede wil zou je Westerbork ook een buitenplaats kunnen noemen.”
Voorpublicatie
Ondergrondse kunst moet de barbarij het hoofd bieden
Veel hedendaagse kunstenaars gaan ‘ondergronds’. Maar dat doen ze op een andere manier dan in de jaren zestig. Ze bundelen de krachten en werken samen, lokaal en op wereldschaal.
Interview
|
Christopher Wool
De beelden van Christopher Wool zijn hard als de droge hitte in Texas
Tijdens de pandemie werkte Christopher Wool in stilte door in zijn atelier in Texas. De werken die daar ontstonden, zijn nu voor het eerst te zien in een tentoonstelling vol desolaatheid.
Recensie
|
Beeldende kunst
|
●●●
‘StartPoint’ schept te hoge verwachtingen voor zichzelf
StartPoint zegt de beste Europese afgestudeerde beeldend kunstenaars te tonen, maar die ambitie weet het niet bepaald waar te maken.
Recensie
Tentoonstelling
|
●●
Tachtig suggesties voor een betere wereld
Met een vormgevingsexpositie over de klimaatcrisis toont het Stedelijk Museum van Amsterdam andermaal zijn politieke correctheid. Maar wat het museum wil duidelijk maken, blijft ongewis.
Beeldende kunst
Oezbeekse Ismailova wint met ‘beelden die ons kunnen helen’ de Eye Art & Film Prize
Met haar documentaires en video-installaties houdt de Oezbeekse kunstenaar Saodat Ismailova tradities van haar land levend. Ze kreeg er vrijdag de Eye Art & Film Prize voor.
Recensie
Beeldende kunst
|
●●●●●
Bij de paradijselijke schilderijen van Etel Adnan is ontroering nooit ver weg
Etel Adnan schilderde het grootste deel van haar leven die ene berg, waar ze op uitkeek vanuit haar huis in Californië. In het Van Gogh Museum wordt haar zinderende werk samengebracht met dat van Van Gogh.
Necrologie
Paula Rego (1935-2022)
Paula Rego schilderde haar angsten en demonen
De Brits-Portugese kunstenaar Paula Rego verwerkte haar persoonlijke tragedies in droomachtige schilderijen. Ze groeide uit tot een van de grootste naoorlogse Britse schilders.
Beeldende kunst
Documenta kampt met vernieling en bedreiging na beschuldigingen antisemitisme
Moet het vierjaarlijkse kunstevenement Documenta dit jaar niet afgeblazen worden, vragen sommigen zich af, omdat deze editie antisemitisch zou zijn? Inmiddels is de vraag verworden tot vandalisme en bedreigingen aan kunstenaars.
Tentoonstelling
John Akomfrah: ‘Film is meestal 1 scherm, 1 beeld, 1 waarheid’
In Five Murmurations over Covid en George Floyd laat John Akomfrah op drie schermen filmbeelden zien. „Ik wil de toeschouwer confronteren met de meerduidigheid, de complexiteit van mijn onderwerpen.”
Kunstprijs
Kunstenaar Remy Jungerman krijgt Heinekenprijs voor Kunst
De Heinekenprijs voor Kunst, de omvangrijkste Nederlandse prijs voor beeldend kunstenaars, gaat dit jaar naar kunstenaar Remy Jungerman. Hij maakt installaties waarin hij Winti-rituelen verbindt met westers modernisme.
Meer Beeldende kunst...