Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Volgonderwerpen
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Opinie
Boeken
Leven
Carrière
Webwinkel
Puzzels
Boeken
Biografie
Waarom roept Kaag toch zo veel weerstand op?
Sigrid Kaag, de huidige D66-partijleider, kwam op 56-jarige leeftijd als zij-instromer in de politiek en werd snel partijleider. Maar dat was niet geheel toevallig, laat Wilma Kieskamp zien in een biografie die verzuimt de aversie tegen Kaag bevredigend te duiden.
Japan
Een Japanse soldaat vocht dertig jaar door omdat hij niet geloofde dat de oorlog voorbij was
Nadat de Tweede Wereldoorlog voorbij was, vocht soldaat Onoda nog dertig jaar door op een Filippijns eiland. De Duitse filmmaker Werner Herzog sprak met hem en schreef een boek over deze fascinerende geschiedenis.
Boeken
Wie een iets beter leven wil, kruipt met een stinkende docent in bed
Na het winnen van de Booker Prize in 2020 met Shuggie Bain kiest Douglas Stuart opnieuw voor het armoedige Glasgow en een alcoholistische omgeving.
Twee boeken
Hoe Assad met zijn martelkelders heel Syrië terroriseert
Syrië is doordrenkt van overheidsgeweld en Assads gevangenissysteem is berucht. Een hoogleraar en een activist schreven er een gruwelijk boek over. Maar een literair schrijver trekt de lezer nog dieper de hel in.
Meer Boeken
Meer
NRC Tussen de regels
Volgen
Podcast
Wat is het geheim van deze fantastische graphic novel?
Tot voor kort had Michel Krielaars nauwelijks ervaring met graphic novels. Maar toen hij Dagen van zand van schrijfster en tekenares Aimee de Jongh in handen kreeg, las hij het…
Podcast
Wat maakt 'Wormmaan', winnaar van Libris Prijs, zo bijzonder?
Afgelopen maandag werd in Amsterdam de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022 bekendgemaakt. Enigszins verrassend ging dit jaar bioloog en schrijver Mariken Heitman er…
Podcast
De Nijl: bron van mythische en gruwelijke verhalen
De oevers van de Nijl zijn al eeuwenlang een strijdtoneel voor de elf landen waardoor zijn water stroomt.
Meer
Meer
Nederlandse literatuur
Column
Frits Abrahams
Brouwers - Kousbroek
Veel is er na de dood van Jeroen Brouwers geschreven over diens vete met Rudy Kousbroek, die ontaardde in een van de venijnigste polemieken uit de Nederlandse literatuur.
Column
Marjoleine de Vos
Dag Jeroen
Niet dat ik hem zal missen, want we spraken elkaar al jaren niet meer. Maar toch zocht ik, omdat hij dood is, in mijn mappen met correspondentie naar de brieven van Jeroen Brouwers.
Opinie
Literatuur
Engagement is sentimentaliteit overgoten met de saus van een slecht geweten
Zijn schrijverschap zal Arnon Grunberg onveranderlijk naar verboden plekken blijven brengen. Dat beloofde hij in zijn dankwoord bij de uitreiking van de P.C. Hooftprijs.
Meer Nederlandse literatuur
Meer
Buitenlandse literatuur
Interview
Bolu Babalola
'In Europese liefdesverhalen verdien je alleen liefde met blond haar en blauwe ogen'
Voor 'Liefde in kleur' herschreef Bolu Babalola legendes, mythes en sprookjes uit de hele wereld tot moderne liefdesverhalen met vrouwen van kleur als protagonist. „Hoe verschillend we ook zijn, in elk verhaal zit een element waarin je jezelf kan herkennen, als mens, als vrouw.”
Knut Hamsun
Deze Noorse roman over honger is het startschot van modern schrijverschap (●●●●●)
Een ronduit ontstellende ervaring is het om Honger te lezen, in een vloeiende nieuwe vertaling. De Noor lost er het startschot voor modern schrijverschap.
Interview
David Diop
Schrijver David Diop: ‘Kan de mens zijn lot alleen maar ondergaan of kun je het zelf beïnvloeden?’
In zijn derde roman stapt hij in het hoofd van een Franse botanicus die in 1750 naar Senegal reist. „In fictie zit een gevoeligheid die wetenschap niet heeft.”
Recensie
Familieroman
Bizar en radicaal: de familiegeschiedenis van Lincolns moordenaar (●●●●●)
In een familieroman over de moordenaar van president Lincoln gaat ze naast het echte drama zitten. Precies die aanpak maakt het tot een bijzonder boek.
Meer Buitenlandse Literatuur
Meer
Non-Fictie
Filosofie
David Hume was eem scepticus met een groot kooktalent
Met zijn biografie over de Schotse denker David Hume biedt Ton Vink een goed overzicht van diens rijke leven en werk. Toch was Hume niet alleen een ‘man of letters’. Door onze medewerker Maarten Doorman
Nederlandse geschiedenis
Achttiende-eeuws Nederland, zo mooi als het nooit bestaan heeft
Boekhandelaar Izaak Tirion liet ongeveer 300 jaar geleden tekenaars het land door reizen voor een geïllustreerde beschrijving van Nederland. Een ‘bloemlezing’ laat nu zien hoe vredig Nederland erbij lag in de achttiende eeuw.
Column
Kiza Magendane
Als afgunst vermomd wordt als kritiek
De vriendin van een van ’s lands beste jonge wetenschappers en publieke intellectuelen was jarig. Dat vormde een aanleiding om interessante twintigers en dertigers te verzamelen op het groene veld voor het familiehuis.
Non-fictie
Al die burnt-out, overworked, overachieving girls moeten klaarkomen
Ze zijn uiterst bijdehand en op zoek naar de perfecte man. Theatermakers Nina de la Parra en Michèlle Schimscheimer schreven beiden een boek over hun hopeloze liefdesleven.
Meer Non-Fictie
Meer
Ook verschenen
Ook verschenen
Vrouwen met ‘stevige borsten’ en de mooiste treinstations van Europa
Redacteur Margot Poll signaleert welke boeken er ook zijn verschenen en kiest er steeds zes om kort te bespreken. Deze week over vrouwen die hun zoon laten bespioneren, naar Texel gaan om hun vader te leren kennen of samen in de trein gaan zitten om niet depressief te worden.
Oorlogsboeken
Foute vrouwen, heldinnen en Hitler voor op de koffietafel
Ook dit jaar verschijnen er rond 5 mei tientallen boeken over de Tweede Wereldoorlog. Nog steeds ontdekken auteurs onbekende verhalen, die het verleden verder inkleuren. Redacteur Jeroen van der Kris selecteerde er zes.
Ook verschenen
‘De gewone gevangenen vond ik leuker dan de Jehova’s getuigen’
Redacteur Margot Poll signaleert welke boeken er ook zijn verschenen en kiest er steeds zes om kort te bespreken. Deze week over de melancholieke teksten van Willem Wilmink, een Joods meisje dat met hulp van haar kat ontsnapt uit een Pools getto en een feministisch pleidooi van de schrijver Louis Couperus uit 1900.
Ook verschenen
Bang voor bruggen, draaikolken en reuzenwansen
Redacteur Margot Poll signaleert welke boeken er ook zijn verschenen en kiest er steeds zes om kort te bespreken. Deze week over een Limburgs vriendengeheim, een anarchistische geschiedenisleraar en een ingemetselde non met anti-gedonderpillen.
Column Michel Krielaars
Column
Michel Krielaars
De Z is de eigentijdse variant van het hakenkruis geworden
Zo’n twee weken na het begin van de invasie in Oekraïne verliet de schrijver Maxim Osipov Rusland. Waarschijnlijk keert hij er nooit meer terug. ‘We worden opnieuw in een smerige, benauwde varkensstal gedreven, die nog smeriger is dan die waarin we zijn geboren’, schrijft Osipov, verwijzend naar zijn jeugd in de Sovjet-Unie.
Column
Michel Krielaars
Duitse intellectuelen ruziën over Oekraïne
In Duitsland woedt een fel debat tussen voor- en tegenstanders van de levering van zware wapens aan Oekraïne. Het begon met open brieven aan kanselier Scholz.
Column
Michel Krielaars
De wereld was blind voor de nazi’s
Soms ontdek ik een vergeten schrijver die zo in het rijtje Elias Canetti, Alfred Döblin, Joseph Roth, Irmgard Keun en Vladimir Nabokov past.
Column
Michel Krielaars
Ooggetuigenverslag van een bloedige oorlog
Alle conventionele oorlogen lijken op elkaar. Dat besefte ik eens te meer toen ik op sociale media Georgische, Belarussische en Israëlische vrijwilligers tegen het Russische…
Meer Michel Krielaars
Meer
Kinderboeken
kinderboeken
‘Door de diversiteitsdiscussie lopen wij als makers op eieren’
Waar ligt de grens? Oftewel: wiens verhaal mag je als kunstenaar vertellen? Woensdag hield illustrator en schrijver Marit Törnqvist de Annie M.G. Schmidtlezing over culturele diversiteit in kinderboeken. „Kunst maken betekent risico lopen.”
kinderboeken
Jonge liefde wordt verdrongen door marionettenspel
Over de ontluikende vrijerij tussen twee jongens schrijft Rindert Kromhout ontroerend. Maar door alle aandacht voor het Italiaanse decor doet de jeugdroman regelmatig geforceerd aan.
Biologie
Katten, honden en soms een panda. In prentenboeken is biodiversiteit ver te zoeken
In prentenboeken komen vooral exotische en gedomesticeerde dieren voor. En vaak zijn ze onrealistisch getekend. Zo kunnen kinderen een vertekend beeld van de werkelijkheid krijgen.
kinderboeken
Als een boos meisje in de buurt van een sloopkogel komt
Een verhaal over een kind dat baalt van lawaai en wraak neemt. Daar is geen woord van gelogen – of toch? Metafictie in een verhaal voor kinderen die aan het leren lezen zijn, werkt dat?
Meer Kinderboeken
Meer
Thrillers
Iedereen leest
Roadtrip van Suzanne Vermeer is een doodvermoeiende zomerthriller
Op deze plek schrijft NRC over de populairste boeken van dit moment. Deze week de nieuwste thriller van Suzanne Vermeer, waarin personages in potsierlijke volzinnen met elkaar spreken.
John Banville
Banvilles thriller noopt tot langzaam lezen
De nieuwe thriller van John Banville (de eerste die onder zijn eigen naam verschijnt) is even zorgvuldig geschreven als zijn romans.
Iedereen leest
In 'De Gunst' van Nicci French is er ruimte voor rouwverwerking na de moord
Op deze plek schrijft NRC over de populairste boeken van dit moment. Deze week: De gunst. Het boek past naadloos in de Nicci French-succesformule.
S.A. Cosby
Het enthousiasme over deze thriller is volledig terecht (●●●●●)
De boeken van deze Amerikaanse thrillerschrijver zijn film noir-achtige verhalen, geschreven in knetterend proza. Eindelijk is zijn werk in het Nederlands vertaald.
Meer Thrillers
Meer