Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Volgonderwerpen
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Rotterdam
Reconstructie
Tien jaar Luchtsingel in Rotterdam: mooi plan, maar veel kritiek op de uitvoering
De Luchtsingel, de knalgele loopbrug in Rotterdam die stadsdelen moest verbinden, is door houtrot en verzakkingen niet meer veilig. Ruim vier miljoen kostte het project, een groot succes werd het nooit.
Essay
Hoe de ‘rassenrellen’ van 1972 nu nog doorwerken in Rotterdam
De rellen in de Afrikaanderwijk, in augustus vijftig jaar geleden, is een vergeten verhaal – maar is nog altijd relevant voor de problemen in het Rotterdam van vandaag, stelt Marc Schuilenburg.
Kunstproject
Straten maken van je eigen plastic afval
Van al het plastic dat we weggooien zou je hele straten kunnen plaveien. Conrad van Tiggelen deed dat letterlijk en maakte er een tentoonstelling van, die deze zomer in Vlaardingen te zien is.
Column
Hasna El Maroudi
Heel de wereld is mijn vaderland
Jongere generaties zijn niet langer bezig met kiezen tussen de verschillende culturen, maar met het creëren van een eigen community.
Rotterdam bij nacht
Keilecafe in Rotterdam-West is een stadse oase tussen een zooitje containers
Jonasz Dekkers schrijft om de week over clubs en cafés in Rotterdam. Deze week Keilecafe in het Merwe-Vierhavengebied, dat zich een culturele duizendpoot mag noemen: naast nachtclub is het een festival-, lunch- en dinerlocatie.
Sportpleinen
Zorgen over ‘beweegcrisis’ bij jeugd in Rotterdam. ‘Ze spelen liever Fortnite’
Jubilerende Krajicek Foundation, de stichting die 18 sportpleinen in Rotterdam heeft, maakt zich zorgen over de „beweegcrisis” bij de jeugd. „Sommigen moeten over een drempel, dan ontplooien ze zich.”
Restauratie door museum Boijmans
Van Goghs ‘populierenlaan’ laat los
Het eerste schilderij van Vincent van Gogh dat in een publieke kunstcollectie werd opgenomen, is hard toe aan een herstelbeurt.
Architectuur
De Zalmhaventoren is niet meer dan een monotone balk
Wie de woontoren ziet, moet vaststellen dat de vergelijking met klassieke Amerikaanse wolkenkrabbers volledig misplaatst is, schrijft architectuurredacteur Bernard Hulsman.
Uit eten 010
In de rij bij Le Petitjean voor een formidabele croissant-ervaring
Culinair recensent Lot Piscaer schrijft om de week over horeca in Rotterdam. Deze week over een echte Franse patisserie met van die oogstrelende gebakjes. En misschien wel de beste croissants van de stad.
Praat over de straat
Rotterdam, stad zonder hart die lijdt aan een verkeersinfarct
Plannen voor gemotoriseerde samenleving kregen al in de oorlog vorm. Nu gaat er 20 miljoen euro naar een ‘autoluwer’ Rotterdam.
Column
Tara Lewis
Troost
Ik ben geen ster in mezelf troosten, concludeerde mijn psycholoog ooit. En dan was het ook nog ‘mamadag’.
Nieuw stadsbestuur
Het grote experiment in Rotterdam: de belangrijkste plannen en alle wethouders van het nieuwe college
Vandaag wordt het nieuwe college in Rotterdam, met tegenpolen Leefbaar en Denk, geïnstalleerd. Wat zijn de plannen voor de stad? Een blik op vijf hete hangijzers uit het coalitieakkoord.
Transfermarkt
Feyenoord vangt recordbedrag voor Sinisterra, Malacia naar Manchester United
De verkoop van Luis Sinisterra levert Feyenoord minimaal 25 miljoen euro op. Het bedrag is veel hoger dan het oude transferrecord uit 2006, toen Dirk Kuijt voor 18 miljoen euro naar Liverpool ging.
Militaire mobiliteit
De militaire mobiliteit van de NAVO schiet nog tekort
De NAVO kan zijn oostflank niet snel genoeg versterken. Het Europese netwerk voor militaire transporten heeft nog steeds enorme knelpunten. „Hoe oostelijker je komt, hoe groter de problemen.”
Coronaprotest
OM vervolgt agenten niet die wapen gebruikten tijdens Coolsingelrellen
Bij een uit de hand gelopen demonstratie tegen de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod vorig jaar, losten negen agenten schoten. Uit onderzoek van het OM blijkt dat zij uit noodweer handelden.
Opinie
010
Steun Rotterdammers in armoede. Nu!
Zoals ondernemers financieel werden gesteund tijdens de coronacrisis, moeten bewoners met geldzorgen nu ook hulp krijgen, bepleit Annemarieke van Egeraat. Iedere burger met leefgeld van 50 euro of minder moet een verdubbeling van dit weekbudget krijgen. „Er is een armoedecrisis gaande.”
Popster/rapper
Stefflon Don: ‘Ik ben een boss bitch, jullie zijn niets’
Dit weekend is ze headliner op het OH MY! Festival in Rotterdam. Stefflon Don is terug in de stad waar ze haar muzikale coming of age had.
Vliegtuigcrash
Lichaam van Noorse piloot in Calandkanaal gevonden, zoon mogelijk ook
In het Calandkanaal in Rotterdam stortte op zondag 5 juni een vliegtuigje neer. Sindsdien werd met man en macht gezocht naar de twee inzittenden.
Transgenderzorg
De telefoon blijft gaan bij de transgenderpoli in Rotterdam. ‘Wij zien veel leed bij transgenders’
Het is druk bij de transgenderpoli van het Maasstad, dat samenwerkt met GGZ-instellingen. Aan de meeste cliënten moet het Rotterdamse ziekenhuis ‘nee’ verkopen, omdat ze niet voldoen aan de criteria.
Column
Hasna El Maroudi
Het Rotterdamse coalitieakkoord is aangelengde oude wijn in nieuwe zakken
Je kunt als nieuwbakken coalitie wel voor een fotomoment de metro naar Zuid nemen, maar het zijn de plannen voorbij het publicitaire rookgordijn die echt tellen. Dus wat zijn de heren wethouders – en die ene dame – nu eigenlijk van plan?
Rotterdam bij nacht
Heropend Perron in Rotterdam lokt nieuwe nachtdieren naar de ‘bunker’
Jonasz Dekkers schrijft om de week over clubs en cafés in Rotterdam. Deze week Perron, dat in het verleden een grote rol speelde in de wederopstanding van de Rotterdamse nacht. Maar hoe is het er nu?
Opinie
010
Vergeet de jeugd niet, Rotterdams college!
Het nieuwe stadsbestuur in Rotterdam kiest voor een bestuursstijl waarbij zij veel dichter bij de bewoner wil staan. Zelfs letterlijk op de stoep. Maar in het akkoord ontbreekt aandacht voor het vergroten van de politieke betrokkenheid van jongeren, schrijft Huri Sahin.
commentaar
Nieuwe coalitie Rotterdam is de polarisatie voorbij
Rotterdam als politiek laboratorium van Nederland – het begon inmiddels net zo’n cliché te worden als de overhemden die reeds met opgestroopte mouwen in de winkel hangen. Maar met de presentatie van het nieuwe college is het moeilijk om het cliché niet van stal te halen.
Foto-expositie
Blinde vlekken bij racisme
Fotograaf Marjolein Annegarn vertelt in een serie beeldverhalen over vooroordelen en discriminatie. „Ik spreek als wit mens andere witte mensen aan.”
Rechtszaak
OM niet-ontvankelijk wegens ‘weerzinwekkend’ racisme van politie in Dordrecht
Het optreden van de politie bij een aanhouding in Dordrecht is door racisme en geweld niet acceptabel, oordeelt de rechtbank. Door zaken „te verhullen” is het strafproces niet eerlijk meer.
Watervervoer Rotterdam
Heijplaat is ‘verscheurd’ door het einde van waterbuslijn 18
Het stopzetten van een cruciale waterbuslijn in Rotterdam brengt bewoners op Heijplaat in de knel. Het alternatief, een elektrische boot naar Marconistraat, voldoet niet. „Het is een klein drama.”
Interview
RRKC-voorzitter
‘Opheffen van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur stond al vast’
Het stadsbestuur wil het adviesorgaan van de gemeente ontbinden, tot verbijstering van RRKC-voorzitter Carlos Gonçalves. „We zouden niet meer van deze tijd zijn. Waarom dan?”
Praat over de straat
Dragen ‘deelscooters’ echt bij aan een gezonde en aantrekkelijke stad?
Onder het voorwendsel van ‘delen’ kregen techbedrijven die scooters verhuren het exclusieve recht op stukjes publieke ruimte in Rotterdam. Zijn de scooters daadwerkelijk nodig om het aantal autoritten terug te dringen?
Uit eten 010
Een beetje nouvelle vague, een beetje nouvelle knaag: een eigenwijs Zuid-Frans eetcafé in Rotterdam
Café Marseille is informeel en levendig, met een prettig vleugje je ne sais quoi. Op het zonnige terras is het heerlijk mensen kijken.
Meer Rotterdam...