De Hoogstraat tot het bombardement

Op 14 mei 2021, half twee ’s middags, is het precies 81 jaar geleden dat Rotterdam werd aangevallen door Duitse bommenwerpers. Explosies en brand verwoestten bijna de gehele binnenstad. Van de Hoogstraat, vanouds een van de belangrijkste winkelstraten, bleef niets over. Dit is een digitale reconstructie.

Van Oostvoorne tot Nieuw-Zeeland hebben zich de afgelopen jaren oud-Rotterdammers gemeld om de Hoogstraat te helpen herbouwen. Honderden mails kregen we met namen, foto’s, herinneringen. We spraken met oud-bewoners, of hun familie. Allemaal stukjes van de puzzel die we hebben gelegd. De verhalen vormen samen met de foto’s, oude advertenties en objecten een herinnering aan de levendige Hoogstraat van voor de oorlog. We hebben de straat zo goed mogelijk compleet gemaakt.

Bij het maken van deze reconstructie zijn we geholpen door verschillende mensen. Wij danken Arie van der Schoor, René Spork en de medewerkers van de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam, directeur Paul van de Laar van het Rotterdam Museum en Peter Troost.