scroll

Het jaar van Holleeder

De strafzaak tegen Willem Holleeder neemt maanden in beslag. Hij kan levenslang krijgen: de rechtbank behandelt zijn veronderstelde betrokkenheid bij de moordaanslagen op John Mieremet, Cor van Hout, Willem Endstra, Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Misdaadredacteur Jan Meeus volgt de gebeurtenissen rondom ‘De Neus’ al vijftien jaar op de voet en geeft een uniek inkijkje in de Nederlandse onderwereld. Bekijk en beluister zowel de video als de podcast voor een volledig beeld.

Proloog
Debuut op de Wallen

Als Willem Holleeder en Cor van Hout in 1992 vrijkomen na het uitzitten van hun straf voor de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken, groeien ze uit tot Bekende Nederlanders. In deze eerste aflevering hoor je wat vooraf ging aan de strafzaak die nu loopt.

Zaak 1
Moordaanslag op John Mieremet

John Mieremet groeit in de jaren '90 uit tot één van de kopstukken van de Amsterdamse onderwereld. Maar dan komt ineens een telefoontje: juist híj moet vrezen voor zijn leven. Waarom?

Zaak 2
Moordaanslag op Cor van Hout

In het voorjaar van 2015 schudt Jan Meeus voor het eerst de hand van Astrid en Sonja Holleeder. De twee zussen vermoeden dat hun broer verantwoordelijk is voor de moord op Cor van Hout en besluiten te gaan praten. Wat brengt hen hiertoe?

Zaak 3
Moordaanslag op Willem Endstra

Wie was Willem Endstra, de flamboyante vastgoedbaron en voormalig 'bankier van de onderwereld’, die voor de deur van zijn kantoor aan de chique Apollolaan in Amsterdam-Zuid werd geliquideerd? En welke rol speelde hij?

Zaak 4
Moordaanslag op Kees Houtman

Drie doden in drie dagen. Dat had Jan Meeus nog nooit meegemaakt. Waarom werden Houtman, Hingst én Mieremet in november van 2005 vlak na elkaar geliquideerd?

Zaak 5
Moordaanslag op Thomas van der Bijl

Thomas van der Bijl heeft geen zin om de volgende te worden. Hij wil zijn beste vriend Cor van Hout niet achterna. Van der Bijl is bang. Voor die ene man "die de hele stad terroriseert". In deze laatste aflevering hoor je hoe de relatief onbekende kroegbaas Van der Bijl het geheim verklapte waarmee alles uiteindelijk samenkwam.

Zaak 6
Het Driemanschap

Dag 50. Op deze laatste dag van het strafproces tegen Willem Holleeder was daar ineens misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Hij had naast een eerder onthulde vertrouwelijke brief nu óók een opname van niemand minder dan De Neus zelf. Die bevatte informatie waar Holleeder in de rechtbank niet over wilde praten.

Epiloog
Het Vonnis

Met de uitspraak in de zaak tegen Holleeder komt de langstlopende strafzaak ooit ten einde. Hij moet levenslang de gevangenis in. Het kostte de rechtbank bijna anderhalf jaar om verklaringen en ander aangedragen bewijs te beoordelen. In deze epiloog legt Jan Meeus uit hoe de rechtbank tot dit vonnis kwam.

Deze productie is gemaakt door:
Joram Bolle, Elze van Driel, Tim Hoogendijk, Jan Meeus, Emmelien Stavast, Miriam Vieveen, Harrison van der Vliet en Mirjam van Zuidam.