Foto van de dag

In beeld De fotoredactie van NRC selecteert elke dag de mooiste foto die ze ontvangt.

februari

Vluchten uit Turkije naar Europa
28 februari

Afghaanse vluchtelingen komen met een rubberbootje aan op het Griekse eiland Lesbos. Door onduidelijkheid over het migratiebeleid van Turkije zijn migranten vrijdag naar de Europese grens getrokken, in de hoop door te kunnen reizen. Vanochtend meldden verschillende persbureaus op basis van een hoge Turkse functionaris dat Turkije migranten niet meer zou tegenhouden de grens over te steken. Rubberbootjes worden op het strand van Turkije te water worden gelaten om de Griekse eilanden te bereiken, zo’n twintig kilometer van de Turkse kust. Griekenland heeft de grensbewaking op land en zee versterkt.

Foto Aris Messinis / AFP
Uitbraak in Iran groeit snel
27 februari

Buiten China zijn in Iran de meeste slachtoffers bezweken aan het nieuwe coronavirus. Donderdagmiddag waren in het land 254 besmettingen gedetecteerd. 26 Iraniërs stierven tot dusverre aan Covid-19. De uitbraak in Iran groeit snel: donderdag werden meer dan honderd nieuwe infecties geteld. Vooral rond de stad Qom, een bedevaartsoord voor sjiitische moslims worden veel besmettingen gemeld. Onder de zieken bevinden zich sinds donderdag twee leden van de Iraanse regering. Zulani Nouri, hoofd van de Iraanse parlementaire veiligheidscommissie, verklaarde besmet te zijn. Vorige week werd al bekend dat een Iraanse onderminister van het ministerie van Gezondheid het virus opgelopen had.

Foto Ebrahim Noroozi / AP
Water voor de deur
26 februari

Een vrouw kijkt vanuit haar deuropening naar het water dat de straten van het plaatsje Jackfield heeft overstroomd. In het midden van Engeland zorgen hevige regenbuien, volgend op de stormen Ciara en Dennis, voor hoge waterstanden. De rivier Severn is daardoor buiten haar oevers getreden.

Foto Oli Scarff / AFP
Gevangen op Tenerife
25 februari

Gasten van het H10 Hotel Costa Adeje Palace op Tenerife kijken vanaf hun balkon hoe er personeel, medici en politieagenten voor de ingang van het hotel verzamelen. De hotelgasten mogen hun luxeverblijf niet uit, omdat een Italiaanse arts, die in het hotel verbleef, positief getest is op het coronavirus. Het hele hotel is hierdoor uit voorzorg afgesloten van de buitenwereld.

Foto Desiree Martin / AFP
Italië in de ban van Covid-19
24 februari

Het stadje Casalpusterlengo ligt in het hart van de ‘rode zone’, het gebied in de Noord-Italiaanse regio Lombardije dat van de buitenwereld is afgesloten vanwege het coronavirus.
De inwoners is geadviseerd binnen te blijven.

Foto Claudio Furlan/ LaPresse AP
Knock-Out
24 februari

Tyson Fury heeft zaterdag in Las Vegas de wereldtitel bij boksbond WBC veroverd. De Britse zwaargewicht (links op bovenste foto) versloeg de Amerikaanse titelhouder Deontay Wilder door een technische knock-out.

Foto Steve Marcus / Reuters
Prins carnaval Luc II wordt onthaald
22 februari

Met ladingen confetti wordt prins carnaval Luc II onthaald in het Limburgse Maastricht. De prins gaat met een feestelijke optocht door de stad richting het stadhuis voor de Sleuteloverdracht. Door de slechte weersomstandigheden gaat een aantal carnavalsoptochten in het land de komende dagen niet door. Het is door de sterke wind in carnaval vierende gemeentes te riskant geworden om met praalwagens de straat op te gaan; de veiligheid van deelnemers en toeschouwers langs de route kan niet gegarandeerd worden. Op veel plekken gingen de optochten wel gewoon door, zoals dus ook in Maastricht.

Foto Marcel van Hoorn / ANP
Parlementsverkiezingen in Iran
21 februari

Opperste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, brengt zijn stem uit op een stembureau tijdens de parlementsverkiezingen in Teheran. Temidden van een verergerende economische crisis en escalerende spanningen met de Verenigde Staten is de opkomst een belangrijke steunmaatregel voor het leiderschap van Iran, aangezien sancties de economie zwaar belasten en het land diplomatiek isoleren.

Foto Reuters
Fel debat Democratische presidentskandidaten
20 februari

Het publiek reageert op demonstranten die de slotopmerkingen van de voormalige vice-president Joe Biden onderbreken tijdens het debat van de Democratische presidentskandidaten, Michael Bloomberg, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Joe Biden, Pete Buttigieg en Amy Klobuchar in het Parijse theater in Las Vegas, Nevada. De komst van Bloomberg heeft de dynamiek van de Democratische campagne drastisch veranderd. De toonzetting van de woordenwisselingen was onvergelijkbaar veel harder en grover dan in alle acht tv-debatten hiervoor. Daar bleef het goeddeels bij geredetwist over de voor- en nadelen van een nationaal ziekenfonds en een enkele persoonlijke uitval.

The audience looks back at protesters interrupting former Vice President Joe Biden's closing remarks at the ninth Democratic 2020 U.S. Presidential candidates debate at the Paris Theater in Las Vegas, Nevada, U.S., February 19, 2020. REUTERS/Mike Blake TPX IMAGES OF THE DAY
Spookschip op drift door storm Dennis
19 februari

Het verlaten 77-meter vrachtschip Alta zonder passagiers dat zes maanden geleden voor de West-Afrikaanse kust dreef, is aangespoeld op de zuidkust van Ierland, op drift geraakt door storm Dennis, zei de kustwacht. Het spookschip, dat een Tanzaniaanse vlag voerde, dreef al meer dan een jaar onbemand over de Atlantische Oceaan nadat het honderden kilometers van Bermuda was verlaten.

Foto Cathal Noonan / AFP
Lemmer Historisch gemaal
18 februari

Bij het historisch Woudagemaal zijn de ketels deze week weer in werking gezet, om het overtollige water vanuit de meren en vaarten in Friesland af te voeren. Het gemaal wordt gemiddeld nog één keer per jaar gebruikt, als het veel geregend en gewaaid heeft. Het Woudagemaal werd in 1920 geopend door koningin Wilhelmina, om het water uit de Friese meren in de toenmalige Zuiderzee te pompen. Vanaf 1966 nam het elektrisch Hooglandgemaal in Stavoren die taak grotendeels over.

Foto RObin van Lonkhuijsen / ANP
Op de vlucht
17 februari

Syrische kinderen poseren voor een foto, terwijl hun families zich voorbereiden om te vluchten van het geweld in de provincie Idlib. Een offensief van het Syrische leger, gesteund door Rusland, tegen rebellen zorgt ervoor dat er al sinds december 800.000 Syriërs in de regio op de vlucht zijn geslagen.

Foto Aaref Watad / AFP
Trump bij Daytona 500
16 februari

President Donlad Trump bezocht deze zondag in Daytona, Florida de Nascar-reace Daytona 500. Nadat hij met Air Force One een flyby over het circuit maakte en landde op het nabijgelegen vliegveld van Daytona Beach, bezocht hij met zijn vrouw Melania de race. Na een gezamelijk gebed gaf de president het startsein met de uitroep: „Gentlemen, start your engines!”. Vervolgens reed hij met de presidentiële limousine ‘The Beast’ de opwarmronde met het complete veld deelnemende coureurs achter zich. Door hevige regen werd de race twee keer stilgelegd en uiteindelijk uitgesteld naar maandag.

Saul Loeb/AFP
Opnieuw protest tegen boerkaverbod
15 februari

Een half jaar na de invoering van het boerkaverbod werd er in Den Haag opnieuw tegen geprotesteerd. Sinds 31 juli vorig jaar is het dragen van gezichtsbedekkende kleding niet langer toegestaan in het openbaar vervoer en in ziekenhuizen, politiebureaus, scholen en andere overheidsgebouwen.

Remko de Waal / ANP
Schulting raast voorbij
14 februari

Schaatser Suzanne Schulting in actie tijdens de kwartfinale 2000 meter mixed relay op de ISU World Cup Finale Shorttrack in Dordrecht.

Foto Vincent Jannink / ANP
Herdenking bombardement van Dresden
13 februari

Bij het Heidefriedhof in Dresden is het geallieerde bombardement op de stad herdacht. Op 13 en 14 februari 1945 werd het oude centrum van Dresden vrijwel geheel verwoest en naar schatting 25.000 inwoners gedood.

Martin Divisek/EPA
Nieuwe agenten
12 februari

Nieuwe politieagenten worden ingezworen tijdens een ceremonie in San Salvador, de hoofdstad van El Salvador. De president van El Salvador heeft afgelopen zondag met een groep bewapende militairen korte tijd het Congres bezet. Nayib Bukele deed dat om de druk te zetten op een wetsvoorstel voor strengere misdaadbestrijding, meldt persbureau Reuters.

Foto Rodrigo Sura / EPA
Ciara Machine tegen flat
11 februari

In de Rotterdamse wijk Katendrecht is maandag een heimachine omgevallen. Niemand raakte gewond, vijf woningen zijn voorlopig onbewoonbaar. Aannemer Heijmans sprak tegen het AD het vermoeden uit dat de machine is omgevallen door een rukwind. Het aantal grote incidenten door de storm Ciara, die zondag in Nederland aankwam, is beperkt gebleven. De brandweer kreeg 5.071 meldingen, half zo veel als bij een eerdere zware storm, begin 2018. Verzekeraars komen dinsdag met een schatting van de schade. Bij verzekeraar Interpolis werden vooral schuttingen en afgewaaide dakpannen gemeld. (NRC)

Foto Sem van der Wal / ANP
Parasite verrast
10 februari

De Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon Ho was de grote winnaar tijdens het 92ste Oscargala. Zijn film Parasite won als eerste niet-Engelstalige film de belangrijkste prijs van het gala, de Oscar voor beste film.

Valerie Macon / AFP
Extreem weer
9 februari

Zondag trekt voor het eerst een storm met een naam over Nederland: Ciara. Het KNMI houdt rekening met gevaarlijk of zelfs extreem weer en heeft daarom zaterdag al voor het hele land code oranje afgegeven. ‘s Ochtends worden al windstoten met snelheden tot en met 100 kilometer per uur verwacht en die kunnen in de loop van de middag in kracht toenemen tot 120 of zelfs 130 kilometer per uur.

Catrinus van der Veen/ANP
Run op toiletpapier in Hongkong
8 februari

Een medewerker voorziet een winkel in Hongkong van een voorraad toiletpapier. Eerder ontstond er chaos in de supermarkten vanwege volgens de autoriteiten ‘onjuiste geruchten’ over tekorten aan producten zoals wc-papier. De metropool heeft de grenzen met China gesloten, maar zegt nog steeds producten in te voeren.

Foto Tyrone Siu / Reuters
Toenemend geweld op de Westelijke Jordaanoever
7 februari

Een Palestijnse demonstrant gebruikt een katapult tijdens demonstraties tegen Israëlische militairen in het bezette dorp op de Westelijke Jordaanoever in de buurt van Ramallah. Israël zette extra troepen in na het doden van Palestijnen eerder deze week. De toename van geweld lijkt verband te houden met het vredesplan van de Amerikaanse president Trump. Die stelde vorige week voor het grondgebied van de joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever grotendeels aan Israël toe te kennen. De Palestijnen zou slechts een versnipperd, weinig levensvatbaar staatje resteren.

Foto Abbas Momani / AFP
Christina Koch terug op aarde
6 februari

De Amerikaanse astronaut Christina Koch landt met de Russische Soyuz MS-13 ruimtecapsule ongeveer 150 km ten zuidoosten van de Kazachse stad Zhezkazgan. Koch was 328 dagen in de ruimte, 39 dagen langer dan haar voorganger Peggy Whitson, op haar eerste vlucht naar het International Space Station (ISS) samen met de Italiaan Luca Parmitano en de Rus Alexander Skvortsov.

Foto Sergei Ilnitsky / AP)
Vast op een cruiseschip
5 februari

Een passagier van het cruiseschip World Dream draagt een mondkapje. Het cruiseschip was onderweg naar Taiwan, maar werd gedwongen naar Hong Kong terug te keren vanwege een coronavirus besmettting aan boord. In Japan zitten drie Nederlanders in quarantaine op het cruiseschip Diamond Princess ook vanwege een coronabesmetting. Alle passagiers en de bemanning van het cruiseschip moeten twee weken in quarantaine. Het schip blijft voorlopig in de haven van de Japanse stad Yokohama. Foto Philip Fong/AFP

Foto Philip Fong/AFP
Texelse konikpaard dreigt te verdwijnen
4 februari

Een groep konikpaarden in natuurgebied De Slufter. Staatsbosbeheer heeft aangekondigd de hengsten af te laten maken. De dieren zijn overgebracht uit het Oostervaardersveld, waar onvoldoende ruimte en voedsel voor hen was.

Foto Olaf Kraak / ANP
Iowa opent de democratische voorverkiezingen
3 februari

Marc Korver neemt even tijd voor een selfie tijdens de toespraak van presidentskandidaat Bernie Sanders. In Iowa gaan de voorverkiezingen voor de kandidaat van de Democratische Partij van start.

Foto Mike Segar / Reuters
Weer een dodelijk slachtoffer
2 februari

Lijkbezorgers rondom het lichaam van een inwoner uit Wuhan die zou zijn overleden aan het nieuwe coronavirus. Vandaag zijn ook zo’n 230 Europeanen gerepatrieerd uit China, waaronder Nederlanders uit Wuhan. Zij worden vanavond in Eindhoven verwacht waar een team met o.a. artsen hun opwachten. Het virus heeft inmiddels ruim 300 dodelijke slachtoffers geëist en meer dan 14.000 mensen zijn besmet. Foto Yuan Zheng/EPA

Foto Yuan Zheng/EPA
Sofia Kenin in de schijnwerpers
1 februari

De Amerikaanse tennisster Sofia Kenin poseert met de Daphne Ackhurst Memorial Cup nadat ze Garbine Muguruza verslagen heeft in de finale van de Australian Open. Het is de eerste grote titel voor Kenin.

Foto Scott Barbour / EPA

januari

Brussel strijkt Britse vlag
31 januari

Met een bescheiden ceremonie wordt op 31 januari op ´Brexit Day´ de Britse vlag weggehaald bij het Europees parlement in Brussel. Medewerkers haalden even na 20.00 uur de ‘Union Jack’ voor het laatst neer, en hingen er een Europese vlag voor terug. Aanvankelijk wilden Brexiteers een triomfantelijke ceremonie houden bij het neerhalen van de Britse vlag, maar dat zag men in de Europese hoofdstad niet zitten.

Foto Francisco Seco / AP
Luchtaanvallen door Rusland gaan door
30 januari

Luchtaanvallen door Rusland op de stad Ariha in de provincie Idlib op een ziekenhuis en een bakkerij kostten tenminste aan tien burgers en medisch personeel het leven. In Idlib probeert het door Rusland gesteunde Syrische leger de resterende opstandelingen, goeddeels jihadisten, te verdrijven. Er zitten echter ook veel burgers in het gebied. Officieel is er een staakt-het-vuren in het noorden van Syrië.

Foto Omar Haj Kadour / AFP
Redden wat er te redden valt
29 januari

Mensen proberen zoveel mogelijk spullen te redden uit de Balogun Market in Lagos, Nigeria, waar vandaag brand is uitgebroken. Over eventuele slachstoffers is nog niets bekend. Het is de tweede keer in drie maanden tijd dat er een grote brand woedt in Balogun Market. Foto Pius Utomi Ekpei/AFP

Foto Pius Utomi Ekpei/AFP
Kabinet met mondkapjes
28 januari

De Hongkongse leider Carrie Lam en haar kabinet houden een persconferentie over maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het met mondkapjes getooide kabinet kondigde aan dat alle spoor- en veerbootroutes tussen het vasteland van China en Hong Kong vanaf 30 januari om middernacht zullen worden stopgezet.

Jerome Favre/EPA
Zware regenval in Brazilië
27 januari

Een man maakt schoon in een restaurant in de Braziliaanse stad Belo Horizonte, in de noordoostelijke deelstaat Minas Gerais. Door aardverschuiving en overstromingen als gevolg van aanhoudend noodweer, is het aantal doden in de deelstaat opgelopen tot 44. In Belo Horizonte viel vorige week in 24 uur zo’n 172 millimeter regen, de zwaarste regenval ooit. Daardoor zijn ruim 17.000 mensen ontheemd geraakt.

Foto Douglas Magno / AFP
Aardbeving in Turkije
26 januari

Reddingswerkers zijn naarstig op zoek naar overlevenden die zich de tijdens de aardbeving in de ingestorte gebouwen bevonden. Er wordt gezocht naar dertig mensen die zouden zijn bedolven onder puin.
De beving in het oosten van Turkije had een kracht van 6,8 en werd ook gevoeld in buurlanden. Er zijn al 29 doden te betreuren.

Bulent Kilic/AFP
Protesten in Chili
25 januari

Oproerpolitie wordt geraakt door een molotovcocktail tijdens botsingen met demonstranten, die in Santiago protesteren tegen de Chileense regering van president Sebastian Pinera. De demonstraties begonnen op 18 oktober 2019, tegen een prijsstijging van metrokaartjes in de hoofdstad en de daaruit voortvloeiende opgekropte woede over onder andere de lange lonen en pensioenen.

Foto Javier Torres / AFP
Hoog pianospel
24 januari

De Zwitserse kunstenaar Alain Roche bespeelt de piano, hangend aan een kraan. Het concert vond vrijdag plaats op een bouwplaats in de Duitse stad München.

Foto Michael Dalder / Reuters
Geland
23 januari

Trump arriveert bij het Witte Huis na een bezoek aan het World Economic Forum in Davos, Zwitserland. Het koersvaste en onomwonden klimaatactivisme van Greta Thunberg (17) stond in het Zwitserse skioord Davos in contrast met een zelfvoldaan, maar strijdbaar optimisme van Donald Trump (73). Trump gebruikte zijn spreektijd vooral voor een met cijfers doorspekte lofzang op de economie en zijn eigen rol in deze Amerikaanse ‘comeback’. Foto Kevin Dietsch / EPA.

Foto Kevin Dietsch / EPA
Stad niet verlaten
22 januari

Het Hankou-treinstation in de Chinese stad Wuhan wordt gedesinfecteerd. Autoriteiten hebben al het openbaar vervoer stilgelegd. Vanaf donderdagmorgen rijden er in Wuhan geen bussen en metro’s. Er vertrekken geen treinen en er stijgen geen vluchten op. Dat moet de verspreiding tegengaan van het nieuwe coronavirus, waarvan de besmettingshaard zich waarschijnlijk in Wuhan bevindt. Eerder op woensdag maakten de autoriteiten bekend dat het coronavirus in China tot nu aan zeventien mensen het leven heeft gekost. Ruim 540 mensen zijn besmet. Foto AFP

Foto AFP
Bekervoetbal in de mist
21 januari

AZ heeft zich in een mistig Oss eenvoudig gekwalificeerd voor de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi. De ploeg uit Alkmaar won met 0-2. Ook andere wedstrijden werden in mist gespeeld. In Sittard bij Fortuna tegen Feyenoord was de dichte mist voor de scheidsrechter reden om de wedstrijd te staken.

ANP
Storm Gloria in Spanje eist levens
20 januari

Toeristen aan de kust bij Barcelona fotograferen de storm die over Spanje heen raast. Op veel plekken in het land is de overlast groot en heeft aan vier mensen het leven gekost. De storm, met de naam Gloria, gaat gepaard met veel sneeuw, regen en windstoten. Aan de oostkust in de provincie Valencia werden golven van acht meter hoog gemeld en windstoten van 115 kilometer per uur.

Foto Nacho Doce / Reuters
Allemaal een grootmeester
19 januari

Het Tata Steel schaaktoernooi gaat zijn laatste week in. Tijdens het prestigieuze toernooi in Wijk aan Zee nemen zowel de beste schakers ter wereld als de amateurs het tegen elkaar op. Foto Simon Lenskens

Foto Simon Lenskens
Freestyle op de lange latten
18 januari

De Zweedse Jennie-Lee Burmansson in actie tijdens de kwalificatieronde voor het Vrouwen Freestyle Skien van de Jeugd Olympische Winterspelen Lausanne 2020 in het Zwitserse Leysin. Het freestyle skiën zal in 2022 ook tot de Olympische Spelen behoren.

Foto Jean-Christophe Bott / EPA
Uitgeput
17 januari

Vrouwelijke migranten rusten uit nadat ze vrijdagmiddag met een bootje op het strand van El Burrero in Gran Canaria, Spanje, zijn aangekomen. Aan boord waren 27 mensen, het merendeel vrouwen en kinderen. De groep kreeg medische hulp op het strand. Foto Angel Medina/EPA

Foto Angel Medina/EPA
Rennen naar een nieuw leven
16 januari

Honderden migranten uit Honduras zijn donderdag door een politiehek gebroken bij de grens tussen Honduras en Guatemala. Zij maken onderdeel uit van een nieuwe migrantenkaravaan die de Verenigde Staten hopen te bereiken. Foto Johan Ordonez/AFP

Foto Johan Ordonez/AFP
Idlib, het laatste bastion
15 januari

Leden van de Syria Civil Defence, beter bekend als de Witte Helmen, tillen een gewonde jongen uit de brokstukken van een gebouw na een luchtaanval van het Syrische regime. Idlib is het laatste bastion van de anti-Assad-oppositie. Bij de aanval van woensdag op Idlib, waarbij onder andere een groentemarkt werd getroffen, zijn volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zeker negen burgers om het leven gekomen, ten minste twintig burgers raakten gewond. Officieel is er een staakt-het-vuren in het noorden van Syrië. Het Syrische en Russische leger maken zich op voor een nieuw offensief. Foto Omar Haj Kadour/AFP

Foto Omar Haj Kadour/AFP
Demonstreren voor een beter land
14 januari

Libanese oproerpolitieagenten houden de wacht terwijl anti-regeringsdemonstranten tijdens een protest in het hart van Beiroet slogans tegen corruptie roepen. De protesten, gericht tegen banken en overheidsinstellingen, duren al ruim drie maanden. Foto Patrick Baz/AFP

Foto Patrick Baz/AFP
Volwassen gevierd
13 januari

Japanse vrouwen gekleed in kleurrijke kimono’s verzamelen zich voor een viering van de Dag van de Volwassenheid in Tokyo. Op deze feestdag vieren twintigers dat zij de volwassen leefdtijd voor Japan hebben bereikt.

Foto Christopher Jue / EPA
Vulkaan Taal staat op uitbarsten
12 januari

De actieve kleine vulkaan Taal in de Filippijnen staat op uitbarsten. Duizenden mensen die er dicht bij wonen zijn inmiddels geëvacueerd.

Aaron Favila/AP Photo
Rouw en protesten in Teheran
11 januari

Iraniërs steken kaarsen op ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het Oekraïnse vliegtuig dat woensdagavond neerstortte vlakbij Teheran. Vanochtend gaven Iraanse leiders toe dat het toestel per ongeluk werd neergehaald door de Iraanse Revolutionaire Garde. Als reactie gingen vandaag honderden betogers in de hoofdstad de straat op om hun woede over het regime te uiten. Foto AFP

Foto AFP
Verloren in de oversteek
10 januari

Een overvolle houten boot met migranten buiten de kust van Libië. De mannen uit Marokko en Bangladesh probeerden de overtocht over de Middellandse Zee richting Europa te maken, als hulpverleners van de Spaanse NGO Open Arms nadert om ze te redden.

Foto Santi Palacios / AP
Al weken protesten in Frankrijk
9 januari

Demonstranten tegen de Franse pensioenhervormingen in Nantes worden door de politie met traangas uit elkaar gedreven. De stakingen van spoorwerkers, leraren, artsen, advocaten, en vele anderen, duren al vijf weken, en kosten het land honderden miljoenen per dag. Deze week hervatten regering en vakbonden het voor de Kerst vastgelopen overleg. Daarom zochten de vakbonden deze donderdag opnieuw de confrontatie met massale stakingsacties. President Macron wil de huidige, aanbevolen pensioenleeftijd van 62 jaar verhogen naar 64. Wie eerder wil, krijgt strafpunten. Daarnaast wil de regering de bestaande wirwar van pensioenregimes, met tal van uitzonderingsregelingen, vervangen door één uniform puntenstelsel. Zelfs voor Franse begrippen zijn de stakingen immens. In december kwamen delen van het land zonder stroom te zitten. Toch blijft de steun voor de stakers met 61 procent hoog, volgens een opiniepeiling van Franse media.

Sebastien Salom-Gomis / AFP
Oekraïens vliegtuig crasht bij Iraanse hoofdstad
8 januari

Reddingswerkers doorzoeken de plek waar een Oekraïens vliegtuig neerstortte ten zuidwesten van de hoofdstad Teheran, Iran, terwijl de lichamen van slachtoffers in lijkzakken op de grond liggen. De Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines kwam vlak na het opstijgen vanaf de internationale luchthaven in Teheran in de problemen. Alle inzittenden zijn omgekomen.

Foto Ebrahim Noroozi / AP
56 doden bij uitvaart Soleimani door verdrukking
7 januari

Iraniërs dragen de doodskist van door een Amerikaanse drone omgebrachte Iraanse generaal-majoor Qassem Soleimani in zijn geboortestad Kerman, Iran. De uitvaart werd dinsdag uren uitgesteld nadat zeker 56 mensen door verdrukking waren omgekomen tijdens het begin van de ceremonie. Wat de verdrukking heeft veroorzaakt, is onduidelijk.

Foto EPA
Zlatan gevallen
6 januari

Zlatan Ibrahimovic had zijn krediet al verspeeld in zijn geboortestad Malmö, en nu is de voetballer die net aan de slag is gegaan bij AC Milan letterlijk gevallen. Vandalen hebben in de nacht van zaterdag op zondag zijn standbeeld bij het stadion van Malmö FF bij de enkels afgezaagd. Het 3,5 meter hoge bronzen beeld, dat inmiddels verwijderd is, stond bij de club waar hij zijn carrière begon. Sinds de 38-jarige Ibrahimovic eind vorig jaar aandeelhouder werd van het rivaliserende Hammarby IF was het beeld doelwit van boze fans.

Foto TT News Agency/Reuters
Eerste etappe Dakar Rally
5 januari

De Saoedische coureur Yasir Seaidan met zijn Russische copiloot Alexy Koetsmitsj tijdens de eerste etappe van de Dakar Rally 2020, tussen Jeddah en Al Wajh. De Dakar Rally is voor het eerst in het omstreden Saoedi-Arabië.

Foto Franck Fife/AFP
Kijk eens naar het vogeltje
4 januari

Bezoekers bekijken vogels in kooitjes tijdens de Nederlandse Kampioenschappen voor volierevogels in de IJsselhallen van Zwolle. Ongeveer negenduizend wedstrijdvogels zijn te bewonderen door liefhebbers.

Foto Remko de Waal / ANP
Betogingen in Teheran
3 januari

Betogers vernielen een Amerikaanse vlag tijdens een anti-Amerikaanse betoging in de Iraanse hoofdstad Teheran. In Iran is tijdens het vrijdaggebed in meerdere plaatsen gepreekt tegen de Verenigde Staten, melden internationale persbureaus. Volgens Reuters zijn in Teheran ook duizenden mensen de straat op gegaan om te betogen tegen de Amerikaanse operatie waarbij Al Quds-leider Qassem Soleimani omkwam. De generaal genoot als oorlogsheld veel aanzien in het land. Hij stond bekend als de rechterhand van opperste leider ayatollah Ali Khamenei.

Foto Abedin Taherkenareh / EPA
Kamelen tellen
2 januari

De jaarlijkse telling van alle dieren in de Londense dierentuin wordt weer groots aangepakt. Hier inventariseert een dierenverzorger de aanwezige kamelen. Foto Henry Nicholls/Reuters

Foto Henry Nicholls/Reuters
Overal ter wereld doken mensen 2020 in
1 januari

De jaarlijkse nieuwjaarsduik voor het Kurhaus in Scheveningen op 1 januari, gesponsord door worstenfabrikant Unox. In elke tijdzone kwamen overal ter wereld mensen in de afgelopen 24 uur samen om het nieuwe jaar te vieren. In veel plaatsen werden speciale evenementen en vuurwerkshows georganiseerd.

Foto Eric Brinkhorst