Foto van de dag

In beeld De fotoredactie van NRC selecteert elke dag de mooiste foto die ze ontvangt.

maart

Langs de deuren
7 maart

Annabel Nanninga en Joost Eerdmans van JA21 voeren in Amsterdam-Noord, campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Foto Evert Elzinga / ANP
Ontmoeting paus en groot-ayatollah
6 maart

De paus en groot-ayatollah Ali al-Sistani ontmoeten elkaar in het huis van de laatste. De ontmoeting tussen beide hooggeplaatste geestelijken wordt algemeen gezien als historisch. Het beeld is vrijgegeven door het perskantoor van Sistani.

Foto Reuters
Braziliaanse krakers in lockdown wachten gelaten op eten
5 maart

Meerdere Braziliaanse steden, waaronder miljoenensteden São Paulo en Rio de Janeiro, hebben donderdag nieuwe lockdowns afgekondigd om de volgende golf van het coronavirus tegen te gaan. In een voormalige fabrieksgebouw in Rio de Janeiro wachten krakers op voedsel geschonken door een niet-gouvernementele organisatie.

Foto Silvia Izquierdo / AP Photo
Kopje thee met stijl.
4 maart

Vandaag start het CPPCC (Chinese People’s Political Consultative Conference) in de grote Hal van het Volk in Beijing. Net voor aanvang schenken hostessen de thee uit.

Foto Andy Wong / AP
Myanmar Doden bij protest
3 maart

In Myanmar zijn woensdag 38 mensen om het leven gekomen. Dat gebeurde nadat veiligheidstroepen het vuur openden op vreedzame betogers die demonstreerden tegen de militaire staatsgreep. „Het was de bloedigste dag sinds de coup op 1 februari”, liet VN-gezant Christine Schraner Burgener op een digitale persconferentie weten. Volgens Burgener zijn in de afgelopen maand meer dan vijftig slachtoffers overleden en zijn „heel veel gewonden” gevallen.

Foto AFP
Help, Oscar Wilde ontsnapt!
2 maart

Voorbijgangers houden stil bij een graffiti op een voormalige gevangenismuur in het Britse Reading. Vermoed wordt dat de bekende kunstenaar Banksy de maker is. De gevangene is hoogstwaarschijnlijk Oscar Wilde, die hier ooit opgesloten zat, en op de tekening ontsnapt met de hulp van aaneengeknoopte lakens en een typemachine.

Foto Ben Stansall / AFP

februari

Protest in Myanmar
28 februari

Zeker achttien mensen zijn zondag gedood bij protesten in Myanmar tegen de militaire staatsgreep in het land. Veiligheidstroepen traden hard op tegen de vreedzame demonstratie, zegt het VN-Commissariaat voor de Mensenrechten.

Foto Sai Aung Main / AFP
Drie dagen op zoek naar hulp
27 februari

Desalegn Gebreselassie, 15 jaar oud, ligt in zijn bed in het Ayder Referral Hospital in de Tigray-hoofdstad Mekele. Hij is gewond geraakt tijdens gevechten tussen het Tigray People’s Liberation Front (TPLF) en de Ethiopische overheid. Desalegn raakte zwaar gewond aan zijn been in het dorp Fraewoyni, in Oost-Tigray, en moest drie dagen met zijn gezin wandelen totdat ze een ziekenhuis bereikten.

Foto Eduardo Soteras / AFP
Vijfentwintig jaar Pokémon
26 februari

Vandaag bestaat Pokémon vijfentwintig jaar, en na al die tijd zijn de legendarische digitale diertjes van de Japanse spelontwikkelaar Satoshi Tajiri nog steeds mateloos populair. Op de foto zet de Chileense schoolbuschauffeur Giovanna Grandon een mondkapje op met afbeelding van Pikachu.

Foto Martin Bernetti / AFP
Verwaterd protest
25 februari

De protesten tegen de coup houden aan in Myanmar, ook onder water. Een duiker toont een bord met het portret van Aung san Suu Kyi.

Foto Georgie Aung / via REUTERS
Gebloemd
24 februari

Een oudere dame wordt op weg geholpen naar een vaccinatiecentrum in Buenos Aires. In de Argentijnse hoofdstad is het nu de beurt aan de tachtigplussers om het AstraZenica-vaccin toegediend te krijgen.

Foto Natacha Pisarenko / AP
500.000 coronadoden in VS
23 februari

Bryanna Danas (14) betuigt haar respect op de begrafenis van haar vader, Gregory Blanks (50), die stierf aan complicaties van de coronavirus. Blanks had een verwarmings- en airconditioningbedrijf in de omgeving van Houston. Hij was een grote fan van het Amerikaanse voetbalteam Dallas Cowboys. In overeenstemming met de huidige beperkingen om infecties te voorkomen, kon slechts een beperkt aantal familie en vrienden de begrafenis in San Felipe, Texas bijwonen.

Callaghan O'Hare / REUTERS
Hoedje af .
22 februari

Enkele studenten gooien hun afstudeerhoed de lucht in. De Yonsei universiteit Seoul, Zuid-Korea hield een virtuele diploma-uitreiking. Maar hoeden smijten mocht niet ontbreken.

Foto Yonhap South / EPA
Theater weer vol
21 februari

Hoe krijg je theaters zo snel mogelijk weer vol, zonder dat het besmettingsrisico voor corona groter wordt? Na een eerder experiment met een congres in het Utrechtse Beatrix Theater was zaterdag een groep van vijfhonderd bezoekers getuige van een show van cabaretier Guido Weijers. Maandenlang zijn de theaters al dicht, eerder mocht er alleen opgetreden worden voor een publiek van maximaal 30 man. Het optreden van Guido Weijers is onderdeel van een reeks Fieldlab-experimenten, die moeten laten zien hoe de evenementensector weer coronaproof kan opstarten.

Foto Remko de Waal/ANP
Boze bikers
20 februari

In Parijs komen duizenden motorrijders in een protest samen onder de niet erg Frans klinkende naam Federation of the Angry Bikers. Zij eisen meer rechten op openbare wegen: ze willen op een tweebaansweg tussen auto’s door kunnen rijden.

Foto Anne-Christine Poujoulat/ AFP
Geslaagde landing op Mars
19 februari

De onbemande verkenner Perseverance van de NASA is donderdagavond, na een ruimtereis van zeven maanden, rond 21.44 uur geland op Mars. Het voertuig Perseverance (Volharding) is het vijfde rijdende laboratorium op Mars. Na een tocht van 480 miljoen kilometer schoot de sonde met 20.000 kilometer per uur de dampkring van Mars door. Aan een parachute zakte de sonde de laatste kilometers omlaag. De werkplek van het karretje wordt de krater Jezero, waar het zal zoeken naar watersporen en zal trachten gesteente van Mars op te halen. De geplande terugkomst op aarde is op zijn vroegst in 2031. De NASA-missie kost 2,2 miljard euro.

Foto NASA
Vurig Spaans protest
18 februari

In Barcelona braken deze week rellen uit tijdens demonstraties tegen de arrestatie van rapper Pablo Hasél. De rapper moet een celstraf van negen maanden uitzitten voor onder andere belediging van het koningshuis. Dinsdagochtend werd Hasél gearresteerd in een universiteitsgebouw in Lleida, waar hij zich te midden van tientallen sympathiserende studenten had verschanst.

Foto Albert Gea / REUTERS
De Etna doet het weer
17 februari

Europa’s meest actieve vulkaan, de Etna op het Italiaanse eiland Sicilië, spuwt vuur en lava. De assen zijn tot in de straten van het bijna 50 km verderop gelegen Catania te zien.

Foto Salvatore Allegra / AP
Miljoenen inwoners Texas zonder stroom tijdens extreme kou
16 februari

Een zeldzame winterstorm die met name de Amerikaanse staat Texas al sinds vrijdag in zijn greep houdt, heeft in vier staten ten minste 21 levens geëist. Op veel plaatsen, waaronder delen van de steden Houston en Dallas, is de stroom uitgevallen. In deze supermarkt in Dallas gebruiken klanten hun mobiele telefoon om licht te maken. De winkel is open al kunnen klanten alleen contant betalen. De kou, die naar verwachting nog zeker tot het weekend aanhoudt, heeft tevens het noorden van Mexico bereikt, en ook daar viel de stroom uit.

Foto LM Otero/AP
Theaters weer vol
15 februari

Een paar honderd mensen mochten in het Beatrix Theater meedoen aan een proef-event. Het zakelijke congres in het theater is het de eerste in een reeks van acht. e 500 bezoekers moesten bij binnenkomst een negatieve PCR-coronatest laten zien, ondergingen een temperatuurmeting en moeten zich over vijf dagen opnieuw laten testen. De komende vier weken volgen experimenten met een cabaretvoorstelling, voetbalwedstrijden en muziekevenementen.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Catalonië naar de stembus
14 februari

Medewerkers van een stemlokaal in Barcelona wachten in beschermende kleding op mensen die hun stem komen uitbrengen voor de regionale parlementsverkiezingen van Catalonië. De verkiezingen worden, vanwege het coronavirus, onder strenge veiligheidsvoorschriften gehouden.

Foto Felipe Dana / AP
IJspret in Loosdrecht
13 februari

Schaatsers rijden op het ijs van de Loosdrechtse Plassen. Veel schaatsliefhebbers hebben gebruikgemaakt van de dichtgevroren plassen rond Oud-Loosdrecht.

Foto Simon Lenskens
Hongersnood in Jemen
12 februari

De coronapandemie heeft de situatie in Jemen verergerd. Volgens de VN is nu 80 procent van de 30 miljoen inwoners afhankelijk van hulp om te overleven.
De Verenigde Naties (VN) verwachten dat dit jaar meer dan 400.000 kinderen in Jemen jonger dan vijf jaar zullen sterven aan ondervoeding. In een vrijdag gepubliceerd rapport stellen de VN dat de helft van alle kinderen onder de vijf jaar lijdt aan acute ondervoeding. Als er niks verandert in het door burgeroorlog verscheurde land, zullen met name veel moeders en kinderen het slachtoffer worden van een hongersnood, zo waarschuwt de VN.

Essa Ahmed/ AFP
Yoga, maar dan anders
11 februari

Meditatie, yoga, en pilates zijn misschien goed voor je, maar na bijna een jaar in COVID-19-isolatie willen sommige mensen gewoon een hamer pakken en alles in het zicht vernielen. Gelukkig zijn er voor hen nu twee „rage rooms” in de buitenwijk Westlake Village in Los Angeles, waar ze precies dat kunnen doen, zonder in de problemen te komen.

Foto Jae C. Hong / AP
Op glad ijs
10 februari

Deze schaatser mag dan wel ver weg lijken, heel Nederland op schaatsen lijkt nu toch wel erg dichtbij. Voor de volgende dagen wordt er immers nog meer en dikker ijs verwacht. Vandaag waren er al heel wat schaatsliefhebbers op de Oostvaardersplassen.

Foto Remko de Waal / ANP
Gedrang van de pers
9 februari

Journalisten verdringen zich rond Silvio Berlusconi (niet zichtbaar op deze foto) die bij het Italiaanse lagerhuis in Rome arriveert. Berlusconi neemt deel aan formatiegesprekken die geleid worden door Mario Draghi, voormalig directeur van de Europese Centrale Bank. Politici moeten eind deze week de formatiegesprekken afronden en proberen een nieuwe regering te vormen.

Foto Filippo Monteforte / AFP
De Super Bowl, maar dan anders
8 februari

Het publiek van de 55ste editie van de Super Bowl zit temidden van kartonnen afbeeldingen van thuiszittende sportfanaten. Het Raymond James-stadion in de Amerikaanse stad Tampa was met 22.000 toeschouwers maar voor een derde gevuld. Tijdens het jaarlijkse sportspektakel wonnen de American footballers van Tampa Bay Buccaneers het kampioenschap van de NFL. Onder leiding van de 43-jarige quarterback Tom Brady werd titelverdediger Kansas City Chiefs verslagen.

Foto Patrick Smith/Getty Images/AFP
Sneeuwstorm teistert Nederland
7 februari

Sneeuwschuivers aan het werk op de A1 nabij Holten. In ons land is sinds vannacht officieel sprake van een sneeuwstorm. Tot morgenmiddag geldt er code oranje in ons land. Naast veel plezier bracht de sneeuw ook de nodige ongemak met zich mee voor het verkeer.

ANP
Inwoners Myanmar de straat op tegen staatsgreep
6 februari

Het militaire regime dat achter de staatsgreep in Myanmar zit, heeft providers opgedragen sociale media te blokkeren. Terwijl hun online de mond werd gesnoerd, kwamen zaterdag duizenden mensen bijeen bij een protest in de grote stad Rangoon. Volgens persbureau Reuters is het de eerste grote straatdemonstratie tegen de staatsgreep die zich begin deze week voltrok. Er werden al lawaaidemonstraties gehouden in het land. Deelnemers aan de actie zaterdag scandeerden „De dictatuur moet falen, falen falen, democratie winnen, winnen, winnen”, citeert het persbureau.

Foto Lynn Bo Bo / EPA
Zandstorm kleurt Algerijnse stad oranje
5 februari

De Algerijnse havenstad Doran kleurt oranje door een zandstorm. Het Afrikaanse land heeft in deze periode regelmatig met flinke zandstormen te maken.

Foto AFP
Veroordeeld
4 februari

Mohammed Olanyia (L), die zijn volledige familie verloor in het bloedbad van Lukodi in 2004, luistert samen met zijn buren via de radio naar veroordeling van de Oegandese oud-militieleider en voormalig kindsoldaat Dominic Ongwen door het Internationaal Strafhof. Volgens het Hof in Den Haag is Ongwen schuldig bevonden aan het plegen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moord, marteling, seksuele slavernij en huwelijksdwang. Lukodi, Oeganda. Foto Sumy Sadurni/AFP

Foto Sumy Sadurni/AFP
Gevaarlijke overweg!
3 februari

Door de aanhoudende regen van de laatste dagen en weken kampen heel wat regio’s met wateroverlast. Deze trein in Nidderau bij Frankfurt baant zich een weg tussen ondergelopen velden en wegen.

Foto Michael Probst / AP
Heel veel sneeuw
2 februari

Dankzij een sneeuwstorm in het noordoosten van de Verenigde Staten is er onder andere in New York heel veel sneeuw is gevallen. Op dinsdag riep de stad de noodtoestand uit. Het openbaar leven is er stilgevallen. Foto Angela Weiss/AFP

Foto Angela Weiss/AFP
De Sixtijnse Kapel wordt weer aanschouwd
1 februari

Een bezoeker aanschouwt de fresco’s van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad. Na een sluiting van 88 dagen wegens het coronavirus heropent de kleine stadsstaat alle musea voor het publiek.

januari

Arrestatie Russische betoger
31 januari

Een betoger maakt het vredesteken als hij in Moskou door de politie wordt gearresteerd, tijdens een demonstratie tegen de regering-Poetin.

Maxim Shemetov / REUTERS
‘Open our beaches’
30 januari

Niet alleen in Nederland wordt er geprotesteerd, ook in Zuid-Afrika gaan mensen de straat op. In dit geval het strand in Kaapstad, waar mensen op zaterdag bij elkaar kwamen om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Vanaf 11 januari 2021 geldt er voor het hele land een avondklok van 21.00 tot 5.00 uur.

Foto Rodger Bosch / AFP
Kleinste kameleon ontdekt
29 januari

De kleinste kameleon ter wereld is ontdekt, in een regenwoud in noordelijk Madagascar. De mannetjes van de nieuwe soort beschikken over een opvallend groot geslachtsorgaan. Van alle kameleonsoorten heeft deze Brookesia nana relatief gezien de grootste hemipenis (de ‘in tweeën gedeelde’ penis die ook bij slangen en hagedissen voorkomt, en waarvan beide delen afzonderlijk functioneren). De Brookesia-mannetjes (21,6 mm) zijn een stuk kleiner dan de vrouwtjes (28,9 mm), dus een groot geslachtsdeel is nodig om „mechanische problemen” te voorkomen, aldus Duitse biologen in Scientific Reports.

Foto Frank Glaw
President zoekt premier
27 januari

President Mattarella houdt in het Quirinaalpaleis in Rome overleg over de vorming van een nieuwe regering nadat eerder deze week de Italiaanse premier Giusseppe Conte zijn ontslag indiende.

Alessandro di Meo POOL/ EPA/
Den Bosch ruimt op
26 januari

Een vernielde winkelruit in de binnenstad van Den Bosch. Bossche ondernemers voelden zich maandagavond tijdens de rellen in de steek gelaten door de gemeente en handhavers.

Foto Piroschka van de Wouw /ANP
Schade aan het centraal station in Eindhoven na rellen
25 januari

Relschoppers in Eindhoven hebben zondag voor „tonnen” aan schade aangericht aan het centraal station. Reltrappers demonstreerden zondagmiddag in Eindhoven met geweld en vernielingen tegen de coronamaatregelen, met name tegen de avondklok.

Foto Rob Engelaar / ANP
Ravage in Eindhoven
24 januari

Een auto brandt, als gevolg van ongeregeldheden tijdens een demonstratie tegen het coronabeleid, uit op het 18 Septemberplein in Eindhoven. Honderden mensen hadden zich, ondanks een demonstratieverbod, voor het station verzameld en zochten de confrontatie met de politie op.

Foto Rob Engelaar / ANP
Eenjarig jubileum Covid-19 in Wuhan
23 januari

Aan de oever van de Yangtze herdenken mensen dat het een jaar geleden is dat het coronavirus uitbrak. Het virus vond zijn oorsprong in Wuhan in China. De ontdekking van het SARS-CoV-2 virus dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt was het begin van een wereldwijde pandemie die tot op de dag van vandaag voortduurt.
In Wuhan ging op 23 januari 2020 een strikte lockdown in die 76 dagen zou duren.
Op dit moment gaat in Wuhan het leven zijn normale gang, er zijn geen besmettingen bekend.

Foto Roman Pilpey/ EPA
Frankrijk
22 januari

Verpleegkundigen tillen een Covid-19-patiënt op in de IC van Pasteur ziekenhuis in Colmar- Om veranderingen in het coronavirus te volgen die de pandemie kunnen versterken of vaccins minder effectief kunnen maken, moeten wetenschappers de genetische code te bepalen om potentieel gevaarlijke mutaties te kunnen catalogiseren zodra ze zich voordoen.
Deskundigen zich zo zorgen maken over de mutaties die ze niet kunnen zien.
Van het Covid-19 virus zijn inmiddels verschillende varianten in omloop.

Sebastien Bozon/ AFP
Koerden in Syrië
21 januari

Een lid van de Koerdische interne veiligheidsdiensten, bekend als Asayish, houdt de wacht terwijl Syrische Koerden demonstreren in de noordoostelijke stad Qamishli om hun onvrede te uiten tegen de Turkse bezetting van de Koerdische Syrische stad Afrin.
Drie jaar geleden nam Turkije met zijn Syrische bondgenoten de controle over de regio in de noordelijke provincie Aleppo.

Delil Souleiman/AFP
Biden begeestert
20 januari

Biden sprak na de beëdiging zijn landgenoten toe. In zijn toespraak had hij het herhaaldelijk over het belang van eenheid, het gevaar van verdeeldheid en leugens en zijn plannen voor een betere toekomst.

Foto Andrew Caballero-Reynolds / AFP
Achter glas
19 januari

De Maleisische premier Muhyiddin Yassin zwaait naar mensen die positief getest zijn op Covid-19 in een quarantainegebouw buiten Kuala Lumpur. Foto Syarul Azis/Malaysia Department of Information/AFP

Foto Syarul Azis/Malaysia Department of Information/AFP
Confrontatie Guatamalteeks leger met migrantankaravaan
17 januari

Migranten uit Honduras in confrontatie met militairen van het Guatamateekse leger en de politie, die de migranten met geweld proberen tegen te houden in de stad Chiquimula. Zo’n negenduizend Hondurese migranten ontvluchtten hun land en reizen sindsdien in een karavaan richting de Verenigde Staten. Ze hopen te worden toegelaten tot dat land.

Foto Esteban Biba / EPA
Eerste sneeuw in Nederland
16 januari

Sneeuwpret in Zandvoort. De eerste sneeuw viel op zaterdag in Zeeland, waarna het later in de rest van het land ging sneeuwen. Het is voor het eerst in zevenhonderd dagen dat er een pak sneeuw in ons land komt te liggen.

Foto Remko de Waal/ANP
Sneeuwberg in Rusland
15 januari

Met een temperaturen rond de -14 graden Celsius is Rusland verzekerd van een dik pak sneeuw.
Hier in Moskou lopen twee vrouwen op een schoongeveegd pad naast een heel hoge berg van opgehoopte sneeuw.
In Nederland zijn de verwachtingen dat het zaterdag overal in het land een klein beetje, in vergelijking tot Rusland, gaat sneeuwen.

Foto Natalia Kolesnikova/ AFP
Impeachment Trump
14 januari

Met beduidende steun vanuit zijn eigen Republikeinse Partij is de Amerikaanse president Trump woensdag voor de tweede maal in iets meer dan een jaar doelwit van een impeachmentprocedure geworden. Anders dan de eerste keer stemden tien Republikeinse Afgevaardigden mee met dit voorstel van de Democraten. Het Huis wil dat de Senaat een afzettingsprocedure tegen de president begint wegens het „aanzetten tot opstand”. Vorige week bestormden duizenden van zijn aanhangers het Capitool na een vurige toespraak van Trump over grootschalige verkiezingsfraude die hem van een tweede ambtstermijn zou hebben beroofd.

Foto Shawn Thew / EPA
Hier slaapt de Nationale Garde
13 januari

Militairen van de Nationale Garde zijn in Washington D.C. in aanloop naar de beëdiging van Joe Biden als president op 20 januari. Het Capitool is extra beveiligd na de bestorming op 6 januari. Tussen de patrouillediensten door slapen de militairen op de grond.

Foto Joshua Roberts / REUTERS
Rouw om een succesvolle immigrante
12 januari

Een man staat met een portret van de Ethiopische ondernemer en voormalig activist Agitu Gudeta te wachten op haar lichaam, dat aankomt op het vliegveld van Addis Ababab. Gudeta, 42, werd eind december verkracht en vermoord in haar huis in het dorp Plankerhoff in Italië.

Gudeta vluchtte in 2010 naar Italië vanwege haar politiek activisme in Ethiopië. Ze begon een geitenboerderij op het Italiaanse platteland waar ze onder andere geitenkaas maakte en werd een succesvol ondernemer. Gudeta werd vermoord door een seizoensarbeider die voor haar werkte. Haar tragische dood heeft haar postuum geliefd en bekend gemaakt in Italië en daarbuiten. Foto Eduardo Soteras/AFP

Foto Eduardo Soteras/AFP
Geëmotioneerde gelovigen betuigen…
11 januari

Geëmotioneerde gelovigen betuigen respect tijdens de crematie van monnik Wai Bu La in de Myanmarese hoofdstad Yangon. De monnik overleed ongeveer acht maanden geleden, maar door eerder opgelegde coronamaatregelen kon de ceremonie nu pas gehouden worden.

Foto Sai Aung Main / AFP
Dakar naar Sakaka
10 januari

De Saoedische coureur Yazeed Al-Rajhi en zijn Duitse bijrijder Dirk von Zitzewitz zijn op weg naar de zege van de zevende etappe van de Dakar-rally, die deze zondag loopt tot de Saoedische plaats Sakaka. De 43ste editie van de Dakar-rally wordt in Saoedi-Arabië verreden.

Foto Franck Fife / AFP
Spanje onder een dik pak sneeuw
9 januari

Een zeldzaam beeld: een groot deel van Spanje gehuld in een dik pak sneeuw. In hoofdstad Madrid, waar in tientallen jaren niet zoveel sneeuw viel, ligt het trein- en vliegverkeer sinds vrijdagavond volledig plat. De aanhoudende storm Filomena heeft in het land de afgelopen 24 uur aan zeker drie mensen het leven gekost. „Wees heel voorzichtig”, waarschuwde de Spaanse premier Pedro Sánchez zaterdagochtend op Twitter.

Foto Gabriel Bouys / AFP
Auto’s belanden in enorm sinkhole
8 januari

Op de parkeerplaats van een ziekenhuis in de Italiaanse stad Napels is vanmorgen een sinkhole van zo’n 50 bij 50 meter ontstaan. Meerdere auto’s verdwenen in het gat, niemand raakte gewond.

Foto Ciro Fusco / EPA
Demonstranten vernielen apparatuur journalisten
7 januari

Journalisten inspecteren een dag na de bestorming hun vernielde apparatuur. Woensdag bestormden aanhangers van president Donald Trump het Capitool in Washington op het moment dat het Amerikaanse Congres in zitting was om de stemmen van de kiesmannen te tellen.

Foto Erin Scott / Reuters
Mars voor Trump
6 januari

Met het Witte Huis in de achtergrond spreekt Trump een menigte van duizenden aanhangers toe, die zich hebben verzameld op de dag dat het Congres de verkiezingswinst van Joe Biden bekrachtigt. Niettemin houdt president Donald Trump vol dat niet Biden, maar hij de komende vier jaar president is. „Ik heb aan twee verkiezingen meegedaan, en de tweede gewonnen met een nog grotere marge dan de vorige!”
De president haalt verder uit naar de media en naar Republikeinen die zich naar zijn smaak niet hard genoeg maken voor zijn strijd tegen de verkiezingsuitslag. „We moeten veel harder vechten. We krijgen het land niet terug met zwakte, je moet kracht tonen.”

Foto Jacquelyn Martin / AP
Plasticvervuiling in Servische wateren
5 januari

Een blauwe reiger staat aan de oever van het door plastic flessen vervuilde Potpecko-meer in Servië. De met tonnen afval vervuilde meren en rivieren in Servië, Montenegro en Bosnië waren ooit vermaard om hun smaragdgroene kleur en kristalheldere water.

Foto Dragan Karadarevic/AP
Dakar Rally 2021
4 januari

De Argentijnse motorrijder Kevin Benavides rijdt op zijn motor tijdens de tweede fase van de Dakar Rally 2021 tussen Bisha en Wadi Ad-Dawasir in Saoedi-Arabië.

Franck Fife/AFP
Cedric Chouviat herdacht
3 januari

Mensen nemen deel aan een vreedzame stille mars ter nagedachtenis aan Cedric Chouviat vlakbij de Eiffeltore in Parijs.
Op 5 januari 2021 is het een jaar geleden dat Cedric Chouviat, een 42-jarige Franse bezorger, stierf na een geweldadige confrontatie met de politie tijdens zijn arrestatie.
De politie hield hem aan omdat hij zijn mobiele telfeoon gebruikte terwijl hij op zijn scooter reed.

Sameer Al Doumy/ AFP
Gelukkig nieuwjaar 2021
2 januari

In veel steden en dorpen in de wereld werd Oud en Nieuw dit jaar op een andere manier gevierd dan eerdere jaren. Sommige tradities, zoals nieuwjaarsduiken, gingen op kleine schaal wél door. In het Bogor City Hospital in West-Java draagt een verpleger beschermingsmiddelen met de woorden ‘Gelukkig nieuwjaar 2021’.

Foto Aditya Aji/AFJP
Nieuwjaarsduik
1 januari

In tegenstelling tot voorgaande jaren trotseerden slechts een paar mensen de kille temperaturen om de traditionele nieuwjaarsdip in de Noordzee in Scheveningen te nemen.

Peter Dejong/ AP