Foto van de dag

In beeld De fotoredactie van NRC selecteert elke dag de mooiste foto die ze ontvangt.

oktober

13 oktober

Een luchtfoto laat de ravage zien die tyfoon Hagibis bij Nagano in Japan heeft veroorzaakt. De zwaarste storm die het Aziatische land in decennia heeft getroffen, brengt enorme hoeveelheden neerslag, harde wind en overstromingen met zich mee.

Foto Kyodo Mandatory / REUTERS
12 oktober

De Keniaanse hardloper Eliud Kipchoge viert dat het hem is gelukt om als eerste mens een marathon onder de twee uur te lopen. In Wenen legde de 34-jarige renner de 42 kilometer en 195 meter af in een tijd van 1.59.40.

Foto Ronald Zak / AP
11 oktober

Voor het eerst in 40 jaar werden vrouwen toegelaten bij een internationale voetbalwedstrijd van Iran. Na een zelfmoord en onder druk van de FIFA liet het Iraanse regime 3.500 vrouwen toe bij de wedstrijd tussen Iran en Cambodja.

Foto Abedin Taherkenareh/EPA
10 oktober

Nadat hun huis in Akcakale is geraakt bij mortierbeschietingen maakt een Turkse familie zich klaar om te vertrekken. De Turkse invasie in het door de Koerden gecontroleerde noordoosten van Syrië, wordt beantwoord met beschietingen op Turkse grensplaatsen zoals Akcakale.

Foto Bulent Kilic/AFP
9 oktober

Het offensief van Turkije, gericht tegen de Koerden, is begonnen met bombardementen op de stad Ras al-Ayn in het noordoosten van Syrië. Er zouden al burgerslachtoffers zijn gevallen. President Recep Tayyip Erdogan kondigde het begin van de aanval op Twitter aan en noemde het “Operation Peace Spring”.

Foto Delil Souleiman / AFP
8 oktober

Felle protesten tegen de afschaffing van de subsidie op brandstof zorgen al dagen lang voor grote onrust in het Zuid-Amerikaanse Ecuador. De sfeer is zo grimmig dat president Moreno zijn regeringszetel heeft verplaatst. Indianengroeperingen, boeren, studenten, vrachtwagen- en taxichauffeurs, zijn boos over de brandstofmaatregel, die deel uitmaakt van een bezuinigingspakket. Zijn regering neemt de maatregelen in ruil voor een lening van het IMF van ongeveer 3,8 miljard euro. Ondanks alle volkswoede is de regering absoluut niet van plan de gehate brandstofmaatregel in te trekken. De indianenleider Jaime Vargas heeft aangekondigd deze woensdag met zo’n twintigduizend mensen naar Quito af te reizen voor een grote demonstratie tegen Moreno’s „neoliberale beleid”.

Foto Carlos Garcia Rawlins / Reuters
7 oktober

Het is in Indonesië niet onopgemerkt gebleven dat het Haagse gerechtshof zich afgelopen week uitsprak tegen verjaring van Nederlandse oorlogsmisdaden in de Indonesië-oorlog (1945-1950). Maar bij het bezoek dat de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) maandag bracht aan president Joko Widodo in het paleis in Bogor ging het over zaken als palmolie en afvalmanagement. Een Indonesische woordvoerder zei tegen The Jakarta Post dat alleen toekomstige relaties op de agenda stonden. Rutte reist deze dinsdag door naar Nieuw-Zeeland en woensdag naar Australië. Bij die bezoeken staan behalve handel, onderwerpen als MH17, klimaat en de strijd tegen terreur op de agenda. Rutte was vijf jaar geleden voor het laatst in Australië.

Foto Adi Weda / EPA
6 oktober

Een ultraorthodoxe joodse man zwaait een kip over de hoofden van zijn vrienden als onderdeel van het Kaparot-ritueel in Beit Shemesh in Israël.
Orthodoxe joden geloven dat dit ritueel alle zonden van het afgelopen jaar overbrengt op de kip en wordt uitgevoerd vóór de Grote Verzoendag, Jom Kippoer, de heiligste dag in het Joodse jaar.

Oded Balilty/AP Photo
5 oktober

Activisten van de Oekraïense feministische groep Femen vragen aandacht voor geweld tegen vrouwen op de begraafplaats in Montparnasse, Parijs. Volgens de stichting ‘Feminicides par compagnons ou ex’ zijn er sinds begin dit jaar 114 vrouwen in Frankrijk gedood door hun (ex-)partner.

Lucas Barioulet / AFP
4 oktober

Toeschouwers wonen de onthulling bij van het ‘Bouquet of Tulips’-sculptuur van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons. Het staat naast het Petit Palais Museum in Parijs.
Het is een controversieel werk van de kunstenaar, die als doel heeft de Amerikaanse solidariteit met Frankrijk te symboliseren in nasleep van de terroristische aanvallen in 2015.

Stephane de Sakutin/AFP
3 oktober

In Irak zijn voor de derde dag achtereen doden en tientallen gewonden gevallen bij grootschalige demonstraties. De protestacties richtten zich tegen werkeloosheid, corruptie en gebrekkige openbare dienstverlening in het land. De onrusten zouden een serieuze bedreiging kunnen vormen voor de regering van premier Adi Abdul Madhi, wiens vorig jaar moeilijk tot stand gekomen coalitie toch al broos is. Demonstranten riepen woensdag om „de val van het regime”.

Foto Ahmad Al-Rubaye/AFP
2 oktober

Thomas Cook-medewerkers demonstreerden vandaag in Londen voor een volledig onderzoek naar het faillissement van Thomas Cook en vroegen de directeuren van het bedrijf hun bonussen terug te betalen. Het faillissement raakt wereldwijd 21.000 werknemers en er strandden meer dan een half miljoen reizigers op vakantie. Met Thomas Cook verdwijnt een begrip, een speler die al 178 jaar reizen organiseert.

Foto Tolga Akmen / AFP
1 oktober

Massaal protest van boeren heeft dinsdag het verkeer op de wegen in en naar Den Haag platgelegd. Met hun trekkers gingen de actievoerende boeren ook het strand bij Scheveningen op. De politie liet rond half twaalf weten dat het Malieveld vol was, waar later in de middag de grote manifestatie begon.

Foto David van Dam

september

30 september

Studenten demonstreerden maandag in de Indonesische hoofdstad Jakarta tegen een wet die de macht inperkt van de Anti-Corruptie Commissie (KPK). Het parlement wil graag van die commissie af. Ook verzetten studenten zich tegen een wet die seks voor het huwelijk strafbaar maakt en tegen een verbod op het „beledigen van de eer” van de president. Bij rellen tegen de avond gebruikte de politie traangas. Bij soortgelijke ongeregeldheden vorige week in Sulawesi vielen drie doden. President Joko Widodo lijkt de corruptiewet te willen intrekken.

Foto Dany Krisnadhi / AFP
29 september

Protesten in Hongkong zijn zondag opnieuw uitgelopen op botsingen tussen betogers en de politie. Demonstranten wilden met traangasgranaten en rubberkogels de demonstranten uiteen drijven. Volgens persbureau Reuters beleefde Hongkong een van de gewelddadigste dagen in maanden. Zaterdag betoogden mensen ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van de ‘ parapluprotesten’, waarbij net als nu meer democratie geëist werd. Carrie Lam, de omstreden leider van Hongkong, vertrekt volgens de regering deze maandag naar China om dinsdag in Beijing de zeventigste verjaardag van de Chinese Volksrepubliek bij te wonen. Foto Nicolas Asfouri/AFP

Foto Nicolas Asfouri/AFP
28 september

Annemiek van Vleuten heeft vandaag op indrukwekkende wijze de wereldtitel wielrennen op de weg veroverd in Engeland. De 36-jarige renster uit Wageningen verraste de concurrentie met een aanval op meer dan 100 kilometer voor de finish. Van Vleuten verkreeg een maximale voorsprong van 2.37 minuten. Anna van der Breggen werd op 2.15 achterstand tweede, voor de Australische Amanda Spratt op 2.28.

Bas Czerwinski/ANP
27 september

Demonstranten lopen op de Kettingbrug over de rivier de Donau in Boedapest, Hongarije. Vandaag werden er in meerdere steden wereldwijd klimaatmarsen gehouden.

Foto Marton Monus/MTI via AP
26 september

In de Normandische hoofdstad Rouen woedde vandaag een grote brand in een chemische fabriek. Autoriteiten adviseerde inwoners van Rouen en aangrenzende gemeenten binnen te blijven. Scholen zijn gesloten en reizen wordt afgeraden. Zo’n zestig brandweerwagens zijn met tweehonderd brandweermannen uitgerukt om de vlammen onder controle te krijgen. Volgens de lokale autoriteiten bestaat er ook gevaar voor vervuiling van rivier de Seine. In de fabriek van Lubrizol, dat eigendom is van het bedrijf van multimiljardair Warren Buffett, worden additieven gemaakt voor olie, brandstof en industriële verfsoorten.

Philippe Lopez/AFP
25 september

Leden van de Soedanese paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) vieren feest terwijl ze tientallen Afrikanen van verschillende nationaliteiten gevangen houden die illegaal buurland Libië probeerden binnen te komen.
De RSF is samen met de gevreesde geheime dienst NISS verantwoordelijk voor de bewaking van de 7.000 kilometer grens die Soedan deelt met buurlanden als Ethiopië, Eritrea en Libië. De RSF werd in 2017 geïntegreerd in het Soedanese leger en is verantwoordelijk voor de arrestaties van migranten en mensensmokkelaars. Janjaweed, de voorloper van de RSF, pleegde in opdracht van de Soedanese regering de genocide in Darfur. De RSF wordt verantwoordelijk gehouden voor het doden van zeker 87 vreedzame demonstranten begin juni in de hoofdstad Khartoum.

Foto Ashraf Shazly / AFP
24 september

Vrouwen rouwen om een omgekomen familielid, die stierf als gevolg van een ingestort huis na een krachtige aardbeving in het dorp Sahang Kikri, in de regio Kashmir in Pakistan. Bij de aardbeving met een kracht van 5.8 kwamen dinsdag 22 mensen om het leven en raakten bijna tweehonderd anderen gewond. In 2005 werd Kashmir getroffen door een zeer ernstige aardbeving. Hierbij kwamen duizenden mensen om het leven.

Foto Anjum Naveed / AP
23 september

In een estafette van korte optredens hebben wereldleiders maandag bij de VN laten zien welke stappen ze zetten om het klimaat te redden. In wat eerder een show was dan een topconferentie, presenteerden leiders op uitnodiging van secretaris-generaal António Guterres nieuwe klimaatacties. De 16-jarige activist Greta Thunberg kijkt naar de entree van Donald Trump bij de VN-Klimaattop.

Foto Andrew Hofstetter / Reuters
22 september

Prinses Beatrix en de Britse kroonprins Charles bekijken op de Ginkelse Heide de luchtlandingen van honderden parachutisten tijdens de herdenking van de bevrijdingsoperatie Market Garden, 75 jaar geleden. De herdenking op de Ginkelse Heide trok naar schatting zo’n 100.000 bezoekers, wat de hele dag tot verkeersproblemen leidde. Vrijdag werd vier Britse veteranen de toegang tot het vipvak geweigerd bij de herdenking van de Slag om Arnhem, omdat ze geen toegangspas hadden. Ze dachten hun medailles als toegangsbewijs te gebruiken. De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch bood daarvoor zondag zijn excuses aan. Foto Vincent Jannink/ANP

Foto Vincent Jannink/ANP
21 september

Bewoners van Tirana, Albanië, staan geschrokken op straat nadat zaterdagmiddag een gebied op zo’n dertig kilometer van hoofdstad Tirana getroffen werd door een beving met een kracht van 5,6. Meer dan honderd mensen zijn lichtgewond geraakt en er is veel schade door de aardbeving. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om de zwaarste aardbeving die het land getroffen heeft in de laatste twintig of dertig jaar. Foto Gent Shkullaku/AFP

Foto Gent Shkullaku/AFP
20 september

Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans onthult het herdenkingsmonument voor de kinderen die overleden bij het Stint-ongeluk. Het monument heeft de naam Vlinderboek en staat in een park in Oss. Vorig jaar kwamen vier jonge kinderen om het leven bij een aanrijding met een trein. Zij zaten in een elektrische bolderkar van een kinderdagverblijf. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) legde een rijverbod voor de Stint op.

Foto Rob Engelaar / ANP
19 september

Mensen leggen in groten getale bloemen neer bij kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum aan de Jacob Obrechtstraat te Amsterdam. De raadsman van kroongetuige Nabil B. uit het Marengo-proces werd op straat in Amsterdam-Buitenveldert geliquideerd.

Foto Simon Lenskens
18 september

Medewerkers van het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda zijn vanochtend nieuwe acties begonnen voor hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden. Het ziekenhuis draait zondagsdiensten, waardoor afdelingen dicht zijn en operaties niet kunnen doorgaan. De spoedeisende hulp, afdeling oncologie en dagbehandelingen gaan wel door.

Foto Kees van de Veen
17 september

„Leden van de Staten-Generaal,

Een 96-jarige oud-Engelandvaarder, die als lid van de Prinses Irene Brigade deelnam aan de bevrijding van ons land, zei laatst het volgende: ‘Ik voel me verantwoordelijk om door te geven aan jongere generaties dat je in verzet moet komen als het nodig is.’ Het zijn de woorden van Rudi Hemmes. Als jonge man maakte deze held met gevaar voor eigen leven een keuze voor de toekomst van ons land. En nu, 75 jaar later, is het nog altijd de toekomst die hem drijft. Dat is niet alleen inspirerend – het is een opdracht aan ons allen. Op u, leden van de Staten-Generaal, rust daarbij een speciale verantwoordelijkheid.”

Foto Sander Koning / ANP
16 september

Johnson (l) en Juncker spraken elkaar maandag in Luxemburg. De Europese Commissie heeft 45 dagen voor de geplande Brexit-dag nog geen geschikt alternatief plan ontvangen van het Verenigd Koninkrijk. EC-voorzitter Jean-Claude Juncker heeft maandag in een gesprek met de Britse premier Boris Johnson benadrukt dat het de verantwoordelijkheid van het VK is om met een „legale en startklare” oplossing voor de Brexit te komen.

Foto François Walschaerts / AFP
15 september

Toeschouwers proberen een glimp op te vangen van wat er gebeurt tijdens de KLM Open deze zondagmiddag. De Spanjaard Sergio Garcia won het golftoernooi. Foto Simon Lenskens

Foto Simon Lenskens
14 september

Demonstranten fietsen vandaag naar de internationale autoshow IAA in het Duitse Frankfurt om te betogen voor een minder vervuilende auto-industrie. De actievoerders verwijten de auto-industrie niet genoeg te doen bij het omschakelen naar de productie van elektrische auto’s. Volgens de organisatie waren er 25.000 demonstranten aanwezig. Foto Ronald Wittek/EPA

Foto Ronald Wittek/EPA
13 september

Hevige overstromingen teisteren het zuidoosten van Spanje. Een van de eerste plaatsen die donderdag werden getroffen door het noodweer was Ontinyent, zo’n 100 kilometer ten zuidwesten van Valencia. Het water stroomde door de straten en sleurde auto’s mee. In dezelfde regio, bij Caudete vielen donderdag twee doden. Een broer en een zus overleden nadat hun auto was meegesleurd door het water. In Albacete werden dertien mensen gered uit auto’s en van daken. In Valencia werden drie mensen met een helikopter gered. In het rampgebied werd donderdag de zwaarste regenval ooit gemeten. Veel scholen hebben hun deuren gesloten. (NRC)

Foto Jose Jordan/AFP
12 september

Rouwende Zimbabwanen verdrukken elkaar in het stadion van Harare waar het lichaam van Mugabe opgebaard ligt. De onlangs overleden Zimbabwaanse oud-president Robert Mugabe was woensdag aangekomen in zijn thuisland. Mugabe overleed vorige week in een ziekenhuis in Singapore op 95-jarige leeftijd. In 2017 trad hij af als president, nadat hij 38 jaar onafgebroken aan de macht was geweest.

Foto Siphiwe Sibeko / Reuters
11 september

Een Franse olijfboom die besmet is met de Xylella fastidiosa, wordt verwijderd uit de tuin van het Palais Carnoles in de Zuid-Franse plaats Menton. Het is voor het eerst dat deze gevreesde bacterie is aangetroffen in Frankrijk, nadat ze afgelopen jaren al vele olijfgaarden verwoestte in Italië. Ze wordt ook wel de olijfbomenlepra genoemd en verspreidt zich via insecten en voertuigen. De bacterie treft bomen fataal door hun wateropnamecapaciteit te blokkeren. De enige bestrijdingsmethode is besmette bomen en die in hun omgeving te vellen.

Foto Yann Coatsaliou / AFP
10 september

Een tram in het zuidelijke Louisiana in 1955, vastgelegd door Robert Frank. Het is een van de legendarische foto’s van de Zwitsers-Amerikaanse fotograaf, die maandag in Inverness op Novia Scotia, Canada, overleed. Een van zijn bekendste werken is het fotoboek The Americans uit 1958, waar The Trolley ook deel van uitmaakt. Frank was door een beurs in staat gesteld vanaf 1955 een paar jaar door de Verenigde Staten te trekken. Hij kwam terug met 28.000 foto’s, waarvan er 83 in zijn magnum opus werden gepubliceerd.

Necrologie pagina C3

Foto Robert Frank. From <em>The Americans</em>, courtesy Pace/MacGill
9 september

John Bercow legt zijn functie als voorzitter van het Britse Lagerhuis per 31 oktober neer. Als er voor die tijd verkiezingen zijn, stopt hij zelfs eerder. Ook treedt hij terug als parlementariër. Dat heeft hij maandag in het parlement aangekondigd. In een korte, emotionele toespraak bedankte hij zijn familie voor de steun. Na Bercows aankondiging volgde applaus.

Jessica Taylor/AFP
8 september

Paus Franciscus is op bezoek in Madagascar en wordt luid toegejuicht door enthousiaste gelovigen. Volgens een lokale organisatie waren er een miljoen toehoorders op de been voor zijn speech in de hoofdstad Antananarivo vandaag. De paus bezoekt Mozambique, Madagascar en Mauritius van 4 t/m 10 september. Foto Henitsoa Rafalia/EPA

Foto Henitsoa Rafalia/EPA
7 september

‘Een monsterstorm’ ‘levensbedreigend’. Amerikaanse media grepen deze week naar hun bekende superlatieven om orkaan Dorian te beschrijven. Maar behalve door zijn kracht valt de storm vooral op door iets anders: de traagheid waarmee hij zich voortbeweegt. Op de foto een man temidden van de verwoesting in de plaats Marsh Harbour op het eiland Great Abaco​

Foto Marco Bello / Reuters
6 september

Een groep mannen is gearresteerd in een township in Johannesburg. In de grootste stad van Zuid-Afrika zijn al de hele week gewelddadigheden gaande tegen migranten, vooral uit Nigeria en Tanzania. Sinds zondag zijn zeven doden gevallen, onder wie twee buitenlanders, en ruim honderd mensen gearresteerd. De onlusten begonnen zondag, toen een protestmars in Johannesburg uit de hand liep. De mars vroeg aandacht voor het drugsdealen, waaraan volgens betogers vooral migranten zich schuldig maken. Het geweld verspreidde zich nog dezelfde dag naar hoofdstad Pretoria, waar migranten aangevallen werden door bendes.

Foto Guillem Sartorio /AFP
5 september

Eigenlijk had Huang Yu, de Chinese eigenaar van kat Garlic, hem al begraven. Maar wat, bedacht hij zich een paar uur later, als hij zijn lievelingsdier nou eens zou laten klonen, vertelde hij tegen The New York Times. Huang Yu betaalde 250.000 yuan (35.000 dollar) voor de eerste gekloonde kat in China. Sinogene, het in Bejing gevestigde commerciële bedrijf kloonde sinds 2017 veertig huisdieren – een hond kost ruim 53.000 dollar. Garlic moet eerst een maand in het lab blijven voordat hij met Huang Yu mee naar huis mag.

Foto STR / AFP
4 september

Extra brugwachters op de Prins Bernhardbrug in Zaandam. De beveiliging is een reactie op de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De OVV schreef woensdag dat de overheid onvoldoende maatregelen neemt om ongelukken met op afstand bedienbare bruggen te voorkomen. De OVV spreekt van „een landelijk probleem”. Aanleiding voor het onderzoek was een ongeluk eind vorig jaar op de Prins Bernhardbrug. Een echtpaar raakte zwaargewond toen die brug op afstand werd geopend. De brugwachter had ze niet opgemerkt. Foto Niels Wenstedt/ANP

Foto Niels Wenstedt/ANP
3 september

Honderden migranten zijn maandag vanuit eiland Lesbos in havenstad Thessaloniki aangekomen. Op voorspraak van de Griekse regering zijn maandag in totaal 1.600 asielzoekers overgebracht van Lesbos naar kampen op het vasteland. De overplaatsing moet de druk verlichten op Lesbos, waar vorige week binnen enkele uren dertien boten vanuit Turkije aankwamen, met in totaal 650 asielzoekers, onder wie 240 kinderen, voornamelijk van Afghaanse afkomst. Het was sinds de vluchtelingencrisis van 2015 niet meer voorgekomen dat zoveel asielzoekers aankwamen op Lesbos.

Foto Sakis Mitrolidis/ AFP
2 september

Boeren legden maandag dode schapen neer voor de deur van het gemeentehuis in Bayonne, in het zuidwestelijke puntje van Frankrijk. Ze vragen zo de aandacht voor het grote aantal gedode dieren door beren in de Pyreneeën. Deze zomer werd volgens lokale media een kudde van 1.000 dieren aangevallen, zeker vijftien werden gedood, tientallen moesten worden geëuthanaseerd. Honderden zijn nog vermist. Sinds de Sloveense beer twintig jaar geleden werd geherintroduceerd in het berggebied, worden jaarlijks honderden schapen doodgebeten, of uit angst van hoge kliffen gejaagd. Foto Bob Edme/AP

Foto Bob Edme/AP
1 september

Stuntvliegers voeren met Yak-52 en Yak-54 vliegtuigen, manoeuvres uit tijdens de vliegshow MAKS-2019 International Aviation and Space Salon in het Russische Zjoekovski.

Foto Sergei Ilnitsky / EPA

augustus

31 augustus

In Terneuzen gaf koning Willem-Alexander deze zaterdag het startsein voor de viering van 75 jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog. Op de Westerschelde was een vlootschouw te zien met schepen uit diverse landen tijdens de viering van het begin van 75 jaar vrijheid in Nederland. Tijdens de viering is er speciale aandacht voor de bevrijding van Zuid-Nederland en de Slag om de Schelde.

Foto Koen van Weel / ANP
30 augustus

Een migrant vindt zijn weg naar Spaans territorium door over het hek te klimmen van Ceuta. De Spaanse exclave grenst aan Marokko en ligt op het Afrikaans continent. Meer dan 150 migranten probeerden vrijdag Ceuta te bereiken door over het metershoge hek te klimmen.

Foto Antonio Sempere / AFP
28 augustus

Protest bij Downing Street 10 in Londen nadat de Britse premier Boris Johnson de volksvertegenwoordiging 35 dagen het zwijgen op wil leggen om zo de wil van het volk, de Brexit, op 31 oktober veilig te stellen. Die conclusie kan worden getrokken na het lezen van de Dear Colleague-brief die Johnson woensdag aan het parlement stuurde. In aanloop naar de Queen’s Speech op 14 oktober wordt het parlement altijd even geschorst. Een schorsing oprekken om opzettelijk debat te verhinderen wordt door juristen echter gezien als een inbreuk op het staatsrecht. De 93-jarige monarch keurde een schorsing van 9 september tot 14 oktober goed.

Foto Will Oliver / EPA
27 augustus

43 afbrokkelende hoofden van voormalige Amerikaanse presidenten. Ze staan - nog even - op de akkers van Howard Hankins in Croaker, Virginia. Hij redde de beelden van het Presidents Park in Williamsburg, dat in 2010 failliet ging.

Foto Brendan Smialowski / AFP
26 augustus

Vanuit de hele wereld neemt de druk op president Bolsonaro toe om meer te doen tegen de bosbranden. Braziliaanse aanklagers zijn inmiddels een onderzoek begonnen naar de bosbranden. Dit moet uitwijzen of er minder streng toezicht wordt gehouden op de milieuwetgeving in Brazilië, zoals critici Bolsonaro verwijten. De Franse president Emmanuel Macron heeft tijdens de G7-top in het Zuid-Franse Biarritz gedreigd zijn steun aan dat principe-akkoord, het grootste vrijhandelsverdrag ter wereld, in te trekken als Brazilië niet harder optreedt tegen de branden in het Amazonegebied.

Foto Bruno Kelly/Reuters
25 augustus

In de populaire Franse kuststad Biarritz vindt de komende dagen een top plaats van de G7, de zeven grote industrielanden en de Europese Unie. Leiders van Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, de VS, Canada en de EU zullen het tot maandagmiddag onder meer hebben over de wereldeconomie. Onvermijdelijk komt ook de naderende Brexit ter sprake. De Franse president Macron heeft een ambitieus lijstje onderwerpen op de agenda gezet, van de opgelopen spanningen tussen de VS en Iran, tot gendergelijkheid en het klimaat.
De zogenoemde familiefoto vond plaats tijdens de schemering en voor een schitterende achtergrond.

Francois Mori/AP
25 augustus

Migrantenfamilies uit Honduras geven zich aan bij de Amerikaanse grenspatrouille.
Zij zijn de Rio Grande illegaal overgestoken om asiel aan te vragen.

Loren Elliot/Reuters
23 augustus

Klimaatactivisten demonstreren voor de Braziliaanse ambassade in Parijs.
Zij roepen de Braziliaanse president Bolsonaro op meer te doen om de branden in het regenwoud te stoppen en vragen steun aan Europa.
Overal ter wereld is grote aandacht voor de ontbossing in de Amazone, ook wel de longen van de wereld genoemd.

Zakaria Abdelkafi AFP
22 augustus

De jongste confrontatie tussen Papoea’s en de Indonesische politie begon afgelopen zondag in de Oost-
Javaanse stad Surabaya, met een incident vol symboliek
Eerst in Jayapura, de hoofdplaats van dit meest oostelijke deel van de Indonesische archipel, later ook in onder meer Manokwari, Fakfak en Timika, niet ver van de immense Grasberg-kopermijn. Op veel plaatsen kwam het in de daaropvolgende dagen tot vernielingen van markten, winkels.
Op de foto een vrouw wiens stalletje door demonstranten in brand is gestoken.
De uitbarsting van onrust, verklaarden Papoea-leiders als Benny Wenda, is een direct gevolg van jarenlang opgekropte frustraties bij de Papoea’s over de veelvuldige discriminatie, racisme en achterstelling waaronder ze hebben te lijden onder het Indonesische bewind, dat in 1962 het Nederlandse koloniale bestuur opvolgde.

Beawiharta/EPA
21 augustus

Een migrant wordt gered uit de Middellandse zee na van het Open Arms-schip te zijn gesprongen om het eilandje Lampedusa zwemmend te bereiken. Op last van een Italiaanse officier van justitie heeft de Spaanse hulporganisatie Open Arms dinsdagavond toestemming gekregen om alle overgebleven opgepikte migranten aan land te brengen op Lampedusa. Dit besluit maakte een einde aan een patstelling die dagen heeft geduurd. Open Arms lag al meer dan twee weken voor de kust van Lampedusa voor anker. Het wachtte daar negentien dagen vergeefs op toestemming van de Italiaanse overheid om de overwegend Afrikaanse opvarenden van boord te laten.

Foto Concetta Rizzo / EPA
20 augustus

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft dinsdag zijn aftreden aangekondigd. Hij stapt op wegens de politieke crisis die Italië sinds enkele weken in zijn greep houdt. Hij biedt dinsdag nog zijn ontslag aan bij president Sergio Mattarella.
Conte maakte zijn aftreden bekend voor een volgepakte Senaat, die vervroegd was teruggekeerd van het zomerreces.

Ettore Ferrari/EPA
19 augustus

Vanwege de aanhoudende bosbranden op het Spaanse eiland Gran Canaria zijn inmiddels 8000 mensen geëvacueerd. De vlammenzee ontstond zaterdag vlak bij de plaats Tejeda, centraal op het eiland.
Door de hoge temperaturen, sterke wind en lage luchtvochtigheid zijn de bluswerkzaamheden lastig

Desiree Martin/ AFP
18 augustus

Mensen lopen bovenop een vulkaankrater op weg naar een bijzondere ceremonie in IJsland.
Met poëzie, momenten van stilte en politieke toespraken over de dringende noodzaak om vechten tegen klimaatveranderingen nemen activisten vast afscheid van de eerste IJslandse gletsjer, de Okjokull die verdwijnt als gevolg van opwarming van de aarde.

Felipe Dana/AP
17 augustus

Vandaag viert Indonesië de vierenzeventigjarige onafhankelijkheid van Nederland. En traditiegetrouw kunnen de inwoners van Jakarta een poging doen om ,op het strand van Ancol, in een glibberige paal te klimmen om zo een mooi cadeau te bemachtigen, zoals een fiets, een rugzak of electronica.

Tatan Syuflana / AP
16 augustus

Een demonstrant ligt buiten bewustzijn op de grond na te zijn geslagen door de politie in de buurt van Unity Square in Harare, Zimbabwe.
Oproerpolitie vuurde traangas af en sloeg demonstranten neer tijdens een hardhandig optreden tegen supporters van de oppositie.
Mensen zijn de straat opgegaan ondanks het protestverbod wat op 16 augustus door de rechter afgeroepen is. Tientallen mensen verzamelden zich op het Africa Unity Square in de hoofdstad om te demonstreren tegen de verslechterende economie van het land.

Zinyange Auntony / AFP
15 augustus

Bij het Indisch Monument in het Westbroekpark in Den Haag vond donderdag de nationale herdenking plaats van de Japanse capitulatie in 1945. Daarmee kwam een eind aan de Tweede Wereldoorlog, ook in het toenmalige Nederlands-Indië. De herdenking stond in het teken van volgende generaties: er werd niet gesproken door getuigen van de oorlog, maar door hun (klein)kinderen, onder wie dichter en NRC-columnist Ellen Deckwitz. De voorzitter van de Stichting Herdenking 15 augustus, Erry Stoové, spoorde de aanwezigen aan „iedere dag in dienst te stellen van vrede”. Stoové en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer legden een krans.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP
14 augustus

Ongeveer 3.000 Braziliaanse inheemse vrouwen uit heel Brazilië demonstreren in Brasilia tegen “het genocidale beleid” van de regering van president Jair Bolsonaro. In Brazilië, de thuishaven van het grootste oerwoud ter wereld dat met een oppervlakte van 7 miljoen vierkante kilometer verantwoordelijk is voor 40 procent van de zuurstofproductie, leidt het beleid van de ultrarechtse president Bolsonaro - hij wil natuurgebieden openstellen voor activiteiten zoals mijnbouw - volgens wetenschappers in een rap tempo tot verdere ontbossing. Bolsonaro bestempelt de groeiende kritiek als ongewenste buitenlandse bemoeienis. „De Amazone is van ons”.

Foto Evaristo Sa / AFP
13 augustus

Brandweermannen proberen een bosbrand in Kampar op Sumatra, Indonesië, onder controle te krijgen. De Indonesische regering heeft duizenden extra mankrachten ingezet om de bosbranden op Sumatra en Kalimantan te bestrijden om een herhaling van de hevige bosbranden in 2015 te voorkomen. Foto Wahyudi/AFP

Foto Wahyudi/AFP
12 augustus

Vanuit een woonwagen in de Achterhoek stuurt een clubje radiopiraten illegaal polka’s, schlagers en Hollandse hits de ether in. Onlangs stond de politie op de stoep en werd een illegale radio-uitzending van Station Testarossa ter ere van het elfjarig bestaan vroegtijdig afgebroken.

Foto Eric Brinkhorst
11 augustus

In het zuiden van India is het dodental als gevolg van zware overstromingen en aardverschuivingen opgelopen tot 147. Dat melden de autoriteiten zondag aan persbureau Reuters.​

Uday Deolekar / AFP
10 augustus

Bezoekers van de Engelse Ascot-renbaan trotseren een harde, vlagerige wind tijdens de paardenraces. Noord Europa heeft vandaag te maken met zeer onstuimig meer met op sommige plekken een windkracht 8.

Foto Simon Cooper/PA/AP
10 augustus

In het Belgische dierenpark Pairi Daiza is een reuzenpandatweeling geboren. De dierentuin, 40 kilometer ten zuidwesten van Brussel, heeft op Facebook gemeld dat pandamamma Hao Hao het leven heeft geschonken aan een in goede gezondheid verkerende tweeling.

Foto Pairi Daiza/Belga/AFP
8 augustus

Arbeidsmigranten springen via een nooduitgang op een trein die vertrekt uit de stad Jammu in de Indiase deelstaat Kashmir. Ze willen waarschijnlijk terugkeren naar omringende deelstaten. De regering van premier Narendra Modi maakte deze week een einde aan de autonomie die de betwiste regio in de Himalaya de afgelopen zeven decennia genoot. In de aanloop naar dit besluit stuurde India duizenden extra troepen naar de omstreden regio.

Foto Jaipal Singh/EPA
7 augustus

Bezoekers van het zevenentwintigste Sziget Festival in het Hongaarse Boedapest bekijken een optreden van de Spaanse drumband Sound de Seca. Het zevendaagse festival is één van de grootste culturele evenementen in Europa en trekt elk jaar ook veel Nederlanders.

Foto Marton Monus / EPA
6 augustus

De brand die maandag ontstond na een explosie in een Russische munitieopslagplaats is onder controle, melden Russische staatsmedia dinsdag. Door de explosie in het zuiden van Siberië raakten twaalf mensen gewond en moesten 16.500 mensen het gebied verlaten. Het is nog niet bekend wanneer zij terug naar huis kunnen.
De autoriteiten gaan ervan uit dat een menselijke fout in het depot de oorzaak is van de explosie. Er wordt gezocht naar niet-ontplofte munitie, die door de knal verspreid kan zijn in het gebied rondom het depot. De opslagplaats lag vol met munitie voor artillerie.

Foto Dmitry Dub/EPA
6 augustus

Ongeveer vier miljoen mensen bezoeken in tien dagen tijd de Cranger kermis in de Duitse plaats Herne. Wat in de vijftiende eeuw begon als een paardenmarkt is uitgegroeid tot, na het Oktoberfest, de grootste kermis in Duitsland. Ook hier vloeit het bier rijkelijk in de grote feesttent, maar de nadruk ligt toch vooral op de vele kermisattracties. Op het terrein van 111.000 vierkante meter zijn de grootste publiekstrekkers nog altijd de honderden kermisklanten en hun achtbanen, spookhuizen, spellen en rariteiten.

Martin Meissner / AP
4 augustus

Franky Zapata vliegt met zijn eigen uitvinding het ‘flyboard’ langs de Franse stad Calais tijdens zijn tweede poging om Het Kanaal over te steken. Zapata steeg op vanaf Sangette in Frankrijk om twintig minuten later aan de grond te komen in het Engelse St. Margaret’s Bay. Het board dat hij bij de overtocht gebruikte werd voortgestuwd door vijf mini-turbomotoren.

Foto Denis Charlet / AFP
3 augustus

De kades langs de route van Canal Parade van de Pride Amsterdam staan deze zaterdag zoals elk jaar stampvol met mensen die niks willen missen van de ‘roze’ botenparade. Foto: Simon Lenskens

Foto Simon Lenskens
2 augustus

Inwoners wachten buiten nadat een aardbeving met een kracht van 6,9 de westkust van Java, provincie Banten in Indonesië, trof. Vanwege een tsunami-waarschuwing werden de bewoners van de kustgebieden geadviseerd naar hoger gelegen gebieden te gaan.

Foto Mast Irham / EPA
1 augustus

In de rook van vele lichtfakkels houden de inwoners van de Poolse hoofdstad Warschau een minuut stilte. Ze herdenken hiermee de opstand tegen de bezetting van Nazi Duitsland in de Tweede Wereldoorlog vijfenzeventig jaar geleden.

Foto Janek Skarzynski / AFP

juli

31 juli

De Amerikaanse ontwerper Ronald Rael heeft bij de grens tussen de VS en Mexico een installatie geplaatst waar mensen van beide zijden van de grens met elkaar kunnen wipwappen. Het aantal migranten dat via Mexico bij de grens met de VS aankwam, lag in juli zo’n 40 procent lager dan in mei, heeft de Mexicaanse regering bekendgemaakt in de aanloop naar nieuwe gesprekken over het migratiebeleid, begin september. In mei meldden zich nog ruim 144.000 voornamelijk Midden-Amerikaanse migranten bij de grens. Zo’n 4.700 militairen werken nu volgens de Mexicaanse regering in het grensgebied.

Foto Luis Torres / AFP
30 juli

Skutsjes bij de sleepstart in Earnewald tijdens het traditionele skutsjesilen. Twee weken lang strijden veertien traditionele Friese platbodems tegen elkaar op de meren van Friesland.

Foto Siese Veenstra / ANP
29 juli

Fotograaf Hedayatullah Amid maakte deze foto van een Afghaans jongetje die in zijn verwoeste kamer staat in Kabul. Zondag was het kantoor van Amrullah Saleh, een vicepresidentskandidaat in de aanloop vaar de Afghaanse verkiezingen van 28 september, het doelwit van een zelfmoordaanslag met een autobom. Bij die aanslag en het daaropvolgende urenlange vuurgevecht tussen gewapende mannen en Afghaanse militairen vielen twintig doden en vijftig gewonden. Saleh werd zonder ernstige verwondingen in veiligheid gebracht. Foto Hedayatullah Amid/EPA

Foto Hedayatullah Amid/EPA
28 juli

Een man probeert op een dak in de Jemenitische hoofdstad Sanaa een zwerm sprinkhanen te verdrijven. Het is ruim vier jaar geleden dat de gewapende interventie van Saoedi-Arabië en enkele bondgenoten in Jemen begon. De Saoediërs dachten in korte tijd de Houthi-rebellen te kunnen verslaan en de verdreven Jemenitische president Hadi weer in het zadel te hijsen. Vier jaar later duurt de oorlog echter nog altijd voort en is Jemen uitgegroeid tot het grootste humanitaire crisisgebied ter wereld.

Mohammed Huwais/ AFP
27 juli

Een trein met meer dan 900 mensen aan boord liep zo’n 100 kilometer ten noorden van Mumbai vast door hevige overstromingen. Alle passagiers zijn door hulpdiensten gered. De overstromingen zijn het gevolg van hevige moessonregens. Het moessoenseizoen duurt in India nog tot september.

Indian Navy / Handout via Reuters
26 juli

Als de Col d’Iseran door noodweer in een modderstroom verandert, legt de wedstrijdleiding de negentiende etappe stil. Een unicum in de Tour. De etappe wordt geneutraliseerd en de tijden van de renners worden opgenomen alsof de finish op de top van de Iseran zou hebben gelegen. De wegen rond de Col d’Iseran worden door bulldozers ijsvrij gemaakt.

FotoThibault Camus / AP
25 juli

Maaret al-Numan. Een man wordt levend onder het puin vandaan gehaald na een bombardement op Maaret al-Numan in de Syrische provincie Idlib. De oorlog in Syrië woedt onverminderd door. Met Russische luchtsteun probeert het Syrische regeringsleger Idlib, een van de laatst overgebleven rebellenbolwerken, volledig in handen te krijgen. Bij luchtaanvallen op de provincies Idlib, Aleppo en Hama kwamen donderdag volgens hulpverleners ten minste tien burgers om het leven, zo meldt persbureau AP. Volgens de VN zijn er tussen eind april en 14 juli zeker 400 mensen bij het geweld gedood.

Foto Abdulaziz Ketaz/AFP
24 juli

De Britse koningin Elizabeth II verwelkomt de nieuw gekozen leider van de conservatieve partij, Boris Johnson, op Buckingham Palace waar ze hem uitnodigde om premier te worden en een nieuwe regering te vormen.
Gedurende zijn toespraak daarna voor de deur van Downing Street liet Johnson geen twijfel bestaan over de huidige Brexit-datum (31 oktober): „We gaan waarmaken wat we aan het Britse volk hebben beloofd: we treden op 31 oktober uit, zonder ‘maar’ en ‘maar als’. ‘[...] We gaan een nieuw akkoord regelen gebaseerd op wederzijdse steun en vrije handel. Het gaat ons lukken om over 99 dagen uit te treden.” Brussel heeft in het verleden al herhaaldelijk gezegd dat er over het Brexit-akkoord van Theresa May niet meer te onderhandelen valt.

Foto Victoria Jones / AFP
23 juli

Ook in het Deense Bakken was het dinsdag warm met zo’n 27 graden. Enkele deelnemers aan het wereldcongres voor kerstmannen ontdeden zich daarom van hun gevoerde werkpak en beperkten zich tot een rode zwembroek. Het pretpark in Bakken is al sinds 1957 de locatie van het jaarlijkse congres, waar kerstmannen van over de hele wereld, hun vrouwen en hun elfen elkaar ontmoeten. Volgens de organisatie verspreiden ze er de kerstpret en wisselen ze ervaringen uit. Het pretpark in Bakken is ooit begonnen met ‘Kerstmis in juli’, omdat de kerstmannen het in december te druk zouden hebben om er zelf van te genieten.

Foto Liselotte Sabroe/AP
22 juli

Straten, terrassen, cafés en kermisattracties én bezoekers kleurden traditiegetrouw roze op Roze Maandag, een van de hoogtepunten van de Tilburgse Kermis. De organisatie zei vooraf zo’n 300.000 bezoekers te verwachten op deze dag, die in het teken staat van acceptatie en diversiteit.
Vanwege het warme weer de komende dagen geldt vanaf dinsdag een hitteprotocol, er wordt op de kermis onder meer gratis water uitgedeeld. Ook is besloten de traditionele kermisbingo op donderdag niet door te laten gaan. De organisatie vond het niet verantwoord grote groepen ouderen met hoge temperaturen in de Bierhal bijeen te laten komen.

Robin van Lonkhuijsen / EPA
21 juli

Meer dan achthonderd brandweerlieden proberen in Portugal al dagen hevig woedende bosbranden onder controle te krijgen. De branden concentreren zich in de Castelo Branco regio, zo’n 200 kilometer ten noorden van de Portugese hoofdstad Lissabon. Ook het leger is ingezet om de brandweer te assisteren bij het betreden van het soms moeilijk begaanbare gebied. Twintig burgers raakten gewond. Ook verschillende brandweerlieden liepen verwondingen op.

Paulo Novais / EPA
20 juli

Algerije heeft vrijdag voor de tweede keer de Afrika Cup gewonnen. Het team van bondscoach Djamel Belmadi was in de eindstrijd in het Caïro International Stadium in Egypte met 1-0 te sterk voor Senegal. In de hoofdstad Algiers gingen supporters de straat op om de overwinning te vieren.

Foto AFP
19 juli

Drie maanden na de brand is de Notre-Dame nog steeds een geblakerde bouwval. Delen van een gewelf en steigers zijn te zien nu de eerste voorbereidende werkzaamheden voor de restauratie zijn begonnen. Er is een miljard euro beschikbaar – daar ligt het niet aan – maar op de achtergrond spelen andere belangen. Streven is bijvoorbeeld dat de restauratie is voltooid als Parijs de Olympische Spelen organiseert in 2024. Beslissers, experts, architecten en vaklui hebben dus vijf jaar de tijd om de kathedraal in zijn oude glorie te herstellen. Oude glorie? De discussie over hoe de restauratie precies vorm moet krijgen, is in alle hevigheid losgebarsten. Moet de Notre-Dame weer worden zoals hij was of moet hij worden ‘verbeterd’?

Foto Stephane de Sakutin/Pool via Reuters
18 juli

Noodweer in het zuiden van Azië heeft geleid tot nieuwe overstromingen en aardverschuivingen. In de afgelopen week moesten ruim vijf miljoen mensen hun huis verlaten in Nepal, India (foto) en Bangladesh. Als gevolg van het slechte weer vielen ten ministe 180 doden. Ook overstroomden delen van Pakistan. De moessontijd loopt van mei tot oktober. In India staat het dodental op bijna 50, in Bangladesh op 34. In Nepal kwamen 67 mensen om het leven; wel nemen de overstromingen inmiddels af. Leger en politie brengen voedsel, tenten en medicijnen naar getroffenen.

Foto BIJU BORO/AFP
17 juli

Nabestaanden leggen zonnebloemen neer bij het MH17-monument in Hilversum, vijf jaar na de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines. De gemeente organiseerde een herdenking in het Dudokpark om de vijftien omgekomen inwoners te herdenken. In Vijfhuizen werden bij het Nationaal Monument MH17 de namen van de 298 slachtoffers – onder wie 196 Nederlanders – voorgelezen. Premier Mark Rutte was een van de sprekers bij de herdenking. Hij verwees naar de desinformatie van Rusland over de toedracht van de ramp. „Flagrante leugens en doelbewuste fluistercampagnes mogen het nooit winnen van de onloochenbare feiten.” (ANP)

Foto Remko de Waal/ANP
16 juli

Vandaag start de 103e editie van de Vierdaagse van Nijmegen. Tussen de 44.702 deelnemers ook een groep wandelaars uit Taiwan.

Piroschka van de Wouw / ANP
15 juli

Medisch personeel in de stad Goma in het oosten van Congo controleert de temperatuur van mensen om vast te stellen of zij aan de besmettelijke en gevaarlijke ziekte ebola lijden. Er zijn sinds vorig jaar augustus al 1.600 mensen in Congo aan ebola overleden. Maandag bleek dat er een nieuw geval van de ziekte is vastgesteld bij een 46-jarige man, die een lange busrit had gemaakt naar Goma. Hoewel er controleposten zijn opgezet om te voorkomen dat het virus naar een stad als Goma zou verspreiden, was de man nergens tegengehouden. De lokale autoriteiten zijn nu op zoek naar mensen die in dezelfde bus reisden en mogelijk ook besmet zijn. Foto Patricia Martinez/EPA

Foto Patricia Martinez/EPA
14 juli

De viering van de Franse nationale feestdag is zondag uitgelopen op confrontaties tussen ‘gele hesjes’ en de oproerpolitie. Zeker 180 mensen zijn aangehouden, onder wie drie prominente leiders van de beweging die sinds november tegen het beleid van president Emmanuel Macron protesteert.

Pascal Rossignol/Reuters
13 juli

De Spaanse Ona Carbonell neemt deel aan de solo zwemfinale tijdens de Wereldkampioenschappen in Gwangju in Zuid Korea.

François-Xavier Marit / AFP
12 juli

Met onder meer een feelgood-show vol evergreens van de 91-jarige zanger Burt Bacharach is vrijdag de 44ste editie van het driedaagse North Sea Jazz Festival begonnen. Ook de vijftig jaar jongere festival-opener José James bracht klassiek repertoire: relaxte covers van Bill Withers en tijdens het afscheidsconcert van Anita Baker vertolkte hij samen met haar Caught Up In The Rapture.

Foto Andreas Terlaak
11 juli

Een man fotografeert alvast de stoelen die klaar staan voor de Duitse bondskanselier Merkel en de Deense eerste minister Frederiksen. Zij ontmoeten elkaar op de kanselarij in Berlijn.

Hannibal Hanschke / Reuters
10 juli

Festivalgangers rennen weg voor een aanstormende stier bij de ingang van de arena van Pamplona. Het festival van San Fermin wordt jaarlijks gevierd van 6 tot 14 juli ter ere van de patroonheilige van de stad.

Foto Peio H. / EPA
10 juli

De Haagse wethouders Robert van Asten (Mobiliteit, D66) en Richard de Mos (Buitenruimte, Groep de Mos/Hart voor Den Haag) maakten dinsdag bekend dat de Koningstunnel al eind augustus opengaat. De tunnel, die recht onder station Den Haag Centraal door loopt, zou tot en met september dicht zijn vanwege een grote renovatie, maar de aannemer ligt voor op schema.

De Koningstunnel was sinds maart dicht, omdat hij niet meer aan de veiligheidseisen voldeed. Er werden de afgelopen maanden onder meer nieuwe camera’s, noodtelefoons en vuilwaterpompen geplaatst.

Foto Bart Maat/ANP
9 juli

De voetbalsters van het Nederlands elftal keerden maandag op Schiphol terug van het WK in Frankrijk. De Oranjevrouwen verloren de finale met 2-0 van de Verenigde Staten. De voetbalsters en hun begeleiders waren maandagavond te gast in Studio France, het tv-programma van de NOS over het WK voor de vrouwen. Hadden de Oranjevrouwen de VS verslagen, dan waren ze in Amsterdam getrakteerd op een rondvaart door de grachten en een huldiging op het Museumplein. De voetbalsters hadden eerder al bij de KNVB aangegeven dat ze alleen een huldiging wilden als ze wereldkampioen zouden worden. (ANP)

Foto Jerry Lampen/ANP
7 juli

Het Nederlands elftal bedankt het publiek na de verloren WK-finale (2-0) tegen de VS in het Stade de Lyon.

Claude Paris/AP
6 juli

Mike Theunissen heeft in Brussel de eerste etappe van de Tour de France gewonnen. Hij is de eerste Nederlander in dertig jaar die het geel pakt in het evenement.

Jeff Pachoud/AFP
5 juli

De vijftienjarige Cori Gauff heeft vandaag ook haar derde ronde op Wimbledon gewonnen. Ze overleefde twee matchpoints en won na drie sets van Polona Hercog. In de volgende ronde komt ze tegenover Simona Halep te staan. Foto Toby Melville/Reuters

Foto Toby Melville/Reuters
4 juli

Actievoerders zetten in Washington een beeld neer met Donald Trump op een wc tijdens de viering van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, op 4 juli. President Trump besloot dit jaar niet een gebruikelijk programma aan te houden, maar een militaire parade te organiseren. Tegenstanders vonden het een goed moment om spot te drijven met het Amerikaanse staatshoofd. Foto Carlos Barria/Reuters

Foto Carlos Barria/Reuters
3 juli

Het bekende Nederlandse ontwerpersduo Viktor en Rolf laat hun nieuwste collectie zien in Parijs. Hartje zomer zien we de Haute Couture herfst/winter-collectie van 2019/2020. Het model draagt een (on)behaaglijk warme jas van vilt.

Francois Guillot/AFP
2 juli

De oproerpolitie verjaagt in de vroege ochtend demonstranten bij het parlementsgebouw in Hongkong. Met traangas dreef de politie de omliggende straten leeg. Veel activisten vertrokken vrijwillig uit het gebouw, sommigen moesten worden weggesleept.

Foto Anthony Wallace/ AFP
1 juli

Guadalajara. De Mexicaanse stad Guadalajara werd zondagnacht getroffen door extreem zware hagelbuien. Delen van de ongeveer vijf miljoen inwoners tellende stad werden bedolven onder een anderhalve meter dikke laag ijs. Hulpdiensten werden ingezet om de wegen zo veel mogelijk begaanbaar te maken.
De afgelopen dagen was het boven de 30 graden in Guadalajara. Het gebeurt wel vaker dat er in deze periode zware hagelbuien zijn, maar niet eerder waren die zo extreem als deze keer. Gouverneur Enrique Alfaro van de regio waarin de stad ligt, noemde de neerslag „ongelofelijk”. Tegen persbureau AFP zei hij: „En dan vragen we ons nog steeds af of klimaatverandering wel bestaat. Dit zijn nooit eerder vertoonde natuurfenomenen.”

Foto Francisco Guasco/EPA

juni

30 juni

Reddingswerkers van Proactiva Open Arms gooien waterflesjes vanaf hun schip. De Spaanse hulporganisatie zegt dat ze op zondag 30 juni veertig uitgedroogde migranten op de Middellandse zee had gespot. Er zouden drie zwangere vrouwen en vier kinderen aan boord van de boot zijn geweest. De Italiaanse kustwacht begeleidt het Open Arms-schip nu naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Foto Olmo Calvo/AP

Foto Olmo Calvo/AP
29 juni

Dankzij kopballen van Vivianne Miedema en Stefanie van der Gragt behaalde Oranje een 2-0-overwinning van Italië. In de halve finale is Duitsland of Zweden de tegenstander.

Denis Charlet / AFP
28 juni

De resten van de Morandibrug in Genua zijn vrijdagochtend opgeblazen – een „belangrijke dag voor heel Italië”, aldus regiopresident Giovanni Toti. Duizenden mensen zagen hoe de brug binnen enkele seconden verdween. Afgelopen zomer stortte een deel plotseling in, waarbij 43 mensen omkwamen. Zo’n 2.400 buurtbewoners zijn vrijdagochtend geëvacueerd – een van hen weigerde, waardoor het opblazen ruim een half uur werd uitgesteld. Rond 10 uur kon iedereen terug naar huis.

Foto Vincenzo Pinto / AFP
27 juni

De Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte Macron poseren met de Japanse keizer Naruhito en keizerin Masako in het keizerlijk paleis in Tokio. De Franse president is in Tokio voordat hij zich voegt bij de G20-top in Osaka op 28 en 29 juni. Het is de eerste keer dat Japan een G20-top organiseert. De top verzamelt leiders uit 19 landen en de Europese Unie om onderwerpen als wereldeconomie, handel en investeringen, innovatie en werkgelegenheid te bespreken. Foto Ludovic Marin/ AFP

Foto Ludovic Marin / AFP
26 juni

Op de oever van de Río Bravo zijn de lichamen aangespoeld van Óscar Martínez en zijn bijna twee jaar oude dochter Valeria. Ze verdronken zondag in de grensrivier tussen Mexico en de VS (die Amerikanen Rio Grande noemen). Volgens lokale journalisten wilde het Salvadoraanse gezin asiel aanvragen in Texas. Omdat de VS aan de grens amper nog verzoeken in behandeling nemen, besloten ze na twee maanden wachten clandestien over te steken om in de Amerikaanse procedure te geraken. De vader zette zijn dochtertje eerst over. Terwijl hij terugging om zijn vrouw te halen, liep het meisje het water in. De vader kon haar niet meer redden. Hun lichamen werden 500 meter stroomafwaarts gevonden. (NRC)

Foto Julia Le Duc/La Jornada/via AP
25 juni

Het wordt vermoedelijk net geen hittegolf maar de temperaturen lopen deze week erg hoog op in Nederland. Deze meisjes zoeken verkoeling in de Bergsche Maas. Foto Merlin Daleman

Foto Merlin Daleman
24 juni

Maarten van der Weijden haalt onder luid gejuich de finish van de Elfstedenzwemtocht. De 38-jarige zwemmer begon vrijdagavond aan zijn tweede poging de Elfstedentocht zwemmend af te leggen. Hij wil daarmee geld ophalen voor kankeronderzoek. Foto Vincent Jannink/ANP

Foto Vincent Jannink/ANP
23 juni

Voor een groot deel van Nederland is zondag het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Het gaat om de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg. Scheveningen trok zondag ook al veel zonaanbidders en zwemmers aan. De temperatuur loopt komende week op tot boven de dertig graden.

Foto Robin Utrecht / ANP
22 juni

Bijna tweeduizend mensen rennen bij het Australische Hobart, naakt de winterse zee in. Ze vieren hiermee de kortste dag van het zuidelijk halfrond.

Foto Rob Blakers / EPA
21 juni

Duizenden demonstranten hebben donderdagavond in de Georgische hoofdstad Tbilisi het parlementsgebouw bestormd. De betogers waren boos om het bezoek van de Russische parlementariër Sergej Gavrilov en eisten het aftreden van de regering. Gavrilov sprak het Georgische parlement toe. Salome Oegoelava, ex-burgemeester van Tbilisi en prominent oppositielid, noemde dit „een grote vernedering”. Gavrilov sprak zich eerder uit voor de onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië, de regio’s waarover Georgië in 2008 zeggenschap verloor na een Russische inval. Bij de bestorming raakten tientallen demonstranten en tientallen agenten gewond.

Foto Irakli Gedenidze/ Reuters
20 juni

Historische zeilschepen arriveren in de haven tijdens de Sail-In Parade, op de eerste editie van Sail op Scheveningen. De binnenkomst van de vloot vormt de opening van Sail op Scheveningen. Voor het evenement komen ongeveer derig schepen uit dertien verschillende landen naar de haven. Sail Scheveningen duurt nog tot en met zondag 23 juni.

Koen van Weel/EPA
19 juni

Een verdwaalde ijsbeer doolt rond op zoek naar voedsel in de buitenwijken van de Siberische industriële stad Norilsk, honderden kilometers van zijn natuurlijke habitat. De laatste keer dat een ijsbeer in de buurt van Norislk verscheen, was meer dan 40 jaar geleden. Foto Irina Yarinskaya / AFP

Foto Irina Yarinskaya / AFP
18 juni

De Deense klimaatonderzoeker Steffen Olsen maakte deze foto vanaf een slee waarmee hij op 13 juni door het noordwesten van Groenland reisde. Normaal rennen de sledehonden over een dik pak zee-ijs, maar door een plotse stijging, vorige week, van de temperatuur moesten ze door een laag smeltwater waden. Het is ijs blijft er nog dik, waardoor het weinig kieren en scheuren heeft om het water af te voeren. Olsen kon samen met lokale jagers en hun honden op het droge raken. In een e-mail aan collega’s schreef de onderzoeker over „een ongewone dag” en stelde hij dat de foto „voor velen eerder symbolisch dan wetenschappelijk is”. Foto Steffen Olsen/AFP

Foto Steffen Olsen/AFP
17 juni

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima poseren met de Britse koningin Elizabeth in de St George’s Chapel in Windsor, nadat onze koning is benoemd tot ridder in de Orde van de Kousenband. Deze oudste Britse ridderorde ‘Most Noble Order of the Garter’ staat onder gezag van koningin Elizabeth en zij mag zelf beslissen wie de titel van ‘Stranger Knight’ met bijbehorend ceremonieel gewaad mag dragen.

Foto Steve Parsons / AP
16 juni

Nog altijd gaan in Hongkong duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen een wetsvoorstel waarmee het eenvoudiger wordt om verdachten uit te zetten naar het vasteland van China.Per geval zal worden bekeken of uitlevering mogelijk is, maar gevreesd wordt dat Chinese diensten in Hongkong straks verdachten zullen aanhouden om ze te berechten op het vasteland.Vandaag hulden de demonstranten zich in het zwart en hadden sommigen witte bloemen bij zich uit respect voor een mede demonstrant die overleed tijdens het ophangen van een spandoek.

AFP
15 juni

Een groep vrouwen in traditionele Scheveningse klederdracht repareren een visnet tijdens de 72e editie van Vlaggetjesdag. Met deze dag wordt jaarlijks de aftrap gegeven voor het haringseizoen.

Foto Freek van den Bergh / ANP
14 juni

Honderdduizenden Zwitserse vrouwen zijn vrijdag in staking gegaan om te protesteren tegen hun achtergestelde positie vergeleken bij mannen. Blazend op fluitjes en rammelend met potten en pannen trokken ze door de straten, zoals hier in Zürich. ‘Mannen, ga zelf strijken’ luidde de tekst van een spandoek. Ondanks Zwitserlands welvaart loopt de emancipatie van de vrouw er achter op die in armere landen.

Foto Arnd Wiegmann / Reuters
13 juni

De internationale gemeenschap riep op tot de-escalatie in de Golfregio nadat twee olietankers in problemen raakten na wat vermoedelijk een aanval was. Een Japanse en Noorse tanker in de Golf van Oman raakten beschadigd door explosies, aldus de Amerikaanse marine. Vooralsnog is onduidelijk wie verantwoordelijk is.

Foto ISNA/AP
12 juni

Bij grootschalige protesten in Moskou hebben de Russische autoriteiten woensdag honderden demonstranten opgepakt. Onder meer oppositieleider Aleksej Navalny en verschillende journalisten zijn gearresteerd. De Russische autoriteiten zeggen dat het protest niet van te voren was aangekondigd. De demonstranten protesteerden voor persvrijheid en tegen de arrestatie van onderzoeksjournalist Ivan Goloenov, die afgelopen donderdag werd gearresteerd wegens ‘drugshandel’. Volgens Goloenov, die werk voor de onafhankelijke nieuwssite Meduza, werd hij erin geluisd door de politie. Inmiddels hebben de autoriteiten de zaak tegen hem laten vallen. Ook is het huisarrest van Goloenov opgeheven.

Foto Alexander Nemenov/ AFP
11 juni

In de buitenwijken van Mazar-i-Sharif in Afghanistan recycelt een kind plastic. Kinderarbeid is in Afghanistan nog niet verboden. Minstens een kwart van de Afghaanse kinderen tussen de 5 en 14 jaar werken voor de kost of om hun gezin te helpen.

Farshad Usyan/AFP
11 juni

Met honderdduizenden gingen inwoners van Hongkong zondag de straat op om te demonstreren tegen een wetsvoorstel waarmee het eenvoudiger wordt om verdachten uit te zetten naar het vasteland van China. Per geval zal worden bekeken of uitlevering mogelijk is, maar gevreesd wordt dat Chinese diensten in Hongkong straks verdachten zullen aanhouden om ze te berechten op het vasteland. In verband met de protestmars werden grote wegen en stations in het drukke Wanchai-district afgesloten. Er waren tweeduizend agenten op de been. De mars wordt gezien als een laatste poging om de wetswijziging tegen te houden. In nog dertig andere steden wereldwijd werd ook gedemonstreerd. Woensdag wordt gedebatteerd over het voorstel. Critici zetten vraagtekens bij de onafhankelijkheid van het rechtssysteem van China. Sinds enkele jaren verstevigt de regering in Beijing zijn bestuurlijke grip op Hongkong.

Foto Jerome Favre/EPA
9 juni

Rafael Nadal wint voor de twaalfde keer Roland Garros. Hij versloeg, net als vorig jaar, Dominic Thiem in de finale. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

Foto Kai Pfaffenbach/Reuters
8 juni

Een demonstratie voor het sluiten van de slachthuizen in Parijs op de Place de la Republique, Parijs. Foto Dominique Faget/AFP

Foto Dominique Faget/AFP
8 juni

Willie Wartaal van de Nederlandse rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig tijdens een optreden in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Wartaal viert hier samen met Vieze Fur, Faberyayo en vaste producent Bas Bron de duizendste show van de groep.

Foto Paul Bergen / ANP KIPPA
7 juni

Voor de meeste veteranen is het misschien wel de laatste keer dat ze erbij zijn: de vijfjaarlijkse herdenking van de invasie op dinsdag 6 juni 1944 op de stranden van Normandië. Donderdag herdachten Canadese veteranen (boven) hoe ze 75 jaar geleden aan land gingen op Juno Beach in Courseulles-sur-Mer om aan de bevrijding van West-Europa te beginnen.

In Bayeux (linksonder) maakte een Britse veteraan die in 1944 als zuster diende tijdens de parade een babbeltje met een Britse marineofficier.

Ook in het Londense Royal Hospital (rechtsonder) werd D-Day herdacht. Daar wonen driehonderd veteranen.

D-Day luidde de grootste amfibische landing uit de geschiedenis in. Uiteindelijk gingen meer dan 150.000 geallieerde militairen aan land om de nazi’s terug te dringen.

Foto’s Guillaume Souvant/AFP, EPA, Adrian Dennis/AFP, Heathcliff O’Malley/AFP
5 juni

Een bliksemschicht bij de Steenwijker Toren in Steenwijk, in de Kop van Overijssel. De hevige onweersbuien van dinsdagavond hebben op meerdere plaatsen in het land voor schade en overlast gezorgd. Op veel plekken vielen door de wind bomen om en waaiden dakpannen van het dak. In het dorp Zwartsluis, ook in Overijssel, raakten vier mensen gewond door bomen die op rijdende auto’s terechtkwamen. Ook het treinverkeer werd op meerdere trajecten verstoord door omgevallen bomen.

Op veel plekken werd het weeralarm Code Oranje rond middernacht beëindigd.

Foto Martijn Bijzitter/Hollandse Hoogte
4 juni

Drukte bij een Marokkaanse bakkerij in Rotterdam, in aanloop naar Suikerfeest, dat is begonnen met het aflopen van de ramadan. De vastenperiode voor moslims verliep betrekkelijk geruisloos. Veel moskeeën hadden uit voorzorg extra beveiligingsmaatregelen genomen. Ze hadden burgerwachten geregeld en bewakingscamera’s geplaatst. Vorig jaar gebeurde dat ook. Veel moskeeën wilden de maatregelen voortzetten na acties van extreem-rechts. Bij de Haagse As Soennah-moskee werden poppen met een kwetsende tekst over de profeet Mohammed neergezet. (NRC)

Foto Robin Utrecht/ ANP
3 juni

De Amerikaanse president Donald Trump inspecteert de troepen tijdens een welkomstceremonie bij Buckingham Palace in Londen. Trump arriveerde vandaag voor een driedaags staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

Foto Carlos Barria / Reuters
2 juni

Het is vandaag de eerste officiële tropische dag van het jaar. In De Bilt werd het om 15.50 uur precies 30,0 graden. Voor een officiële tropische dag moet het in De Bilt 30 graden of meer worden.

Robin Lonkhuijsen/ANP
1 juni

Yuri Rhodenborgh tijdens zijn oversteek tussen het WTC en de Schietoren in Rotterdam. De koorddanser maakte de oversteek op ruim 100 meter hoogte en trapte zo de start af van de Rotterdamse Dakendagen. Ook collega koorddanser Tom Peek stak de Coolsingel op deze bijzondere wijze over. De Rotterdamse Dakendagen duren nog tot en met zondag 2 juni.

Robin Utrecht / ANP

mei

31 mei

Inwoners van de Syrische plaats Kfar Ruma zoeken een veilig heenkomen tijdens een luchtbombardement afgelopen donderdag. Russische en Syrische vliegtuigen bombarderen de laatste weken met grote regelmaat doelen in de noordwestelijke provincie Idlib, het laatste grote bolwerk in Syrië waar radicale moslimgroepen zich verzetten tegen het bewind van president Assad. Een Russische woordvoerder in Moskou verklaarde vrijdag dat het aan de Turken is om ervoor te zorgen dat de rebellen niet langer op Russische doelen en op burgers in Idlib schieten. Turkije had zich vorige herfst verplicht tegenover Moskou de rebellen in te tomen.

Foto Nazeer Al-khatib / AFP
30 mei

Op de Donau bij de Hongaarse hoofdstad Boedapest is woensdagavond een rondvaartboot met Zuid-Koreaanse toeristen gekapseisd en gezonken na een aanvaring met een andere boot. Er vielen minstens zeven doden en er zijn 21 vermisten. Er waren in totaal 33 Zuid-Koreanen en twee Hongaarse bemanningsleden aan boord van de rondvaartboot. Donderdagavond werden de 21 opvarenden nog vermist, gevreesd wordt dat zij het ongeluk niet hebben overleefd. De Hongaarse politie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar het bootongeluk. De botsing op de Donau vond plaats in de buurt van de beroemde Kettingbrug en het al even bekende parlementsgebouw in stadsdeel Pest, dat uitkijkt over de rivier en op stadsdeel Boeda aan de overkant.

Correctie (31-5-2019): In een eerdere versie van dit stuk stond dat het parlementsgebouw in het stadsdeel Boeda ligt. Dat klopt niet, en is hierboven aangepast.

Foto Antonio Bronic / Reuters
29 mei

Sinds woensdag kan met een kabelbaan vanaf de Eiffeltoren in Parijs een oversteek gemaakt worden naar de École Militaire. De oversteek is 800 meter lang en duurt ongeveer een minuut. De baan is geopend tot zondag 2 juni, ter gelegenheid van het Roland Garros-tennistoernooi.

Foto Francois Guillot / AFP
28 mei

Bij een steekincident bij een bushalte in het Japanse Kawasaki, een voorstad van Tokio, zijn dinsdagochtend twee mensen om het leven gekomen. Het gaat om een meisje van 12 en een man van 39. Zestien kinderen, één man en één vrouw raakten bij de steekpartij gewond. Volgens de zender is de verdachte, nadat hij zichzelf in de schouder had gestoken, aan zijn verwondingen overleden. De verdachte was een man van tussen de veertig en vijftig jaar oud, zijn motief is nog onduidelijk. Ooggetuigen zeiden dat de man naar de kinderen schreeuwde dat hij ze zou doden. Veel moorden worden in Japan met messen of vergif gepleegd. Het is niet makkelijk om aan vuuwapens komen.

Foto AP
27 mei

In het Wolong National Nature Reserve in China is op 20 april met een infrarood camera een zeldzame witte panda vastgelegd. Het lijkt om een albino te gaan, de panda is namelijk volledig wit en heeft rode ogen. Hoewel de foto eerder werd gemaakt, is deze pas afgelopen week vrijgegeven.

Foto Wolong National Nature Reserve / EPA
26 mei

Een vrouw brengt haar stem uit tijdens de Europese verkiezingen, in een stembureau in het Duitse Gutach. Ze draagt een zogeheten ‘Bollenhut’, een traditioneel hoofddeksel voor vrouwen in de buurt van het Zwarte Woud. In Duitsland en twintig andere EU-lidstaten werd zondag, de laatste dag van de verkiezingen, gestemd voor het Europees Parlement.

Foto Patrick Seeger / AFP
25 mei

Niet eerder kregen zo veel mensen toestemming om de Mount Everest te beklimmen via de zuidelijke route vanuit Nepal. Het toerismebureau heeft 41 teams van in totaal 378 bergbeklimmers toegelaten in het korte klimseizoen van maart tot mei.

Donderdag was het extra druk omdat de weersgesteldheid ideaal was, terwijl het de afgelopen tijd juist slecht weer was. Daardoor ontstond een file en moesten klimmers soms uren wachten voordat ze de 8.848 meter hoge top bereikten.

Het vergrootte de kans op ongelukken. Ledematen kunnen bevriezen en mensen kunnen last krijgen van hoogteziekte, een gevolg van de lage luchtdruk op deze hoogte. Deze week zijn zeker zes mensen omgekomen in de Himalaya, een Ierse klimmer wordt vermist. Critici zeggen dat Nepal te gemakkelijk vergunningen afgeeft. Maar volgens de Nepalese Bergbeklimmersassociatie mogen alleen goed getrainde en ervaren klimmers naar de top.

Foto Project Possible/AFP
24 mei

Theresa May heeft vandaag aangekondigd dat zij op vrijdag 7 juni haar rol als leider van de Conservatieve partij in het Verenigd Koninkrijk neerlegt, en daarmee zal aftreden als premier. Ze blijft als waarnemend premier aan tot er een opvolger is gevonden.„Ik heb er alles aan gedaan om het Lagerhuis te overtuigen mijn akkoord te steunen. Tot mijn grote spijt is dat niet gelukt. Ik heb het drie keer geprobeerd. Ik geloof nog steeds dat het de goede keuze was om door te zetten, ook al leek de kans van slagen klein. Maar het is mij nu duidelijk dat het in het belang van het land is dat een nieuwe minister-president hierin de leiding neemt.” Ze was de premier die beloofde het Brexit-monster te temmen, maar het wilde beest won. Ze werd geprezen om haar doorzettingsvermogen. Maar haar tijd in Downing Street werd een mislukking.

Foto Neil Hall / EPA
23 mei

In Scheveningen arriveren stemmers voor de Europese verkiezingen. Stembureaus openden in Nederland om 07.30 uur en sluiten om 21.00 uur. Dan wordt ook de eerste exitpoll verwacht. Vijf jaar geleden stemde 37,3 procent van de Nederlanders bij de Europese verkiezingen. Daarmee bleef Nederland achter op het Europees gemiddelde van 42,6 procent. Behalve in Nederland wordt vandaag ook in het Verenigd Koninkrijk gestemd. In de meeste andere EU-lidstaten gaan inwoners op zondag 26 mei stemmen. Definitieve uitslagen in de landen afzonderlijk, ook Nederland, worden pas vanaf zondagavond 23.00 uur bekendgemaakt. Dan wordt ook de totaaluitslag duidelijk.

Foto Piroschka van de Wouw / Reuters
22 mei

Op woensdag gaan de protesten die dinsdagnacht begonnen in de Indonesische hoofdstad Jakarta gewoon door, er zijn zes doden gevallen. De demonstraties zijn tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van maandag. Zittend president Widodo won, hij kreeg 55,5% van de stemmen. Zijn tegenstander oud-generaal Prabowo maakte bekend zich hierbij niet neer te leggen. Foto Bagus Indahono/EPA

Foto Bagus Indahono/EPA
21 mei

Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD) stapt op tijdens het debat in de Tweede Kamer over de ontstane politieke ophef over misdrijven door asielzoekers. ‘Superbureaucraat’ Mark Harbers leek de kat met de negen levens. In zijn ruim anderhalf jaar als staatssecretaris van asiel en migratie liet hij vaker crises escaleren, maar ontsprong hij op het laatste moment de dans. Maar nu, terwijl van een migratiecrisis geen sprake is, treedt hij af vanwege een ogenschijnlijk kleine, maar zeer beladen kwestie. Die kwestie gaat over ‘verhullende’ cijfers over de criminaliteit onder asielzoekers.

Foto David van Dam
20 mei

Fans kijken gezamelijk naar de laatste aflevering van Games of Thrones in een café in Marina del Rey, Californië. Acht jaar na de première van Game of Thrones sluit de met 47 Emmy’s bekroonde HBO-serie definitief af. Op veel plaatsen kwamen liefhebbers bij elkaar om de serie te bekijken. Ook in Nederland waren er ‘viewing parties’ bij mensen thuis en in afgeladen café’s.

Robyn Beck/AFP
19 mei

Palestijnse families in Gaza breken het vasten door aan een lange tafel de maaltijd te gebruiken. De verwoeste gebouwen zijn tijdens een recente confrontatie tussen Hamas en Israel gesneuveld. Dinsdagavond 4 juni eindigt de Ramadan, de heilige vastenmaand van de moslims, met het Suikerfeest.

Mahmud Hams/AFP
18 mei

De fotograaf heeft mooi de drukte gevangen in deze foto tijdens de 72e editie van het filmfestival in Cannes, Frankrijk. Gasten arriveren in de regen bij de vertoning van de film “The Best Years of a Life (Les Plus Belles Annees D’Une Vie)”. Foto Antonin Thuillier/AFP

Foto Antonin Thuillier/AFP
17 mei

Op vliegbasis Eindhoven arriveert de laatste Nederlandse operationele eenheid uit Mali. De tachtig militairen hebben vijf maanden bijgedragen aan de stabilisatie-missie van de Verenigde Naties in het Afrikaanse land. Vijf jaar lang verzamelden militairen vanuit een kamp in de woestijn inlichtingen voor de VN. Nederlandse militairen zijn kritisch over wat ze bereikt hebben met hun missie, die nu eindigt. „We laten Mali slechter achter dan we het aantroffen.”

Foto Rob Engelaar / ANP
16 mei

Ajax werd donderdagmiddag voor het eerst in acht jaar gehuldigd in het centrum van Amsterdam. Zo’n honderdduizend supporters vierden feest op het Museumplein.
De supporters moesten vijf jaar wachten op de 34ste landstitel. De prijzen die Ajax dit seizoen behaalde, waren de eerste sinds het landskampioenschap in 2014.

Foto Jerry Lampen / ANP
15 mei

Hakim Ziyech van Ajax met de schaal. Zoals verwacht is Ajax vanavond kampioen van de eredivisie geworden. De club won met 4-1 van De Graafschap. Foto Olaf Kraak/ANP

Foto Olaf Kraak/ANP
14 mei

Tom Dumoulin komt met bebloed been over de finish na zijn val in de vierde etappe van de Giro d’Italia. De winnaar van 2017 lijkt kansloos voor een hoge eindklassering in de Giro. Dumoulin kwam in de vierde etappe ten val en blesseerde zijn knie.

Luk Benies/AFP
13 mei

De bus vervoert Zuid-Soedanese vluchtelingen vanaf de grens van hun land naar een vluchtelingenkamp in de Democratische Republiek Congo (DRC) in Biringi. Een recente toename van gevechten tussen Zuid-Soedanese regeringstroepen en rebellengroepen heeft ertoe geleid dat duizenden mensen sinds het begin van het jaar hun toevlucht zoeken in de DRC.

John Wessels/AFP
12 mei

Onze fotograaf Andreas Terlaak legt de in oranje gehulde Max Verstappen-fans vast op de tribune tijdens de Grand Prix van Barcelona.

Andreas Terlaak
11 mei

Een Palestijnse familie doorzoekt het puin van hun huis in Gaza dat door een Israëlische luchtaanval is verwoest. Nadat honderden raketten waren afgeschoten uit de Gazastrook op Israël, voerde de Israëlische krijgsmacht met artillerie en vliegtuigen bombardementen uit als vergelding. Zeker 23 Palestijnen kwamen om het leven.

Foto Mohammed Saber / EPA
10 mei

Een Palestijnse man klimt vanuit Palestijns gebied over de Israëlische muur om naar het vrijdaggebed in de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem te kunnen gaan, nabij Ramallah op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Foto Mohamad Torokman/Reuters

Foto Mohamad Torokman/Reuters
9 mei

Met de presentatie van ‘The Measurement of Presence’ tonen Iris Kensmil en Remy Jungerman hun werk op de Biënnale van Venetië die gisteren officieel werd geopend. Strak, helder en een tikkeltje klassiek is hun presentatie in het Nederlandse paviljoen. Kensmil en Jungerman zijn geen kunstenaars die modieus meeschreeuwen met de trends in de kunstwereld. Intussen hebben ze wel degelijk een belangrijk verhaal te vertellen over een meer inclusieve wereld en een kunstgeschiedenis die bijstelling behoeft. De Biënnale is vanaf 11 mei tot en met 24 november open voor het publiek.

Foto Gerrit Schreurs
8 mei

Mensen staan in de rij om te stemmen voor de nationale en provinciale verkiezingen van Zuid-Afrika in een stembureau in de gemeente Tlhabologang in Coligny. Zuid-Afrikanen stemmen op 8 mei in de zesde algemene verkiezingen van het land sinds het einde van de apartheid in 1994. Ook al doet Jacob Zuma niet meer mee, de parlementsverkiezingen gaan woensdag nog steeds over hem. De negen Zumajaren zijn synoniem geworden voor corruptie in Zuid-Afrika, de uitverkoop van de staat, de plundering van staatsbedrijven verantwoordelijk voor elektriciteit, transport, pensioenen. Niet alleen de oppositiepartijen profileren zich door zich af te zetten tegen die puinhopen, ook Zuma’s opvolger en partijgenoot Cyril Ramaphosa. „We hebben grote misstappen gemaakt in het verleden. We moeten onszelf vernieuwen. We moeten de fouten rechtzetten die we hebben gemaakt”, zegt Ramaphosa.

Foto Luca Sola / AFP
7 mei

Twee journalisten die voor persbureau Reuters verslag deden van geweld tegen Rohingya in Myanmar (voorheen Birma) zijn na ongeveer anderhalf jaar gevangenschap vrijgelaten. De vrijlating van Wa Lone (33) en Kyaw Soe Oo (29) is deel van een grootschalige amnestie voor ruim zesduizend gevangenen in het Aziatische land. Wa Lone (rechts) en Kyaw Soe Oo vieren zijn na hun vrijlating herenigd met hun familie.

Ann Wang/AFP
6 mei

Stadsomroeper Tony Appleton maakt in Londen de geboorte van de zoon van Prins Harry en zijn vrouw Meghan, de Hertog en Hertogin van Sussex, bekend. Foto Adrian Dennis/AFP

Foto Adrian Dennis/AFP
5 mei

In veertien steden door het gehele land vonden vandaag Bevrijdingsfestivals plaats. Op de foto zangeres Maan, Ambassadeur van de Vrijheid, met veteraan Dayrohn op het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Maan werd samen met medeambassadeurs Kraantje Pappie en Sam Feldt per defensie helikopter naar meerdere festivals gevlogen.

Remko de Waal / ANP
4 mei

De 66 jaar oude Maha Vajiralongkorn is gekroond en wordt door soldaten gedragen op een koninklijke draagstoel. Met de kroning heeft Thailand officieel een nieuwe koning en krijgt Vajiralongkorn de status van halfgod. Het is voor het eerst in zeventig jaar dat de eeuwenoude kroningsceremonie gehouden is.

Handout Thai Royal Household Bureau / AFP
3 mei

De Nederlandse Jans Koopmans geeft als Clown Bluf een show voor schoolkinderen van de Mayfair Convent Primary in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. Elk jaar reist Koopmans met het initiatief Africlowns naar Zuid-Afrika om op te treden voor zieken, gehandicapten of kinderen uit arme wijken.

Foto Kim Ludbrook / EPA
2 mei

Indiase vissers trekken een boot naar een hoger gelegen strand in Puri in de oostelijke deelstaat Odisha. Autoriteiten in India zijn donderdagochtend begonnen aan de evacuatie van zeker 800.000 mensen vanwege de dreiging van cycloon Fani. Zij moeten weg uit de laaggelegen gebieden, omdat daar de cycloon Fani aan land zal komen. De storm wordt later donderdag of vrijdagochtend (lokale tijd) verwacht. Er zijn windsnelheden van tweehonderd kilometer per uur voorspeld. Foto Dibyangshu Sarkar / AFP

Foto Dibyangshu Sarkar / AFP
1 mei

In steden over de hele wereld demonstreerden werknemers op 1 mei voor hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden. De Nederlandse vakbond FNV organiseerde een protestmars van het Amsterdamse Museumplein naar de Dam. Er werd gedemonstreerd voor meer vaste banen, hogere lonen en een beter pensioen. Foto Remko de Waal / ANP

Foto Remko de Waal / ANP

april

30 april

In Venezuela heeft de oppositie dinsdag een videoboodschap verspreid waarin de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó vanaf een luchtmachtbasis en omringd door militairen aankondigt dat „het einde van de machtsgreep is aangebroken”. Dit zou er op kunnen duiden dat een militaire coup tegen het regime van Nicolás Maduro gaande is. Aanhangers van Guaidó proberen het hek rond de militaire basis La Carlota in Caracas naar beneden te brengen tijdens confrontaties met soldaten die loyaal zijn aan de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Foto Matias Delacroix / AFP

Foto Matias Delacroix / AFP
29 april

Met een 77 meter hoge kraan zijn maandag acht wijzers en vier wijzerplaten van de Utrechtse Domtoren verwijderd. Dat gebeurt om ze te restaureren en tegelijk ruimte te maken voor een steiger.

De restauratie van de Domtoren begon in november en kost ruim 37,2 miljoen euro. Het project zal vijf jaar in beslag nemen. Onder meer het voeg- en houtwerk en het leien dak van de torenspits worden vervangen.

De toren heeft al ruim 600 jaar regen, zon en vrieskou doorstaan. Groot onderhoud is nodig omdat natuursteen slijt en voegen en verbindingen zijn losgeraakt.

De wijzers en wijzerplaten, die meer dan 100 jaar oud zijn, zullen pas aan het eind van de restauratie worden teruggeplaatst. Wel blijven de klokken nog elk uur slaan.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP
28 april

Vrijwilligers vissen met schepnetten plastic uit de Amsterdamse grachten na Koningsdag. Het doel van deze opruimactie is om de grachten weer vrij te maken van al het afval dat tijdens de feestdag in het water is terechtgekomen.

Foto Evert Elzinga / ANP
27 april

Ongewilde spullen verkopen of juist een koopje op de kop tikken: de vrijmarkt hoort bij Koningsdag. Fotograaf Merlin Daleman liep zaterdag langs de kleedjesmarkten - speciaal voor kinderen - en braderieën - met horeca en live muziek - in Tilburg, de stad die twee jaar geleden nog koning Willem-Alexander zelf ontving.

Foto Merlin Daleman
26 april

Soedanese demonstranten scanderen afgelopen donderdag leuzen tegen het militaire regime tijdens de “mars van een miljoen”. De demonstranten verzamelden zich, net als eerder de afgelopen weken, buiten het hoofdkwartier van het leger in de hoofdstad Khartoum. Ze eisten dat er na dertig jaar een einde komt aan het militaire bewind in Soedan. De demonstranten hopen zo de druk te verhogen op de militaire raad nadat president Omar al-Bashir en diens opvolger al aftraden. Volgens een schatting van persbureau Reuters waren er honderdduizenden demonstranten op de been.

Foto Ozan Kose / AFP
25 april

In de voorbereidingen voor Koningsdag 2019 maakt het DierenPark een miniversie op de route van het koninklijk paar door het centrum van de stad. Koning Willem-Alexander en zijn familie bezoeken zaterdag de stad om daar zijn 52ste verjaardag te vieren. De NOS doet live verslag vanaf 10:50. Foto Rob van Dullemen

Foto Rob van Dullemen
24 april

In de nacht ontplofte bij het Hotel Zaandijk een explosief, kort nadat iemand een pakketje had neergelegd en op een scooter was weggereden. Niemand raakte gewond. De politie heeft nog geen verdachte kunnen aanhouden. Het hotel is tijdelijk gesloten in verband met de veiligheid in de directe omgeving.

Foto Michel van Bergen / ANP
23 april

Een man bidt bij een graf op de katholieke begraafplaats Sellakanda in Negombo, Sri Lanka. Het land werd op Paaszondag getroffen door een reeks bomaanslagen op kerken en hotels

Foto Thomas Peter / Reuters
22 april

Het Twentse Ootmarsum heeft een eigen paastraditie: vluggelen, Of, in het Twents: vlöggeln. De ‘Poaskearls’, acht katholieke, vrijgezelle mannen, lopen in een sliert met inwoners, hand in hand door het stadje. Ze lopen dwars door huizen en cafés, en zingen afwisselend twee paasliederen, ‘Christus is opgestanden’ en ‘Allelujah, den blijden toon’. De tocht eindigt op het marktplein, waar een sigaar wordt aangestoken, en kinderen driemaal omhoog worden gehouden, terwijl men driemaal ‘hoera’ schreeuwt. Tubantia schreef: „De tijd heeft zijn werk gedaan, de overlevering heeft het raadsel intact gelaten, en omdat er – heel slim – in den beginne niets is opgeschreven, valt niet te achterhalen wat in hemelsnaam de idee is achter de poaskearls van Ootmarsum.” Foto Kees van de Veen

Foto Kees van de Veen
21 april

In het Paasweekeinde, waarin traditioneel het strandseizoen wordt geopend, lagen de stranden meteen goed vol. Met temperaturen van zo’n 25 graden waagde een enkeling, zoals op deze met een drone boven het strand van Scheveningen gemaakte foto, zich zelfs al in zee. Niet alleen de stranden waren populair. Bloemenpark de Keukenhof in Lisse riep op niet te komen vanwege ongekend grote drukte , als gevolg waarvan alle toegangswegen naar het park volstonden. Circa een miljoen buitenlandse toeristen bezoeken ons land dit weekeinde, 150.000 meer dan vorig jaar met Pasen.

Eric Brinkhorst / ANP
20 april

Een jongetje speelt met de waterstraal uit een gesprongen waterleiding in een door brand verwoeste sloppenwijk in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Door de brand werden honderden gezinnen dakloos.

Foto Noel Celis / AFP
19 april

Een luchtfoto van een tulpenveld in Creil, ten noordwesten van Emmeloord. Vanaf half april staan de velden in de Noordoostpolder in bloei en wordt het Tulpenfestival georganiseerd. Er zijn dan wandel-, fiets-, en autoroutes uitgezet langs de bollenvelden.

Foto Yves Herman/Reuters
18 april

Soedanese demonstranten schreeuwen slogans tijdens een protest in de hoofdstad Khartoum. Het is een week geleden sinds de Soedanese president Omar al-Bashir is afgezet. De militaire raad beloofde maximaal twee jaar aan de macht te blijven. De betogers eisen een onmiddellijke en volledig civiele overgangsregering voor het land.

Foto Ozan Kose/AFP
17 april

Chinese studenten bezoeken een replica van de Mars Lander als onderdeel van een rondleiding door het C-Space Project, een Mars-simulatiebasis. De basis ligt op ongeveer 40 kilometer van de stad Jinchang in de Gobi-woestijn. De locatie is gekozen om het landschap en de barre levensomstandigheden op Mars zo veel mogelijk te simuleren. Foto How Hwee Young / EPA

Foto How Hwee Young / EPA
16 april

Al enkele dagen houden klimaatactivisten in Londen kruispunten bezet, uit protest tegen de in hun ogen trage aanpak van klimaatverandering. Onder meer op Waterloo Bridge en Piccadilly Circus werd de boel geblokkeerd. De politie in Londen heeft ruim tweehonderd mensen aangehouden. Veel demonstranten behoren tot Extinction Rebellion, een beweging die eerder deze maand al halfnaakt in het Lagerhuis actie voerde. De politie heeft de groep opgedragen het protest te beperken tot Marble Arch, op de hoek van Hyde Park en Oxford Street.

Peter Nicholls/Reuters
15 april

Rond 18:30 uur brak er brand uit in de Notre-Dame in Parijs. Het vuur heeft het dak en de torenspits van de kathedraal verwoest. Rond drie uur in de nacht van maandag op dinsdag had de brandweer de brand in de Notre-Dame onder controle. Wat de brand heeft veroorzaakt, is nog niet bekend.

Francois Guillot/AFP
14 april

Tiger Woods wint de Masters, zijn eerste major sinds 2008. En wordt daarmee gezien als een van de grootste sportcomebacks aller tijden. Foto Tannen Maury/EPA

Foto Tannen Maury/EPA
13 april

Migranten lopen over de weg tussen Metapa en Tapachula in Mexico. Een nieuwe migrantenkaravaan van circa 2500 mensen is aangekomen bij de Mexicaanse grens en zijn onderweg naar de Verenigde Staten. Foto Pep Companys/AFP

Foto Pep Companys/AFP
12 april

Pakistaanse nabestaanden begraven slachtoffers van een bomaanslag op een drukke fruitmarkt in de westelijke stad Quetta op vrijdag. Minstens twintig mensen kwamen om het leven en ongeveer 48 raakten gewond. Volgens autoriteiten was de zelfmoordaanslag vermoedelijk gericht op de shi’itische Hazara-minderheid in de stad. De slachtoffers worden in een massagraf begraven.

Foto Banaras Khan / AFP
11 april

Het verschil was slechts tien stemmen, tussen drie of vier zetels voor het CDA in Flevoland. En dus vroeg de partij succesvol een hertelling aan van álle 160.000 stemmen in de provincie. Mogelijk krijgt het CDA nét genoeg stemmen voor een extra restzetel. Deze donderdag helpen 650 ambtenaren en vrijwilligers met het tellen. Volgende week dinsdag wordt de uitslag bekend, waarna de nieuwe Statenleden woensdag geïnstalleerd kunnen worden. De informatie van een nieuw college in Flevoland is intussen al wel van start gegaan: informateur Annemarie van Gaal heeft met alle partijen gesproken en presenteert volgende week dinsdag haar bevindingen.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
10 april

Een ondergelopen weg in Rio de Janeiro. Maandagavond was er sprake van noodweer boven de Braziliaanse kuststad. Bij overstromingen als gevolg van hevige stortregens kwamen zeker tien mensen om het leven. Burgemeester Marcelo Crivella kondigde dinsdag de noodtoestand af nadat een dag eerder in vier uur tijd circa 152 millimeter regen was gevallen – meer dan het gemiddelde voor april. Scholen gingen dicht en inwoners werd afgeraden hun huis te verlaten. De wijk Jardim Botânico, populair bij toeristen, is het zwaarst getroffen.

Foto CARL DE SOUZA/AFP
9 april

Voor de vierde achtereenvolgende dag verzamelden demonstranten zich dinsdag bij het legerhoofdkwartier in de Soedanese hoofdstad Khartoum. „Revolutie!” en „De mensen willen dat het regime valt”, werd er gescandeerd. De demonstranten eisen het aftreden van president Omar al-Bashir. Soedanese troepen probeerden de protesten met geweld uiteen te drijven. Volgens activisten kwamen hierbij dinsdag dertien mensen om het leven. Het totale aantal doden van demonstraties de voorbije dagen staat nu op 21.

Foto Reuters
8 april

Een éénmotorig vliegtuig is in een boom van een defensieterrein bij Hilversum gestort en hangt daar op tien meter hoogte. De twee inzittenden zijn na een reddingsactie veilig uit het toestel gehaald. Het vliegtuigje zou door motorproblemen naar beneden zijn gestort.

JEROEN JUMELET / ANP
7 april

Niki Terpstra van Direct Énergie crashte zondag op 160 kilometer voor de finish tijdens de 103de Ronde van Vlaanderen. Hij liep hierbij een hersenschudding op. Vorig jaar won Terpstra de Vlaamse wielerwedstrijd nog. Door het ongeluk kan hij volgende week ook niet deelnemen aan Parijs-Roubaix, zo heeft zijn ploeg bekendgemaakt. “I’ll be back”, zei Terpstra op Instagram na het ongeluk vanuit een ziekenhuisbed.

Foto Dirk Waem / Belga
6 april

Een man helpt twee demonstranten opstaan tijdens een gelehesjesprotest in de Franse stad Rouen. Het was de 21ste zaterdag op rij dat de ‘gele hesjes’ de straten op trokken. Wat begon als onvrede over hogere brandstofprijzen is ontwikkeld tot een protestbeweging tegen president Emmanuel Macron. Zaterdag waren er in heel Frankrijk 22.300 mensen op de been. In november wist de ‘gele hesjes’ nog 282.000 mensen te mobiliseren.

Foto Kenzo Tribouillard / AFP
5 april

In het Indiase deel van Kashmir werd donderdag Meraj-ul-Alam gevierd, de hemelvaart van de profeet Mohammed. Bij verschillende moskeeën en islamitische heiligdommen in de regio waren bijeenkomsten, zo ook bij Hazratbal, een groot heiligdom in Srinagar, waar jaarlijks een haar wordt getoond die afkomstig zou zijn van de profeet.

Tauseef Mustafa
4 april

De 64-jarige Diane Cohen plantte afgelopen maandag een kokospalm op haar land in Kapoho op Hawaï. Vorig jaar werd zij na een uitbarsting van de Kilauea-vulkaan gedwongen huis en haard te verlaten. Pas onlangs mocht ze voor het eerst terug. De Kilaeua-vulkaan staat te boek als een actieve vulkaan. De laatste eruptie was in mei 2018, maar voorlopig kunnen bewoners die zo dicht bij woonden als Cohen niet meer denken aan terugkeer.

Foto Terray Sylvester/Reuters
3 april

Lori Lightfoot (links) is dinsdag gekozen tot nieuwe burgemeester van Chicago. Ze wordt tijdens haar overwinningsspeech geflankeerd door haar dochter Vivian (midden) en haar vrouw Amy Eshleman (rechts zwaaiend). Lightfoot (56) is de eerste zwarte vrouwelijke burgemeester van miljoenenstad Chicago, waar ze zich onder andere gaat inzetten tegen wapengeweld en economische ongelijkheid, beloofde ze haar toehoorders. Jurist Lightfoot, opgegroeid in Ohio, werkte voor haar overstap naar de politiek als aanklager en advocaat.

Foto Kamil Krzaczynski/AFP
2 april

Een Iraanse man helpt zijn zoon in een overstroomd dorp in de buurt van Ahvaz, Iran. De Iraanse regering heeft 70 dorpen geëvacueerd wegens overstromingsgevaar, het gaat met name om dorpen in de regio Khuzestan. Bij de overstromingen kwamen de afgelopen dagen zeker 45 mensen om. Foto Saeed Soroush/EPA

Foto Saeed Soroush/EPA
1 april

Siese Veenstra/ANP

maart

31 maart

Tatyana Zenkovich/EPA