Foto van de dag in 2022

In beeld De fotoredactie van NRC selecteert elke dag de mooiste foto die ze ontvangt.

juni

Macron, Scholz en Draghi onderweg naar Kiev
16 juni

De Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Italiaanse premier Mario Draghi zijn donderdagochtend na een reis met de nachttrein aangekomen in Kiev. Van links naar rechts: de Italiaanse premier Mario Draghi, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.

Foto: Ludovic Marin / AP
Verkoop Hollandse Nieuwe van start
15 juni

Vandaag gaat de landelijke verkoop van nieuwe haring van start. De Spakenburgse Vishandelvereniging, die dit jaar veertig jaar bestaat, vierde dit met de aanschaf van het allereerste vaatje Hollandse Nieuwe op de Scheveningse visafslag. Het eerste haringvaatje van het seizoen werd gisteren geveild voor 113.500 euro, een record.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP
Migrantenboot op de Rio Grande
14 juni

Een smokkelaar gebruikt zijn handen om een bootje met asielzoekende migranten uit Centraal- en Zuid-Amerika via de Rio Grande over te brengen van Mexico naar de Verenigde Staten. In maart en april probeerden volgens de Amerikaanse grenswacht meer dan 200.000 migranten de VS te bereiken vanuit Mexico, voor mei zijn nog geen officiële cijfers bekend. De Amerikaanse autoriteiten verwachten dit jaar een toename van migranten door de grote financiële schade die de coronapandemie in Centraal- en Zuid-Amerika heeft berokkend.

Foto Adrees Latif/Reuters
Pinksteren in Kiev
12 juni

Vrouwen wonen een mis bij tijdens orthodox Pinksteren in de Vladimirkathedraal, in de Oekraïense hoofdstad Kiev. De orthodoxe kerk viert Pinksteren elk jaar op de vijfde zondag na pasen. De kerk, die in het centrum van Kiev staat, is de belangrijkste van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk en wordt jaarlijks druk bezocht rond het feest.

Foto Natacha Pisarenko / AP
Wapentraining in Taiwan
11 juni

Taiwanese burgers wonen een training over wapenbeheersing bij. Met de invasie van Oekraïne door Rusland en de aanwezige spanningen tussen China en Taiwan, is de belangstelling voor wapentraining onder Taiwanezen gegroeid, aldus trainingsbedrijf Polar Light. Het aantal Taiwanezen dat les neemt in wapentraining neemt toe.

Foto Ritchie B. Tongo / EPA
Brand in Spanje
10 juni

Een camper baant zich een weg door de rookwolken van een bosbrand in het Sierra Bermeja-gebergte in Malaga.
Ongeveer tweeduizend mensen werden in de nacht van donderdag op vrijdag geëvacueerd toen een er een hevige brand woeddein het bosrijke gebied in Zuid-Spanje.
Slechts negen maanden geleden werd hetzelfde gebied geteisterd door uitslaande brand.

Foto Jorge Guerrero/AFP
Protesten in Sri Lanka
9 juni

Een boeddhistische non valt op de grond, tijdens een protest in Colombo, Sri Lanka. Hierbij werd door de politie traangas ingezet tegen de demonstranten. Dit traangas werd ingezet om anti-regeringsdemonstranten uiteen te drijven nabij het politiebureau in Colombo. Er werd gedemonstreerd tegen de aanhoudende economische crisis. De demonstranten roepen op de verergerende huidige economische crisis aan te pakken.

Foto Eranga Jayawardena / AP
Auto rijdt in op menigte in Berlijn
8 juni

Een bestuurder is woensdagochtend met een personenauto op een menigte ingereden in het centrum van de Duitse hoofdstad Berlijn. Daarbij is in ieder geval één persoon om het leven gekomen en zijn ten minste acht mensen gewond geraakt. De bestuurder reed met een kleine zilverkleurige personenauto in op de mensenmenigte op de stoep bij de Gedächtniskirche, aan de bekende winkelboulevard Kurfürstendamm. Een zijstraat verder kwam hij in de pui van een winkel tot stilstand.

Foto Fabrizio Bensch / Reuters
Een ‘regen van staal’ in het Oost-Oekraïense Lysytsjansk
7 juni

Een man in zijn verwoeste woning in Lysytsjansk, één van de laatste steden in de oostelijke provincie Loehansk die nog in Oekraïense handen is. Zijn bed is doorboord met een raket. Oekraïense militairen die terugkomen van het front beschrijven de situatie daar als een „regen van staal”, wegens de onophoudelijke Russische artilleriebeschietingen waaraan ze worden blootgesteld.

Foto Aris Messinis / AFP
Protest Westelijke Jordaanoever
6 juni

Een Israëlische militair discussieert met een Palestijnse demonstrant tijdens een protest tegen Israëlische nederzettingen in de Jordaanvallei, gelegen in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

Foto Raneen Sawafta / Reuters
Bergen afval in India
5 juni

Een afvalverzamelaar beklimt een berg afval op de vuilnisbelt van Bhalswa in New Delhi. Inwoners van de omringende sloppenwijken zoeken er dagelijks naar recyclebaar materiaal om te verkopen. Rondom de Indiase hoofdstad liggen meerdere van dit soort grote vuilstortplaatsen, die eraan bijdragen dat New Delhi wereldwijd de hoofdstad is met de meeste luchtverontreiniging.

Foto Anushree Fadnavis / Reuters
Demonstreren tegen vrouwengeweld
4 juni

Honderden vrouwen liepen mee in de mars van de Not One Less-beweging in Montevideo, Uruguay. De organisatie strijdt tegen alle vormen van geweld waar vrouwen dagelijks mee te maken hebben in het Zuid-Amerikaanse land.

Foto Alejandro Prieto / EPA
Protest tegen Coca-Cola
3 juni

Argentijnse vuilnisrecycleaars protesteren bij het hoofdkantoor van Coca-Cola in hoofdstad Buenos Aires voor betere wetgeving en tegen vervuiling door het frisdrankmerk.

Foto Juan Mabromata/AFP
Drukte bij Buckingham Palace
2 juni

Hoewel het Britse koningshuis de laatste jaren steun van de bevolking verliest, vieren de Britten grootschalig de 70-jarige regeerperiode van koningin Elizabeth II. Elizabeth is de langstzittende vorst van het Verenigd Koninkrijk. Fans van het Britse koninklijk huis verzamelen zich langs ‘The Mall’, de weg die leidt naar het koningin Victoria-monument voor Buckingham Palace. In het hele land zijn straatfeestjes, militaire parades en popconcerten ter ere van Elizabeth.

Foto Paul Ellis / AFP
Turken slaags met politie op anti-Erdogan-protest
1 juni

Turkse oproerpolitiemannen raken slaags met demonstranten nabij het Taksimplein in Istanbul. Op 31 mei 2022 kwamen burgers bijeen om de negende verjaardag van het Gezi-park op het Taksimplein te vieren. Wat in 2013 begon als een kleine campagne om het Gezi-park te redden van de bulldozers, trok uiteindelijk naar schatting drie miljoen demonstranten in een uitbarsting van woede over de vermeende autoritaire neigingen van de islamitisch gewortelde regering van Erdogan.

Foto Bulent Kilic / AFP

mei

70 jaar op de troon
31 mei

Van 2 tot 5 juni wordt in het Verenigd Koninkrijk het platina jubileum gevierd van de 95-jarige koningin Elisabeth. Ze is 70 jaar hoofd van de Britse monarchie (en daarmee de eerste Britse vorst die zo lang op de troon zit). Veel Londense straten en pleinen zijn nu al versierd met Britse vlaggen, zoals hier in Kirby Estate.

Foto Tolga Akmen / EPA
Hondenfeest
30 mei

In het eerste hondencafé van Dubai viert hondje Blanca haar verjaardag met een speciale hondentaart.

Foto Karim Sahib / AFP
Aardverschuiving in Brazilië
29 mei

Bewoners en reddingswerkers helpen elkaar in het puin veroorzaakt door een aardverschuiving in de Braziliaanse stad Recife. Sinds dinsdag wordt Pernambuco, een deelstaat in het centraaloostelijke deel van Brazilië, geteisterd door stortregens. Door de overstromingen zijn zeker 44 mensen om het leven gekomen. Volgens de officiële cijfers moesten 750 mensen hun huis uit, waarschijnlijk ligt dat het daadwerkelijke getal hoger.

Foto Diego Nigro/AFP
Protesterende nonnen in Sri Lanka
29 mei

Met zwarte vlaggen eisen katholieke nonnen in Colombo, Sri Lanka, het aftreden van president Gotabaya Rajapaksa. Het land gaat door een zware economische crisis en er wordt al wekenlang massaal geprotesteerd tegen de zittende regering.

Foto Dinuka Liyanawatte/Reuters
Ontheemd in Congo
27 mei

Door de confrontatie tussen het Congolese leger en M23-rebellen in het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn 72.000 mensen ontheemd geraakt, de Verenigde Naties stelt dat de vluchtelingen te maken krijgen met ‘constant geweld’ en het plunderen van hun huizen.

Foto Aubin Mukoni / AFP
Rouw in Uvalde
27 mei

De schietpartij op een Amerikaanse basisschool heeft de Texaanse stad Uvalde en het hele land diep geschokt. Het is de dodelijkste school shooting sinds het bloedbad op de Sandy Hook basisschool in Newtown, Connecticut, in december 2012. Daarbij kwamen 26 mensen om, twintig kinderen en zes volwassenen.

Foto Chandan Khanna / AFP
Getroffen door bommen
27 mei

De hal van een Oekraïens overheidsgebouw in Mykolajiv, dat in maart getroffen werd door Russische bommen. De afgelopen week hebben de Russische strijdkrachten in de regio Loehansk in Oekraïne flinke terreinwinst geboekt.

Foto Genya Savilov / AFP
Fêtes Galantes
24 mei

In de Spiegelzaal van het kasteel van Versailles lopen gasten in barokkostuums. Het zijn deelnemers van de zesde editie van de verkleedavond van Fêtes Galantes. Het thema van deze edities is het koninklijk huwelijk van Marie Antoinette en Lodewijk XVI, dat plaatsvond in 1770. Het jaarlijkse verkleedbal is bedoeld om de barokke pracht van de oogverblindende hoffeesten van het Franse koningshuis, die werden gehouden om te pronken met de rijkdom en macht van de monarchen van Frankrijk, opnieuw te creëren. Voor een entreeprijs van meer dan vijfhonderd euro, kunnen gasten door de privé-vertrekken van het kasteel dwalen.

Foto Ludovic Marin / AFP
Koraalrestauratie
23 mei

Duikers bevestigen in het tropisch koraalrif van Burgers’ Zoo in Arnhem een stuk biologisch afbreekbaar materiaal met daarop enkele koraalkolonies. De Delftse start-up Reefy heeft een methode ontdekt om met biologisch afbreekbaar materiaal afstervende koraalriffen in het wild te restaureren.

Foto Koen van Weel / ANP
Hitte in India
22 mei

Terwijl in noordoostelijke deelstaten van India en Bangladesh extreem weer heeft geleid tot overstromingen, hebben andere delen van India juist nog steeds te kampen met extreme hitte. Deze boeren uit de noordwestelijke stad Amritsar zoeken dan ook verkoeling bij een waterput.

Foto Narinder Nanu / AFP
Verkiezingen in Australië
21 mei

Een inwoner brengt zijn stem uit op de ochtend van de nationale verkiezingen in een stembureau bij Bondi Beach, Sydney, Australië. Australiërs mochten zaterdag stemmen voor een nieuwe federale regering. De regering van de Australische premier Scott Morrison heeft de verkiezingen verloren. Oppositiepartij Labor zou de meeste stemmen hebben behaald, melden Australische media en internationale persbureaus. Labor-leider Anthony Albanese lijkt de nieuwe premier van Australië te worden.

Foto Loren Elliott / REUTERS
Vluchten voor traangas in de heuvels van Yatta
20 mei

Mensen vluchten voor traangas dat door veiligheidstroepen is afgevuurd tijdens een demonstratie van Israëlische, Palestijnse en buitenlandse activisten tegen de ontruiming van Palestijnse dorpen. De dorpen worden ontruimd om plaats te maken voor een Israëlische militaire trainingszone, in de heuvels van Yatta, ten zuiden van de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever.

Foto Hazem Bader/AFP
Bloedbad in Accomarca
19 mei

Sommige lichamen zijn inmiddels geïdentificeerd door de autoriteiten en teruggebracht naar de nabestaanden. De landelijke overheid dacht ten tijde van het conflict 1985 dat de boeren over wapens beschikten. Later heeft een rechter geoordeeld dat de boeren nooit over munitie of wapens beschikten.

Foto Ernesto Benavides/AFP
Oekraïense strijders uit de staalfabriek worden weggevoerd
18 mei

Na 82 dagen is het verzet dan toch gebroken. Busladingen vol Oekraïense strijders die zich in de kelders onder de belegerde Azovstal-fabriek Marioepol ophielden worden vervoerd naar een nog onbekende locatie. De Oekraïense vicepremier Iryna Veresjtsjoek zei te zullen vragen hen te ruilen tegen Russische krijgsgevangenen. President Poetin heeft laten weten de Oekraïense gevangenen volgens ‘de internationale regels’ zullen worden behandeld.

Foto Alexander Ermochenko / Reuters
Grenzen weer open
17 mei

Reizigers arriveren in Fnideq, Marokko vanuit de Spaanse exclave Ceuta. De landsgrenzen tussen Marokko en de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla zijn sinds vandaag weer open, na een sluiting van meer dan twee jaar vanwege de coronapandemie en diplomatieke spanningen. De heropening goed nieuws voor de economieën aan weerszijden van de grens, die sterk afhankelijk zijn van de oversteek van goederen en gastarbeiders.

Foto Fadel Senna/AFP
Ivooropslag
16 mei

Een Zimbabwaanse parkwachter loopt tussen stapels in beslag genomen olifantenivoor die in een kluis in de hoofdstad Harare zijn opgeslagen. De Nationale natuurbeschermingsautoriteit voert campagne om een eenmalige verkoop van olifantenivoor op de legale markt te houden. De opbrengst hiervan zouden ten goede komt aan gemeenschappen in de omgeving van beschermingsgebieden voor dieren.

Foto Jekesai Njikizana / AFP
De Diepte
15 mei

Zangeres S10 treedt op tijdens het Eurovisie Songfestival in het PalaOlimpico van Turijn met haar nummer ‘De Diepte’ voor Nederland. Ze kwam op de elfde plek. De Oekraïense groep Kalush Orchestra heeft het Eurovisie Songfestival gewonnen.

Foto Marco Bertorello / AFP
Zero Covid
14 mei

Een vrouw doet oefenigen op een dak van appartementengebouw in Shanghai, dat nog altijd in lockdown is door China’s ‘zero-Covid’-beleid.

Foto Alex Plavevski/EPA
Met rubberbootje over de Rio Grande
14 mei

Mensensmokkelaars varen migranten in een rubberbootje over de Rio Grande van Mexico naar Texas.

Foto Adrees Latif/Reuters
Dubbelspel
12 mei

De Deense badmintonsters Sara Thygesen en Maiken Fruergaard spelen in de kwartfinales dubbelspel van het BWF Thomas and Uber Cup toernooi in de Thaise stad Nonthaburi.

Foto DIego Azubel / EPA
Negenmaandenbeurs
11 mei

Een bezoeker rust uit op de eerste dag van de Negenmaandenbeurs in de RAI. Het is voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie dat de beurs over zwangerschap en baby’s weer plaatsvindt.

Foto Remko de Waal / ANP
Prins Charles vervangt koningin Elizabeth
10 mei

Achter de Imperial State Crown lopen Prins Charles, zijn vrouw Camilla en zijn zoon Prins William door de Royal Gallery in de Houses of Parliament. Koningin Elizabeth liet om gezondheidsredenen voor het eerst in 59 jaar verstek laten gaan bij de jaarlijkse opening van het Britse parlement. Haar zoon Charles las in haar plaats in het Britse Hogerhuis de ‘Queen’s Speech’ voor.

Foto Hannah McKay/AFP
Parade
9 mei

Russiche soldaten nemen deel aan de militaire parade ter gelegenheid van de Russische Overwinningsdag, op het Rode Plein in Moskou.

Foto Maxim Shemetov / Reuters
Overwinningsdag
8 mei

Franse President Emannuel Macron legt een krans bij het graf van de onbekende soldaat, gelegen onder de Arc de Triomphe in Parijs. Vandaag viert Frankrijk de overwinning van de gealliëerde troepen in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Foto Ludovic Marin / AFP
Zoef
7 mei

Veligiheidsmedewerkers van het Formule 1-circuit in de Amerikaanse stad Miami kijken toe terwijl auto’s voorbijscheuren. Aanstaande zondag zal hier voor het eerst een Grand Prix wedstrijd gereden worden.

Foto Chandan Khanna / AFP
Nederland viert de bevrijding
5 mei

Net als de Dodenherdenking op woensdag wordt Bevrijdingsdag voor het eerst in twee jaar weer gevierd zonder coronamaatregelen. Door het hele land vinden in totaal veertien bevrijdingsfestivals plaats. De festivalorganisaties staan dit jaar ook stil bij de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Foto Olivier Middendorp
Halve eeuw na ‘Roe v. Wade’
4 mei

Een voorstander van het recht op abortus protesteert buiten bij het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington, VS. Bijna vijftig jaar na de uitspraak in de zaak Roe v. Wade uit 1973, waardoor het recht op abortus een nationaal recht werd, blijkt uit een uitgelekte concept-uitspraak dat een meerderheid van het Hooggerechtshof dit nu ongedaan wil maken. Meteen braken er protesten uit, door zowel voor- als tegenstanders. Het hof verwacht in juni uitspraak te doen.

Foto Stefani Reynolds/AFP
Vallen voor de finish
3 mei

De finish van de eerste etappe van de Vierdaagse van Duinkerke is ontsierd door een grote valpartij. In de massasprint probeerde de Belg Arnaud De Lie tussen twee renners door te fietsen. De Lie kreeg daarbij een duw van Sam Welsford en nam in zijn val Daniel McLay mee. Welsford kwam als eerste over de streep maar werd door de jury teruggezet in de uitslag. De Nederlander Arvid de Kleijn die als tweede finishte werd daardoor de etappewinnaar.

Foto François Lo Presti/AFP
In veiligheid
2 mei

Een Oekraïense jongen huilt nadat hij is aangekomen bij het registratiecentrum in Zaporizja, Oekraïne. Gisteren werden zo’n honderd inwoners uit de belegerde Azovstal-staalfabriek in Marioepol geëvacueerd, zij kwamen vandaag aan in Zaporizja. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky sprak vanochtend de hoop uit dat er vandaag meer mensen geëvacueerd kunnen worden uit de Azovstal-fabriek. Deze fabriek wordt al dagen onder vuur genomen door het Russische leger. Waarschijnlijk zitten er nog zo’n duizend burgers vast. Foto Ueslei Marcelino/Reuters

Foto Ueslei Marcelino/Reuters
Demonstratieverbod in Istanbul
1 mei

Politieagenten botsen met demonstranten die het Taksimplein in de Turkse hoofdstad Ankara proberen te bereiken. De Turkse overheid heeft voor vandaag, de dag van de arbeid, een demonstratieverbod afgekondigd.
In veel landen wordt jaarlijks op 1 mei stilgestaan bij de Dag van de Arbeid. Dat gebeurt vaak middels betogingen of demonstraties, veelal georganiseerd door linkse partijen of vakbonden.

Foto Kemal Aslan / Reuters

april

Extreme hitte teistert India
30 april

Het noorden van India heeft al dagen te maken met een hittegolf. Door de extreme warmte vliegen vuilnisbelten in brand, zoals deze in Chennai. Weerexperts wijten de abnormaal hoge temperaturen zo vroeg in het jaar aan klimaatverandering.

Foto Arun Sankar / AFP
De laatste vrijdag van de Ramadan
29 april

In Bhopin in India wordt in de schaduw gebeden op de laatste vrijdag van de Ramadan.

Foto Gagan Nayar / AFP
Moslims bidden tijdens heiligste Ramadannacht
28 april

Palestijnse moslims bidden in de Sayyed al-Hashim moskee in Gaza tijdens Laylat al-Qadr, de heiligste nacht voor moslims. Moslims geloven dat de eerste Koranvers tijdens deze nacht door aartsengel Gabriël aan de profeet Mohammed is geopenbaard. Het gebed tijdens Laylat al-Qadr is voornamelijk gericht op het vragen van vergiffenis.

Foto Mahmud Hams/ AFP
Koningsdag in Maastricht
27 april

Feestvierders in Maastricht, waar de koninklijke familie op bezoek was ter ere van de 55ste verjaardag van koning Willem-Alexander.

Foto: John van Hamond
Stapel raketten
26 april

In de Oost-Oekraïnse stad Charkov liggen de verzamelde resten van raketten en mortiergranaten op een hoop na de Russische beschietingen.

Foto Sergey Bobok/AFP
Plekje bezet houden
25 april

Een plein in de Jordaan in Amsterdam is afgezet met het oog op Koningsdag. De hoofdstad maakt zich op voor de festiviteiten van aanstaande woensdag.

Foto Ramon van Flymen / ANP
Carnavalsoptochten zijn weer terug in São Paulo
24 april

Sambascholen dansen mee in een carnavalsoptocht in São Paulo, Brazilië. Het is voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie dat de feesten weer doorgaan. Normaal is het Braziliaanse carnaval in februari of maart, maar dit jaar werden de optochten vanwege het virus naar april verplaatst. Het dansen gaat door tot in de nacht van vrijdag op zaterdag, wanneer de beste sambascholen nog eens mogen optreden in de ‘kampioensparade’.

Foto Sebastiao Moreira / EPA
Chaos op Schiphol
23 april

Vandaag, vanwege de meivakantie één van de drukste dagen van het jaar voor Schiphol, legden 150 bagagemedewerkers van KLM in een wilde staking het werk neer als protest tegen slechte werkomstandigheden. Met vele geannuleerde vluchten en lange wachtrijen op Schiphol als gevolg. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Foto Jeroen Jumelet/ANP
Conflict bij Al-Aqsa-moskee
22 april

Israëlische politieagenten drongen het gebied rond de Al-Aqsa-moskee na afloop van het ochtendgebed binnen, vertellen getuigen tegen persbureau Reuters. Volgens de Israëliërs was het politieoptreden nodig omdat honderden Palestijnen met stenen gooiden en steeds dichter bij de Klaagmuur kwamen, waar joodse gelovigen aan het bidden waren. Getuigen zeggen tegen Reuters dat er circa tweehonderd Palestijnen waren. De politie beschoot hen met rubberkogels en zette traangas in. Volgens Al Jazeera zijn er ook drie journalisten gewond geraakt.

Foto Ahmad Gharabli / AFP
Bezetting van Borodjanka
22 april

In de stad Borodjanka, schuin boven Kiev, zijn negen lichamen gevonden van burgers, van wie sommigen „tekenen van marteling” vertonen. Dat heeft het Franse persbureau AFP donderdag gemeld, op basis van de politie van Kiev. Het is voor NRC niet mogelijk om deze informatie te verifiëren. Russische militairen hielden Borodjanka ruim een maand bezet in hun poging de Oekraïense hoofdstad te omsingelen en veroveren.

Foto Sergei Supinsky / AFP
Invictus Games
20 april

Minister-president Mark Rutte woont de finale indoor roeien bij tijdens de Invictus Games. Het internationale sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen vindt plaats in het Zuiderpark in Den Haag.

Foto Koen van Weel / ANP
Charkov onder vuur
19 april

Bij luchtaanvallen op woonwijken in de noordoostelijke Oekraïense stad Charkov zijn volgens regionale autoriteiten dinsdag drie mensen om het leven gekomen. Dat schrijft persbureau AFP. Nog eens 21 mensen raakten gewond. De burgemeester van Charkov Igor Terekhov zei eerder op dinsdag tegen CNN dat civiele doelen in zijn stad sinds dit weekend „non-stop gebombardeerd” worden.

Foto Felipe Dana/AP
Paasvuren
18 april

In het oosten van Nederland zijn Paasvuren een traditie. Jongeren zijn maanden in de weer met hout verzamelen en bouwen. Vanwege de luchtvervuiling is er ook kritiek. Het paasvuur in Espelo trok ongeveer tweeduizend mensen.

Foto Eric Brinkhorst
Urbi et Orbi
17 april

Vanaf het balkon op het Sint-Pietersplein spreekt Paus Franciscus het Urbi et Orbi uit op eerste paaszondag. Hij riep op tot vrede. Foto Vaticaan Media / Handout via Reuters

Foto Vaticaan Media/Handout via Reuters
Paasdrukte
16 april

Mensen genieten van de zon op de Dam in het centrum van Amsterdam. Het mooie weer trekt dit paasweekeinde veel toeristen naar de hoofdstad.

Foto Ramon van Flymen / ANP
Gebed in de Notre-Dame
15 april

Een katholieke prelaat houdt een kruis vast gedurende een gebed in de Notre-Dame, drie jaar nadat de brand een deel van de kathedraal verwoestte.

Foto Bertrand Guay / AFP
Christenen in Spaanstalige landen vieren de Goede Week
13 april

Boetelingen van de ‘Jesus del Via Crucis’ verzamelen zich voor de processie van hun broederschap in Zamora, Spanje. Christenen in Spaanstalige landen vieren deze week de zogenoemde Semana Santa, de Goede Week. In de week voor Pasen vinden ieder jaar verschillende uitbundige vieringen plaats.

Foto Bernat Armangue / AP
Overstromingen Zuid-Afrika
12 april

Een vrouw staat op het stoepje voor haar voordeur nadat zware regenval overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakte in KwaNdengezi, Durban, Zuid-Afrika. Minstens 45 mensen zijn om het leven gekomen nadat intens hevige regenval maandag in de oostelijke kustprovincie KwaZulu-Natal van Zuid-Afrika nederzettingen heeft overstroomd, huizen verwoest, wegen heeft weggevaagd en tientallen mensen heeft ontheemd, aldus de autoriteiten dinsdag.

Foto Rogan Ward / Reuters
Inheems protestkamp
11 april

Een inheemse man van de Orowari stam neemt deel aan een protestkamp in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Het protestkamp wordt gehouden voor het behoud van inheemse rechten, landafbakening en tegen mijnbouw in inheemse gebieden.

Foto Amanda Perobelli / Reuters
Eerste stemronde
10 april

De Franse stembureaus zijn zondagochtend geopend voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. In de peilingen liggen de huidige Franse president Emmanuel Macron (La République en Marche) en de radicaal-rechtse Marine Le Pen (Rassemblement National) op koers om naar de tweede ronde te gaan.

Foto Jeff Pachoud / AFP
Op zoek naar een betere toekomst
10 april

De alleenreizende Alison (8 jaar) gebruikt haar handen om aan een Amerikaanse grensbewaker te laten weten hoe oud ze is. Samen met honderden anderen migranten stak zij vandaag de Rio Grande rivier over van Mexico naar de Verenigde Staten. Foto Adrees Latif/Reuters

Foto Adrees Latif/Reuters
Raketaanval op een treinstation
8 april

Volgens spoorwegmaatschappij Oekrzalyznytsia, dat in handen is van de Oekraïense staat, zijn er twee Russische raketten op het treinstation afgevuurd. Toen de raketten insloegen zouden er duizenden mensen aanwezig zijn op het station, dat wordt gebruikt om burgers die vluchten voor Russisch geweld te evacueren. Rusland blijft volhouden geen burgerdoelen aan te vallen en ontkent verantwoordelijkheid voor de doden in Kramatorsk.

Anatolii Stepanov/ AFP
Op de fiets in Borodjanka
8 april

Een man fietst langs een verwoest gebouw door beschietingen tijdens de Russische invasie in Oekraïne. „Het werk om het puin op te ruimen in Borodjanka is begonnen” zei Zelensky over de plaats op ongeveer 25 kilometer ten noordwesten van Boetsja. Reddingswerkers zoeken er in het puin van flatgebouwen naar lichamen. „Het is daar aanmerkelijk erger. Nog meer slachtoffers van de Russische bezetters.” Zelensky gaf geen nadere details en leverde geen bewijs dat Rusland verantwoordelijk is voor de burgerdoden in de plaats.

Genya Savilov / AFP
Voedselcrisis in Senegal
6 april

Een man graaft een put om water te halen, in een droge rivierbedding, nabij het dorp Tata Bathily in Matam, Senegal. West-Afrika maakt de ergste voedselcrisis sinds een decennium door als gevolg van toenemende conflicten, droogte, overstromingen en de crisis in Oekraïne die de voedselprijzen beïnvloedt en een toch al rampzalige situatie verslechtert.

Foto Edward McAllister / Reuters
Oorlogsmisdaden in Boetsja
5 april

Het lichaam van een vrouw ligt in de keuken van een huis in Boetsja. Zaterdagavond verschenen de eerste lugubere beelden van lichamen van dode burgers in Boetsja. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft dinsdag de VN-Veiligheidsraad via een videoverbinding toegesproken. Hij sprak over „de meest verschrikkelijke oorlogsmisdaden sinds de Tweede Wereldoorlog”, refererend aan de beelden uit de stad Boetsja ten noorden van Kiev. Beelden die hij ook uitgebreid toonde aan de VN.

Foto Felipe Dana/AP
Boetsja
4 april

Konstyantyn (70) rookt een sigaret op straat tussen vernielde Russische tanks in Boetsja, Oekraïne. Nu de Russische troepen zich terugtrekken uit de voorsteden van Kiev komen gruwelijke verhalen naar buiten van wat zich daar heeft afgespeeld. Vooral uit Boetsja zijn foto’s te zien van vermoedelijk burgers die dood op straat, ogenschijnlijk lukraak doodgeschoten, vaak met hun fiets of boodschappentas nog naast zich.

Foto Rodrigo Abd/AP
Bidden tijdens de vastenmaand
2 april

Moslims bidden tijdens het begin van de ramadan in de Al Akbar Moskee in Surabaya, de hoofdstad van Oost-Java. Vrijdag is de vastenmaand begonnen.

Foto Juni Kriswanto / AFP
Soms sneeuwt het in april
1 april

Dronefoto van besneeuwde heuvels op Nationaal Park Veluwezoom nabij Rheden.
De eerste dag van april is begonnen met winters weer.

Rob Engelaar

maart

Toespraak Zelensky aan Tweede Kamer
31 maart

De toespraken van Zelensky, symbool van het Oekraïense verzet tegen de Russische agressie, zijn in korte tijd uitgegroeid tot een fenomeen. Vanuit Kiev vraagt de belaagde president via een videoverbinding de rest van de wereld om steun. De speeches zijn kort en krachtig. Zelensky spreekt direct, in korte zinnen en met veel uitroeptekens. De kern van elk verhaal is het leed dat Rusland veroorzaakt in Oekraïne. Het aantal omgekomen kinderen tot die dag is een vast element. De Oekraïense president sprak vandaag als eerste buitenlandse leider de Tweede Kamer toe, na veertien andere parlementen. Hij verpakt zijn rede steeds anders. Aan het einde van zijn toespraak deed Zelensky een oproep aan „vriend Mark” om het EU-lidmaatschap van Oekraïne te steunen. Zelensky: „Ons EU-lidmaatschap is van jullie afhankelijk.”

David van Dam
Evacuatie uit verwoest Irpin
30 maart

Een Oekraïense militair omhelst zijn moeder nadat ze is geëvacueerd uit de stad Irpin. De Russische aanvallen op Oekraïne, in een voorstad van Kiev, duren voort. Er werd de afgelopen weken hevig gevochten in Irpin, waardoor grote delen van de stad verwoest raakten en burgers in groten getale op de vlucht sloegen.

Foto Zohra Bensemra / Reuters
Shanghai in lockdown
29 maart

Een man gehuld in beschermende kleding houdt de wacht bij een afgezette ingang van een wijk in lockdown in Shanghai. China’s grootste stad is sinds maandagochtend in lockdown om alle verborgen gevallen van corona op te sporen en te isoleren. Het oostelijke deel van de stad blijft dicht tot vrijdag, het westelijke deel volgt van zaterdag tot de dinsdag erna. China blijft vasthouden aan het zero-covidbeleid, ook nu de minder ziekmakende Omikron-variant er rondwaart.

Foto Hector Retamal/AFP
Internationale Luchtmachtdagen
28 maart

Vliegtuigspotters tijdens Frisian Flag, een jaarlijkse internationale luchtmachtoefening die als doel heeft piloten op samenwerking in lastige situaties te trainen.

Foto Jeffrey Groeneweg / ANP
Protest tegen de oorlog in Oekraïne
27 maart

Demonstranten op de Dam in Amsterdam protesteerden vandaag tegen de oorlog in Oekraïne.

Foto Ramon van Flymen
Ondergronds
26 maart

Een vrouw schuilt met haar hond in een treinwagon, in een metrostation in Charkov dat wordt gebruikt als schuilkelder. De op een na grootste stad van Oekraïne wordt al een aantal weken zwaar onder vuur genomen door Russische strijdkrachten, met vele slachtoffers tot gevolg.

Foto Aris Messinis/AFP
Op de vlucht
25 maart

Een fietser komt langs rook en vuur ten gevolge van artillerievuur. De Russische strijdkrachten blijven vechten in Oekraïne tot de „opdrachten” die zijn gegeven door president Poetin „volledig zijn voltooid”. Dat heeft Sergej Roedskoj, een van de hoogste Russische militairen, vrijdag gezegd tegen staatspersbureau TASS.

Foto Aris Messinis / AFP
Resten van raketaanvallen
24 maart

In een maand tijd zijn in Oekraïne zeker 1.035 burgerslachtoffers om het leven gekomen, onder wie negentig kinderen. Ook zijn tot nu toe 1.650 slachtoffers gewond geraakt. Die cijfers maakt de VN-mensenrechtenorganisatie OHNCR donderdag bekend volgens persbureau Reuters. Dit is de binnenkant van een 300mm raket waar clusterbommen in hebben gezeten. Het is een restant van de beschietingen naast de graven in de buurt van het gedenkteken van de slachtoffers van Totalitarisme, in Charkov.

Foto Sergey Bobok / AFP
Taliban opent en sluit school voor meisjes op dezelfde dag
23 maart

De Taliban-regering in Afghanistan heeft aangekondigd dat de middelbare scholen voor meisjes enkele uren nadat ze voor het eerst in bijna zeven maanden weer open gingen, zullen worden gesloten. Het ministerie van Onderwijs zei woensdag dat scholen voor meisjes gesloten zouden zijn totdat er een plan was opgesteld in overeenstemming met de islamitische wet en de Afghaanse cultuur.

Foto Ahmad Sahal Arman / AFP
Wapentraining Estse vrouwen
22 maart

Leden van een Estlandse vrijwilligersorganisatie voor vrouwen bekijken een pistool tijdens een defensietraining. Door de de oorlog in Oekraïne wordt de Russische dreiging sterker dan ooit gevoeld in de Baltische staten en bereiden burgers zich voor met trainigen in wapengebruik.

Foto Ints Kalnins/Reuters
Begrafenisoptocht
20 maart

Rouwende toeschouwers bij de optocht van de begrafenis van prominente rabbijn Chaim Kanievsky in Tel Aviv, Israel.

Foto Nir Elias / Reuters
Protest tegen racisme
19 maart

Demonstranten houden in Barcelona banners vast met daarop ‘Gezocht voor racisme’, gevolgd door diverse politiek leiders. Net als in Spanje werd er zaterdag ook in Nederland tegen racisme en discriminatie gedemonstreerd.

Foto Marta Perez / EPA
Opnieuw raketaanvallen in Kiev
18 maart

De twee grootste Oekraïense steden, Kiev en Charkov, zijn vanochtend opnieuw doelwit geworden van Russische raketaanvallen. Dat melden internationale persbureaus. Russische militairen proberen sinds begin maart via het westen en noordwesten van de hoofdstad een doorbraak te forceren door buitensteden van Kiev te veroveren. Dit gebouw is beschadigd tijdens de beschietingen in Kiev.

Foto Sergei Supinsky / AFP
Zware aardbeving bij Japanse kust
17 maart

Een supermarkt in de Japanse stad Shiroishi toont de schade na de aardbeving. De aardbeving met een kracht van 7,3 schokte het oosten van Japan.

Foto Charly Triballeau / AFP
Zelensky spreekt Amerikaanse Congres toe
16 maart

Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een videotoespraak aan senatoren en leden van het Amerikaanse Congres een dringend beroep gedaan voor militaire hulp. De Amerikaanse president Joe Biden maakt naar verwachting nog 800 miljoen dollar vrij voor hulp aan Oekraïne. Dit bedrag komt boven op de 13,6 miljard die de Verenigde Staten eerder vrijmaakten voor steun aan Oekraïne. De financiering moet extra humanitaire, veiligheids- en economische hulp mogelijk maken.

Foto Scott Applwhite / EPA
Idlib herdenkt opstand
15 maart

Op het centrale plein in de Syrische stad Idlib waren meer dan 5000 mensen aanwezig bij een bijeenkomst die het elfde jaar van de Syrische opstand herdacht. De demonstranten hopen dat de oorlog in Oekraine enige belangstelling voor hun zaak zou opwekken.

Foto Omar Haf Kadour/AFP
De stembussen zijn geopend
14 maart

Vanaf vandaag kan Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen, zo ook in een brandweerkazerne in Mierlo. Kiezers kunnen in verband met de coronapandemie vervroegd hun stem uitbrengen.

Foto Rob Engelaar/ANP
Op de vlucht
13 maart

Een vrouw ontvlucht zondag samen met haar kat de stad Irpin in Oekraïne. Irpin - gelegen ten noordwesten van Kiev - wordt al dagen zwaar onder vuur genomen met vele dode en gewonde burgers tot gevolg.

Foto Dimitar Dilkoff / AFP
Odessa zet zich schrap
12 maart

Een vrouw draagt een zak met kleding over een verder bijna lege straat vlak voordat de avondklok ingaat in Odessa, Oekraïne. De stad zet zich schrap voor een dreigende Russische aanval.

Foto Nacho Doce / Reuters
Schuilen voor de aanvallen
11 maart

De oorlog in Oekraïne heeft een vergaande gevolgen voor de Oekraïense bevolking. Er zijn volgens de Verenigde Naties al zeker 516 burgerslachtoffers gevallen, waaronder zeker 37 kinderen. Daarnaast zijn er al meer dan 2 miljoen mensen Oekraïne uit gevlucht, onder meer naar Polen, Hongarije, Slowakije en Moldavië. Meerdere steden, waaronder de zuidelijke havenstad Marioepol, zijn door bombardementen en beschietingen deels verwoest. Sommige burgers zijn genoodzaakt te schuilen in een metro station in Charkov.

Foto Emre Caylak / AFP
Op de vlucht voor de oorlog
10 maart

Ruim 2,3 miljoen Oekraïners zijn hun land ontvlucht. Dat meldt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dinsdag ging het nog om twee miljoen vluchtelingen. Oekraïne had voor de oorlog 44 miljoen inwoners.

Foto Aris Messinis/AFP
Kinderziekenhuis beschoten in Marioepol
9 maart

Oekraïense hulpverleners en vrijwilligers dragen een gewonde zwangere vrouw uit de kraamkliniek in de Zuid-Oekraïense stad Marioepol. Een Russische aanval heeft ernstige schade toegebracht aan het kinderziekenhuis, zeggen Oekraïense functionarissen. Marioepol is zwaar getroffen door de oorlog. Volgens de Oekraïense autoriteiten hebben inwoners van de haven- en industriestad geen toegang tot schoon drinkwater, elektriciteit, medicijnen, verwarming en voedsel. Voor de Russische inval twee weken geleden begon, woonden er zo’n 440.000 mensen in Marioepol.

Foto Evgeniy Maloletka / AP
Neergehaald toestel
8 maart

Een Oekraïense soldaat loopt lang een staartdeel van een neergehaalde Russische Su-34 bommenwerper dat is neergekomen in een beschadigd gebouw in Charkov, Oekraïne.

Foto Andrew Marienko/AP
Langs de erewachten
7 maart

Premier Mark Rutte en de Canadese premier Justin Trudeau inspecteren samen met Boris Johnson de erewachten van de Britse luchtmacht op een legerbasis vlak bij de Engelse hoofdstand Londen. De Russische inval in Oekraïne stond centraal bij de ontmoeting van de drie leiders.

Foto Henry Nicholls / Reuters
Zoeken naar een veilig heenkomen
6 maart

Oekraïnse burgers steken een rivier over bij een beschadigde brug bij Irpin, een voorstad van de hoofdstad Kiev. Zondag kwamen zeker drie burgers in Irpin om het leven door vermoedelijk een mortier, terwijl zij de stad probeerden te ontvluchten. Foto Oleksandr Ratushniak / EPA

Foto Oleksandr Ratushniak/EPA
Wielrenners over de kop
5 maart

De Franse wielrenner Julian Alaphilippe – en anderen met hem – raken ten val tijdens de wielerwedstrijd Strade Bianche in de regio Toscane in Italië. De wielrenner kon toch nog aansluiten, maar speelde geen rol van betekenis meer.

Foto Marco Bertorello / AFP
Zeker 56 doden bij aanslag op moskee Pakistan
4 maart

Bij een aanslag op een sjiitische moskee in de stad Peshawar, in het noordwesten van Pakistan, zijn vrijdag zeker 56 mensen omgekomen. Ook zijn bijna tweehonderd mensen gewond geraakt. De aanslag is nog door niemand opgeëist. De sjiitische minderheid in Pakistan is vaker slachtoffer van geweld.

Foto Bilawal Arbab / EPA
Russen protesteren tegen de oorlog
3 maart

Russische politieagenten arresteren donderdag 3 maart een vrouw tijdens een protest in het centrum van Moskou tegen de Russische invasie in de Oekraïne. Rusland treedt hard op tegen burgers die demonstreren tegen de oorlog. Volgens een Russische mensenrechtenorganisatie zijn er nu meer dan 7.500 mensen gearresteerd tijdens anti-oorlogprotesten, waaronder kinderen en ouderen. Foto: AFP

Foto AFP
Baby’s komen in Kiev in schuilkelders ter wereld
2 maart

Een moeder en haar pasgeboren baby in de kelder van een kraamkliniek in Kiev die gebruikt wordt als schuilkelder, terwijl buiten het luchtalarm afgaat als waarschuwing voor een luchtaanval.

Foto Roman Pilipey / EPA
Lets protest
1 maart

Een jongen neemt deel aan een protest van Letse moeders bij de Russische ambassade in Riga, Letland. Elke dag komen er mensen met baby’s en kinderen demonstreren tegen de Russische invasie in Oekraïne waarbij veel burgerslachtoffer vallen.

Foto Toms Kalnins/EPA

februari

Pediatrie in de schuilkelder
28 februari

Een vrouw zit met een baby op schoot in een schuilkelder van een ziekenhuis in Kiev. De patienten van de kinderafdeling zijn verplaatst naar de kelder van de kliniek die dient als schuilplaats voor de Russische bombardementen.

Foto Aris Messinis/AFP
Demonstratie tegen invasie Oekraïne
27 februari

In verschillende steden wereldwijd vinden zondag grote demonstraties plaats tegen het Russische ingrijpen in Oekraïne en voor solidariteit met Kiev. Op de Dam in Amsterdam hebben zich volgens stadszender AT5 zeker vijftienduizend mensen verzameld.

Foto Olivier Middendorp
Wereldwijd protesten tegen oorlog in Oekraïne
26 februari

Wereldwijd wordt er g