Foto van de dag

In beeld De fotoredactie van NRC selecteert elke dag de mooiste foto die ze ontvangt.

mei

Fêtes Galantes
24 mei

In de Spiegelzaal van het kasteel van Versailles lopen gasten in barokkostuums. Het zijn deelnemers van de zesde editie van de verkleedavond van Fêtes Galantes. Het thema van deze edities is het koninklijk huwelijk van Marie Antoinette en Lodewijk XVI, dat plaatsvond in 1770. Het jaarlijkse verkleedbal is bedoeld om de barokke pracht van de oogverblindende hoffeesten van het Franse koningshuis, die werden gehouden om te pronken met de rijkdom en macht van de monarchen van Frankrijk, opnieuw te creëren. Voor een entreeprijs van meer dan vijfhonderd euro, kunnen gasten door de privé-vertrekken van het kasteel dwalen.

Foto Ludovic Marin / AFP
Koraalrestauratie
23 mei

Duikers bevestigen in het tropisch koraalrif van Burgers’ Zoo in Arnhem een stuk biologisch afbreekbaar materiaal met daarop enkele koraalkolonies. De Delftse start-up Reefy heeft een methode ontdekt om met biologisch afbreekbaar materiaal afstervende koraalriffen in het wild te restaureren.

Foto Koen van Weel / ANP
Hitte in India
22 mei

Terwijl in noordoostelijke deelstaten van India en Bangladesh extreem weer heeft geleid tot overstromingen, hebben andere delen van India juist nog steeds te kampen met extreme hitte. Deze boeren uit de noordwestelijke stad Amritsar zoeken dan ook verkoeling bij een waterput.

Foto Narinder Nanu / AFP
Verkiezingen in Australië
21 mei

Een inwoner brengt zijn stem uit op de ochtend van de nationale verkiezingen in een stembureau bij Bondi Beach, Sydney, Australië. Australiërs mochten zaterdag stemmen voor een nieuwe federale regering. De regering van de Australische premier Scott Morrison heeft de verkiezingen verloren. Oppositiepartij Labor zou de meeste stemmen hebben behaald, melden Australische media en internationale persbureaus. Labor-leider Anthony Albanese lijkt de nieuwe premier van Australië te worden.

Foto Loren Elliott / REUTERS
Vluchten voor traangas in de heuvels van Yatta
20 mei

Mensen vluchten voor traangas dat door veiligheidstroepen is afgevuurd tijdens een demonstratie van Israëlische, Palestijnse en buitenlandse activisten tegen de ontruiming van Palestijnse dorpen. De dorpen worden ontruimd om plaats te maken voor een Israëlische militaire trainingszone, in de heuvels van Yatta, ten zuiden van de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever.

Foto Hazem Bader/AFP
Bloedbad in Accomarca
19 mei

Sommige lichamen zijn inmiddels geïdentificeerd door de autoriteiten en teruggebracht naar de nabestaanden. De landelijke overheid dacht ten tijde van het conflict 1985 dat de boeren over wapens beschikten. Later heeft een rechter geoordeeld dat de boeren nooit over munitie of wapens beschikten.

Foto Ernesto Benavides/AFP
Oekraïense strijders uit de staalfabriek worden weggevoerd
18 mei

Na 82 dagen is het verzet dan toch gebroken. Busladingen vol Oekraïense strijders die zich in de kelders onder de belegerde Azovstal-fabriek Marioepol ophielden worden vervoerd naar een nog onbekende locatie. De Oekraïense vicepremier Iryna Veresjtsjoek zei te zullen vragen hen te ruilen tegen Russische krijgsgevangenen. President Poetin heeft laten weten de Oekraïense gevangenen volgens ‘de internationale regels’ zullen worden behandeld.

Foto Alexander Ermochenko / Reuters
Grenzen weer open
17 mei

Reizigers arriveren in Fnideq, Marokko vanuit de Spaanse exclave Ceuta. De landsgrenzen tussen Marokko en de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla zijn sinds vandaag weer open, na een sluiting van meer dan twee jaar vanwege de coronapandemie en diplomatieke spanningen. De heropening goed nieuws voor de economieën aan weerszijden van de grens, die sterk afhankelijk zijn van de oversteek van goederen en gastarbeiders.

Foto Fadel Senna/AFP
Ivooropslag
16 mei

Een Zimbabwaanse parkwachter loopt tussen stapels in beslag genomen olifantenivoor die in een kluis in de hoofdstad Harare zijn opgeslagen. De Nationale natuurbeschermingsautoriteit voert campagne om een eenmalige verkoop van olifantenivoor op de legale markt te houden. De opbrengst hiervan zouden ten goede komt aan gemeenschappen in de omgeving van beschermingsgebieden voor dieren.

Foto Jekesai Njikizana / AFP
De Diepte
15 mei

Zangeres S10 treedt op tijdens het Eurovisie Songfestival in het PalaOlimpico van Turijn met haar nummer ‘De Diepte’ voor Nederland. Ze kwam op de elfde plek. De Oekraïense groep Kalush Orchestra heeft het Eurovisie Songfestival gewonnen.

Foto Marco Bertorello / AFP
Zero Covid
14 mei

Een vrouw doet oefenigen op een dak van appartementengebouw in Shanghai, dat nog altijd in lockdown is door China’s ‘zero-Covid’-beleid.

Foto Alex Plavevski/EPA
Met rubberbootje over de Rio Grande
14 mei

Mensensmokkelaars varen migranten in een rubberbootje over de Rio Grande van Mexico naar Texas.

Foto Adrees Latif/Reuters
Dubbelspel
12 mei

De Deense badmintonsters Sara Thygesen en Maiken Fruergaard spelen in de kwartfinales dubbelspel van het BWF Thomas and Uber Cup toernooi in de Thaise stad Nonthaburi.

Foto DIego Azubel / EPA
Negenmaandenbeurs
11 mei

Een bezoeker rust uit op de eerste dag van de Negenmaandenbeurs in de RAI. Het is voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie dat de beurs over zwangerschap en baby’s weer plaatsvindt.

Foto Remko de Waal / ANP
Prins Charles vervangt koningin Elizabeth
10 mei

Achter de Imperial State Crown lopen Prins Charles, zijn vrouw Camilla en zijn zoon Prins William door de Royal Gallery in de Houses of Parliament. Koningin Elizabeth liet om gezondheidsredenen voor het eerst in 59 jaar verstek laten gaan bij de jaarlijkse opening van het Britse parlement. Haar zoon Charles las in haar plaats in het Britse Hogerhuis de ‘Queen’s Speech’ voor.

Foto Hannah McKay/AFP
Parade
9 mei

Russiche soldaten nemen deel aan de militaire parade ter gelegenheid van de Russische Overwinningsdag, op het Rode Plein in Moskou.

Foto Maxim Shemetov / Reuters
Overwinningsdag
8 mei

Franse President Emannuel Macron legt een krans bij het graf van de onbekende soldaat, gelegen onder de Arc de Triomphe in Parijs. Vandaag viert Frankrijk de overwinning van de gealliëerde troepen in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Foto Ludovic Marin / AFP
Zoef
7 mei

Veligiheidsmedewerkers van het Formule 1-circuit in de Amerikaanse stad Miami kijken toe terwijl auto’s voorbijscheuren. Aanstaande zondag zal hier voor het eerst een Grand Prix wedstrijd gereden worden.

Foto Chandan Khanna / AFP
Nederland viert de bevrijding
5 mei

Net als de Dodenherdenking op woensdag wordt Bevrijdingsdag voor het eerst in twee jaar weer gevierd zonder coronamaatregelen. Door het hele land vinden in totaal veertien bevrijdingsfestivals plaats. De festivalorganisaties staan dit jaar ook stil bij de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Foto Olivier Middendorp
Halve eeuw na ‘Roe v. Wade’
4 mei

Een voorstander van het recht op abortus protesteert buiten bij het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington, VS. Bijna vijftig jaar na de uitspraak in de zaak Roe v. Wade uit 1973, waardoor het recht op abortus een nationaal recht werd, blijkt uit een uitgelekte concept-uitspraak dat een meerderheid van het Hooggerechtshof dit nu ongedaan wil maken. Meteen braken er protesten uit, door zowel voor- als tegenstanders. Het hof verwacht in juni uitspraak te doen.

Foto Stefani Reynolds/AFP
Vallen voor de finish
3 mei

De finish van de eerste etappe van de Vierdaagse van Duinkerke is ontsierd door een grote valpartij. In de massasprint probeerde de Belg Arnaud De Lie tussen twee renners door te fietsen. De Lie kreeg daarbij een duw van Sam Welsford en nam in zijn val Daniel McLay mee. Welsford kwam als eerste over de streep maar werd door de jury teruggezet in de uitslag. De Nederlander Arvid de Kleijn die als tweede finishte werd daardoor de etappewinnaar.

Foto François Lo Presti/AFP
In veiligheid
2 mei

Een Oekraïense jongen huilt nadat hij is aangekomen bij het registratiecentrum in Zaporizja, Oekraïne. Gisteren werden zo’n honderd inwoners uit de belegerde Azovstal-staalfabriek in Marioepol geëvacueerd, zij kwamen vandaag aan in Zaporizja. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky sprak vanochtend de hoop uit dat er vandaag meer mensen geëvacueerd kunnen worden uit de Azovstal-fabriek. Deze fabriek wordt al dagen onder vuur genomen door het Russische leger. Waarschijnlijk zitten er nog zo’n duizend burgers vast. Foto Ueslei Marcelino/Reuters

Foto Ueslei Marcelino/Reuters
Demonstratieverbod in Istanbul
1 mei

Politieagenten botsen met demonstranten die het Taksimplein in de Turkse hoofdstad Ankara proberen te bereiken. De Turkse overheid heeft voor vandaag, de dag van de arbeid, een demonstratieverbod afgekondigd.
In veel landen wordt jaarlijks op 1 mei stilgestaan bij de Dag van de Arbeid. Dat gebeurt vaak middels betogingen of demonstraties, veelal georganiseerd door linkse partijen of vakbonden.

Foto Kemal Aslan / Reuters

april

Extreme hitte teistert India
30 april

Het noorden van India heeft al dagen te maken met een hittegolf. Door de extreme warmte vliegen vuilnisbelten in brand, zoals deze in Chennai. Weerexperts wijten de abnormaal hoge temperaturen zo vroeg in het jaar aan klimaatverandering.

Foto Arun Sankar / AFP
De laatste vrijdag van de Ramadan
29 april

In Bhopin in India wordt in de schaduw gebeden op de laatste vrijdag van de Ramadan.

Foto Gagan Nayar / AFP
Moslims bidden tijdens heiligste Ramadannacht
28 april

Palestijnse moslims bidden in de Sayyed al-Hashim moskee in Gaza tijdens Laylat al-Qadr, de heiligste nacht voor moslims. Moslims geloven dat de eerste Koranvers tijdens deze nacht door aartsengel Gabriël aan de profeet Mohammed is geopenbaard. Het gebed tijdens Laylat al-Qadr is voornamelijk gericht op het vragen van vergiffenis.

Foto Mahmud Hams/ AFP
Koningsdag in Maastricht
27 april

Feestvierders in Maastricht, waar de koninklijke familie op bezoek was ter ere van de 55ste verjaardag van koning Willem-Alexander.

Foto: John van Hamond
Stapel raketten
26 april

In de Oost-Oekraïnse stad Charkov liggen de verzamelde resten van raketten en mortiergranaten op een hoop na de Russische beschietingen.

Foto Sergey Bobok/AFP
Plekje bezet houden
25 april

Een plein in de Jordaan in Amsterdam is afgezet met het oog op Koningsdag. De hoofdstad maakt zich op voor de festiviteiten van aanstaande woensdag.

Foto Ramon van Flymen / ANP
Carnavalsoptochten zijn weer terug in São Paulo
24 april

Sambascholen dansen mee in een carnavalsoptocht in São Paulo, Brazilië. Het is voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie dat de feesten weer doorgaan. Normaal is het Braziliaanse carnaval in februari of maart, maar dit jaar werden de optochten vanwege het virus naar april verplaatst. Het dansen gaat door tot in de nacht van vrijdag op zaterdag, wanneer de beste sambascholen nog eens mogen optreden in de ‘kampioensparade’.

Foto Sebastiao Moreira / EPA
Chaos op Schiphol
23 april

Vandaag, vanwege de meivakantie één van de drukste dagen van het jaar voor Schiphol, legden 150 bagagemedewerkers van KLM in een wilde staking het werk neer als protest tegen slechte werkomstandigheden. Met vele geannuleerde vluchten en lange wachtrijen op Schiphol als gevolg. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Foto Jeroen Jumelet/ANP
Conflict bij Al-Aqsa-moskee
22 april

Israëlische politieagenten drongen het gebied rond de Al-Aqsa-moskee na afloop van het ochtendgebed binnen, vertellen getuigen tegen persbureau Reuters. Volgens de Israëliërs was het politieoptreden nodig omdat honderden Palestijnen met stenen gooiden en steeds dichter bij de Klaagmuur kwamen, waar joodse gelovigen aan het bidden waren. Getuigen zeggen tegen Reuters dat er circa tweehonderd Palestijnen waren. De politie beschoot hen met rubberkogels en zette traangas in. Volgens Al Jazeera zijn er ook drie journalisten gewond geraakt.

Foto Ahmad Gharabli / AFP
Bezetting van Borodjanka
22 april

In de stad Borodjanka, schuin boven Kiev, zijn negen lichamen gevonden van burgers, van wie sommigen „tekenen van marteling” vertonen. Dat heeft het Franse persbureau AFP donderdag gemeld, op basis van de politie van Kiev. Het is voor NRC niet mogelijk om deze informatie te verifiëren. Russische militairen hielden Borodjanka ruim een maand bezet in hun poging de Oekraïense hoofdstad te omsingelen en veroveren.

Foto Sergei Supinsky / AFP
Invictus Games
20 april

Minister-president Mark Rutte woont de finale indoor roeien bij tijdens de Invictus Games. Het internationale sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen vindt plaats in het Zuiderpark in Den Haag.

Foto Koen van Weel / ANP
Charkov onder vuur
19 april

Bij luchtaanvallen op woonwijken in de noordoostelijke Oekraïense stad Charkov zijn volgens regionale autoriteiten dinsdag drie mensen om het leven gekomen. Dat schrijft persbureau AFP. Nog eens 21 mensen raakten gewond. De burgemeester van Charkov Igor Terekhov zei eerder op dinsdag tegen CNN dat civiele doelen in zijn stad sinds dit weekend „non-stop gebombardeerd” worden.

Foto Felipe Dana/AP
Paasvuren
18 april

In het oosten van Nederland zijn Paasvuren een traditie. Jongeren zijn maanden in de weer met hout verzamelen en bouwen. Vanwege de luchtvervuiling is er ook kritiek. Het paasvuur in Espelo trok ongeveer tweeduizend mensen.

Foto Eric Brinkhorst
Urbi et Orbi
17 april

Vanaf het balkon op het Sint-Pietersplein spreekt Paus Franciscus het Urbi et Orbi uit op eerste paaszondag. Hij riep op tot vrede. Foto Vaticaan Media / Handout via Reuters

Foto Vaticaan Media/Handout via Reuters
Paasdrukte
16 april

Mensen genieten van de zon op de Dam in het centrum van Amsterdam. Het mooie weer trekt dit paasweekeinde veel toeristen naar de hoofdstad.

Foto Ramon van Flymen / ANP
Gebed in de Notre-Dame
15 april

Een katholieke prelaat houdt een kruis vast gedurende een gebed in de Notre-Dame, drie jaar nadat de brand een deel van de kathedraal verwoestte.

Foto Bertrand Guay / AFP
Christenen in Spaanstalige landen vieren de Goede Week
13 april

Boetelingen van de ‘Jesus del Via Crucis’ verzamelen zich voor de processie van hun broederschap in Zamora, Spanje. Christenen in Spaanstalige landen vieren deze week de zogenoemde Semana Santa, de Goede Week. In de week voor Pasen vinden ieder jaar verschillende uitbundige vieringen plaats.

Foto Bernat Armangue / AP
Overstromingen Zuid-Afrika
12 april

Een vrouw staat op het stoepje voor haar voordeur nadat zware regenval overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakte in KwaNdengezi, Durban, Zuid-Afrika. Minstens 45 mensen zijn om het leven gekomen nadat intens hevige regenval maandag in de oostelijke kustprovincie KwaZulu-Natal van Zuid-Afrika nederzettingen heeft overstroomd, huizen verwoest, wegen heeft weggevaagd en tientallen mensen heeft ontheemd, aldus de autoriteiten dinsdag.

Foto Rogan Ward / Reuters
Inheems protestkamp
11 april

Een inheemse man van de Orowari stam neemt deel aan een protestkamp in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Het protestkamp wordt gehouden voor het behoud van inheemse rechten, landafbakening en tegen mijnbouw in inheemse gebieden.

Foto Amanda Perobelli / Reuters
Eerste stemronde
10 april

De Franse stembureaus zijn zondagochtend geopend voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. In de peilingen liggen de huidige Franse president Emmanuel Macron (La République en Marche) en de radicaal-rechtse Marine Le Pen (Rassemblement National) op koers om naar de tweede ronde te gaan.

Foto Jeff Pachoud / AFP
Op zoek naar een betere toekomst
10 april

De alleenreizende Alison (8 jaar) gebruikt haar handen om aan een Amerikaanse grensbewaker te laten weten hoe oud ze is. Samen met honderden anderen migranten stak zij vandaag de Rio Grande rivier over van Mexico naar de Verenigde Staten. Foto Adrees Latif/Reuters

Foto Adrees Latif/Reuters
Raketaanval op een treinstation
8 april

Volgens spoorwegmaatschappij Oekrzalyznytsia, dat in handen is van de Oekraïense staat, zijn er twee Russische raketten op het treinstation afgevuurd. Toen de raketten insloegen zouden er duizenden mensen aanwezig zijn op het station, dat wordt gebruikt om burgers die vluchten voor Russisch geweld te evacueren. Rusland blijft volhouden geen burgerdoelen aan te vallen en ontkent verantwoordelijkheid voor de doden in Kramatorsk.

Anatolii Stepanov/ AFP
Op de fiets in Borodjanka
8 april

Een man fietst langs een verwoest gebouw door beschietingen tijdens de Russische invasie in Oekraïne. „Het werk om het puin op te ruimen in Borodjanka is begonnen” zei Zelensky over de plaats op ongeveer 25 kilometer ten noordwesten van Boetsja. Reddingswerkers zoeken er in het puin van flatgebouwen naar lichamen. „Het is daar aanmerkelijk erger. Nog meer slachtoffers van de Russische bezetters.” Zelensky gaf geen nadere details en leverde geen bewijs dat Rusland verantwoordelijk is voor de burgerdoden in de plaats.

Genya Savilov / AFP
Voedselcrisis in Senegal
6 april

Een man graaft een put om water te halen, in een droge rivierbedding, nabij het dorp Tata Bathily in Matam, Senegal. West-Afrika maakt de ergste voedselcrisis sinds een decennium door als gevolg van toenemende conflicten, droogte, overstromingen en de crisis in Oekraïne die de voedselprijzen beïnvloedt en een toch al rampzalige situatie verslechtert.

Foto Edward McAllister / Reuters
Oorlogsmisdaden in Boetsja
5 april

Het lichaam van een vrouw ligt in de keuken van een huis in Boetsja. Zaterdagavond verschenen de eerste lugubere beelden van lichamen van dode burgers in Boetsja. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft dinsdag de VN-Veiligheidsraad via een videoverbinding toegesproken. Hij sprak over „de meest verschrikkelijke oorlogsmisdaden sinds de Tweede Wereldoorlog”, refererend aan de beelden uit de stad Boetsja ten noorden van Kiev. Beelden die hij ook uitgebreid toonde aan de VN.

Foto Felipe Dana/AP
Boetsja
4 april

Konstyantyn (70) rookt een sigaret op straat tussen vernielde Russische tanks in Boetsja, Oekraïne. Nu de Russische troepen zich terugtrekken uit de voorsteden van Kiev komen gruwelijke verhalen naar buiten van wat zich daar heeft afgespeeld. Vooral uit Boetsja zijn foto’s te zien van vermoedelijk burgers die dood op straat, ogenschijnlijk lukraak doodgeschoten, vaak met hun fiets of boodschappentas nog naast zich.

Foto Rodrigo Abd/AP
Bidden tijdens de vastenmaand
2 april

Moslims bidden tijdens het begin van de ramadan in de Al Akbar Moskee in Surabaya, de hoofdstad van Oost-Java. Vrijdag is de vastenmaand begonnen.

Foto Juni Kriswanto / AFP
Soms sneeuwt het in april
1 april

Dronefoto van besneeuwde heuvels op Nationaal Park Veluwezoom nabij Rheden.
De eerste dag van april is begonnen met winters weer.

Rob Engelaar

maart

Toespraak Zelensky aan Tweede Kamer
31 maart

De toespraken van Zelensky, symbool van het Oekraïense verzet tegen de Russische agressie, zijn in korte tijd uitgegroeid tot een fenomeen. Vanuit Kiev vraagt de belaagde president via een videoverbinding de rest van de wereld om steun. De speeches zijn kort en krachtig. Zelensky spreekt direct, in korte zinnen en met veel uitroeptekens. De kern van elk verhaal is het leed dat Rusland veroorzaakt in Oekraïne. Het aantal omgekomen kinderen tot die dag is een vast element. De Oekraïense president sprak vandaag als eerste buitenlandse leider de Tweede Kamer toe, na veertien andere parlementen. Hij verpakt zijn rede steeds anders. Aan het einde van zijn toespraak deed Zelensky een oproep aan „vriend Mark” om het EU-lidmaatschap van Oekraïne te steunen. Zelensky: „Ons EU-lidmaatschap is van jullie afhankelijk.”

David van Dam
Evacuatie uit verwoest Irpin
30 maart

Een Oekraïense militair omhelst zijn moeder nadat ze is geëvacueerd uit de stad Irpin. De Russische aanvallen op Oekraïne, in een voorstad van Kiev, duren voort. Er werd de afgelopen weken hevig gevochten in Irpin, waardoor grote delen van de stad verwoest raakten en burgers in groten getale op de vlucht sloegen.

Foto Zohra Bensemra / Reuters
Shanghai in lockdown
29 maart

Een man gehuld in beschermende kleding houdt de wacht bij een afgezette ingang van een wijk in lockdown in Shanghai. China’s grootste stad is sinds maandagochtend in lockdown om alle verborgen gevallen van corona op te sporen en te isoleren. Het oostelijke deel van de stad blijft dicht tot vrijdag, het westelijke deel volgt van zaterdag tot de dinsdag erna. China blijft vasthouden aan het zero-covidbeleid, ook nu de minder ziekmakende Omikron-variant er rondwaart.

Foto Hector Retamal/AFP
Internationale Luchtmachtdagen
28 maart

Vliegtuigspotters tijdens Frisian Flag, een jaarlijkse internationale luchtmachtoefening die als doel heeft piloten op samenwerking in lastige situaties te trainen.

Foto Jeffrey Groeneweg / ANP
Protest tegen de oorlog in Oekraïne
27 maart

Demonstranten op de Dam in Amsterdam protesteerden vandaag tegen de oorlog in Oekraïne.

Foto Ramon van Flymen
Ondergronds
26 maart

Een vrouw schuilt met haar hond in een treinwagon, in een metrostation in Charkov dat wordt gebruikt als schuilkelder. De op een na grootste stad van Oekraïne wordt al een aantal weken zwaar onder vuur genomen door Russische strijdkrachten, met vele slachtoffers tot gevolg.

Foto Aris Messinis/AFP
Op de vlucht
25 maart

Een fietser komt langs rook en vuur ten gevolge van artillerievuur. De Russische strijdkrachten blijven vechten in Oekraïne tot de „opdrachten” die zijn gegeven door president Poetin „volledig zijn voltooid”. Dat heeft Sergej Roedskoj, een van de hoogste Russische militairen, vrijdag gezegd tegen staatspersbureau TASS.

Foto Aris Messinis / AFP
Resten van raketaanvallen
24 maart

In een maand tijd zijn in Oekraïne zeker 1.035 burgerslachtoffers om het leven gekomen, onder wie negentig kinderen. Ook zijn tot nu toe 1.650 slachtoffers gewond geraakt. Die cijfers maakt de VN-mensenrechtenorganisatie OHNCR donderdag bekend volgens persbureau Reuters. Dit is de binnenkant van een 300mm raket waar clusterbommen in hebben gezeten. Het is een restant van de beschietingen naast de graven in de buurt van het gedenkteken van de slachtoffers van Totalitarisme, in Charkov.

Foto Sergey Bobok / AFP
Taliban opent en sluit school voor meisjes op dezelfde dag
23 maart

De Taliban-regering in Afghanistan heeft aangekondigd dat de middelbare scholen voor meisjes enkele uren nadat ze voor het eerst in bijna zeven maanden weer open gingen, zullen worden gesloten. Het ministerie van Onderwijs zei woensdag dat scholen voor meisjes gesloten zouden zijn totdat er een plan was opgesteld in overeenstemming met de islamitische wet en de Afghaanse cultuur.

Foto Ahmad Sahal Arman / AFP
Wapentraining Estse vrouwen
22 maart

Leden van een Estlandse vrijwilligersorganisatie voor vrouwen bekijken een pistool tijdens een defensietraining. Door de de oorlog in Oekraïne wordt de Russische dreiging sterker dan ooit gevoeld in de Baltische staten en bereiden burgers zich voor met trainigen in wapengebruik.

Foto Ints Kalnins/Reuters
Begrafenisoptocht
20 maart

Rouwende toeschouwers bij de optocht van de begrafenis van prominente rabbijn Chaim Kanievsky in Tel Aviv, Israel.

Foto Nir Elias / Reuters
Protest tegen racisme
19 maart

Demonstranten houden in Barcelona banners vast met daarop ‘Gezocht voor racisme’, gevolgd door diverse politiek leiders. Net als in Spanje werd er zaterdag ook in Nederland tegen racisme en discriminatie gedemonstreerd.

Foto Marta Perez / EPA
Opnieuw raketaanvallen in Kiev
18 maart

De twee grootste Oekraïense steden, Kiev en Charkov, zijn vanochtend opnieuw doelwit geworden van Russische raketaanvallen. Dat melden internationale persbureaus. Russische militairen proberen sinds begin maart via het westen en noordwesten van de hoofdstad een doorbraak te forceren door buitensteden van Kiev te veroveren. Dit gebouw is beschadigd tijdens de beschietingen in Kiev.

Foto Sergei Supinsky / AFP
Zware aardbeving bij Japanse kust
17 maart

Een supermarkt in de Japanse stad Shiroishi toont de schade na de aardbeving. De aardbeving met een kracht van 7,3 schokte het oosten van Japan.

Foto Charly Triballeau / AFP
Zelensky spreekt Amerikaanse Congres toe
16 maart

Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een videotoespraak aan senatoren en leden van het Amerikaanse Congres een dringend beroep gedaan voor militaire hulp. De Amerikaanse president Joe Biden maakt naar verwachting nog 800 miljoen dollar vrij voor hulp aan Oekraïne. Dit bedrag komt boven op de 13,6 miljard die de Verenigde Staten eerder vrijmaakten voor steun aan Oekraïne. De financiering moet extra humanitaire, veiligheids- en economische hulp mogelijk maken.

Foto Scott Applwhite / EPA
Idlib herdenkt opstand
15 maart

Op het centrale plein in de Syrische stad Idlib waren meer dan 5000 mensen aanwezig bij een bijeenkomst die het elfde jaar van de Syrische opstand herdacht. De demonstranten hopen dat de oorlog in Oekraine enige belangstelling voor hun zaak zou opwekken.

Foto Omar Haf Kadour/AFP
De stembussen zijn geopend
14 maart

Vanaf vandaag kan Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen, zo ook in een brandweerkazerne in Mierlo. Kiezers kunnen in verband met de coronapandemie vervroegd hun stem uitbrengen.

Foto Rob Engelaar/ANP
Op de vlucht
13 maart

Een vrouw ontvlucht zondag samen met haar kat de stad Irpin in Oekraïne. Irpin - gelegen ten noordwesten van Kiev - wordt al dagen zwaar onder vuur genomen met vele dode en gewonde burgers tot gevolg.

Foto Dimitar Dilkoff / AFP
Odessa zet zich schrap
12 maart

Een vrouw draagt een zak met kleding over een verder bijna lege straat vlak voordat de avondklok ingaat in Odessa, Oekraïne. De stad zet zich schrap voor een dreigende Russische aanval.

Foto Nacho Doce / Reuters
Schuilen voor de aanvallen
11 maart

De oorlog in Oekraïne heeft een vergaande gevolgen voor de Oekraïense bevolking. Er zijn volgens de Verenigde Naties al zeker 516 burgerslachtoffers gevallen, waaronder zeker 37 kinderen. Daarnaast zijn er al meer dan 2 miljoen mensen Oekraïne uit gevlucht, onder meer naar Polen, Hongarije, Slowakije en Moldavië. Meerdere steden, waaronder de zuidelijke havenstad Marioepol, zijn door bombardementen en beschietingen deels verwoest. Sommige burgers zijn genoodzaakt te schuilen in een metro station in Charkov.

Foto Emre Caylak / AFP
Op de vlucht voor de oorlog
10 maart

Ruim 2,3 miljoen Oekraïners zijn hun land ontvlucht. Dat meldt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dinsdag ging het nog om twee miljoen vluchtelingen. Oekraïne had voor de oorlog 44 miljoen inwoners.

Foto Aris Messinis/AFP
Kinderziekenhuis beschoten in Marioepol
9 maart

Oekraïense hulpverleners en vrijwilligers dragen een gewonde zwangere vrouw uit de kraamkliniek in de Zuid-Oekraïense stad Marioepol. Een Russische aanval heeft ernstige schade toegebracht aan het kinderziekenhuis, zeggen Oekraïense functionarissen. Marioepol is zwaar getroffen door de oorlog. Volgens de Oekraïense autoriteiten hebben inwoners van de haven- en industriestad geen toegang tot schoon drinkwater, elektriciteit, medicijnen, verwarming en voedsel. Voor de Russische inval twee weken geleden begon, woonden er zo’n 440.000 mensen in Marioepol.

Foto Evgeniy Maloletka / AP
Neergehaald toestel
8 maart

Een Oekraïense soldaat loopt lang een staartdeel van een neergehaalde Russische Su-34 bommenwerper dat is neergekomen in een beschadigd gebouw in Charkov, Oekraïne.

Foto Andrew Marienko/AP
Langs de erewachten
7 maart

Premier Mark Rutte en de Canadese premier Justin Trudeau inspecteren samen met Boris Johnson de erewachten van de Britse luchtmacht op een legerbasis vlak bij de Engelse hoofdstand Londen. De Russische inval in Oekraïne stond centraal bij de ontmoeting van de drie leiders.

Foto Henry Nicholls / Reuters
Zoeken naar een veilig heenkomen
6 maart

Oekraïnse burgers steken een rivier over bij een beschadigde brug bij Irpin, een voorstad van de hoofdstad Kiev. Zondag kwamen zeker drie burgers in Irpin om het leven door vermoedelijk een mortier, terwijl zij de stad probeerden te ontvluchten. Foto Oleksandr Ratushniak / EPA

Foto Oleksandr Ratushniak/EPA
Wielrenners over de kop
5 maart

De Franse wielrenner Julian Alaphilippe – en anderen met hem – raken ten val tijdens de wielerwedstrijd Strade Bianche in de regio Toscane in Italië. De wielrenner kon toch nog aansluiten, maar speelde geen rol van betekenis meer.

Foto Marco Bertorello / AFP
Zeker 56 doden bij aanslag op moskee Pakistan
4 maart

Bij een aanslag op een sjiitische moskee in de stad Peshawar, in het noordwesten van Pakistan, zijn vrijdag zeker 56 mensen omgekomen. Ook zijn bijna tweehonderd mensen gewond geraakt. De aanslag is nog door niemand opgeëist. De sjiitische minderheid in Pakistan is vaker slachtoffer van geweld.

Foto Bilawal Arbab / EPA
Russen protesteren tegen de oorlog
3 maart

Russische politieagenten arresteren donderdag 3 maart een vrouw tijdens een protest in het centrum van Moskou tegen de Russische invasie in de Oekraïne. Rusland treedt hard op tegen burgers die demonstreren tegen de oorlog. Volgens een Russische mensenrechtenorganisatie zijn er nu meer dan 7.500 mensen gearresteerd tijdens anti-oorlogprotesten, waaronder kinderen en ouderen. Foto: AFP

Foto AFP
Baby’s komen in Kiev in schuilkelders ter wereld
2 maart

Een moeder en haar pasgeboren baby in de kelder van een kraamkliniek in Kiev die gebruikt wordt als schuilkelder, terwijl buiten het luchtalarm afgaat als waarschuwing voor een luchtaanval.

Foto Roman Pilipey / EPA
Lets protest
1 maart

Een jongen neemt deel aan een protest van Letse moeders bij de Russische ambassade in Riga, Letland. Elke dag komen er mensen met baby’s en kinderen demonstreren tegen de Russische invasie in Oekraïne waarbij veel burgerslachtoffer vallen.

Foto Toms Kalnins/EPA

februari

Pediatrie in de schuilkelder
28 februari

Een vrouw zit met een baby op schoot in een schuilkelder van een ziekenhuis in Kiev. De patienten van de kinderafdeling zijn verplaatst naar de kelder van de kliniek die dient als schuilplaats voor de Russische bombardementen.

Foto Aris Messinis/AFP
Demonstratie tegen invasie Oekraïne
27 februari

In verschillende steden wereldwijd vinden zondag grote demonstraties plaats tegen het Russische ingrijpen in Oekraïne en voor solidariteit met Kiev. Op de Dam in Amsterdam hebben zich volgens stadszender AT5 zeker vijftienduizend mensen verzameld.

Foto Olivier Middendorp
Wereldwijd protesten tegen oorlog in Oekraïne
26 februari

Wereldwijd wordt er gedemonstreerd tegen de oorlog in Oekraine - zo ook in Milaan, Italië. Volgens het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid zijn er tot nu toe 198 Oekraïners, onder wie drie kinderen, omgekomen door Russisch geweld in het land. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Viktor Ljasjko zaterdagochtend bekendgemaakt. Hoeveel van de dodelijke slachtoffers burgers zijn en hoeveel van hen militairen, maakte Ljasjko niet bekend.

Foto Mourad Balti Touati / EPA
Overmacht Russische troepen
25 februari

Poetins oorlog begon in de nacht met een vernietigende salvo van Russische kruisvluchtwapens en ballistische raketten, die overal in Oekraïne insloegen op cruciale militaire doelwitten: vliegvelden, kazernes, opslagplaatsen voor munitie. Vrijwel meteen daarna overschreden Russische grondtroepen vanaf alle kanten de Oekraïense grenzen. Een gewonde vrouw staat bebloed buiten een appartementencomplex in Chuhuiv in Oekraïne.

Foto: Wolfgang Schwan / Anadolu Agency via Getty Images
Oorlog in Oekraïne
24 februari

Een beschadigd gebouw na de Russische militaire inval in Charkov in Oekraine. Poetin is een oorlog begonnen in Oekraine, over de situatie is nog veel onduidelijk. Het Westen heeft zware sancties aangekondigd. Nagenoeg de hele grens tussen Oekraine en Rusland is op het moment een strijdgebied. „De vrede op ons continent is aan gruzelementen”, zo zei Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, op een persconferentie in Brussel. Stoltenberg sprak van een „ernstig moment” voor de veiligheid van Europa. De secretaris-generaal stelde dat Rusland geweld gebruikt in een poging „de geschiedenis te herschrijven” en Oekraïne „haar vrije en onafhankelijke pad” te ontnemen.

Foto Segery Kozlov / EPA
Hevige bosbranden teisteren noorden van Argentinië
23 februari

Brandweerlieden proberen een natuurbrand te blussen in het noordoosten van Argentinië. Natuurbranden hebben al ongeveer negen procent van het grondgebied van de Argentijnse provincie Corrientes verwoest. Veel landbouwgrond en veeteelt is al verloren gegaan. Een catastrofe die ertoe heeft geleid dat de autoriteiten internationale hulp hebben gevraagd.

Foto Juan Ignacio Roncoroni / EPA
Op de vlucht voor het geweld
22 februari

Een familie staat klaar om de grens over te steken van het door pro-Russische seperatisten gecontroleerde deel naar de gebieden in handen van de Oekraïnese regering bij Stanytsia Luhanska, de enige dagelijks geopende grensovergang in de regio Loehansk. Na de erkenning van de republieken Loehansk en Donetsk gisteravond door Poetin en de opmars van Russische ‘vredestroepen’ in de regio, is er een stroom vluchtelingen op gang gekomen in beide richtingen.

Foto Vadim Ghirda/AP
Op dakpannenjacht
21 februari

Klanten van een bouwmateriaalhandelaar zoeken naar geschikte dakpannen na het onstuimige weer van afgelopen dagen. De stormen Dudley, Eunice en Franklin hebben volgens eerste schattingen zeker 500 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars maandag bekendgemaakt op basis van „een eerste inventarisatie” onder verzekeringsmaatschappijen.

Foto Rob Engelaar / ANP
Olympische spelen zijn voorbij
20 februari

Schaatsster Irene Schouten komt met de Nederlandse vlag het Nationale Stadion in Beijing ingelopen op de van de Olympische Spelen. Zij won deze Spelen driemaal goud, op de 3.000 meter, 5.000 meter en de massastart. Ook pakte ze brons bij de ploegenachtervolging.

Foto Vincent Jannink/ANP
De dag na Eunice
19 februari

Medewerkers van de gemeente Amsterdam ruimen een omgevallen boom op aan de Reguliersgracht. Storm Eunice heeft vrijdag grote schade aangericht in Nederland. Daarnaast kwamen in binnen- en buitenland meerdere personen om het leven. Zaterdag zijn meerdere wegen nog afgesloten, ook ligt het openbaar vervoer grotendeels stil.

ANP / Remko de Waal
Tegenactie truckersprotest Canada
18 februari

De Canadese politie heeft donderdag twee organisatoren van het aanhoudende truckersprotest tegen coronabeperkingen in de hoofdstad Ottawa gearresteerd. Ook is een begin gemaakt met een grote politie-operatie om de blokkade door enkele honderden vrachtwagens die het centrum van de stad sinds drie weken ontwricht, te beëindigen.

Foto Dave Chan / AFP
Vrije kür Solide uitvoering
17 februari

Met een solide vrije kür donderdag in Beijing kan de Nederlandse kunstrijdster Lindsay van Zundert (17) terugkijken op een mooi olympisch debuut. Op het nummer Le discours d’Arthur uit de Franse film Le meilleur reste à venir haalde ze haar hoogste score van dit seizoen. Dinsdag had Van Zundert zich in de korte kür als 22ste geplaatst voor de vrije kür. Ze was de eerste Nederlandse kunstrijdster die zich plaatste voor de finale sinds Dianne de Leeuw, die in 1976 zilver won in Innsbruck. Sjoukje Dijkstra werd in 1964 olympisch kampioen. (NRC)

Foto Kiril Kudrayavtsev/AFP
Zeker 58 doden na modderstromen in Braziliaanse stad Petrópolis
16 februari

In de Braziliaanse stad Petrópolis zijn zeker 58 mensen om het leven gekomen als gevolg van modderstromen veroorzaakt door hevige regenval. Volgens burgemeester Rubens Bomtempo loopt het dodental naar verwachting nog verder op, gezien reddingswerkers op verschillende plekken nog bezig zijn met zoekacties naar overlevenden. Tientallen huizen in Petrópolis zijn door modderstromen overspoeld. In de stad viel dinsdag meer regen dan normaal gesproken in de hele maand februari valt. Meerdere straten zijn geblokkeerd door auto’s en huisraad die door de modderstroom zijn meegesleurd. De brandweer heeft moeite om de huizen te bereiken en wordt bij de reddingswerkzaamheden ondersteund door het Braziliaanse leger.

Foto Florian Plaucheur / AFP
Japan uit de bocht
15 februari

Een dramatische ontknoping dinsdagochtend in de ploegenachtervolging bij de vrouwen. Hoewel de Japanse vrouwen vrijwel de gehele race op voorsprong rijden, valt Nana Takagi in de laatste bocht voor de finish - het besef goud te verliezen is er direct bij Miho Takagi en Ayano Sato. Het goud is hierdoor onverwacht naar Canada gegaan. Nederland won overigens brons op dit onderdeel.

Foto Phil Noble/Reuters
Valentijnsdag
14 februari

Een man vervoert op valentijnsdag rozen door de Zuid-Indiase stad Bangalore.

Foto Jagadeesh NV / EPA
Achter elkaar op het ijs
12 februari

De Poolse ploeg in actie tijdens de kwartfinale op het onderdeel ploegenachtervolging van de Olympische Spelen in Beijing, China.

Foto Sebastien Bozon / AFP
Mascottes van voetbalclubs protesteren
11 februari

Mascottes van voetbalclubs vragen op het Binnenhof aandacht voor de coronamaatregelen in voetbalstadions.

Foto Phil Nijhuis/ANP
Irene Schouten pakt goud op 5.000 meter
10 februari

Schaatsster Irene Schouten is olympisch kampioen geworden op de 5.000 meter. Schouten maakte in de laatste rit haar favorietenrol waar door met 6.43,51 een olympisch en Nederlands record te rijden.

Foto Vincent Jannink/ANP
Presidentiële karikatuur
9 februari

Voor de aankomende carnavalsoptocht in het Franse Nice wordt een grote karikatuur van president Emmanuel Macron gemaakt. Het carnaval in Nice is het grootste van Frankrijk en een van de grootste carnavalsevenementen van de wereld. Gedurende twee weken zijn er verschillende optochten met praalwagens en groteske karikaturen. Een vast onderdeel van het carnaval in Nice zijn bloemengevechten. Het carnaval in Nice begint vrijdag 11 februari duurt tot en met 27 februari.

Foto Valery Hache/AFP
Sterrebos ontruimd
8 februari

Een actievoerder is in gesprek met een politieagent voordat hij uit een boom wordt gehaald in het Sterrebos bij Born. Met boombezettingen werd al ruim een week geprotesteerd tegen uitbreiding van Nedcar. VDL Nedcar wil zeven hectare bos, eigendom van het bedrijf, gaan kappen om plaats te maken voor een uitbreiding van de productielijn. De politie maakte dinsdag een eind van de bezetting van het Sterrebos.

Foto Marcel van Hoorn/ANP
Dakar onthaalt winnaars Africa Cup
7 februari

Senegal heeft voor het eerst de Africa Cup gewonnen. In de finale van het Afrikaans kampioenschap voetbal versloeg het land gisteravond Egypte na een strafschopserie. Bij aankomst vandaag in de hoofdstad Dakar werd het team onthaald door een mensenmassa.

Foto John Wessels/AFP
Tropische cycloon in Madagaskar
6 februari

Mensen worden opgevangen in een evacuatiecentrum in Fianarantsoa omdat de tropische cycloon Batsirai dit hele weekend voor overlast zorgde in Madagaskar. Gebouwen raakten beschadigd, gebieden kwamen onder water te staan en tienduizenden mensen moesten hun huis verlaten. Er zijn zeker tien mensen om het leven gekomen door de cycloon.

Foto Alkis Konstantinidis/Reuters
Camouflage
5 februari

Deze Oekraïnse militair wordt goed gecamoufleerd terwijl hij door de loopgraaf loopt in de regio van Donetsk, Oekraïne. Terwijl de spanningen met Rusland verder toenemen demonstreerden vandaag duizenden Oekraïense burgers in Charkiv tegen een mogelijke Russische invasie. Foto: Oleksandr Klymenko/Reuters

Foto Oleksandr Klymenko/Reuters
Winterspelen in het Nationale Stadion van Beijing geopend
4 februari

Nadat de Chinese president Xi Jinping de Spelen officieel voor geopend verklaart, schieten vuurpijlen boven het olympisch stadion in Beijing de lucht in. Kunstschaatsster Lindsay van Zundert en schaatser Kjeld Nuis droegen de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie. Namens Nederland woonden 20 van de 42 deelnemende sporters het evenement bij, terwijl de rest toekeek vanuit het olympisch dorp, omdat zij op korte termijn al in actie komen.

Foto Ben Stansall / AFP
Ravage na bom
3 februari

De leider van Islamitische Staat, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, is gedood bij een Amerikaanse aanval op een huis nabij een vluchtelingenkamp in de Noordwest-Syrische provincie Idlib. De IS-leider bracht een krachtige bom tot ontploffing toen hij merkte dat de Amerikanen hem aanvielen. Bij de explosie kwam niet alleen hijzelf om het leven, maar ook twaalf anderen, onder wie vrouwen en kinderen. De aanval vond plaats in de nacht van woensdag op donderdag. Foto Mohamed Al-Daher/Handout via REUTERS

Foto Mohamed Al-Daher/Handout via REUTERS
Eerste wedstrijden van Winterspelen zijn begonnen
2 februari

In het schaatsstadion is het nog rustig, maar een paar kilometer verderop zijn de eerste officiële wedstrijden van de Olympische Winterspelen van 2022 begonnen. Het Beijing National Aquatics Center is woensdag het toneel van vier wedstrijden in de groepsfase van het gemengd dubbel bij het curling. Het onderdeel past bij het streven naar olympische gendergelijkheid. Vrijdag is om 13.00 uur (Nederlandse tijd) de openingsceremonie van de Winterspelen. Zaterdag komt de eerste Nederlandse sporter in actie: snowboardster Melissa Peperkamp doet mee aan de kwalificatie op de slopestyle. Later op die dag is er ook Nederlandse inbreng in het schaatsen (de 3.000 meter bij de vrouwen) en het shorttrack.

Foto François-Xavier Marit / AFP
In veilige haven gesleept
1 februari

Het door storm Corrie op drift geraakte schip Julietta D is dinsdagmiddag de haven van Rotterdam binnengesleept. Door het stormachtige weer op maandag hield het anker van het 190 meter lange bulkschip het niet meer. De Juliette D kwam vervolgens voor de kust bij IJmuiden in aanvaring met een olietanker en maakte volgens de Kustwacht water. Achttien bemanningsleden moesten van boord worden gehaald. Stuurloos dreef het schip vervolgens naar een windpark en raakt het een sokkel van een soort transformatorhuis op zee. In de romp is goed een beschadiging te zien.

Foto Sem van der Wal/ANP

januari

Neergeschoten
31 januari

Media in Oekraïne interviewen een 69-jarige man die tijdens het vissen werd neergeschoten, nabij de frontlinies in de regio Donetsk.

Foto Vadim Ghirda / AP
Rafael Nadal wint Australian Open
30 januari

Rafael Nadal heeft zondag zijn 21ste grandslamtitel gewonnen in Australië en is daarmee nu recordhouder bij de mannen.

Foto James Ross / EPA
Noodweer in New York
29 januari

Weer of geen weer, The Naked Cowboy blijft spelen in New York. De Amerikaanse noordoostkust verwacht zware sneeuwstormen. In vijf staten is de noodtoestand uitgeroepen. Duizenden vluchten zijn geannuleerd.

Foto Ed Jones / AFP
Brug in Amerikaanse Pittsburgh stort in
28 januari

In het Amerikaanse Pittsburgh is een brug ingestort, vlak voordat president Joe Biden in de stad zijn mega-investering in de infrastructuur van het land kwam aanprijzen. Op het moment van instorten stonden vier voortuigen, waaronder een stadsbus met twee passagiers, op de brug. Drie mensen liggen in het ziekenhuis, maar geen van hen verkeert in levensgevaar.
Infrastructuur is een belangrijk speerpunt voor Biden. In november vorig jaar stemde het Congres in met een investeringspakket van 1.000 miljard dollar, bestemd voor opknapbeurten van wegen, spoorlijnen en internetverbindingen - maar dus ook voor onderhoud van bruggen.

Foto Jeff Swensen / AFP
Peru ruimt strand op na olielek
27 januari

Militairen van het Peruaanse leger verwijderen donderdag olie die is aangespoeld op het strand van Chacra y Mar, 65 kilometer ten noorden van de plaats waar op 15 januari olie is gelekt uit een tanker. Dat schip, dat onder Italiaanse vlag vaart, lekte zesduizend vaten bij een raffinaderij bij de hoofdstad Lima, als gevolg van hoge golven na de uitbarsting van de onderzeese vulkaan nabij de eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan. Die uitbarsting leidde in Tonga tot een tsunami. Door het olielek, dat door de Peruaanse regering is uitgeroepen tot milieuramp, zijn dode vissen, vogels en zeehonden aangespoeld. Het opruimen gaat volgens oliebedrijf Repsol tot eind februari duren. (NRC)

Foto Cris Bouroncle / AFP
Bloedbad bij strijd rond gevangenis met IS-leden
26 januari

Strijders van de SDF begeleiden twee IS-leden die zich zojuist hebben overgegeven in de buurt van de Ghwayran-gevangenis in Hassakeh, in het noordoosten van Syrië, waar strijders van de jihadistische militie op 20 januari de controle overnamen om duizenden van haar gevangengenomen leden te bevrijden. De overwegend Koerdische strijdgroep SDF zegt de gevangenis weer onder controle te hebben na hevige gevechten. Dat de herovering zo lang duurde, komt volgens SDF doordat IS honderden kinderen als menselijk schild gebruikte. Ruim vijfhonderd ontsnapte IS-ers zouden zijn opgepakt. Onder de dodelijke slachtoffers zouden kinderen zijn.

Foto Ahmed Mardnli / EPA
Wit Athene
25 januari

Hevige sneeuwval heeft het openbare leven in Griekenland grotendeels stilgelegd. Door de sneeuw moesten scholen sluiten en kwam het openbaar vervoer stil te liggen. Reddingswerkers hebben sinds maandagavond duizenden ingesneeuwde automobilisten van een snelweg bij Athene gered. Sommige bestuurders zaten al ruim tien uur vast in hun voertuigen. Toen dinsdagmiddag de zon doorbrak leverde dat prachtige beelden op, zoals hier van het Parthenon op de Akropolis.

Foto Aris Messinis/AFP
Tennis in verzengende hitte
24 januari

Terwijl hier de verwarming staat te loeien, kijkt een toeschouwer zonder shirt - maar mét mondkapje - naar een tenniswedstrijd in Melbourne tijdens Australian Open. Het grandslamtoernooi duurt nog tot en met zondag.

Foto Dave Hunt / EPA
Het hoofd van Poetin
23 januari

Een poster van de Russische president Vladimir Poetin wordt als doelwit gebruikt bij schietoefeningen. De levensgrote pop bevindt zich in een loopgraaf aan de frontlinie met de pro-Russische separatisten in de buurt van het dorp Zolote, in de afvallige regio Loehansk in Oekraïne.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba bekritiseerde op zaterdag Duitsland vanwege zijn weigering om wapens aan Kiev te leveren, waarmee het land volgens hem „de eenheid ondermijnt” en „Vladimir Poetin aanmoedigt”.

Foto Anatolii Stepanov/AFP
Vulkaan bij schemer
22 januari

De schemering zorgt voor een bijzonder plaatje van de Volcán de Fuego, een van de meest actieve vulkanen van Guatemala. De stratovulkaan spuwt continu kleine hoeveelheden as en lava uit. De laatste uitbarsting vond in 2018 plaats, daarbij vielen 215 doden.

Foto Esteban Biba / EPA
In de tent bij -14°C
21 januari

Vluchtelingen vlak bij de Syrische stad Afrin, dichtbij de grens met Turkije, worden al dagen geteisterd door stormen en sneeuwbuien. De stormen hebben 362 tenten van vluchtelingen beschadigd, meldt VN-organisatie OCHA. Temperaturen in de regio dalen tot -14 °C. Volgens berichten van hulporganisaties zijn in twee vluchtelingenkampen in Syrië drie kinderen omgekomen als gevolg van het slechte weer. Hulporganisatie CARE zei tegen CNN dat honderdduizenden ontheemden en vluchtelingen in de regio door het noodweer een groot risico lopen, omdat hun situatie al zeer slecht is.

Foto Omar Haj Kadour/AFP
Duikers verkennen enorm rif met roosvormig koraal
20 januari

Op deze foto verkennen duikers een pas ontdekt rif met roosvormig koraal in de buurt van het eiland Tahiti in de Stille Oceaan. Het rif strekt zich uit over een lengte van zo’n drie kilometer en heeft er waarschijnlijk 25 jaar over gedaan om te ontstaan. Vanwege de diepte waarop het ligt - tussen de 30 en 120 meter - heeft het rif geen last van de opwarming van de bovenste laag van de zee. Dat effect zorgt bij ondieper geleden koraal voor verbleking. „Het was magisch om het enorme, schitterende roosvormige koraal te zien, overal waar ik maar keek”, aldus fotograaf Alexis Rosenfeld. „Het was net een kunstwerk.”

Foto Alexis Rosenfeld
Theaters open als kapsalon
19 januari

Cabaretier Henri van Loon tijdens de landelijke protestactie Kapsalon Theater in de Kleine Komedie in Amsterdam. De cultuursector openden tientallen theaters in Nederland eenmalig als kapsalon. Bezoekers konden tijdens hun knipbeurt kijken naar optredens van bijvoorbeeld Youp van ’t Hek, Claudia de Breij en Jochem Myjer. Musea openden uit protest tegen de lockdown als ‘sportschool’.

Foto Evert Elzinga / ANP
Wolfmaan
18 januari

Volle maan in januari, de eerste volle maan van het nieuwe jaar, wordt in de Verenigde Staten ook wel ‘wolfmaan’ genoemd. Dit vanwege de huilende wolven die in de koude januarinachten rond dorpen te horen waren. Rond middernacht Nederlandse tijd was het zover. De foto is genomen bij Glastonbury in het Verenigde Koninkrijk.

Foto Toby Melville/Reuters
Jogging Johnson
17 januari

Voor zonsopgang jogt de Britse premier Boris Johnson met zijn hondje Dilyn door St James’s Park in Londen. De prime minister staat onder grote druk vanwege een aantal schendingen van de lockdownregels en zijn aftreden lijkt nabij nu steeds meer partijgenoten het vertrouwen in hem opzeggen.

Foto Hannah McKay/Reuters
30 jaar vrede
16 januari

Een activist in San Salvador, de hoofdstad van El Salvador, houdt zondag foto’s vast van slachtoffers van de burgeroorlog (1980-1992). Dat doet hij tijdens een mars ter herdenking van het dertigste jubileum van de vredesakkoorden die een einde maakten aan het gewapende conflict en om te protesteren tegen de huidige regering van president Nayib Bukele.

Foto Marvin Recinos / AFP
Tsunami na onderzeese vulkaanuitbarsting
16 januari

Op deze satellietfoto van zaterdag is de uitbarsting te zien van de Hunga Tonga-Hunga Haʻapai-vulkaan. Deze onderzeese vulkaan ligt bij de eilandstaat Tonga in Polynesië. De krachtige uitbarsting heeft een tsunami veroorzaakt die de kustgebieden van de Verenigde Staten, Chili, Nieuw-Zeeland, Australië en Japan kan bereiken. Het is nog onbekend of er doden en gewonden zijn gevallen bij de uitbarsting en daaropvolgende tsunami. Foto: Reuters

Reuters
Voedsel zoeken in het afval
14 januari

Wilde olifanten zoeken naar voedsel op een open stortplaats in het dorp Pallakkadu, ongeveer 210 kilometer ten oosten van Sri Lanka’s hoofdstad Colombo. Natuurbeschermers en dierenartsen waarschuwen dat het plastic afval in deze open stortplaats in het oosten van Sri Lanka olifanten in de regio doodt, nadat er dit weekend nog twee olifantenlijken werden gevonden. Ongeveer twintig olifanten zijn de afgelopen acht jaar gestorven na het consumeren van plastic afval op de vuilnisbelt. Onderzoek van de dode dieren toonde aan dat ze grote hoeveelheden niet-afbreekbaar plastic hadden ingeslikt.

Foto Achala Pussalla / AP
Na de bestorming
13 januari

Arbeiders in het verbrande gebouw van het stadhuis in Almaty, dat op 5 januari na een bestorming door betogers tegen de verhoogde brandstofprijzen in brand werd gestoken. De Kazachstaanse demonstraties begonnen op 2 januari in de westelijke stad Zjanaozen, waar mensen de straat op gingen als reactie op de stijgende prijzen van de vloeibare brandstof lpg. Ook na de verlaging van die prijzen hield de onrust aan. In Almaty, de grootste stad van het land, waren er harde confrontaties tussen de politie en demonstranten.

Foto Stringer / EPA
Overstromingen in Brazilië
12 januari

Zware regenval in de afgelopen twee maanden in verschillende Braziliaanse staten heeft geleid tot overstromingen waardoor tientallen steden zijn getroffen. Duizenden mensen zijn dakloos. In de voorbije twee weken hebben aardverschuivingen en overstromingen in de staat Minas Gerais naar verluidt minstens twaalf mensen het leven gekost. De autoriteiten hebben een aantal waarschuwingen gegeven. Dammen die zouden kunnen barsten worden in de gaten gehouden.

Foto Douglas Magno / AFP
Brand in Chili
11 januari

Door een grote brand in de stad Iquique in het noorden van Chili zijn meer dan honderd huizen vernietigd. Ruim 400 inwoners van de arme wijk Laguna Verde zijn hierdoor dakloos geraakt. De brand was moeilijk te blussen door de brandweer omdat in de wijk erg nauwelijks brandkranen beschikbaar zijn.

Foto Fernando Munoz/AFP
Op het bordes
10 januari

Vandaag is het nieuwe kabinet op het bordes van Paleis Noordeinde verschenen en op de foto gegaan. De ministers en staatssecretarissen hebben vlak daarvoor ten overstaan van koning Willem-Alexander hun eed of belofte afgelegd. Daarmee is het nieuwe kabinet-Rutte IV officieel beëdigd.

Foto David van Dam
Flatbrand
9 januari

Bij een flatbrand in de stad New York zijn zondag ten minste negentien mensen, onder wie negen kinderen, omgekomen. Dat heeft burgemeester Eric Adams zondag bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. Hij noemt het „een van de ergste branden die we in de moderne tijd hebben gezien”

Foto Scott Heins / Getty Images / AFP
Hoge golven
8 januari

Publiek kijkt naar golfsurfers in Nazaré, Portugal. Praia do Norte staat bekend om de vaak spectaculaire golven.

Foto Pedro Nunes / Reuters
Late Kerst
7 januari

Oekraïners gehuld in traditionele kostuums zingen vrijdag kerstliedjes op het terrein van het Nationaal Architectuur Museum in Kiev. Oosters-orthodoxe christenen vieren hun Kerstmis al sinds de vierde eeuw op 7 januari.

Foto Valentyn Ogirenko/Reuters
Japanse eindzege
6 januari

De 25-jarige Japanse skispringer Ryoyu Kobayashi heeft voor de tweede keer de Oostenrijkse Vierschansentournee gewonnen. De beroemde tournee voerde dit jaar langs drie schansen, omdat er dinsdag in Innsbruck te veel wind stond. Hierdoor waren de laatste twee wedstrijden in Bischofshofen.

Foto Christof Stache / AFP
Protestgolf in Kazachstan
5 januari

De protesten, die dinsdagavond zo’n vijfduizend demonstranten op de been brachten in Almaty, zijn woensdag verder geëscaleerd. Op beelden is te zien dat ramen van het hoofdkwartier van de partij van Tokajev, Noer Otan, zijn ingegooid. Er stijgen rookwolken op uit het gebouw. Er heerst chaos op de luchthaven van Almaty, waar inmiddels al het vliegverkeer is stilgelegd na een bestorming door demonstranten. Na dagen van protesten tegen de verhoging van de energieprijzen riep president Kassym-Jomart Tokajev de noodtoestand uit in de grootste stad Almaty en delen van het olierijke westen van het land. Het internet is grotendeels afgesloten en zijn honderden arrestaties verricht.

Foto EPA
Overstromingen in Indonesië
4 januari

Een gezin waadt langzaam door het water na hevige regenval in het gebied Gampong Meunasah in Noord-Atjeh in Indonesië.

Foto Azwar Ipank / AFP
Traditionele winterbruiloft
3 januari

Twee vrouwen verzorgen de make-up van moslimbruid Kimile Avdinova, die op het punt staat om te trouwen in het Bulgaarse Ribnovo. In het afgelegen bergdorp, gelegen in het Rodopegebergte in het zuiden van het land, vindt de traditionele winterse huwelijksceremonie nog altijd plaats - ondanks decennialange vervolging van moslims door communisten en het vertrek van vele bewoners als gevolg van armoede. Het hoogtepunt van de ceremonie is het aanbrengen van versiering op het gezicht van de bruid, wat enkel mag