Foto van de dag

In beeld De fotoredactie van NRC selecteert elke dag de mooiste foto die ze ontvangt.

juni

23 juni

Voor een groot deel van Nederland is zondag het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Het gaat om de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg. Scheveningen trok zondag ook al veel zonaanbidders en zwemmers aan. De temperatuur loopt komende week op tot boven de dertig graden.

Foto Robin Utrecht / ANP
22 juni

Bijna tweeduizend mensen rennen bij het Australische Hobart, naakt de winterse zee in. Ze vieren hiermee de kortste dag van het zuidelijk halfrond.

Foto Rob Blakers / EPA
21 juni

Duizenden demonstranten hebben donderdagavond in de Georgische hoofdstad Tbilisi het parlementsgebouw bestormd. De betogers waren boos om het bezoek van de Russische parlementariër Sergej Gavrilov en eisten het aftreden van de regering. Gavrilov sprak het Georgische parlement toe. Salome Oegoelava, ex-burgemeester van Tbilisi en prominent oppositielid, noemde dit „een grote vernedering”. Gavrilov sprak zich eerder uit voor de onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië, de regio’s waarover Georgië in 2008 zeggenschap verloor na een Russische inval. Bij de bestorming raakten tientallen demonstranten en tientallen agenten gewond.

Foto Irakli Gedenidze/ Reuters
20 juni

Historische zeilschepen arriveren in de haven tijdens de Sail-In Parade, op de eerste editie van Sail op Scheveningen. De binnenkomst van de vloot vormt de opening van Sail op Scheveningen. Voor het evenement komen ongeveer derig schepen uit dertien verschillende landen naar de haven. Sail Scheveningen duurt nog tot en met zondag 23 juni.

Koen van Weel/EPA
19 juni

Een verdwaalde ijsbeer doolt rond op zoek naar voedsel in de buitenwijken van de Siberische industriële stad Norilsk, honderden kilometers van zijn natuurlijke habitat. De laatste keer dat een ijsbeer in de buurt van Norislk verscheen, was meer dan 40 jaar geleden. Foto Irina Yarinskaya / AFP

Foto Irina Yarinskaya / AFP
18 juni

De Deense klimaatonderzoeker Steffen Olsen maakte deze foto vanaf een slee waarmee hij op 13 juni door het noordwesten van Groenland reisde. Normaal rennen de sledehonden over een dik pak zee-ijs, maar door een plotse stijging, vorige week, van de temperatuur moesten ze door een laag smeltwater waden. Het is ijs blijft er nog dik, waardoor het weinig kieren en scheuren heeft om het water af te voeren. Olsen kon samen met lokale jagers en hun honden op het droge raken. In een e-mail aan collega’s schreef de onderzoeker over „een ongewone dag” en stelde hij dat de foto „voor velen eerder symbolisch dan wetenschappelijk is”. Foto Steffen Olsen/AFP

Foto Steffen Olsen/AFP
17 juni

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima poseren met de Britse koningin Elizabeth in de St George’s Chapel in Windsor, nadat onze koning is benoemd tot ridder in de Orde van de Kousenband. Deze oudste Britse ridderorde ‘Most Noble Order of the Garter’ staat onder gezag van koningin Elizabeth en zij mag zelf beslissen wie de titel van ‘Stranger Knight’ met bijbehorend ceremonieel gewaad mag dragen.

Foto Steve Parsons / AP
16 juni

Nog altijd gaan in Hongkong duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen een wetsvoorstel waarmee het eenvoudiger wordt om verdachten uit te zetten naar het vasteland van China.Per geval zal worden bekeken of uitlevering mogelijk is, maar gevreesd wordt dat Chinese diensten in Hongkong straks verdachten zullen aanhouden om ze te berechten op het vasteland.Vandaag hulden de demonstranten zich in het zwart en hadden sommigen witte bloemen bij zich uit respect voor een mede demonstrant die overleed tijdens het ophangen van een spandoek.

AFP
15 juni

Een groep vrouwen in traditionele Scheveningse klederdracht repareren een visnet tijdens de 72e editie van Vlaggetjesdag. Met deze dag wordt jaarlijks de aftrap gegeven voor het haringseizoen.

Foto Freek van den Bergh / ANP
14 juni

Honderdduizenden Zwitserse vrouwen zijn vrijdag in staking gegaan om te protesteren tegen hun achtergestelde positie vergeleken bij mannen. Blazend op fluitjes en rammelend met potten en pannen trokken ze door de straten, zoals hier in Zürich. ‘Mannen, ga zelf strijken’ luidde de tekst van een spandoek. Ondanks Zwitserlands welvaart loopt de emancipatie van de vrouw er achter op die in armere landen.

Foto Arnd Wiegmann / Reuters
13 juni

De internationale gemeenschap riep op tot de-escalatie in de Golfregio nadat twee olietankers in problemen raakten na wat vermoedelijk een aanval was. Een Japanse en Noorse tanker in de Golf van Oman raakten beschadigd door explosies, aldus de Amerikaanse marine. Vooralsnog is onduidelijk wie verantwoordelijk is.

Foto ISNA/AP
12 juni

Bij grootschalige protesten in Moskou hebben de Russische autoriteiten woensdag honderden demonstranten opgepakt. Onder meer oppositieleider Aleksej Navalny en verschillende journalisten zijn gearresteerd. De Russische autoriteiten zeggen dat het protest niet van te voren was aangekondigd. De demonstranten protesteerden voor persvrijheid en tegen de arrestatie van onderzoeksjournalist Ivan Goloenov, die afgelopen donderdag werd gearresteerd wegens ‘drugshandel’. Volgens Goloenov, die werk voor de onafhankelijke nieuwssite Meduza, werd hij erin geluisd door de politie. Inmiddels hebben de autoriteiten de zaak tegen hem laten vallen. Ook is het huisarrest van Goloenov opgeheven.

Foto Alexander Nemenov/ AFP
11 juni

In de buitenwijken van Mazar-i-Sharif in Afghanistan recycelt een kind plastic. Kinderarbeid is in Afghanistan nog niet verboden. Minstens een kwart van de Afghaanse kinderen tussen de 5 en 14 jaar werken voor de kost of om hun gezin te helpen.

Farshad Usyan/AFP
11 juni

Met honderdduizenden gingen inwoners van Hongkong zondag de straat op om te demonstreren tegen een wetsvoorstel waarmee het eenvoudiger wordt om verdachten uit te zetten naar het vasteland van China. Per geval zal worden bekeken of uitlevering mogelijk is, maar gevreesd wordt dat Chinese diensten in Hongkong straks verdachten zullen aanhouden om ze te berechten op het vasteland. In verband met de protestmars werden grote wegen en stations in het drukke Wanchai-district afgesloten. Er waren tweeduizend agenten op de been. De mars wordt gezien als een laatste poging om de wetswijziging tegen te houden. In nog dertig andere steden wereldwijd werd ook gedemonstreerd. Woensdag wordt gedebatteerd over het voorstel. Critici zetten vraagtekens bij de onafhankelijkheid van het rechtssysteem van China. Sinds enkele jaren verstevigt de regering in Beijing zijn bestuurlijke grip op Hongkong.

Foto Jerome Favre/EPA
9 juni

Rafael Nadal wint voor de twaalfde keer Roland Garros. Hij versloeg, net als vorig jaar, Dominic Thiem in de finale. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

Foto Kai Pfaffenbach/Reuters
8 juni

Een demonstratie voor het sluiten van de slachthuizen in Parijs op de Place de la Republique, Parijs. Foto Dominique Faget/AFP

Foto Dominique Faget/AFP
8 juni

Willie Wartaal van de Nederlandse rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig tijdens een optreden in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Wartaal viert hier samen met Vieze Fur, Faberyayo en vaste producent Bas Bron de duizendste show van de groep.

Foto Paul Bergen / ANP KIPPA
7 juni

Voor de meeste veteranen is het misschien wel de laatste keer dat ze erbij zijn: de vijfjaarlijkse herdenking van de invasie op dinsdag 6 juni 1944 op de stranden van Normandië. Donderdag herdachten Canadese veteranen (boven) hoe ze 75 jaar geleden aan land gingen op Juno Beach in Courseulles-sur-Mer om aan de bevrijding van West-Europa te beginnen.

In Bayeux (linksonder) maakte een Britse veteraan die in 1944 als zuster diende tijdens de parade een babbeltje met een Britse marineofficier.

Ook in het Londense Royal Hospital (rechtsonder) werd D-Day herdacht. Daar wonen driehonderd veteranen.

D-Day luidde de grootste amfibische landing uit de geschiedenis in. Uiteindelijk gingen meer dan 150.000 geallieerde militairen aan land om de nazi’s terug te dringen.

Foto’s Guillaume Souvant/AFP, EPA, Adrian Dennis/AFP, Heathcliff O’Malley/AFP
5 juni

Een bliksemschicht bij de Steenwijker Toren in Steenwijk, in de Kop van Overijssel. De hevige onweersbuien van dinsdagavond hebben op meerdere plaatsen in het land voor schade en overlast gezorgd. Op veel plekken vielen door de wind bomen om en waaiden dakpannen van het dak. In het dorp Zwartsluis, ook in Overijssel, raakten vier mensen gewond door bomen die op rijdende auto’s terechtkwamen. Ook het treinverkeer werd op meerdere trajecten verstoord door omgevallen bomen.

Op veel plekken werd het weeralarm Code Oranje rond middernacht beëindigd.

Foto Martijn Bijzitter/Hollandse Hoogte
4 juni

Drukte bij een Marokkaanse bakkerij in Rotterdam, in aanloop naar Suikerfeest, dat is begonnen met het aflopen van de ramadan. De vastenperiode voor moslims verliep betrekkelijk geruisloos. Veel moskeeën hadden uit voorzorg extra beveiligingsmaatregelen genomen. Ze hadden burgerwachten geregeld en bewakingscamera’s geplaatst. Vorig jaar gebeurde dat ook. Veel moskeeën wilden de maatregelen voortzetten na acties van extreem-rechts. Bij de Haagse As Soennah-moskee werden poppen met een kwetsende tekst over de profeet Mohammed neergezet. (NRC)

Foto Robin Utrecht/ ANP
3 juni

De Amerikaanse president Donald Trump inspecteert de troepen tijdens een welkomstceremonie bij Buckingham Palace in Londen. Trump arriveerde vandaag voor een driedaags staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

Foto Carlos Barria / Reuters
2 juni

Het is vandaag de eerste officiële tropische dag van het jaar. In De Bilt werd het om 15.50 uur precies 30,0 graden. Voor een officiële tropische dag moet het in De Bilt 30 graden of meer worden.

Robin Lonkhuijsen/ANP
1 juni

Yuri Rhodenborgh tijdens zijn oversteek tussen het WTC en de Schietoren in Rotterdam. De koorddanser maakte de oversteek op ruim 100 meter hoogte en trapte zo de start af van de Rotterdamse Dakendagen. Ook collega koorddanser Tom Peek stak de Coolsingel op deze bijzondere wijze over. De Rotterdamse Dakendagen duren nog tot en met zondag 2 juni.

Robin Utrecht / ANP

mei

31 mei

Inwoners van de Syrische plaats Kfar Ruma zoeken een veilig heenkomen tijdens een luchtbombardement afgelopen donderdag. Russische en Syrische vliegtuigen bombarderen de laatste weken met grote regelmaat doelen in de noordwestelijke provincie Idlib, het laatste grote bolwerk in Syrië waar radicale moslimgroepen zich verzetten tegen het bewind van president Assad. Een Russische woordvoerder in Moskou verklaarde vrijdag dat het aan de Turken is om ervoor te zorgen dat de rebellen niet langer op Russische doelen en op burgers in Idlib schieten. Turkije had zich vorige herfst verplicht tegenover Moskou de rebellen in te tomen.

Foto Nazeer Al-khatib / AFP
30 mei

Op de Donau bij de Hongaarse hoofdstad Boedapest is woensdagavond een rondvaartboot met Zuid-Koreaanse toeristen gekapseisd en gezonken na een aanvaring met een andere boot. Er vielen minstens zeven doden en er zijn 21 vermisten. Er waren in totaal 33 Zuid-Koreanen en twee Hongaarse bemanningsleden aan boord van de rondvaartboot. Donderdagavond werden de 21 opvarenden nog vermist, gevreesd wordt dat zij het ongeluk niet hebben overleefd. De Hongaarse politie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar het bootongeluk. De botsing op de Donau vond plaats in de buurt van de beroemde Kettingbrug en het al even bekende parlementsgebouw in stadsdeel Pest, dat uitkijkt over de rivier en op stadsdeel Boeda aan de overkant.

Correctie (31-5-2019): In een eerdere versie van dit stuk stond dat het parlementsgebouw in het stadsdeel Boeda ligt. Dat klopt niet, en is hierboven aangepast.

Foto Antonio Bronic / Reuters
29 mei

Sinds woensdag kan met een kabelbaan vanaf de Eiffeltoren in Parijs een oversteek gemaakt worden naar de École Militaire. De oversteek is 800 meter lang en duurt ongeveer een minuut. De baan is geopend tot zondag 2 juni, ter gelegenheid van het Roland Garros-tennistoernooi.

Foto Francois Guillot / AFP
28 mei

Bij een steekincident bij een bushalte in het Japanse Kawasaki, een voorstad van Tokio, zijn dinsdagochtend twee mensen om het leven gekomen. Het gaat om een meisje van 12 en een man van 39. Zestien kinderen, één man en één vrouw raakten bij de steekpartij gewond. Volgens de zender is de verdachte, nadat hij zichzelf in de schouder had gestoken, aan zijn verwondingen overleden. De verdachte was een man van tussen de veertig en vijftig jaar oud, zijn motief is nog onduidelijk. Ooggetuigen zeiden dat de man naar de kinderen schreeuwde dat hij ze zou doden. Veel moorden worden in Japan met messen of vergif gepleegd. Het is niet makkelijk om aan vuuwapens komen.

Foto AP
27 mei

In het Wolong National Nature Reserve in China is op 20 april met een infrarood camera een zeldzame witte panda vastgelegd. Het lijkt om een albino te gaan, de panda is namelijk volledig wit en heeft rode ogen. Hoewel de foto eerder werd gemaakt, is deze pas afgelopen week vrijgegeven.

Foto Wolong National Nature Reserve / EPA
26 mei

Een vrouw brengt haar stem uit tijdens de Europese verkiezingen, in een stembureau in het Duitse Gutach. Ze draagt een zogeheten ‘Bollenhut’, een traditioneel hoofddeksel voor vrouwen in de buurt van het Zwarte Woud. In Duitsland en twintig andere EU-lidstaten werd zondag, de laatste dag van de verkiezingen, gestemd voor het Europees Parlement.

Foto Patrick Seeger / AFP
25 mei

Niet eerder kregen zo veel mensen toestemming om de Mount Everest te beklimmen via de zuidelijke route vanuit Nepal. Het toerismebureau heeft 41 teams van in totaal 378 bergbeklimmers toegelaten in het korte klimseizoen van maart tot mei.

Donderdag was het extra druk omdat de weersgesteldheid ideaal was, terwijl het de afgelopen tijd juist slecht weer was. Daardoor ontstond een file en moesten klimmers soms uren wachten voordat ze de 8.848 meter hoge top bereikten.

Het vergrootte de kans op ongelukken. Ledematen kunnen bevriezen en mensen kunnen last krijgen van hoogteziekte, een gevolg van de lage luchtdruk op deze hoogte. Deze week zijn zeker zes mensen omgekomen in de Himalaya, een Ierse klimmer wordt vermist. Critici zeggen dat Nepal te gemakkelijk vergunningen afgeeft. Maar volgens de Nepalese Bergbeklimmersassociatie mogen alleen goed getrainde en ervaren klimmers naar de top.

Foto Project Possible/AFP
24 mei

Theresa May heeft vandaag aangekondigd dat zij op vrijdag 7 juni haar rol als leider van de Conservatieve partij in het Verenigd Koninkrijk neerlegt, en daarmee zal aftreden als premier. Ze blijft als waarnemend premier aan tot er een opvolger is gevonden.„Ik heb er alles aan gedaan om het Lagerhuis te overtuigen mijn akkoord te steunen. Tot mijn grote spijt is dat niet gelukt. Ik heb het drie keer geprobeerd. Ik geloof nog steeds dat het de goede keuze was om door te zetten, ook al leek de kans van slagen klein. Maar het is mij nu duidelijk dat het in het belang van het land is dat een nieuwe minister-president hierin de leiding neemt.” Ze was de premier die beloofde het Brexit-monster te temmen, maar het wilde beest won. Ze werd geprezen om haar doorzettingsvermogen. Maar haar tijd in Downing Street werd een mislukking.

Foto Neil Hall / EPA
23 mei

In Scheveningen arriveren stemmers voor de Europese verkiezingen. Stembureaus openden in Nederland om 07.30 uur en sluiten om 21.00 uur. Dan wordt ook de eerste exitpoll verwacht. Vijf jaar geleden stemde 37,3 procent van de Nederlanders bij de Europese verkiezingen. Daarmee bleef Nederland achter op het Europees gemiddelde van 42,6 procent. Behalve in Nederland wordt vandaag ook in het Verenigd Koninkrijk gestemd. In de meeste andere EU-lidstaten gaan inwoners op zondag 26 mei stemmen. Definitieve uitslagen in de landen afzonderlijk, ook Nederland, worden pas vanaf zondagavond 23.00 uur bekendgemaakt. Dan wordt ook de totaaluitslag duidelijk.

Foto Piroschka van de Wouw / Reuters
22 mei

Op woensdag gaan de protesten die dinsdagnacht begonnen in de Indonesische hoofdstad Jakarta gewoon door, er zijn zes doden gevallen. De demonstraties zijn tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van maandag. Zittend president Widodo won, hij kreeg 55,5% van de stemmen. Zijn tegenstander oud-generaal Prabowo maakte bekend zich hierbij niet neer te leggen. Foto Bagus Indahono/EPA

Foto Bagus Indahono/EPA
21 mei

Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD) stapt op tijdens het debat in de Tweede Kamer over de ontstane politieke ophef over misdrijven door asielzoekers. ‘Superbureaucraat’ Mark Harbers leek de kat met de negen levens. In zijn ruim anderhalf jaar als staatssecretaris van asiel en migratie liet hij vaker crises escaleren, maar ontsprong hij op het laatste moment de dans. Maar nu, terwijl van een migratiecrisis geen sprake is, treedt hij af vanwege een ogenschijnlijk kleine, maar zeer beladen kwestie. Die kwestie gaat over ‘verhullende’ cijfers over de criminaliteit onder asielzoekers.

Foto David van Dam
20 mei

Fans kijken gezamelijk naar de laatste aflevering van Games of Thrones in een café in Marina del Rey, Californië. Acht jaar na de première van Game of Thrones sluit de met 47 Emmy’s bekroonde HBO-serie definitief af. Op veel plaatsen kwamen liefhebbers bij elkaar om de serie te bekijken. Ook in Nederland waren er ‘viewing parties’ bij mensen thuis en in afgeladen café’s.

Robyn Beck/AFP
19 mei

Palestijnse families in Gaza breken het vasten door aan een lange tafel de maaltijd te gebruiken. De verwoeste gebouwen zijn tijdens een recente confrontatie tussen Hamas en Israel gesneuveld. Dinsdagavond 4 juni eindigt de Ramadan, de heilige vastenmaand van de moslims, met het Suikerfeest.

Mahmud Hams/AFP
18 mei

De fotograaf heeft mooi de drukte gevangen in deze foto tijdens de 72e editie van het filmfestival in Cannes, Frankrijk. Gasten arriveren in de regen bij de vertoning van de film “The Best Years of a Life (Les Plus Belles Annees D’Une Vie)”. Foto Antonin Thuillier/AFP

Foto Antonin Thuillier/AFP
17 mei

Op vliegbasis Eindhoven arriveert de laatste Nederlandse operationele eenheid uit Mali. De tachtig militairen hebben vijf maanden bijgedragen aan de stabilisatie-missie van de Verenigde Naties in het Afrikaanse land. Vijf jaar lang verzamelden militairen vanuit een kamp in de woestijn inlichtingen voor de VN. Nederlandse militairen zijn kritisch over wat ze bereikt hebben met hun missie, die nu eindigt. „We laten Mali slechter achter dan we het aantroffen.”

Foto Rob Engelaar / ANP
16 mei

Ajax werd donderdagmiddag voor het eerst in acht jaar gehuldigd in het centrum van Amsterdam. Zo’n honderdduizend supporters vierden feest op het Museumplein.
De supporters moesten vijf jaar wachten op de 34ste landstitel. De prijzen die Ajax dit seizoen behaalde, waren de eerste sinds het landskampioenschap in 2014.

Foto Jerry Lampen / ANP
15 mei

Hakim Ziyech van Ajax met de schaal. Zoals verwacht is Ajax vanavond kampioen van de eredivisie geworden. De club won met 4-1 van De Graafschap. Foto Olaf Kraak/ANP

Foto Olaf Kraak/ANP
14 mei

Tom Dumoulin komt met bebloed been over de finish na zijn val in de vierde etappe van de Giro d’Italia. De winnaar van 2017 lijkt kansloos voor een hoge eindklassering in de Giro. Dumoulin kwam in de vierde etappe ten val en blesseerde zijn knie.

Luk Benies/AFP
13 mei

De bus vervoert Zuid-Soedanese vluchtelingen vanaf de grens van hun land naar een vluchtelingenkamp in de Democratische Republiek Congo (DRC) in Biringi. Een recente toename van gevechten tussen Zuid-Soedanese regeringstroepen en rebellengroepen heeft ertoe geleid dat duizenden mensen sinds het begin van het jaar hun toevlucht zoeken in de DRC.

John Wessels/AFP
12 mei

Onze fotograaf Andreas Terlaak legt de in oranje gehulde Max Verstappen-fans vast op de tribune tijdens de Grand Prix van Barcelona.

Andreas Terlaak
11 mei

Een Palestijnse familie doorzoekt het puin van hun huis in Gaza dat door een Israëlische luchtaanval is verwoest. Nadat honderden raketten waren afgeschoten uit de Gazastrook op Israël, voerde de Israëlische krijgsmacht met artillerie en vliegtuigen bombardementen uit als vergelding. Zeker 23 Palestijnen kwamen om het leven.

Foto Mohammed Saber / EPA
10 mei

Een Palestijnse man klimt vanuit Palestijns gebied over de Israëlische muur om naar het vrijdaggebed in de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem te kunnen gaan, nabij Ramallah op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Foto Mohamad Torokman/Reuters

Foto Mohamad Torokman/Reuters
9 mei

Met de presentatie van ‘The Measurement of Presence’ tonen Iris Kensmil en Remy Jungerman hun werk op de Biënnale van Venetië die gisteren officieel werd geopend. Strak, helder en een tikkeltje klassiek is hun presentatie in het Nederlandse paviljoen. Kensmil en Jungerman zijn geen kunstenaars die modieus meeschreeuwen met de trends in de kunstwereld. Intussen hebben ze wel degelijk een belangrijk verhaal te vertellen over een meer inclusieve wereld en een kunstgeschiedenis die bijstelling behoeft. De Biënnale is vanaf 11 mei tot en met 24 november open voor het publiek.

Foto Gerrit Schreurs
8 mei

Mensen staan in de rij om te stemmen voor de nationale en provinciale verkiezingen van Zuid-Afrika in een stembureau in de gemeente Tlhabologang in Coligny. Zuid-Afrikanen stemmen op 8 mei in de zesde algemene verkiezingen van het land sinds het einde van de apartheid in 1994. Ook al doet Jacob Zuma niet meer mee, de parlementsverkiezingen gaan woensdag nog steeds over hem. De negen Zumajaren zijn synoniem geworden voor corruptie in Zuid-Afrika, de uitverkoop van de staat, de plundering van staatsbedrijven verantwoordelijk voor elektriciteit, transport, pensioenen. Niet alleen de oppositiepartijen profileren zich door zich af te zetten tegen die puinhopen, ook Zuma’s opvolger en partijgenoot Cyril Ramaphosa. „We hebben grote misstappen gemaakt in het verleden. We moeten onszelf vernieuwen. We moeten de fouten rechtzetten die we hebben gemaakt”, zegt Ramaphosa.

Foto Luca Sola / AFP
7 mei

Twee journalisten die voor persbureau Reuters verslag deden van geweld tegen Rohingya in Myanmar (voorheen Birma) zijn na ongeveer anderhalf jaar gevangenschap vrijgelaten. De vrijlating van Wa Lone (33) en Kyaw Soe Oo (29) is deel van een grootschalige amnestie voor ruim zesduizend gevangenen in het Aziatische land. Wa Lone (rechts) en Kyaw Soe Oo vieren zijn na hun vrijlating herenigd met hun familie.

Ann Wang/AFP
6 mei

Stadsomroeper Tony Appleton maakt in Londen de geboorte van de zoon van Prins Harry en zijn vrouw Meghan, de Hertog en Hertogin van Sussex, bekend. Foto Adrian Dennis/AFP

Foto Adrian Dennis/AFP
5 mei

In veertien steden door het gehele land vonden vandaag Bevrijdingsfestivals plaats. Op de foto zangeres Maan, Ambassadeur van de Vrijheid, met veteraan Dayrohn op het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Maan werd samen met medeambassadeurs Kraantje Pappie en Sam Feldt per defensie helikopter naar meerdere festivals gevlogen.

Remko de Waal / ANP
4 mei

De 66 jaar oude Maha Vajiralongkorn is gekroond en wordt door soldaten gedragen op een koninklijke draagstoel. Met de kroning heeft Thailand officieel een nieuwe koning en krijgt Vajiralongkorn de status van halfgod. Het is voor het eerst in zeventig jaar dat de eeuwenoude kroningsceremonie gehouden is.

Handout Thai Royal Household Bureau / AFP
3 mei

De Nederlandse Jans Koopmans geeft als Clown Bluf een show voor schoolkinderen van de Mayfair Convent Primary in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. Elk jaar reist Koopmans met het initiatief Africlowns naar Zuid-Afrika om op te treden voor zieken, gehandicapten of kinderen uit arme wijken.

Foto Kim Ludbrook / EPA
2 mei

Indiase vissers trekken een boot naar een hoger gelegen strand in Puri in de oostelijke deelstaat Odisha. Autoriteiten in India zijn donderdagochtend begonnen aan de evacuatie van zeker 800.000 mensen vanwege de dreiging van cycloon Fani. Zij moeten weg uit de laaggelegen gebieden, omdat daar de cycloon Fani aan land zal komen. De storm wordt later donderdag of vrijdagochtend (lokale tijd) verwacht. Er zijn windsnelheden van tweehonderd kilometer per uur voorspeld. Foto Dibyangshu Sarkar / AFP

Foto Dibyangshu Sarkar / AFP
1 mei

In steden over de hele wereld demonstreerden werknemers op 1 mei voor hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden. De Nederlandse vakbond FNV organiseerde een protestmars van het Amsterdamse Museumplein naar de Dam. Er werd gedemonstreerd voor meer vaste banen, hogere lonen en een beter pensioen. Foto Remko de Waal / ANP

Foto Remko de Waal / ANP

april

30 april

In Venezuela heeft de oppositie dinsdag een videoboodschap verspreid waarin de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó vanaf een luchtmachtbasis en omringd door militairen aankondigt dat „het einde van de machtsgreep is aangebroken”. Dit zou er op kunnen duiden dat een militaire coup tegen het regime van Nicolás Maduro gaande is. Aanhangers van Guaidó proberen het hek rond de militaire basis La Carlota in Caracas naar beneden te brengen tijdens confrontaties met soldaten die loyaal zijn aan de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Foto Matias Delacroix / AFP

Foto Matias Delacroix / AFP
29 april

Met een 77 meter hoge kraan zijn maandag acht wijzers en vier wijzerplaten van de Utrechtse Domtoren verwijderd. Dat gebeurt om ze te restaureren en tegelijk ruimte te maken voor een steiger.

De restauratie van de Domtoren begon in november en kost ruim 37,2 miljoen euro. Het project zal vijf jaar in beslag nemen. Onder meer het voeg- en houtwerk en het leien dak van de torenspits worden vervangen.

De toren heeft al ruim 600 jaar regen, zon en vrieskou doorstaan. Groot onderhoud is nodig omdat natuursteen slijt en voegen en verbindingen zijn losgeraakt.

De wijzers en wijzerplaten, die meer dan 100 jaar oud zijn, zullen pas aan het eind van de restauratie worden teruggeplaatst. Wel blijven de klokken nog elk uur slaan.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP
28 april

Vrijwilligers vissen met schepnetten plastic uit de Amsterdamse grachten na Koningsdag. Het doel van deze opruimactie is om de grachten weer vrij te maken van al het afval dat tijdens de feestdag in het water is terechtgekomen.

Foto Evert Elzinga / ANP
27 april

Ongewilde spullen verkopen of juist een koopje op de kop tikken: de vrijmarkt hoort bij Koningsdag. Fotograaf Merlin Daleman liep zaterdag langs de kleedjesmarkten - speciaal voor kinderen - en braderieën - met horeca en live muziek - in Tilburg, de stad die twee jaar geleden nog koning Willem-Alexander zelf ontving.

Foto Merlin Daleman
26 april

Soedanese demonstranten scanderen afgelopen donderdag leuzen tegen het militaire regime tijdens de “mars van een miljoen”. De demonstranten verzamelden zich, net als eerder de afgelopen weken, buiten het hoofdkwartier van het leger in de hoofdstad Khartoum. Ze eisten dat er na dertig jaar een einde komt aan het militaire bewind in Soedan. De demonstranten hopen zo de druk te verhogen op de militaire raad nadat president Omar al-Bashir en diens opvolger al aftraden. Volgens een schatting van persbureau Reuters waren er honderdduizenden demonstranten op de been.

Foto Ozan Kose / AFP
25 april

In de voorbereidingen voor Koningsdag 2019 maakt het DierenPark een miniversie op de route van het koninklijk paar door het centrum van de stad. Koning Willem-Alexander en zijn familie bezoeken zaterdag de stad om daar zijn 52ste verjaardag te vieren. De NOS doet live verslag vanaf 10:50. Foto Rob van Dullemen

Foto Rob van Dullemen
24 april

In de nacht ontplofte bij het Hotel Zaandijk een explosief, kort nadat iemand een pakketje had neergelegd en op een scooter was weggereden. Niemand raakte gewond. De politie heeft nog geen verdachte kunnen aanhouden. Het hotel is tijdelijk gesloten in verband met de veiligheid in de directe omgeving.

Foto Michel van Bergen / ANP
23 april

Een man bidt bij een graf op de katholieke begraafplaats Sellakanda in Negombo, Sri Lanka. Het land werd op Paaszondag getroffen door een reeks bomaanslagen op kerken en hotels

Foto Thomas Peter / Reuters
22 april

Het Twentse Ootmarsum heeft een eigen paastraditie: vluggelen, Of, in het Twents: vlöggeln. De ‘Poaskearls’, acht katholieke, vrijgezelle mannen, lopen in een sliert met inwoners, hand in hand door het stadje. Ze lopen dwars door huizen en cafés, en zingen afwisselend twee paasliederen, ‘Christus is opgestanden’ en ‘Allelujah, den blijden toon’. De tocht eindigt op het marktplein, waar een sigaar wordt aangestoken, en kinderen driemaal omhoog worden gehouden, terwijl men driemaal ‘hoera’ schreeuwt. Tubantia schreef: „De tijd heeft zijn werk gedaan, de overlevering heeft het raadsel intact gelaten, en omdat er – heel slim – in den beginne niets is opgeschreven, valt niet te achterhalen wat in hemelsnaam de idee is achter de poaskearls van Ootmarsum.” Foto Kees van de Veen

Foto Kees van de Veen
21 april

In het Paasweekeinde, waarin traditioneel het strandseizoen wordt geopend, lagen de stranden meteen goed vol. Met temperaturen van zo’n 25 graden waagde een enkeling, zoals op deze met een drone boven het strand van Scheveningen gemaakte foto, zich zelfs al in zee. Niet alleen de stranden waren populair. Bloemenpark de Keukenhof in Lisse riep op niet te komen vanwege ongekend grote drukte , als gevolg waarvan alle toegangswegen naar het park volstonden. Circa een miljoen buitenlandse toeristen bezoeken ons land dit weekeinde, 150.000 meer dan vorig jaar met Pasen.

Eric Brinkhorst / ANP
20 april

Een jongetje speelt met de waterstraal uit een gesprongen waterleiding in een door brand verwoeste sloppenwijk in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Door de brand werden honderden gezinnen dakloos.

Foto Noel Celis / AFP
19 april

Een luchtfoto van een tulpenveld in Creil, ten noordwesten van Emmeloord. Vanaf half april staan de velden in de Noordoostpolder in bloei en wordt het Tulpenfestival georganiseerd. Er zijn dan wandel-, fiets-, en autoroutes uitgezet langs de bollenvelden.

Foto Yves Herman/Reuters
18 april

Soedanese demonstranten schreeuwen slogans tijdens een protest in de hoofdstad Khartoum. Het is een week geleden sinds de Soedanese president Omar al-Bashir is afgezet. De militaire raad beloofde maximaal twee jaar aan de macht te blijven. De betogers eisen een onmiddellijke en volledig civiele overgangsregering voor het land.

Foto Ozan Kose/AFP
17 april

Chinese studenten bezoeken een replica van de Mars Lander als onderdeel van een rondleiding door het C-Space Project, een Mars-simulatiebasis. De basis ligt op ongeveer 40 kilometer van de stad Jinchang in de Gobi-woestijn. De locatie is gekozen om het landschap en de barre levensomstandigheden op Mars zo veel mogelijk te simuleren. Foto How Hwee Young / EPA

Foto How Hwee Young / EPA
16 april

Al enkele dagen houden klimaatactivisten in Londen kruispunten bezet, uit protest tegen de in hun ogen trage aanpak van klimaatverandering. Onder meer op Waterloo Bridge en Piccadilly Circus werd de boel geblokkeerd. De politie in Londen heeft ruim tweehonderd mensen aangehouden. Veel demonstranten behoren tot Extinction Rebellion, een beweging die eerder deze maand al halfnaakt in het Lagerhuis actie voerde. De politie heeft de groep opgedragen het protest te beperken tot Marble Arch, op de hoek van Hyde Park en Oxford Street.

Peter Nicholls/Reuters
15 april

Rond 18:30 uur brak er brand uit in de Notre-Dame in Parijs. Het vuur heeft het dak en de torenspits van de kathedraal verwoest. Rond drie uur in de nacht van maandag op dinsdag had de brandweer de brand in de Notre-Dame onder controle. Wat de brand heeft veroorzaakt, is nog niet bekend.

Francois Guillot/AFP
14 april

Tiger Woods wint de Masters, zijn eerste major sinds 2008. En wordt daarmee gezien als een van de grootste sportcomebacks aller tijden. Foto Tannen Maury/EPA

Foto Tannen Maury/EPA
13 april

Migranten lopen over de weg tussen Metapa en Tapachula in Mexico. Een nieuwe migrantenkaravaan van circa 2500 mensen is aangekomen bij de Mexicaanse grens en zijn onderweg naar de Verenigde Staten. Foto Pep Companys/AFP

Foto Pep Companys/AFP
12 april

Pakistaanse nabestaanden begraven slachtoffers van een bomaanslag op een drukke fruitmarkt in de westelijke stad Quetta op vrijdag. Minstens twintig mensen kwamen om het leven en ongeveer 48 raakten gewond. Volgens autoriteiten was de zelfmoordaanslag vermoedelijk gericht op de shi’itische Hazara-minderheid in de stad. De slachtoffers worden in een massagraf begraven.

Foto Banaras Khan / AFP
11 april

Het verschil was slechts tien stemmen, tussen drie of vier zetels voor het CDA in Flevoland. En dus vroeg de partij succesvol een hertelling aan van álle 160.000 stemmen in de provincie. Mogelijk krijgt het CDA nét genoeg stemmen voor een extra restzetel. Deze donderdag helpen 650 ambtenaren en vrijwilligers met het tellen. Volgende week dinsdag wordt de uitslag bekend, waarna de nieuwe Statenleden woensdag geïnstalleerd kunnen worden. De informatie van een nieuw college in Flevoland is intussen al wel van start gegaan: informateur Annemarie van Gaal heeft met alle partijen gesproken en presenteert volgende week dinsdag haar bevindingen.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
10 april

Een ondergelopen weg in Rio de Janeiro. Maandagavond was er sprake van noodweer boven de Braziliaanse kuststad. Bij overstromingen als gevolg van hevige stortregens kwamen zeker tien mensen om het leven. Burgemeester Marcelo Crivella kondigde dinsdag de noodtoestand af nadat een dag eerder in vier uur tijd circa 152 millimeter regen was gevallen – meer dan het gemiddelde voor april. Scholen gingen dicht en inwoners werd afgeraden hun huis te verlaten. De wijk Jardim Botânico, populair bij toeristen, is het zwaarst getroffen.

Foto CARL DE SOUZA/AFP
9 april

Voor de vierde achtereenvolgende dag verzamelden demonstranten zich dinsdag bij het legerhoofdkwartier in de Soedanese hoofdstad Khartoum. „Revolutie!” en „De mensen willen dat het regime valt”, werd er gescandeerd. De demonstranten eisen het aftreden van president Omar al-Bashir. Soedanese troepen probeerden de protesten met geweld uiteen te drijven. Volgens activisten kwamen hierbij dinsdag dertien mensen om het leven. Het totale aantal doden van demonstraties de voorbije dagen staat nu op 21.

Foto Reuters
8 april

Een éénmotorig vliegtuig is in een boom van een defensieterrein bij Hilversum gestort en hangt daar op tien meter hoogte. De twee inzittenden zijn na een reddingsactie veilig uit het toestel gehaald. Het vliegtuigje zou door motorproblemen naar beneden zijn gestort.

JEROEN JUMELET / ANP
7 april

Niki Terpstra van Direct Énergie crashte zondag op 160 kilometer voor de finish tijdens de 103de Ronde van Vlaanderen. Hij liep hierbij een hersenschudding op. Vorig jaar won Terpstra de Vlaamse wielerwedstrijd nog. Door het ongeluk kan hij volgende week ook niet deelnemen aan Parijs-Roubaix, zo heeft zijn ploeg bekendgemaakt. “I’ll be back”, zei Terpstra op Instagram na het ongeluk vanuit een ziekenhuisbed.

Foto Dirk Waem / Belga
6 april

Een man helpt twee demonstranten opstaan tijdens een gelehesjesprotest in de Franse stad Rouen. Het was de 21ste zaterdag op rij dat de ‘gele hesjes’ de straten op trokken. Wat begon als onvrede over hogere brandstofprijzen is ontwikkeld tot een protestbeweging tegen president Emmanuel Macron. Zaterdag waren er in heel Frankrijk 22.300 mensen op de been. In november wist de ‘gele hesjes’ nog 282.000 mensen te mobiliseren.

Foto Kenzo Tribouillard / AFP
5 april

In het Indiase deel van Kashmir werd donderdag Meraj-ul-Alam gevierd, de hemelvaart van de profeet Mohammed. Bij verschillende moskeeën en islamitische heiligdommen in de regio waren bijeenkomsten, zo ook bij Hazratbal, een groot heiligdom in Srinagar, waar jaarlijks een haar wordt getoond die afkomstig zou zijn van de profeet.

Tauseef Mustafa
4 april

De 64-jarige Diane Cohen plantte afgelopen maandag een kokospalm op haar land in Kapoho op Hawaï. Vorig jaar werd zij na een uitbarsting van de Kilauea-vulkaan gedwongen huis en haard te verlaten. Pas onlangs mocht ze voor het eerst terug. De Kilaeua-vulkaan staat te boek als een actieve vulkaan. De laatste eruptie was in mei 2018, maar voorlopig kunnen bewoners die zo dicht bij woonden als Cohen niet meer denken aan terugkeer.

Foto Terray Sylvester/Reuters
3 april

Lori Lightfoot (links) is dinsdag gekozen tot nieuwe burgemeester van Chicago. Ze wordt tijdens haar overwinningsspeech geflankeerd door haar dochter Vivian (midden) en haar vrouw Amy Eshleman (rechts zwaaiend). Lightfoot (56) is de eerste zwarte vrouwelijke burgemeester van miljoenenstad Chicago, waar ze zich onder andere gaat inzetten tegen wapengeweld en economische ongelijkheid, beloofde ze haar toehoorders. Jurist Lightfoot, opgegroeid in Ohio, werkte voor haar overstap naar de politiek als aanklager en advocaat.

Foto Kamil Krzaczynski/AFP
2 april

Een Iraanse man helpt zijn zoon in een overstroomd dorp in de buurt van Ahvaz, Iran. De Iraanse regering heeft 70 dorpen geëvacueerd wegens overstromingsgevaar, het gaat met name om dorpen in de regio Khuzestan. Bij de overstromingen kwamen de afgelopen dagen zeker 45 mensen om. Foto Saeed Soroush/EPA

Foto Saeed Soroush/EPA
1 april

Siese Veenstra/ANP

maart

31 maart

Tatyana Zenkovich/EPA
30 maart

Toeschouwers schuilen voor de regen terwijl zij wachten op de komst van paus Franciscus in de Marokkaanse stad Rabat. De paus arriveerde vandaag in Marokko voor een tweedaags bezoek. Hij ontmoet daar religieuze leiders en zal er een mis opdragen voor de katholieke gemeenschap.

Foto Youssef Boudlal / Reuters
29 maart

Mozambikaanse slachtoffers van cycloon Idai wachten op voedsel dat wordt uitgedeeld bij een evacuatiecentrum in Dondo, nabij de grote kustplaats Beira. In het gebied zijn al 139 gevallen van de zeer besmettelijke ziekte cholera vastgesteld. Er zijn nog geen patiënten gestorven.

Secretaris-generaal Petteri Taalas van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) legde donderdag bij de presentatie van het jaarlijkse Statement on the State of the Global Climate een link met klimaatverandering. „Idai kwam aan land bij Beira: een snel groeiende, laaggelegen stad aan een kust die kwetsbaar is voor stormvloed en die nu al te maken heeft met de gevolgen van zeespiegelstijging”, zei Taalas. „De slachtoffers van Idai laten zien waarom we een wereldwijde agenda nodig hebben voor duurzame ontwikkeling en aanpassing aan klimaatverandering.” Volgens de WMO waren de laatste vier jaren de warmste sinds het begin van de metingen en nemen de schadelijke gevolgen van de opwarming van de aarde toe.

Foto Yasuyoshi Chiba/AFP
28 maart

Vulkaan Popocatépetl spuwt as en rook zoals gezien vanaf Puebla in centraal Mexico. Inwoners van de omliggende dorpen zijn gewaarschuwd. Popocatépetl is het Nahuatl woord voor “Rokende Berg”. In 2016 waren de laatste uitbarstingen.

Foto Carlos Sanchez / AFP
27 maart

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) legt in de Australische hoofdstad Canberra een krans bij het herdenkingsmonument voor de vliegramp met de MH17 in juli 2014. Nederland en Australië hebben deze maand een eerste gesprek gehad met Rusland over de aansprakelijkheid voor het neerhalen van het vliegtuig. De inhoud van het gesprek wordt niet bekendgemaakt, om de „vertrouwelijkheid van het proces te waarborgen”, schrijft Blok aan de Tweede Kamer. Beide landen hebben Rusland aansprakelijk gesteld voor de vliegramp, waarbij 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders, omkwamen. Rusland ontkent verantwoordelijk te zijn.

Foto Lukas Coch / AP
26 maart

In het Rotterdamse Ahoy werden dinsdag tieners gevaccineerd tegen het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken en tegen meningokokken. Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie, Volksgezondheid) begon op dezelfde dag de ‘Vaccinatiealliantie’, een samenwerking van medici, wetenschappers, communicatiedeskundigen en beleidsmakers die vaccinatie-scepsis in de samenleving willen bestrijden. Doel is om de vaccinatiegraad te verbeteren, onder andere door verkeerde informatie over vaccins tegen te gaan. Voor peuters ligt de vaccinatiegraad sinds enkele jaren onder de 95 procent.

Foto ANP
25 maart

Abduljabbar Zeyad /Reuters
24 maart

Giuseppe Cacace/AFP
23 maart

Frank Einar Vatne/AFP /
22 maart

Duizenden Nieuw-Zeelanders zijn nabij de Al Noor moskee in Christchurch bijeen om de slachtoffers van de terreuraanval in de moskee te herdenken. Met een gebed en aansluitend twee minuten stilte wordt stilgestaan bij de aanslag dat tot op heden vijftig mensen het leven heeft gekost.

Foto Anthony Wallace / AFP
21 maart

Vandaag werd het begin van de lente gevierd in de Maya-stad Dzibilchaltun in Yucatan, Mexico. Tijdens de equinox, het moment dat de zon door het lentepunt gaat, schijnt het zonlicht dwars door de Tempel van de Zeven Poppen.

Hugo Borges/AFP
20 maart

Stemmen kan in dorpshuis De Weme in het Groningse Noordwijk, gemeente Westerkwartier. Nederland stemt woensdag voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Het eerste stemlokaal ging om middernacht open op het station van Castricum. De meeste stembureaus, totaal 8.637, volgden om 7.30 uur. Om 21.00 sluiten de stemlokalen en worden de provinciale exitpolls verwacht.

Foto Kees van de Veen
19 maart

Het is mogelijk de grootste weersgerelateerde natuurramp die ooit op het zuidelijk halfrond heeft plaatsgevonden, zo stelden de Verenigde Naties zondag. De cycloon Idai kwam afgelopen vrijdag aan land bij de kust van Mozambique en trok daarna vier dagen achter elkaar over het zuidoosten van Afrika. In Mozambique werd de op één na grootste stad, Beira, verwoest. Ook Zimbabwe en Malawi werden getroffen. De schade is enorm en de aantallen doden en gewonden zullen de komen dagen oplopen. Mozambique vreest voor mogelijk duizend doden.

Adrien Barbier /AFP
18 maart

In een Utrechtse tram is maandagochtend geschoten. Hierbij zijn drie mensen om het leven gekomen, negen anderen raakten gewond. De dader is vooralsnog voortvluchtig, de autoriteiten sluiten een terroristisch motief niet uit.

Ricardo Smit/ANP
17 maart

Artiesten delen bloemen uit bij de start van de Formule 1 in Melbourne, Australië. De eerste race van het seizoen werd gewonnen door Mercedes-rijder Valterri Bottas. Max Verstappen werd derde. Foto Diego Azubel/EPA

Foto Diego Azubel/EPA
16 maart

Zinedine Zidane schreeuwt vanuit de zijlijn tijdens de wedstrijd Real Madrid tegen Celta de Vigo. Zidane werd afgelopen maandag terug gehaald als trainer van Real Madrid nadat de ploeg vorige week jammerlijk verloor van Ajax.
Zidane wijzigde direct de opstelling en won de wedstrijd tegen Celta de Vigo met 2-0. Foto Gabriel Bouys/AFP

Foto Gabriel Bouys/AFP
15 maart

Bij aanslagen op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn ten minste 49 doden gevallen. Dat meldde de lokale politie op een persconferentie. Tientallen mensen raakten gewond, zeker twintig zijn er slecht aan toe. Niet eerder was er in Nieuw-Zeeland een aanslag van deze omvang. Er zijn vier verdachten gearresteerd: drie mannen en een vrouw. Een van de mannen, de uit Australië afkomstige Brenton Tarrant (28), zou de schutter zijn geweest. Hij is aangeklaagd voor moord. Hij lijkt een rechts-extremistisch motief te hebben gehad. De schutter heeft zijn daad live gestreamd op Facebook. Het platform heeft de video verwijderd, evenals de profielen van de schutter. De beelden gaan niettemin rond op internet. De schietpartijen vonden plaats tijdens het vrijdaggebed, waardoor het druk was in beide gebedshuizen. Foto Martin Hunter / Reuters

Foto Martin Hunter / Reuters
14 maart

Een dag na de doorrekening van de klimaatplannen van het kabinet gingen opnieuw duizenden scholieren de straat op in Amsterdam. Ze willen meer maatregelen. „Hopelijk is dit een duidelijk signaal.” Dat deze tweede klimaatstaking wordt gehouden is geen toeval. Youth for Climate, de organisatie achter de staking, verwachtte al dat de klimaatplannen onvoldoende zouden zijn voor de beoogde vermindering van 49 procent CO2-uitstoot in 2030.

Foto Rob van Dullemen
13 maart

Grote delen van Venezuela zitten al sinds donderdag zonder stroom.Het openbare leven is compleet verstoord, onder meer scholen en winkels zijn gesloten. Ook de drinkwatervoorziening is verstoord. Venezolanen halen overal vers drinkwater vandaan, uit fonteinen en natuurlijke bronnen. De laatsten fungeren inmiddels ook als douche.

Federico Parra / AFP
12 maart

Op deze door Greenpeace vrijgegeven foto is een krabje te zien in een plastic beker. De foto is gemaakt tijdens een onderzoek naar de aanwezigheid van plastic in het onderwaterleven van de Isla Verde Passage in Batangas, Filipijnen. Volgens gegevens van Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA) worden er op de Filipijnen dagelijks 163 miljoen wegwerp plastic tasjes gebruikt. Een deel daarvan komt terecht in zee.

Noel Guevara/EPA
11 maart

De pier bij IJmuiden is afgesloten vanwege de storm vandaag. Het KNMI heeft code geel afgekondigd, in het noorden en rondom het IJsselmeer worden windstoten van maximaal 100 kilometer per uur verwacht. Schiphol annuleert 124 vluchten vanwege de harde wind. Foto Rob van Dullemen

Foto Rob van Dullemen
10 maart

In Amsterdam waren er vandaag tienduizenden mensen op de been voor het klimaat. Ondanks de regen stond de Dam in de hoofdstad zondagmiddag vol. De mars is een initiatief van onder meer Greenpeace en Oxfam Novib. Foto Olivier Middendorp

Foto Olivier Middendorp
9 maart

Schlagerkoning Heino, alias de zingende zonnebril, gaat nog één keer op tournee. De Duitse schlagerzanger Heino is tachtig geworden en viert dat met een uitverkochte afscheidstournee. Bij zijn concert in de Effenaar in Eindhoven waren naast opvallend veel metalheads uiteraard ook een hoop dubbelgangers aanwezig.

Bram Petraeus
8 maart

Vervreemdende taferelen in het Russische Jekaterinenburg. Ter ere van Internationale Vrouwendag plaatste de socialmediapagina van het Russische Centrale Militaire District een serie foto’s van mannelijke militairen, vergezeld door ballerina’s, gefotografeerd in een lokaal metrostation. Ruim 45.000 vrouwen dienen momenteel in het Russische leger. Waarom er niet voor gekozen werd hen te portretteren, is onduidelijk, en wekte ook in Rusland verbazing.
Foto: Ivan Iskorenko en Varya Ivanova / Russian Defense Ministry Press Service via AP

Foto Russian Defense Ministry Press Service/AP
7 maart

Vanavond is bij RTL het eerste televisiedebat in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Acht fractievoorzitters uit de Tweede Kamer gaan met elkaar in debat over in totaal vier stellingen. Op de foto (VLNR) Sybrand Buma (CDA), Klaas Dijkhoff (VVD), Rob Jetten (D66), Thierry Baudet (FvD), Geert Wilders (PVV), Lodewijk Asscher (PvdA), Lilian Marijnissen (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) in de pauze van het RTL Verkiezingsdebat in de Rode Hoed. Foto Bart Maat/ANP

Foto Bart Maat/ANP
6 maart

Sinds dit weekend worden mensen uit Baghouz,het laatste gedeelte van het voormalig kalifaat dat nog niet is heroverd door de coalitietroepen, geëvacueerd. Onder hem bevinden zich veel vrouwen en kinderen. Baghouz, vlakbij de grens met Irak, is van alle kanten omsingeld sinds vrijdag een slotoffensief is ingezet. Dat wordt geleid door de SDF, een coalitie van voornamelijk Syrische Koerden, die worden gesteund door de Verenigde Staten.

Bulent Kilic/ AFP
5 maart

Hakim Ziyech van Ajax heeft het eerste doelpunt gemaakt tegen Real. De ‘Koninklijke’ bleek dinsdagavond niet opgewassen tegen het dartele Ajax en verloor de wedstrijd met een eindstand van 1-4. Met dit resultaat is Ajax door naar de kwartfinale van de Champions League.

Correctie (8 maart 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Ajax door is naar de halve finale. Dat moest de kwartfinale zijn.

Foto Olaf Kraak/ANP
4 maart

Vandaag arriveerde oppositieleider en zelfbenoemd interim-president van Venezuela Juan Guaido in de hoofdstad Caracas. Met zijn aanhangers eiste hij het vertrek van zittend president Nicolas Maduro. Net voor zijn aankomst waarschuwden de Verenigde Staten Maduro om in te staan voor de veiligheid van Guaido.

Federico Parra/ AFP
3 maart

Nadine Visser werd in Glasgow Europees kampioen op de 60 meter horden. De Nederlandse atletiekploeg presteerde uitstekend op de EK.

ANP
2 maart

Een groep schatzoekers zoekt op de Bantar Gebang-stortplaats in Bekasi, provincie West-Java, Indonesië.
Zo worden waardevolle items gerecycled. Wereldwijd proberen mensen vervuiling en verspilling tegen te gaan, ieder eigen wijze.

Willy Kurniawan /Reuters
1 maart

Leden van de Algerijnse veiligheidstroepen voeren een man weg die met tienduizenden demonstreerde tegen het besluit van de 81-jarige president Abdelaziz Bouteflika zich verkiesbaar te stellen voor een vijfde termijn. Het was de grootste demonstratie in de hoofdstad Algiers sinds de Arabische Lente-protesten in 2011. Veel Algerijnen zijn ontevreden met de economische situatie in het Noord-Afrikaanse land. Een machtswisseling zou het land - dat in de jaren negentig met een burgeroorlog kampte - kunnen destabiliseren. Foto Ryad Kramdi / AFP

Foto Ryad Kramdi / AFP

februari

28 februari

Een volledig gesluierd meisje dat is geëvacueerd uit het laatste stukje IS-grondgebied in Syrië wordt door de Syrian Democratic Forces (SDF) geregistreerd in de oostelijke Syrische provincie Deir Ezzor, dat onder controle staat van Syrische Koerden. De door de VS gesteunde SDF kampt met een toestroom van verdachte jihadisten en hun familieleden. Foto Delil Souleiman / AFP

Foto Delil Souleiman / AFP
27 februari

Vanmiddag troffen de Amerikaanse president Donald Trump en Noord-Koreaanse leider Kim Jung Un elkaar voor de tweede keer. Dit gebeurde op een internationale top in Hanoi, Vietnam.

Foto Saul Loeb / AFP
26 februari

President Donald Trump komt aan op Noi Bai International Airport in Hanoi. Deze woensdag en donderdag ontmoeten Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar voor de tweede keer om te onderhandelen over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Kim op zijn beurt vertrok per gepantserde privétrein uit Pyongyang, voor een bijna 4.000 kilometer lange reis dwars door China naar de Vietnamese grens. Voor de eerste topontmoeting naar Singapore leende Kim een Boeing 747 van Air China. Die afhankelijke positie leidde tot de hoon op sociale media; Noord-Korea zou de nieuwste provincie van China zijn. Dit gezichtsverlies wordt nu vermeden. Foto Manan Vatsyayana / AFP

Foto Manan Vatsyayana / AFP
25 februari

Bij de Dokwerker op het Jonas Daniel Meijerplein in Amsterdam is maandagmiddag de Februaristaking van 1941 herdacht. De voetbalclubs ADO Den Haag en Ajax en de KNVB legden gezamenlijk een krans. Het standbeeld op het Jonas Daniël Meijerplein, dat herinnert aan de grootschalige werkonderbreking in de Tweede Wereldoorlog, werd vorige week beklad met gele en groene verf.
Foto: Koen van Weel/ANP

24 februari

Een oudere vrouw in bed brengt haar stemt uit in Bardar, Moldavië. Vandaag worden er in Moldavië parlementsverkiezingen gehouden. Foto Daniel Mihailescu/AFP

Foto Daniel Mihailescu/AFP
23 februari

Een Venezolaanse vrouw confronteert leden van de Nationale Garde van Venezuela. Deze heeft zaterdagmiddag traangas en rubberkogels ingezet tegen demonstranten bij een gebarricadeerde brug bij grensstad Ureña, vlak bij Colombia. De Venezolaanse interim-president Juan Guaidó probeert zaterdagmiddag (Nederlandse tijd), met hulp van onder meer de Colombiaanse president Iván Duque, hulpgoederen de grensbrug tussen de twee landen over te krijgen. Maar president van Venezuela Nicolás Maduro weigert de westerse hulp categorisch. Foto Juan Barreto/AFP

Foto Juan Barreto/AFP
22 februari

In Kaduna, een stad in het noorden van Nigeria, is een vrouw op weg naar een bijeenkomst over geweld tegen moslimvrouwen. De avond is georganiseerd door APC, de partij van president Muhammadu Buhari. Op zaterdag 23 februari zijn er presidentsverkiezingen in Nigeria, die eigenlijk gepland waren voor 16 februari. Ze werden toen op het laatste moment uitgesteld wegens logistieke problemen.

Foto Cristina Aldehuela / AFP
21 februari

Bij een grote brand in de Bengaalse hoofdstad Dhaka zijn in de nacht van woensdag op donderdag minstens zeventig doden gevallen. Tientallen mensen zijn gewond geraakt, van wie er velen in kritieke toestand verkeren. De brand brak uit in een pand waar chemicaliën waren opgeslagen in de oude wijk Chawk Bazar, waar de mensen dicht op elkaar wonen. Foto Munir Uz Zaman / AFP

Foto Munir Uz Zaman / AFP
20 februari

In Buenos Aires demonstreren honderden pro-choice activisten voor abortus. Vorig jaar werd een wetsvoorstel voor het legaliseren van abortus afgewezen door de Senaat. Met het protest willen de betogers het onderwerp opnieuw op de agenda zetten.

Foto Tomas F. Cuesta/AP Photo
19 februari

Op de Joodse begraafplaats in Straatsburg werden 80 graven met hakenkruizen in blauwe verf besmeurd. Het vandalisme vond plaats enkele uren voor een grote demonstratie tegen antisemitisme. In 2018 zijn het aantal antisemitische aanvallen in Frankrijk enorm gestegen.

Foto Frederick Florin/AFP
18 februari

Ze zijn nooit saai, de NASCAR-races op de beroemde Daytona International Speedway, in Daytona Beach, Florida. De races van afgelopen weekeinde stonden bol van de incidenten en crashes. Vrijwel het hele veld spint en botst gedurende de Daytona 500: Ryan Blaney (12), Aric Almirola (10), Paul Menard (21), NASCAR Cup Series driver David Ragan (38), Austin Dillon (3), Daniel Suarez (41), Matt Dibenedetto (95), Tyler Reddick (31), Daniel Hemric (8), Ryan Newman (6) en Jimmie Johnson (48). Foto: Mark J. Rebilas/USA Today

Mark J. Rebilas/USA Today
17 februari

Rapper Bizzey toont zich de koning van de vunzigheid
Rapper Bizzey vierde de eerste drie jaar van zijn solocarrière met een groots popconcert in een uitverkochte AFAS Live. Het werd een hete avond vol hits, soepele dansjes en gastoptredens van beroemde collega’s.

Andreas Terlaak
16 februari

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd bekend dat de verkiezingen in Nigeria een week uitgesteld zullen worden, tot de 23e februari. Volgens de voorzitter van de nationale kiescommissie is uitstel noodzakelijk om vrije en eerlijke verkiezingen te kunnen garanderen en logistieke hindernissen te kunnen overwinnen.Een kind loopt, in de noord Nigeriaanse plaats Kano, met een blinde man langs een muur volgeplakt met verkiezingsposters.

Ben Curtis / AP
15 februari

De voormalige hoofdstad van het kalifaat ligt nog immer in puin. De anti-IS-coalitie voerde tussen juni en oktober 2017 meer dan vierduizend luchtaanvallen uit, bovenop 30.000 rondes artillerievuur. Meer dan 12.000 gebouwen in Raqqa zijn beschadigd en zo’n drieduizend zijn helemaal in puin geschoten – samen 70 tot 80 procent van alle gebouwen in de stad.

Foto: Bulent Kilic/AFP

Bulent Kilic / AFP
14 februari

Op deze 14 februari, precies een jaar geleden, schoot een oud-leerling veertien leerlingen, een aardrijkskundeleraar en twee andere personeelsleden dood op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida. Dankzij een groepje van de overlevende scholieren leidde het incident tot massale, landelijke protesten waaraan vooral tegenstanders van het wijdverbreide wapenbezit in de VS deelnamen. Volgens gegevens van de federale overheid waren er in 2018 maar liefst 97 schietincidenten op Amerikaanse scholen en dit jaar staat de teller al op 13. Foto Joe Raedle / AFP

Foto Joe Raedle / AFP
13 februari

Het is rustig op de snelweg in België. Het land staat stil door een grote nationale staking. Er is veel hinder in zowel de publieke als de particuliere sector. Zo is er is geen luchtverkeer, veel treinen rijden niet en staakt de haven. De nationale staking in België werd afgekondigd door drie grote vakbonden uit onvrede over de maximale loonstijging van 0,8 procent die de werkgevers zeggen te kunnen bieden.

Foto Eric Lalmand/Belga/AFP
12 februari

Een jongen die wordt beschuldigd van diefstal is opgepakt door de politie tijdens een openbare politieke bijeenkomst van de oppositie in Lagos, Nigeria. Zaterdag 16 februari zijn er verkiezingen in Nigeria, zittende president Buhari neemt het op tegen de voormalige vice president Atiku Abubakar. Het lijkt een spannende strijd te worden. Foto Luis Tato/AFP

Foto Luis Tato/AFP
11 februari

Een demonstrant documenteert de onrust op wat al de vierde dag op rij is van protesten tegen de regering in Port-au-Prince, Haïti.

Jean March Herve Abelard / EPA
10 februari

Tienduizenden Spanjaarden protesteerden zondag in Madrid tegen de regering van president Sánchez, die zij een slappe houding verwijten ten aanzien van Catalonië.

Foto Oscar del Pozo / AFP
9 februari

De Franse oproerpolitie richt haar waterkanon op een gelehesjesdemonstrant in Bordeaux. De afkorting op het bord staat voor Référendum d’Initiative Citoyenne, het door veel gele hesjes gewenste burgerreferendum. Het is de dertiende zaterdag op een rij dat de protestgroep de straat op gaat. Oorspronkelijk demonstreerden de gele hesjes tegen hoge brandstofprijzen. Gaandeweg richtte het protest zich steeds meer tegen het beleid van president Emmanual Macron in het algemeen.

Foto Mehdi Fedouach / AFP
8 februari

In Italïe is men begonnen met het afbreken van de westelijke kant van de Morandibrug. Op 14 augustus 2018 stortte de brug in. Het viaduct was een druk verkeerspunt dat als schakel tussen Genua, Milaan, Turijn en Zuid-Frankrijk diende. Er kwamen bij de instorting meer dan veertig mensen om het leven en honderden bewoners van de flats onder de brug moesten worden geëvacueerd. Eind augustus bleek dat de verantwoordelijke wegbeheerder in februari al op de hoogte was van de onveilige staat van de Morandibrug. De onderhoudsdirecteur zou dit ook aan de Italiaanse overheid hebben laten weten. Het Italiaanse Openbaar Ministerie noemde in het strafrechtelijk onderzoek als een mogelijke oorzaak van de instorting dat in één van de staalkabels een luchtbel zou zijn ontstaan. Die zou de kabels hebben verzwakt. Foto Marco Bertorello/AFP

Foto Marco Bertorello / AFP
7 februari

De Las Tienditas-brug is sinds 2016 klaar voor gebruik, maar officieel nog nooit open geweest. Venezolaanse militairen hebben met behulp van een olietanker en twee schipcontainers de grensovergang tussen Colombia en Venezuela gesloten. Volgens mediaberichten moet de brug dienen om internationale hulp binnen te brengen.

Foto Edinson Estupinan/AFP
6 februari

Vakbondsleden, onder wie piloten, politieagenten en militairen, wonen het overleg over pensioenen bij dat woensdag in de Tweede Kamer werd gevoerd. In de 66ste minuut van het debat liepen ze demonstratief weg, waardoor even geschorst moest worden. De vakbonden hadden gewild dat de AOW-leeftijd in 2018 was bevroren op 66 jaar. Dit jaar is de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden. Minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) stuurde de Kamer vrijdag plannen voor een nieuw pensioenstelsel die de vakbonden „een klap in het gezicht” van werkenden en gepensioneerden hebben genoemd. Zij willen onder meer vroegpensioen voor mensen in zware beroepen en een langzamer stijging van de AOW-leeftijd. Foto Lex van Lieshout / ANP

Foto Lex van Lieshout / ANP
5 februari

Een aanhanger van de gilets jaunes - de ‘gele hesjes’ zwaait met de Franse vlag tijdens de ‘Dag van de stakingen’ in Parijs, uitgeroepen door de Franse vakbond, tegen het beleid van de Franse president Emmanuel Macron en voor meer sociale rechtvaardigheid. Foto Alain Jocard / AFP

Foto Alain Jocard / AFP
4 februari

Paus Franciscus en de imam Ahmed el-Tayeb bezoeken samen de Sheikh Zayed-moskee in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. De paus is maandag begonnen aan het eerste bezoek ooit aan het Arabische schiereiland. De katholieke leider wil met zijn bezoek interreligieuze vrede en dialoog tussen zijn kerk en de islam bewerkstelligen. Foto Ali Haider/EPA

Foto Ali Haider/EPA
3 februari

Omstanders kijken toe hoe hulpverleners te werk gaan bij een treinongeluk in het Noorden van India. Meerdere treinwagons ontspoorden nabij de stad Hajipur, wat aan zeker zeven mensen het leven heeft gekost.

Foto AFP
2 februari

Nosh en Charlotte Talbot peddelen door een overstroomde straat van Townsville. De Australische plaats bij de Ross River dam kampt met overstromingen door hevige regenval.

Foto Andrew Rankin / EPA
1 februari

Het vangen van een luipaard in het dorp Lamba Pind in Punjab, India trok een hoop belangstellenden. Nadat het dier werd gezien in een huis werden er diverse pogingen gedaan om het te vangen. Het lukte Indiase boswachters uiteindelijk de wilde luipaard te overmeesteren. Niemand raakte ernstig gewond bij de operatie.

EPA

januari

31 januari

In de Murray River en Darling River, in het zuidoosten van Australië, werden honderdduizenden dode vissen gevonden. De vissen, vooral haring en baars, zijn vermoedelijk gestorven door de aanhoudendende droogte in Australië. Het land wordt al wekenlang geteisterd door een ongekende hittegolf.

Foto Graeme McCrabb / EPA
30 januari

Op de Weissensee in Oostenrijk schaatst het peloton de alternatieve Elfstedentocht. Fotograaf Vincent Riemersma legde de start vast aan het begin van de ochtend. Jaarlijks rijden honderden Nederlanders deze tocht van 200 kilometer.

Foto Vincent Riemersma / ANP
29 januari

De fractievoorzitters van de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben op dinsdagavond, na dagen van koortsachtig overleg, een akkoord bereikt over het kinderpardon. Met dit akkoord is een dreigende crisis voorlopig bezworen. Sybrand Buma (CDA) Gert-Jan Segers (ChristenUnie) Rob Jetten (D66) en Klaas Dijkhoff (VVD) praten na op de werkkamer van Dijkhoff. Foto David van Dam

Foto David van Dam
28 januari

Een windhoos in de nacht van zondag op maandag richtte in de hoofdstad Havana veel ravage aan. Zeker drie mensen kwamen om door de wervelstorm. Nog eens 172 anderen raakten gewond. De Cubaanse weerdienst noemde het de krachtigste tornado sinds 1940. Foto Reuters

Foto Reuters
27 januari

In de Jan van der Heijdenstraat in het Haagse Laakkwartier is zondagmiddag een pand van drie verdiepingen ingestort, mogelijk als gevolg van een gasexplosie. Er zijn twee mensen onder het puin vandaan gehaald en naar het ziekenhuis gebracht met een ambulance. Mogelijk zijn er nog meer slachtoffers. Dat zegt een woordvoerder van de regionale brandweer tegen NRC.

Freek van den Bergh/ANP
26 januari

In Brazilië is vrijdag een dam van een ijzermijn doorgebroken. Het dodental van de dambreuk nabij het Braziliaanse dorpje Brumadinho is opgelopen tot 40. Het dorp is overspoeld met modder en afval. Dat heeft de brandweer zaterdagavond bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Nog bijna driehonderd mensen worden vermist, vermoedelijk zal het dodental dus nog flink oplopen.

Douglas Magno / AFP
25 januari

Een Palestijnse demonstrant gooit een traangaskanon naar Israëlische troepen tijdens schermutselingen na een demonstratie. De onrust vindt plaats langs de grens met Israël ten oosten van Gaza-stad.

Mahmud Hams/AFP
24 januari

In het centrum van Brussel demonstreren Belgische zo’n 35.000 studenten tegen klimaatverandering in navolging van de Zweedse scholiere, de 16-jarige Greta Thunberg, die met haar actie ‘Skolstrejk för klimatet’ – spijbelen voor het klimaat – in augustus vorig jaar begon en inmiddels navolging vindt op allerlei plekken in de wereldwijd. Foto Yves Herman / Reuters

Foto Yves Herman / Reuters
23 januari

Medewerkers van Dusit hotelcomplex in Nairobi herdenken hun omgekomen collega’s die tijdens een terreuraanval op 15 januari werden gedood. De aan Al-Qaeda gelieerde Somalische groep Al-Shabaab pleegde de aanslag uit woede over de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door president Trump. Bij de aanval kwamen zeker 21 mensen om het leven. Foto Simon Maina / AFP

Foto Simon Maina / AFP
22 januari

De snelweg A2 ter hoogte van Leende gezien vanuit de lucht met een drone. Door de sneeuwval kleuren de wegen langzaam wit.

Rob Engelaar/ANP
21 januari

Deze luchtfoto toont commerciële en residentiële gebouwen in Hong Kong. Een ingewikkeld patroon van gebouwen vormt een mooi grafisch doolhof.

Dale de La Rey /AFP
20 januari

Nationalistische Grieken zijn woedend op de afspraak die de Griekse premier Alexis Tsipras maakte met zijn Macedonische ambtgenoot Zoran Zaev over de naamswijziging. Tienduizenden Grieken hebben zondag in hoofdstad Athene gedemonstreerd tegen de voorgenomen naamswijziging van Macedonië.

Foto Aris Messinis / AFP
19 januari

Als de temperatuur onder nul zakt, is de Ryptsjerksterpolder in Friesland steevast een van de eerste plekken in Nederland waar geschaatst kan worden. Tientallen schaatsliefhebbers kwamen er dit weekend de eerste slagen maken. Dat ging niet altijd goed: „Hoe langer de dag duurde, hoe meer mensen door de flinterdunne ijslaag op het ondergelopen weiland zakten”, aldus de Leeuwarder Courant.

Na de vorst in de nacht van zaterdag op zondag konden verschillende natuurijsbanen open. Onder meer in het Utrechtse Doorn, het Zuid-Hollandse De Lier en het Groningse Noordlaren en Amersfoort werd er geschaatst.

Foto Koen van Weel / EPA
18 januari

Bezoekers bij een van de grote sneeuwsculpturen op het Mount Taebaek sneeuwfestival in Zuid-Korea. Het evement opent vandaag en duurt tot 3 februari.

Foto Yonhap / EPA
17 januari

Een priester zalft een hond in de Iglesia San Anton in Madrid tijdens het feest van Sint Antonius. Het feest van de beschermheilige van de dieren wordt elk jaar op 17 januari gevierd in Spanje. Op deze dag brengen mensen huisdieren mee naar kerk om ze te laten zegenen.

Manu Fernandez/AP
16 januari

De vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans (l) spreekt in het Europees Parlement in Straatsburg, Frankrijk. Twee jaar praten onder leiding van EU-onderhandelaar Michel Barnier (r) blijkt met de afwijzing van het Britse parlement feitelijk mislukt. De Britse premier Theresa May werd verslagen in The Meaningful Vote on Brexit op 15 januari. Foto Patrick Seeger / EPA

Foto Patrick Seeger / EPA
15 januari

Voorstanders van de voormalige president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Gbagbo werd dinsdagochtend vrijgesproken door het Internationaal Strafhof. Hij stond terecht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Ook werd hij beschuldigd van (aanzetten tot) moord en verkrachting. Gbagbo zat meer dan zeven jaar vast in Scheveningen. Foto Peter Dejong/ ANP

Foto Peter Dejong / ANP
14 januari

Beveiligingspersoneel probeert een man te stoppen nadat hij de burgemeester van Gdansk, Pawel Adamowicz, heeft aangevallen. Adamowicz werd aangevallen tijdens een liefdadigheidsevenement. De burgemeester stond op een podium toen een man schreeuwend op hem af stormde en hem meermaals stak met een mes. Minister van Binnenlandse Zaken Joachim Brudzinski omschreef zijn toestand later als „zeer ernstig”.

Grzegorz Mehring/EPA
13 januari

In Berlijn dringen passagiers in hun onderbroek zich in de metro. Tijdens de No Pants Subway Ride trekken mensen massal hun broek uit, de actie werd in 2002 voor het eerst uitgevoerd in New York door een groep artiesten die zich Improv Everywhere noemden. In navolging van hen is de metro op 13 januari op verschillende plekken in de wereld het toneel van onderbroekenlol.

Clemens Bilan/EPA
12 januari

Bij een zware explosie in een bakkerij in het negende arrondissement van Parijs zijn zaterdag twee brandweermannen en twee vrouwen om het leven gekomen. Ook zijn er 47 mensen gewond geraakt, van wie tien ernstig. Dat meldt de Franse openbare aanklager aan persbureau AP. De vierde dode, een jonge vrouw, werd zondag onder het puin gevonden.

Carl Labrosse/AFP
11 januari

Lofer in de Oostenrijkse provincie van Salzburg ligt onder meters sneeuw. De hevige sneeuwval van afgelopen week zorgt nog steeds voor grote problemen in Duitsland en Oostenrijk. Sinds dit weekend kwamen in Oostenrijk minstens zeven mensen om het leven door het winterweer. In een deel van de Oostenrijkse Alpen wordt gewaarschuwd voor lawinegevaar. Foto Kerstin Joensson / AP

Foto Kerstin Joensson / AP
10 januari

Voorstanders van presidentskandidaat Felix Tshisekedi reageren na de aankondiging van de voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen door de Independent National Electoral Commission (CENI) waarin Tshisekedi de winnaar van de verkiezing werd verklaard. De uitslag is omstreden. De andere oppositiekandidaat Martin Fayulu noemde de uitslag „een electorale staatsgreep”. Foto Caroline Thirion / AFP

Foto Caroline Thirion / AFP
9 januari

Voor de vierde dag op rij hebben duizenden medewerkers van de textielindustrie in Bangladesh woensdag het werk neergelegd. Ze demonstreren voor meer loon en eisen een maandsalaris van omgerekend 165 euro. Volgens lokale media is één demonstrant door kogels omgekomen. Foto Salahuddin Ahmed/Reuters

Foto Salahuddin Ahmed/Reuters
8 januari

De Franse straatartiest PBOY schilderde een eigentijdse versie van het beroemde schilderij van Delacroix ‘La Liberte guidant le Peuple’ (1830) door de revolutionairen van toen af te beelden als de demonstranten in gele hesjes van nu. De economische schade van de protesten sinds november wordt inmiddels op ruim 4 miljard euro geschat. Foto Philippe Lopez / AFP

Foto Philippe Lopez / AFP
7 januari

Op een landingsbaan van het vliegveld Manston staan rijen vrachtwagens klaar om naar Dover te rijden. Met deze logistieke oefening testen de Britten vandaag hoe het wegennetwerk rond Dover zich houdt na een mogelijk no-deal Brexit en de daardoor verwachte lange vertragingen bij de veerdiensten.

Steve Parsons/PA
6 januari

Een Grieks-Orthodoxe man haalt een crucifix uit het water tijdens Driekoningen, in Thessaloniki, Griekenland. Foto Sakis Mitrolidis /AFP

Foto Sakis Mitrolidis /AFP
5 januari

Een Syrische jongen zit in een huiskamer die beschadigd is door een bombardement in de provincie Aleppo, Syrië. Foto Aaref Watad/AFP

Foto Aaref Watad / AFP
4 januari

Het nieuwe Huis van Afgevaardigden is donderdag ingezworen tijdens de opening van het 116de Congress op Capitol Hill in Washington DC. De nieuwe Congresleden zorgen voor het meest diverse Huis van Afgevaardigden ooit. In totaal zitten er nu 102 vrouwen, onder wie 43 van kleur. Ook zitten voor het eerst moslima’s en inheemse Amerikaanse vrouwen in het Huis. De 78-jarige Democraat Nancy Pelosi werd zoals verwacht verkozen tot voorzitter. Het is de tweede keer dat zij deze functie gaat vervullen.

Brendan Smialowski/AFP
3 januari

Vrijwilligers ruimen de troep op die bij de Waddendijk bij het Friese Moddergat is terechtgekomen. De schoonmaakactie is een initiatief van het Zeehondencentrum Pieterburen en Staatsbosbeheer. Een groot vrachtschip van rederij MSC verloor in de nacht van dinsdag op woensdag 270 containers ter hoogte van het Duitse Waddeneiland Borkum. Op bijna alle Nederlandse Waddeneilanden spoelden containers en veel spullen aan. Ook op de noordkust van Friesland en Groningen is deel van de lading aan wal gekomen.

Siese Veenstra/ANP
2 januari

Op Terschelling en Vlieland zijn woensdagmorgen meerdere containers aangespoeld die een vrachtschip de nacht ervoor verloren was. Dat meldt de kustwacht woensdag. In totaal zijn zo’n 270 containers overboord geslagen.

Foto Marjet van Veelen / VVV Vlieland
1 januari

Een paard van de presidentiële garde breekt uit de escorte en zorgt voor een kort schrikmoment bij de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro en zijn vrouw Michelle. Het konvooi met eregeleide bracht hen naar het werkpaleis Palácio do Planalto in de hoofdstad Brasilia voor de officiële overdracht van de presidentiële sjerp. Deze dinsdag 1 januari begint de termijn van de extreemrechtse oud-legerkapitein Jair Bolsonaro (63) als de nieuwe president van Brazilië.

Carl de Souza/AFP