Luister de trailer

Of meer van onze podcasts in de NRC audio app.

Vijfentwintig jaar na de Witte Mars, een van de grootste betogingen in België ooit, onderzoeken Nederlandse journalisten Gabriella Adèr en Anouk van Kampen de schaduw die de zaak-Dutroux wierp over de verdere geschiedenis van België.

De Witte Mars was een reactie op de arrestatie van Marc Dutroux voor de ontvoering en verkrachting van zes meisjes, van wie slechts twee overleefden. De zaak was een kantelmoment voor België. De generaties die erna opgroeiden, politie, justitie, media: ze veranderden definitief. Wat blijft er vandaag nog over van dit ‘nationaal trauma’, en waarom raakten de misdaden van Dutroux aan zo veel Belgische pijnpunten?

In vijf afleveringen ontdekken Gabriella Adèr en Anouk van Kampen, nu zelf dertigers, hoe diep de sporen die de zaak in de Belgische maatschappij heeft nagelaten nog altijd zijn.

De Schaduw van Dutroux is vanaf woensdag 22 september te beluisteren, met wekelijks een nieuwe aflevering. De laatste drie afleveringen zijn exclusief te horen in de gratis NRC Audio app.

Afleveringen

Hosts

  • Gabriella Adèr

    Gabriella Adèr (1987) was negen jaar en woonde in Rotterdam toen Marc Dutroux opgepakt werd. Inmiddels werkt ze aan (justitie-)podcasts en documentaires. Eerder maakte zij onder meer de podcasts De Kasteelmoord (VPRO) en Cocaïnekoorts (NRC).

  • Anouk van Kampen

    Anouk van Kampen (1989) is sinds 2017 correspondent in België en werkt als redacteur al bijna een decennium voor NRC. Ze studeerde Cultural Analysis en kreeg dankzij haar Franse moeder een tweetalige opvoeding.

Productie

De Schaduw van Dutroux is een coproductie van NRC (Nederland) en De Standaard (België). De productie is in handen van Anouk van Kampen en Gabriella Adèr.