Syrië

‘Assad is niet meer in Damascus, maar in kuststad Latakia’

De Syrische president Assad is inmiddels in de kuststad Latakia, van waaruit hij een antwoord probeert te vinden op de aanslag die gisteren drie van zijn vertrouwelingen het leven kostte. Dat zeggen oppositiebronnen en een Westerse diplomaat tegen persbureau Reuters.

Watching Syria’s War voorziet video’s van opstand van broodnodige context

Een Syrische opstandeling die een tank opblaast in Deir al-Zor en een explosie die een begrafenisstoet in Zamalka uiteenrijt. Dagelijks verschijnen op YouTube en andere videosites tientallen video’s van het geweld in Syrië. Hoe moeten we al die ongefilterde beelden plaatsen? Watching Syria’s War van The New York Times probeert duidelijkheid te scheppen.

Clinton woedend over bloedbad Syrië – Annan wil duidelijk signaal

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zegt woedend te zijn over berichten van een nieuw bloedbad bij Tremseh in Syrië en eist dat de VN-Veiligheidsraad actie onderneemt om het geweld te stoppen. Een soortgelijk verzoek deed ook Syrië-gezant Kofi Annan eerder vanavond.

Overgelopen Syrische ambassadeur: Assad alleen weg met geweld

Het plan van de internationale gemeenschap om het geweld in Syrië te stoppen is onvoldoende. Dat heeft de gisteren overgelopen Syrische ambassadeur voor Irak gezegd. Alleen een vertrek van de Syrische president Bashar Assad is acceptabel. En die vertrekt volgens Fares alleen als hij met geweld wordt gedwongen.

Turken: neergehaald vliegtuig was niet op spionagemissie Syrië

Turkije spreekt tegen dat het gevechtsvliegtuig dat door Syrië is neergeschoten aan het spioneren was. Het toestel van de Turkse luchtmacht zou “per ongeluk” in Syrisch luchtruim zijn terechtgekomen en daar alweer uit zijn geweest toen het alsnog werd neergehaald.

Annan wil nieuw vredesplan voor Syrië - situatie blijft ‘uitzichtloos’

Het vredesplan waar Syrië-gezant Kofi Annan eind maart Assad op papier in meekreeg, wordt niet geïmplementeerd. Dat zei Annan vanavond voor de Algemene Vergadering van de VN. Hij legde de schuld vooral bij Assad en zei dat er een nieuwe strategie nodig is. Ook zei hij dat er ‘consequenties’ moeten zijn voor de landen die de pogingen tot vrede frustreren.

‘Aanslagen Syrië werk van mysterieus Al-Nusra Front’

Het schimmige Al-Nusra Front heeft in een online videoboodschap de verantwoordelijkheid opgeëist voor de twee zelfmoordaanslagen in Damascus van afgelopen donderdag. Bij die beide aanslagen, de bloedigste sinds de opstand in maart vorig jaar begon, lieten 55 mensen het leven en raakten er honderden gewond.

De Internationale Dag van de Persvrijheid: hier had een Syrische blogger moeten spreken

Hier had vandaag een interview moeten staan met de prominente Syrische blogger Razan Ghazzawi in het kader van de Internationale Dag van de Persvrijheid. Ghazzawi werd echter vorige week gearresteerd en is volgens het Committee to Protect Journalists samen met collega’s voorgeleid voor een militaire rechtbank voor het ‘bezitten en willen verspreiden van illegale informatie’.

Syrië vraagt opnieuw om garanties - ‘vredesplan dreigt te stranden’

Op de dag dat de Syrische troepen zich moeten hebben teruggetrokken uit de steden, herhaalt de Syrische minister van Buitenlandse Zaken zijn eis aan VN-gezant Kofi Annan. Hij wil garanties van Annan dat als de regeringstroepen stoppen met vechten, ook de opstandelingen hun wapens zullen neerleggen.

Tweede Syrië-conferentie moet druk op Assad verhogen

Meer dan zeventig ministers zullen vandaag in Instanbul samenkomen om te praten over de situatie in Syrië. Het is de tweede grote conferentie over de problemen in het land. Ook de Amerikaanse minister Hillary Clinton zal in Turkije aanwezig zijn.

Massale pro-Assad demonstratie in Damascus - opstand één jaar oud

Duizenden aanhangers van president Bashar al-Assad zijn vandaag in de Syrische hoofdstad Damascus de straat opgegaan. Dat meldt persbureau AP. Zij protesteren tegen wat zij de samenzwering tegen hun land noemen, die deze week één jaar voortduurt.

Gewonde journalisten Homs vragen om hulp

Bij de aanval op het perscentrum in de belegerde Syrische stad Homs raakten verschillende journalisten gewond. Twee verloren het leven: de Amerikaanse journalist Marie Colvin en de Franse persfotograaf Remi Ochlik. Vandaag doen de andere gewonden een oproep: help ons.

China steunt voorstellen Arabische Liga over Syrië wel buiten VN om

Twee weken geleden vetode China nog een resolutie in de VN-veiligheidsraad het vredesplan van de Arabische Liga voor Syrië steunde. Maar nu lijkt China buiten de Verenigde Naties om de plannen van die Arabische Liga alsnog te willen steunen.