Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Problemen bij woningcorporaties
CFV waarschuwde corporaties al in 2003 voor speculeren met derivaten
Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) heeft woningcorporaties al in 2003 gewaarschuwd voor de gevaren van het speculeren met derivaten. Dat zegt directeur Jan van der Moolen van het CFV in een interview met het AD. De corporaties hebben in de jaren daarop niets met die waarschuwing gedaan.
Akkoord over schuldenlast Vestia - ‘gaat de sector pijn doen’
Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland, neemt een verlies van ruim 2 miljard euro om haar risicovolle financiële producten af te kopen. Zelf draait Vestia op voor 1,3 miljard euro van die schuld. Andere corporaties zullen de komende jaren bloeden om de resterende 700 miljoen euro te betalen.
Accountant wil jaarrekening corporatie Portaal niet goedkeuren
Twee woningcorporaties onder verscherpt toezicht gesteld
ABN Amro dreigt Vestia met claimen van schade
Vestia stemt in met plan van banken - faillissement afgewend
Vestia en de banken hebben vannacht rond drie uur een akkoord gesloten om verder te kunnen onderhandelen over de afbouw van de rentecontracten van de woningcorporatie. De banken bevriezen voor twee weken de rentebetalingen op de contracten, waardoor het gevaar van een faillissement van Vestia is afgewend.
Hypotheekrecht vastgoed Vestia na bliksemactie in handen waarborgfonds
Achter de rug van de banken om is op bijna al het vastgoed van Vestia maandag hypotheekrecht gelegd door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Door de actie kunnen banken het vastgoed van de woningcorporatie niet meer opeisen als deze failliet gaat, schrijven het Financieele Dagblad en De Telegraaf vanochtend.
Onderzoek AFM naar rol accountants bij woningcorporaties
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat een groot onderzoek doen naar de accountantscontrole in vrijwel de gehele woningcorporatiesector. Dat bericht NRC Handelsblad vanmiddag. Aanleiding zijn “meerdere signalen” over falend toezicht, onder meer rond de noodlijdende woningcorporatie Vestia.
Vestia schrapt zeker honderd banen en voegt bedrijven samen
Bij de noodlijdende woningcorporatie Vestia verdwijnen minstens 100 voltijds banen. Gedwongen ontslagen onder de 1150 medewerkers worden niet uitgesloten. Dat blijkt uit een interne brief van interim-directeuren Gerard Erents en Jacques Thielen die Vestia vandaag openbaar heeft gemaakt.
Waarborgfonds stimuleerde aankoop risicoproducten woningcorporaties
Vestia wil woonbedrijven Stadswonen en Zuidplas verkopen
De noodlijdende woningcorporatie Vestia onderhandelt over de verkoop van twee van haar woonbedrijven, studentenhuisvester Stadswonen in Rotterdam en Zuidplas in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het gaat in totaal om bijna 10.000 woningen en een aantal bedrijfspanden, ruim 10 procent van het totale vastgoed van Vestia.
Woningcorporatie Vestia speelde zelf voor bank
Woningcorporatie Vestia heeft jarenlang bankje gespeeld door zelf renteverzekeringen aan verschillende banken te verkopen. Dat blijkt uit stukken die NRC Handelsblad heeft ingezien. De opbrengst werd gebruikt om de kosten van gekochte renteverzekeringen naar beneden te brengen. In totaal verkocht Vestia voor bijna 4 miljard euro aan dit soort verzekeringen.
Noodlijdende corporatie Vestia wil 15.000 woningen verkopen
Vestia: onderzoek bij ABN Amro en Deutsche Bank
Verdachte tussenpersoon fraudezaak Vestia stapte zelf naar OM
De tussenpersoon die wordt verdacht in de fraudezaak rond woningcorporatie Vestia is zelf naar het Openbaar Ministerie gestapt. Daarna pas is het OM samen met financiële opsporingsdienst Fiod een strafrechtelijk onderzoek bij Vestia begonnen. Dat zegt de advocaat van de verdachte tussenpersoon.
Beslag van 9,4 miljoen euro bij Vestia-manager
OM bevestigt onderzoek naar Vestia
Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend bevestigd dat er een strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan naar fraude bij woningcorporatie Vestia. De twee verdachten zijn volgens betrouwbare bronnen Marcel de V., hoofd treasury bij Vestia, en een onbekende tussenhandelaar. Het OM verdenkt de verdachten van niet ambtelijke omkoping, witwassen en belastingfraude.
OM onderzoekt verrijking Vestia
Het Openbaar Ministerie doet strafrechtelijk onderzoek naar persoonlijke verrijking door de top van Vestia. Dat meldt NRC Handelsblad vanochtend op basis van betrouwbare bronnen rond de corporatie. Het gaat daarbij om zogeheten kickbacks (provisies) op de renteverzekeringen die Vestia op grote schaal heeft afgesloten. Die transacties zijn de woningcorporatie bijna fataal geworden.
Financiële buffer zes woningbouwcorporaties te klein
Staal verzweeg Vestia-debacle intern
Tegenwerking door Vestia vertraagde overheidsingrijpen
Tegenwerking door Vestia zelf en gebrek aan financiële kennis bij het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben overheidsingrijpen bij de noodlijdende woningcorporatie vertraagd. Het duurde drie maanden voordat de omvang van het Vestia-debacle duidelijk was, zo bleek vanmiddag bij het eerste Kamerdebat over Vestia.
Voldoende steun voor parlementaire enquête woningcorporaties
Vestia werkte niet mee aan toezicht
Oud-directeur Erik Staal heeft jaren geweigerd om per kwartaal te rapporteren over de financiële producten van Vestia. Daarmee onttrok de woningcorporatie zich aan controles op risicovolle renteverzekeringen door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Dat zeggen bronnen rondom Vestia tegen NRC Handelsblad.
CDA wil parlementaire enquête over woningcorporaties - ‘lessen trekken’
PvdA: vertreksom Vestia-directeur moet teruggehaald worden
De PvdA zal “het hele juridische arsenaal” uit de kast halen om de vertreksom die Vestia-directeur Erik Staal bij zijn vertrek heeft meegekregen terug te halen. Kamerlid Jacques Monasch noemde de vertreksom van 3,5 miljoen euro vanochtend op Radio 1 “schandalig en immoreel”.
Huurders Vestia toch de dupe: 9 procent huurverhoging
De noodlijdende woningcorporatie Vestia gaat het miljardentekort in tegenstelling tot eerdere berichten mede verhalen op haar huurders. Vestia wil nieuwe huurders een huurverhoging van “gemiddeld ruim 9 procent” geven. Alle huurders met een inkomen boven 43.000 euro krijgen een extra huurverhoging van 5 procent.
Directeur Vestia kreeg 3,5 miljoen euro mee bij vertrek
De oud-directeur van de noodlijdende woningcorporatie Vestia, Erik Staal, heeft bij zijn vertrek een bedrag van ruim 3,5 miljoen euro meegekregen. Dat blijkt uit een schriftelijk antwoord op Kamervragen dat minister Spies van Binnenlandse Zaken vanmiddag naar de Tweede Kamer heeft verstuurd.
‘Corporaties staan te gemakkelijk borg voor elkaar’
Vestia krijgt miljardenlening van Waterschapsbank
Meer Problemen bij woningcorporaties...