Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Om medicijnfabrikanten met veel te hoge prijzen onder druk te zetten, moet de overheid „het ultieme middel” niet schuwen.
Medicijnen kunnen goedkoper worden door dure patiënten te concentreren in enkele ziekenhuizen, betoogt Ernst Kuipers. Zo versterken de ziekenhuizen hun onderhandelingspositie tegenover de farmaceutische industrie. Ook groeit zo de expertise en dat levert besparingen op.
Medicijnen zijn niet voor niets zo duur, schrijven Paul Korte en Gerard Schouw . Wel is bij de prijsbepaling meer maatwerk nodig. Bijvoorbeeld met een pay for benefit overeenkomst. „Als een middel niet werkt, hoeft er niet voor te worden betaald.”
De overheid moet actief ingrijpen om nieuwe geneesmiddelen betaalbaar te maken, schrijven Ellen ‘t Hoen cum suis. Maak gebruik van dwanglicenties en beloon een bedrijf als het een noodzakelijk geneesmiddel (bijvoorbeeld antibiotica) ontwikkelt.
Ook met de bestaande octrooiwet kunnen medicijnfabrikanten worden gedwongen hun prijzen te verlagen, schrijft Marijke Linthorst.
Aanvaard dat sterven bij het leven hoort, schrijft Marli Huijer. Anders lukt het nooit om de stijgende kosten in de gezondheidszorg onder controle te krijgen.