De Keerzijde

Een podcastserie van NRC
over topsporters die verliezen op het ultieme moment

Hoe ga je om met verliezen in een wereld waarin winnaars als helden worden vereerd? In de serie ‘De Keerzijde’ gaan podcastmakers Joram Bolle en Nina van Hattum op pad met bekende topsporters, die na jaren intensief trainen op het ultieme moment hebben verloren.

De sporters herbeleven dat ene moment of die ene dag. Hoe heeft het ze gevormd? Hoe staan ze op nadat ze zijn gevallen? En heeft het ze misschien ook iets gebracht?

Nina en Joram tekenen verhalen op uit het voetbal, schaatsen, tennis, zwemmen, wielrennen en atletiek. En ze vragen zich af: verdienen de verliezers niet ook een podium?

Beluister de trailer:

Luister in de NRC Audio app of op onze website naar alle afleveringen van de serie ‘De Keerzijde’.

Afleveringen

1. Schaatser Stefan Groothuis

Stefan Groothuis in 2010 op het ijs van de Richmond Olympic Oval in Vancouver tijdens een oefenwedstrijd.
Foto ANP/Robin Utrecht

De fanatieke 1.000-meter specialist Stefan Groothuis wil wereldkampioen én Olympisch kampioen schaatsen worden. Maar hoe vaker hij net niet wint, hoe groter de druk die hij zichzelf oplegt. Winnen wordt een complete obsessie, totdat hij in 2011 mentaal instort.

Luister naar deze aflevering in de NRC Audio app of via deze link.

2. Zwemsters Ada Kok & Ria van Velsen

De start van de finale 100 meter vlinderslag bij de dames tijdens de Olympische Spelen van 1964 in Tokyo. Ada Kok zou het brons winnen.
Foto ANP

Zwemsters en goede vriendinnen Ada Kok en Ria van Velsen gaan in 1964 samen voor olympisch goud op de 4×100 meter wisselslagestafette. Ada zwemt de vlinderslag, Ria de rugslag. De twee hadden een droom: samen als vriendinnen goud winnen. Maar daarvoor moet je wel allebei in topvorm zijn.

Te beluisteren in de NRC Audio app of via deze link.

3. Wielrenner Kenny van Hummel

Skil Shimano renner Kenny van Hummel in 2009 tijdens zijn laatste meters van de vijftiende etappe van de Tour de France van Pontarlier naar Verbier over 207.5km.
Foto ANP/Koen van Weel

Wielrenner Kenny ‘Kamikaze’ van Hummel mag in 2009 zijn jongensdroom waarmaken: meedoen aan de Tour de France. Daar wil hij in de vlakke ritten massasprints gaan winnen. Alleen moet je dan óók de bergen over. En in die etappes komt Kenny al snel helemaal in z’n eentje te zitten.

Te beluisteren in de NRC Audio app of via deze link.

4. Hordeloper Robin Korving

Robin Korving weet zich niet te plaatsen voor de finale op de 110 meter horden tijdens het WK atletiek in 1999.
Foto ANP/Toussaint Kluiters

De gedreven hordeloper Robin Korving maakt indruk in de atletiekwereld. In 2000 vertrekt hij naar Sydney voor de Olympische Spelen. Alle ogen zijn op hem gericht. Iedereen verwacht dat hij een medaille gaat winnen op de 110 meter horden. Maar tien minuten voor de start gaat het mis.

Te beluisteren in de NRC Audio app of via deze link.

5. Tennisster Brenda Schultz

Brenda Schultz McCarthy in 1995 tijdens Wimbledon in actie tegen de Letlandse Larisa Neiland. Ze won deze wedstrijd met 6-2, 6-4.
Foto Frank Leonhardt

De talentvolle tennisster Brenda Schultz staat in 1995 in de top-10 van de wereldranglijst. Ze durft al te hopen: ik ga een keer Wimbledon winnen, het allerbelangrijkste toernooi dat er is. Tot haar moeder ziek wordt.

Te beluisteren in de NRC Audio app of via deze link.

6. Voetballer Danny Koevermans

AZ-speler Danny Koevermans schreeuwt het uit van frustratie als hij na afloop beseft dat het kampioenschap van het seizoen 2006-2007 aan zijn neus voorbij gaat.
Foto Ed Oudenaerden

Voetballer Danny Koevermans wordt pas op zijn 21ste prof. Nog geen vijf jaar later is hij de beste Nederlandse spits in de Eredivisie. In 2007 weet iedereen zeker dat hij met zijn club AZ kampioen zal worden. Ze hoeven alleen nog maar te winnen van laagvlieger Excelsior.

Te beluisteren in de NRC Audio app of via deze link.

Colofon

Een podcast van:
Joram Bolle
Nina van Hattum
Eindmix:
Yeppe van Kesteren
Jeroen Jaspers
Met dank aan:
Rogier van ‘t Hek
Fabian van der Poll
Henk Stouwdam
Steven Verseput
Anne Moraal
Iddo Havinga
Illustratie:
Frann de Bruin

Lees meer over onze gasten

Lees de stukken die NRC publiceerde over onze gasten in De Keerzijde:

Stefan Groothuis

Ada Kok en Ria van Velsen

  • Uit NRC Handelsblad van 7 september 2000: Vragen aan winnaars. De ene winnaar werd beloond met een bos bloemen, de andere kreeg een bonus van 60.000 gulden. Maar de beleving van alle winnaars was altijd hetzelfde. Ze waren er trots op om olympisch kampioen te zijn, in de meeste takken van sport de belangrijkste titel. Deze krant stelde Nederlandse goudwinnaars van acht verschillende Olympische Spelen dezelfde vijf vragen. ‘Door een olympische titel dacht je een menswaardig bestaan te kunnen opbouwen.’
  • Lees ook meer in het NRC-dossier over de Olympische Spelen in Tokio 1964.

Danny Koevermans

Robin Korving

Brenda Schultz

Kenny van Hummel

NRC Audio

Start met luisteren, hoor de wereld


Google Play
App Store