branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.
Ryan Wendels en Marc de Beijer van Aurum zetten Narrowband-IoT in om realtime inzicht te bieden in energieverbruik.
Ryan Wendels en Marc de Beijer van Aurum zetten Narrowband-IoT in om realtime inzicht te bieden in energieverbruik. Dirk-Jan van Dijk
Je zakelijke ambitie verwezenlijk je met de nieuwste technologie

“Real time inzicht in energiegebruik biedt meerdere voordelen”

Om stadsverwarming verder uit te rollen moet een aantal obstakels overwonnen worden. Scale-up Aurum uit Breukelen zette de nieuwste technologie in om energiegebruik real time uit te lezen, en boekt hiermee succes.


Volgens een inventarisatie van Natuur en Milieu hebben 400.000 woningen in Nederland stadsverwarming. In de voorstellen van het Klimaatakkoord moet dat aantal de komende elf jaar doorgroeien naar 750.000. Om dat te bereiken moet een aantal obstakels worden overwonnen. Zoals de warmtemeters die vaak lastig op afstand uit te lezen zijn voor energieleveranciers.
Om dat probleem te verhelpen, ontwikkelde Aurum een oplossing die zó nauwkeurig is, dat het voor automatische facturatie gebruikt kan worden. “Zo kunnen energieleveranciers hun billingsysteem moderniseren”, vertelt Marc de Beijer, Algemeen Directeur bij Aurum (rechts op de foto). “Tegelijkertijd helpt realtime inzicht in het verbruik de energiebehoefte nauwkeuriger te voorspellen, waardoor zij betere inkoopcontracten kunnen realiseren.”

Data verzamelen, analyseren en vertalen

Aurum ontwikkelt sinds 2011 slimme oplossingen om particuliere en zakelijke klanten realtime inzicht te bieden in hun energieverbruik. Sensoren in de meterkast van de woning verzamelen energiedata, die via een gesloten meetsysteem over het secure platform naar de klant doorgestuurd worden. Vervolgens worden de gegevens geanalyseerd, verrijkt met relevante externe gegevens en vertaald in bruikbare informatie zoals een advies of verbruiksoverzicht. Die informatie kan ook via een app worden aangeboden.
“Om data te verzamelen en door te sturen, kun je wifi gebruiken”, zegt Ryan Wendels (links op de foto) verantwoordelijk voor Business Development bij Aurum. “Maar het bereik is soms beperkt, en wifi kan haperen. Om automatische facturatie mogelijk te maken, is het essentieel dat de meetgegevens honderd procent betrouwbaar en accuraat zijn. Daarom zijn we voor deze zakelijke oplossing op zoek gegaan naar andere manieren om data te verzamelen en versturen.”

Narrowband-IoT: goede, betrouwbare dekking

Die vonden zij in Narrowband-IoT van Vodafone Business, een innovatieve communicatietechnologie die specifiek gericht is op het Internet of Things en een paar jaar geleden werd uitgerold in Nederland. De samenwerking kwam op een organische manier tot stand, volgens Dion van Stekelenborg van VodafoneZiggo: “Wij waren in gesprek met een grote energieleverancier over een oplossing om stadsverwarmingsinstallaties op afstand uit te lezen ten bate van de (eind)afrekening. Aurum werkte ook voor die partij. Toen we in gesprek raakten, ontdekten we dat het logisch zou zijn om de krachten te bundelen: Vodafone Business kon de betrouwbare connectiviteit leveren, Aurum de technologische oplossing.”
Narrowband-IoT heeft namelijk een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van ‘gewone’ IoT, die voor Aurum interessant zijn. De Beijer: “Narrowband-IoT biedt binnen en ondergronds een goede, betrouwbare verbinding – dat is belangrijk voor de sensoren die wij in meterkasten plaatsen. Het is beperkt in bandbreedte, maar door in de oplossing van Aurum gebruik te maken van een slim en veilig protocol is Narrowband-IoT geschikt voor het transport van energiedata. Het laatste voordeel is dat de oplossing ook gemakkelijk te koppelen is aan bestaande mobiele netwerken, zoals 2G en 4G.’

Win-win samenwerking

Na de kennismaking ging het snel. Wendels: “Een uitdaging was dat er in de eerste dagen van Narrowband-IoT hier bij ons kantoor in Breukelen nog geen netwerk beschikbaar was. Vodafone Business heeft toen de betreffende masten aangezet, zodat we dezelfde week nog connectiviteit hadden.” Ook De Beijer was aangenaam verrast door de snelheid waarmee geschakeld kon worden. “Hoewel VodafoneZiggo een groot bedrijf is en wij een kleine, flexibele scale-up konden we in hetzelfde tempo werken. We zaten direct met de juiste mensen om tafel. Dat werkte heel goed!”
Het werd een echte win-win samenwerking. Van Stekelenborg: “Narrowband-IoT stond op dat moment nog in de kinderschoenen. Aurum hielp ons om het netwerk te finetunen en eventuele bugs eruit te halen.” Wendels vult aan: “Het was voor ons een groot voordeel om zo dicht bij het vuur te zitten. Alle details over Narrowband-IoT kregen we rechtstreeks van Vodafone Business te horen.’

Europese ambities

Zo kon - tot tevredenheid van de grote energieleverancier - al binnen een jaar tijd een betrouwbare oplossing voor automatische facturatie worden ontwikkeld, klaar voor uitrol in de productomgeving. En de ambitie reikt verder. “Het product dat we nu voor stadsverwarming hebben ontwikkeld, kan ook voor andere datapunten zoals gas, elektriciteit en zonne-energie worden doorontwikkeld”, zegt Wendels. Ook het buitenland lonkt. De Beijer: “Stadsverwarming neemt ook in andere landen een vlucht. Narrowband-IoT is in Europa de standaard aan het worden en wij zijn klaar om met onze energie-oplossing Europa te veroveren! De wereldwijde dekking van het Vodafone-netwerk is daarbij een belangrijk pluspunt.”

Altijd verbonden

Betrouwbare connectiviteit is essentieel voor producten en diensten op basis van IoT. VodafoneZiggo ondersteunt als enige provider in Nederland twee nieuwe technologieën, speciaal ontwikkeld voor IoT-applicaties: Narrowband-IoT en LTE-M. Narrowband-IoT biedt de beste dekking binnen en ondergronds. Voor mobiele en spraaktoepassingen is LTE-M ontwikkeld. Meer weten over alle IoT-mogelijkheden van Vodafone Business? Stel je vragen in onderstaande feed of lees verder op Vodafone.nl/iot.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.