branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.

Hoe mindful driving rijden veiliger, zuiniger en relaxter maakt

Optrekken, remmen, optrekken, remmen. Een ongedurige rijstijl zorgt voor stress, onveilige situaties en een hoog brandstofverbruik. Sycada ontwikkelde een technologie die chauffeurs bewuster laat rijden. Mindful driving, met dank aan het Internet of Things.

“O nee, daar gaat mijn A’tje!” Die verzuchting slaakt Evie Tissen, manager Order Fulfillment bij VodafoneZiggo, tegenwoordig vaak als ze achter het stuur zit. Voor haar werk legt ze jaarlijks bijna 60.000 kilometer af. “Ik reed altijd pittig en gehaast. Soms zelfs een beetje agressief,” bekent ze. Toen ze eerder dit jaar instemde om mee te doen aan een pilot van een telematicabedrijf Sycada, was ze nog sceptisch. “Ik dacht: prima hoor, zo’n apparaatje op mijn voorruit. Maar dat het echt invloed zou hebben op mijn rijstijl… Dat leek me toch sterk.”

Real-time feedback
Dat apparaatje, een DriveTag van Sycada, kwam er inderdaad. Tissen downloadde de bijbehorende app en ging op weg. Op het scherm van haar mobiele telefoon was een auto’tje te zien. Hoe sneller ze optrok en hoe vaker en harder ze remde, hoe roder dat icoon werd. Ze kreeg dus real-time feedback, met dank aan de sensor op haar vooruit en de connectie met het Internet of Things.

Reed ze juist wat rustiger en beheerster? Dan kleurde het auto-icoontje eerst oranje en vervolgens groen. “Tja, je gaat dan toch je best doen om dat auto’tje groen te maken en te houden,” lacht Tissen. “En dat lukt alleen als je tijdens het rijden continu een A scoort: de meest zuinige rijstijl. Ik merk dat ik nu veel meer laid back aan het verkeer deelneem.”

Busbedrijven
De DriveTag die Tissen en haar collega’s testen, bevindt zich nog in de pilotfase. Maar Sycada ziet het als een veelbelovende toepassing voor leasewagenparken. Ondertussen levert het bedrijf al jarenlang een oplossing voor busbedrijven. Het gaat daarbij om wat robuustere kastjes, die zich niet op een voorruit laten plakken, maar die op de vloer zijn bevestigd. Een app komt daar ook niet aan te pas. Buschauffeurs krijgen feedback via een rood, oranje en groen ledlampje op het dashboard. In Nederland zijn er bijna 3.000 bussen van zo’n apparaat en ledlampjes voorzien.

Duurzame missie
“Al 7.000 buschauffeurs zijn overgeschakeld op mindful driving,”, vertelt Jesse Stuiver (foto), business development manager van Sycada, niet zonder trots. “De duurzame missie van dit bedrijf spreekt me zeer aan. Het is een van de belangrijkste redenen waarom ik nu hier werk,”, benadrukt hij. En dat blijkt ook wel uit de manier waarop hij in contact kwam met Sycada. “Om te kijken waar ik happy van word, heb ik in 2015 een coach ingeschakeld. Tijdens die coachsessies werd duidelijk dat ik heel graag iets wilde doen dat echt een positieve impact op de wereld heeft. ‘Nou, dan moet je misschien eens met mijn vriend gaan praten’, stelde mijn coach toen voor. En dat is dus Kristian Winge, de CEO van Sycada.”

Met die positieve impact op de wereld lijkt het ondertussen de goede kant op te gaan. Want neem alleen al die duizenden buschauffeurs die Sycada helpt om bewuster te rijden: die zorgen gezamenlijk voor een enorme besparing op het brandstofgebruik. “Zo’n 6 miljoen liter diesel per jaar,” weet Stuiver. “Dat zijn bijna drie Olympische zwembaden vol!”

Comfortabeler voor passagiers
Connexxion is een van de busbedrijven die gebruikmaken van de diensten van Sycada. “Dankzij mindful driving besparen wij zo’n tien procent op onze brandstofkosten. We jagen er jaarlijks heel wat liters diesel doorheen, dus het gaat meteen om een fors bedrag,”, benadrukt André Gelens, specialist Zero Emission bij Connexxion. “Maar het gaat ons zeker niet alleen om de brandstofbesparing. Mindful driving heeft op meerdere vlakken een positief effect. Zo rijden onze chauffeurs nu ook minder schades. En omdat ze minder gestrest achter het stuur zitten, zijn ze vitaler. Bovendien is het voor de passagiers een stuk comfortabeler als een buschauffeur niet constant hard optrekt en afremt.”

Gedragsverandering
Inmiddels werkt Connexxion vijf jaar samen met Sycada. Wat destijds begon als een pilot is nu de dagelijkse praktijk. Alle bussen van het bedrijf bevatten standaard een kastje en led-lampjes om de rijstijl van chauffeurs op een positieve manier te beïnvloeden. “Niet alle buschauffeurs waren blij met ons initiatief. We hoorden in het begin veel excuses en smoesjes waarom het niet lukte om goede scores te halen,”, herinnert Gelens zich. “Het gaat toch om een gedragsverandering, en dat is altijd lastig. Om de chauffeurs extra te stimuleren, keren we een kwart van de brandstofbesparing aan ze uit. Dankzij de data van Sycada kunnen we precies zien hoe zuinig iemand rijdt. Per chauffeur gaat het al snel om een paar honderd euro per jaar.”

Eyeopener
“Maar die beloning moet natuurlijk niet de belangrijkste motivatie zijn,”, benadrukt hij. “Brandstofbesparing is namelijk maar een van de doelen. Veilig, stipt en comfortabel rijden zijn minstens zo belangrijk. Alleen zien we in de praktijk dat wie zuinig rijdt, ook makkelijk die andere doelen haalt. Voor veel chauffeurs is dat toch wel een eyeopener.”

Oplaadbare bussen
En er is nog een andere belangrijke reden om niet al teveel op de brandstof te focussen. “Met de komst van elektrische bussen is de besparing van fossiele brandstoffen straks helemaal geen issue meer,” voorspelt Gelens. “Maar wie dan zuinig rijdt, kan met zo’n bus wel een grotere afstand afleggen. Aangezien het opladen een stuk langer duurt dan het tanken van diesel, wordt die range echt belangrijk.

Dat zien we ook bij de 200 elektrische bussen waar we nu in Nederland al mee rijden. Ook die bevatten de mindful driving-technologie. Daarnaast helpt Sycada ons ook aan andere belangrijke informatie, zoals de status van de opladers en de gemiddelde ranges die chauffeurs op de trajecten halen. Dankzij die data lukt het ons steeds beter om de elektrische bussen optimaal in te zetten. We zijn dan ook positief gestemd over de komende transitie.”

Klimaatakkoord
“De samenwerking met Connexxion op het vlak van elektrische bussen, is voor ons ook heel leerzaam”, zegt Stuiver tot besluit. “Zo kunnen we binnenkort algoritmes maken die planners helpen om een vloot van elektrische voertuigen optimaal in te zetten. Dat gaat ongetwijfeld ook andere partijen over de streep trekken. En dat helpt Nederland weer om de afspraken van het klimaatakkoord na te komen.”

IoT draait om mensen
Technologie die mensen helpt om hun rijgedrag op een positieve manier te veranderen: dat is een mooi voorbeeld van de impact die het Internet of Things kan hebben op ons dagelijks leven. Benieuwd naar wat die technologie momenteel nog meer mogelijk maakt? Lees meer op Vodafone.nl/iot

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.