branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
“Met compleet real-time financieel overzicht weten ondernemers direct of ze de gewenste deal rond kunt krijgen.” Clint van Haalen, General Manager van de Finance-divisie van softwareontwikkelaar Topicus,
“Met compleet real-time financieel overzicht weten ondernemers direct of ze de gewenste deal rond kunt krijgen.” Clint van Haalen, General Manager van de Finance-divisie van softwareontwikkelaar Topicus, Gregor Servais

“Mensen hebben nog nauwelijks overzicht op hun financiën”

In de nieuwe Pensioenwet (vanaf 1 januari 2023) worden werkenden meer zélf verantwoordelijk voor hun oudedagsvoorziening. Insiders waarschuwen dat burgers daar nog niet klaar voor zijn. “Nog lang niet”, aldus Clint van Haalen van Topicus. “Mensen hebben nog nauwelijks overzicht op hun financiën. Daarom is het hoog tijd dat elke Nederlander real-time dashboard krijgt van zijn situatie. Alleen dan kun je goed plannen.”

We leven in een tijd van big data. Des te vreemder dat de meeste ondernemers en particulieren nauwelijks weten hoe ze er ‘later’ financieel voor staan. Hoe hun vermogen zich ontwikkelt. Hoe hoog hun pensioen wordt. Of dat genoeg is voor een comfortabele oude dag. En wat de gevolgen zijn als ze nu een jaar sabbatical nemen, of gaan scheiden. Dat maakt financieel plannen voor de meeste mensen onmogelijk.

‘Financiële verzuiling’
De oorzaak daarvan is volgens Clint van Haalen, General Manager van de Finance-divisie van softwareontwikkelaar Topicus, een sterke ‘financiële verzuiling’ in advies en uitvoering. “Domeinen als hypotheken, sparen, lijfrentes en beleggen zijn als door Chinese muren van elkaar gescheiden. Een hypotheekadviseur kijkt alleen naar je hypotheek, een beleggingsadviseur naar je beleggingen… Zo krijg je als burger niet één goed overzicht, en kun je vrijwel onmogelijk inschatten wat er gebeurt als er iets ingrijpends verandert in je leven, zoals het overlijden van je partner, of grote uitgaven voor bijvoorbeeld een tweede huisje, een wereldreis of je droomauto.”

Pilots met één real-time overzicht

Van Haalen pleit voor koppeling van alle individuele financiële informatie in één real-time overzicht. De software en platformen daarvoor heeft Topicus al in huis, en voert daarmee al pilots. Van Haalen: “Duizenden medewerkers van deelnemende bedrijven en organisaties krijgen dankzij deze software met één druk op de knop al inzage in hun complete financiële situatie. Die data komen uit steeds meer bronnen, waardoor het overzicht steeds completer worden.”

Steeds completer
Dat inzicht maakt betere financiële keuzes mogelijk. Zo kan een adviseur met deze info een steeds completer plaatje schetsen, en advies-op-maat geven over bepaalde keuzes en de gevolgen daarvan. Een goede ontwikkeling, vindt Van Haalen: “Zijn rol verandert van verkoper in financiële coach: op basis van je actuele vermogenssituatie en -opbouw kan hij je laten zien wat de gevolgen zijn van financiële keuzes. Zodat je vooraf weet hoe die je financiële situatie beïnvloeden.”

Stuur in handen nemen
De naderende invoering van het nieuwe pensioenstelsel zet het idee van zo’n compleet real-time overzicht hoog op de agenda. “Het vroegere pensioen, vanaf je 65e en zeventig procent van je laatstverdiende loon, geldt al lang niet meer”, aldus Van Haalen. “Zo’n financiële cockpit maakt het mogelijk om het stuur zelf in handen te nemen. Belangrijk, want je wilt niet bij je pensionering ontdekken dat je nog jaren door moet werken omdat je te weinig vermogen hebt opgebouwd. Met zo’n dashboard kun je tijdig bijsturen.”

“Straks krijgt iedereen zelf de regie over zijn pensioenopbouw; daarvoor is complete informatie onmisbaar”

Zakelijke leningen
Dat inzicht helpt niet alleen particulieren, maar ook ondernemers. “Allereerst natuurlijk de circa 1,1 miljoen zzp’ers met een eenmanszaak die zelf voor hun pensioen moeten zorgen. Daarnaast is de risk assessment-functie ideaal bij het versnellen van kredietaanvragen voor hypotheken of zakelijke investeringen. Door het koppelen van alle bekende parameters helpt software van Topicus kredietaanvragers en -verstrekkers snel aan een afgewogen risicobepaling. Met data uit zo veel mogelijk bronnen kunnen we het hele plaatje inzichtelijk maken en de gevraagde kredieten in perspectief zetten.”

Snel reageren is cruciaal
Dat laatste is nu belangrijker dan ooit, zeker nu veel ondernemers post-corona flink moeten lenen om door te kunnen. Van Haalen: “Met compleet real-time financieel overzicht weet je als ondernemer of je de gewenste deal rond kunt krijgen én wat voor impact die heeft op je financiën in de toekomst. Als de adviessoftware op jouw aanvraag direct een ‘groen vinkje’ geeft, kun je soms goedkeuringsprocessen overslaan”, weet Van Haalen. “Snel kunnen reageren is tegenwoordig cruciaal.”

Over Topicus

Topicus (opgericht in 1998) is een softwareontwikkelaar met een sterk maatschappelijk gerichte doelstelling. Met inmiddels ruim duizend medewerkers maakt het binnen het onderwijs, zorg, gemeentelijke overheid en financiële dienstverlening positieve impact met IT. Topicus is sterk in het aanpakken van traditionele en gedateerde (werk)processen met oog voor het verbindende karakter. Door het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke platformen bundelt en structureert Topicus complexe datastromen en creëert het maximaal overzicht, inzichtelijkheid en handelingsruimte voor de gebruiker. Lees verder op Topicus.nl.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.