branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Anne Huijnen
De plastic cirkel is rond #1: Mogelijkheden met matrassen

‘Een slim ontwerp geeft waardevolle grondstoffen terug’

Business developers Mark Groot Wassink (Auping) en Rob de Ruiter (TNO) over de anderhalf miljoen matrassen die we jaarlijks verbranden. De oplossing voor dit probleem bestaat uit het optimaliseren van het recycleproces en het produceren van een circulair matras.

Anderhalf miljoen matrassen per jaar

In deze aflevering hoor je Mark Groot Wassink, business development manager bij matrassenfabrikant Auping, in gesprek met Rob de Ruiter, business developer bij TNO. Matrassen bestaan voor bijna de helft uit plastic, het zogenaamd polyurethaanschuim. In Nederland gooien we jaarlijks anderhalf miljoen van die matrassen weg. Het merendeel van deze matrassen wordt nu nog verbrand, wat betekent dat nuttige grondstoffen verloren gaan voor recycling én zorgt voor veel CO2-uitstoot. Zowel Rob als Mark zijn in hun dagelijks werk op zoek naar mogelijkheden om dit probleem op te lossen. Dit loopt uiteen van toepassingen om het recyclen van oude matrassen te optimaliseren tot het produceren van een matras dat circulair is. Ook geven ze advies wat je het beste met je oude matras kunt doen.
Luister ‘De plastic cirkel is rond’, aflevering 1: Mogelijkheden met matrassen

Luister ook de tweede aflevering over Vergissingen rondom verpakkingen

Een nieuw leven voor plastic

In de podcastserie ‘De plastic cirkel is rond’ zoomt TNO samen met NRC XTR in op de bijdrage van plastic aan een circulaire economie. In vier afleveringen gaan we in gesprek met wetenschappers en producenten over een nieuw leven voor plastic. Van innovaties voor nieuwe ontwerpen van plastic producten tot duurzame technologieën om plastics te recyclen.

Verspil het niet
TNO, de onafhankelijke onderzoekers van Nederland, ziet het als taak om de juiste vragen te stellen én de juiste antwoorden te geven. Hun innovaties raken jou en de wereld om je heen. De podcastserie ‘De plastic cirkel is rond’ is gemaakt naar aanleiding van het recent verschenen paper ‘Verspil het niet’ over de aanpak van de schaduwzijde van plastics. Gebaseerd op onderzoek dat TNO doet naar circulaire plastics: van innovaties voor nieuwe ontwerpen van plastic producten tot duurzame technologieën om plastics te recyclen. Vanuit het streven naar een wereld met minder plastic afval, minder CO2-uitstoot en minder gebruik van fossiele grondstoffen. Dit alles om bij te dragen aan het leven van morgen. Zie jij het net als TNO ook voor je? Een circulaire wereld mét plastic? Ga naar tno.nl/circulaireplastics en download het paper.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.