branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Anne Huijnen
De plastic cirkel is rond #4: Het gevaar van microplastics

De effecten van microplastics vragen om een ‘wereld aan onderzoek’

Plastics die in het milieu belanden op een plek waar we er niet meer bij kunnen, liggen daar voor de eeuwigheid. Jelmer Vierstra (Natuur & Milieu) en Rob de Ruiter (TNO) praten over de effecten en risico’s van microplastics. Wat weten we over de impact van deze kleine plastic-deeltjes en over het effect hiervan op langere termijn?

Minuscule stukjes kunststof

In deze aflevering hoor je Jelmer Vierstra, senior program leader bij Natuur & Milieu in gesprek met Rob de Ruiter, business developer bij TNO, over microplastics. Plastic producten die slijten tijdens het gebruik ervan, denk aan autobanden, schoenen en kleding, verliezen minuscule stukjes kunststof. Deze zogenaamde microplastics ademen we zonder het te weten in, of eten we op. Gevolgen voor de gezondheid zijn nog niet bekend, wel weten we al meer over de ernstige schade die deze deeltjes toebrengen aan het milieu. Welke oplossingen zijn er voor dit probleem en hoe kun je hier als consument je bijdrage aan leveren? En wat heeft dat te maken met onze keuze om boodschappen te doen met een papieren, linnen of plastic tas?

Luister ‘De plastic cirkel is rond’, aflevering 4: Het gevaar van microplastics

Een nieuw leven voor plastic

In de podcastserie ‘De plastic cirkel is rond’ zoomt TNO samen met NRC XTR in op de bijdrage van plastic aan een circulaire economie. In vier afleveringen gaan we in gesprek met wetenschappers en producenten over een nieuw leven voor plastic. Van innovaties voor nieuwe ontwerpen van plastic producten tot duurzame technologieën om plastics te recyclen.

Verspil het niet
TNO, de onafhankelijke onderzoekers van Nederland, ziet het als taak om de juiste vragen te stellen én de juiste antwoorden te geven. Hun innovaties raken jou en de wereld om je heen. De podcastserie ‘De plastic cirkel is rond’ is gemaakt naar aanleiding van het recent verschenen paper ‘Verspil het niet’ over de aanpak van de schaduwzijde van plastics. Gebaseerd op onderzoek dat TNO doet naar circulaire plastics: van innovaties voor nieuwe ontwerpen van plastic producten tot duurzame technologieën om plastics te recyclen. Vanuit het streven naar een wereld met minder plastic afval, minder CO2-uitstoot en minder gebruik van fossiele grondstoffen. Dit alles om bij te dragen aan het leven van morgen. Zie jij het net als TNO ook voor je? Een circulaire wereld mét plastic? Ga naar tno.nl/circulaireplastics en download het paper.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.