branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Anne Huijnen
De plastic cirkel is rond #2: Vergissingen rondom voedselverpakkingen

‘Dat verpakkingen uit meerdere lagen bestaan, kun je als consument niet zien’

Plastic voedselverpakkingen bestaan uit meerdere laagjes, gemaakt van verschillende materialen. Dit is bedoeld om voedsel vers te houden, maar bemoeilijkt het recycle-proces. Dat moet én kan anders! Martijn van Rijn (Plastic Pact Nederland) en Esther Zondervan (TNO) zien mogelijkheden.

Verschillende laagjes

In deze aflevering hoor je Martijn van Rijn, secretaris van Plastic Pact Nederland in gesprek met Esther Zondervan, onderzoeker bij TNO, over voedselverpakkingen. In ieder huishouden bestaat er weleens twijfel of een bepaalde voedselverpakking nou wel of niet bij het plastic afval hoort? Geen makkelijke vraag, vanwege multilaags plastic: meerdere laagjes die bestaan uit verschillende materialen. In eerste instantie zijn die laagjes bedoeld om voedsel vers en houdbaar te kunnen bewaren, maar uiteindelijk bemoeilijken ze ook het recycleproces. Welke innovaties worden er momenteel bedacht om dit probleem op te lossen? Wat is er voor nodig om dit in de toekomst op grote schaal in te kunnen zetten? En wat kun je in de tussentijd als consument doen?

Luister ‘De plastic cirkel is rond’, aflevering 2: Vergissingen rondom voedselverpakkingen

Luister ook de eerste aflevering over Mogelijkheden met matrassen

Een nieuw leven voor plastic

In de podcastserie ‘De plastic cirkel is rond’ zoomt TNO samen met NRC XTR in op de bijdrage van plastic aan een circulaire economie. In vier afleveringen gaan we in gesprek met wetenschappers en producenten over een nieuw leven voor plastic. Van innovaties voor nieuwe ontwerpen van plastic producten tot duurzame technologieën om plastics te recyclen.

Verspil het niet
TNO, de onafhankelijke onderzoekers van Nederland, ziet het als taak om de juiste vragen te stellen én de juiste antwoorden te geven. Hun innovaties raken jou en de wereld om je heen. De podcastserie ‘De plastic cirkel is rond’ is gemaakt naar aanleiding van het recent verschenen paper ‘Verspil het niet’ over de aanpak van de schaduwzijde van plastics. Gebaseerd op onderzoek dat TNO doet naar circulaire plastics: van innovaties voor nieuwe ontwerpen van plastic producten tot duurzame technologieën om plastics te recyclen. Vanuit het streven naar een wereld met minder plastic afval, minder CO2-uitstoot en minder gebruik van fossiele grondstoffen. Dit alles om bij te dragen aan het leven van morgen. Zie jij het net als TNO ook voor je? Een circulaire wereld mét plastic? Ga naar tno.nl/circulaireplastics en download het paper.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.