branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.

Van advocaat naar bietenteler

Teler Arwin Bos heeft samen met zijn vrouw en ouders een akkerbouwbedrijf in de Haarlemmermeerpolder. Hoewel Bos opgroeide op de boerderij koos hij in eerste instantie voor een baan als advocaat op de Zuidas. “Het leven op de boerderij trok me steeds meer.”

“Ik heb rechten gestudeerd in Leiden en daarna een aantal jaar met veel plezier als advocaat op de Zuidas in Amsterdam gewerkt”, vertelt Bos. Uiteindelijk heb ik de overstap naar de boerderij gemaakt. We verbouwen hier op twee locaties – in Nieuw-Vennep en Zwanenburg – op 120 hectare suikerbieten, tarwe en bijzondere aardappelsoorten. We zijn met name gespecialiseerd in aardappelen. Die verbouwen we in verband met ziektes, onkruid en de vruchtbaarheid van het land in een een-op-vierrotatie. We telen om het jaar tarwe (50%), aardappelen (25%) en suikerbieten (25%). Suikerbieten passen goed in onze rotatieteelt. Het is een gemakkelijk gewas, met lage kosten en arbeidsintensiteit. In het voorjaar zijn we ongeveer vier dagen bezig met het zaaien van 25 hectare grond en ook het oogsten – 2.200 tot 2.500 ton suikerbieten – kost een dag of drie, vier. Tussendoor verzorgen we het gewas en worden wilde bieten (zogenaamde schieters) met de hand verwijderd. De suikerbietenteelt is rendabel en zorgt vanaf het begin van ons bedrijf – ik ben de vierde generatie – voor een stabiel inkomen.”

Suikerbietenteelt in Nederland

Voor de Nederlandse suikerbietenteelt wordt ongeveer 86.000 hectare gebruikt door 9.000 telers. Jaarlijks wordt er in totaal ongeveer 7,5 miljoen ton suikerbieten gerooid. Door goed gebruik van grond en technologie is de opbrengst van suiker steeds verder gestegen en is inmiddels 15.000 kilogram suiker per hectare. Suikerbieten zijn een belangrijk wisselgewas: ze worden vaak verbouwd in rotatieteelt met graangewassen en aardappelen. Als er voorafgaand op een perceel suikerbieten worden geteeld, is de opbrengst van de graanoogst 10 tot 20% hoger dan wanneer er steeds graan op hetzelfde perceel wordt verbouwd.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.