branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.
Een schepje suiker in de verf

Hebben we eindelijk een vervanger voor aardolie?

Suiker voegen we toe aan voeding voor smaak, conservering, structuur en kleur. Maar suiker, en de reststromen die ontstaan bij de productie van suiker, kunnen ook voor allerlei andere toepassingen worden gebruikt. Voor verf en vaatwastabletten bijvoorbeeld.


“Suiker is een goed voedingsmiddel, maar we kunnen nog veel meer met suiker”, vertelt Frank van Noord, directeur Cosun Innovation. In veel producten zit fossiele aardolie en suiker is een goede vervanger, legt hij uit. “Olie is in wezen heel oude suiker, aangezien die gebaseerd is op plantenresten die veel suikers bevatten. Als je je dat realiseert, is het niet zo gek dat je veel producten die gemaakt worden van olie, ook met behulp van suiker kunt maken. Er zijn veel mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan verf, textiel, luiers, antivries en plastics.”

Nieuwe kansen benutten

Suiker Unie is onderdeel van Royal Cosun, een van de grootste landbouwcoöperaties van Nederland. Cosun en Suiker Unie willen zo veel mogelijk waarde uit hun producten en productieprocessen halen. “De suikerconsumptie en -afzet staan onder druk. De vraag is hoe we daarmee omgaan”, stelt Olaf van Baal, Chief Innovation Officer bij Suiker Unie.
“Het antwoord is tweeledig. Enerzijds kijken we hoe we onze bestaande processen kunnen optimaliseren. Daarnaast onderzoeken we hoe we nieuwe business kunnen genereren. Daarbij staat duurzaamheid hoog in het vaandel. We realiseren ons terdege dat suikerbieten meer zijn dan suiker alleen. We zoeken kansen om de andere componenten van suikerbieten te benutten, zoals eiwit uit het blad en vezels uit de bietenpulp. En met suiker kan meer dan je denkt. Er zijn veel mogelijkheden en daarom zoeken we nadrukkelijk naar samenwerkingen met partijen met complementaire kennis”, benadrukt Van Baal.
“Het is een compleet nieuwe tak van sport voor ons”, vult Van Noord aan. “We kijken via trends naar nieuwe mogelijkheden waaraan we als coöperatie kunnen bijdragen. Ook wij moeten, net als andere sectoren, onszelf vernieuwen.”

Pulp2Value

Binnen het Europese Pulp2Value-project wordt met Wageningen University & Research (WUR) en tientallen bedrijven onderzocht hoe meer waarde uit suikerbietenpulp te halen is. “Het doel is om een 20 tot 50 keer hogere waarde te realiseren uit suikerbietenpulp. We denken dat bijna 100% van de pulp te verwaarden is”, zegt Jacco van Haveren, programmamanager biobased chemicaliën en brandstoffen bij de WUR.
Bietenpulp is rijk aan cellulose en speciale koolhydraten die via een aantal bewerkingen kunnen worden ingezet in toepassingen als wasmiddelen, personalcareproducten, verven en coatings, composietmaterialen en hoogwaardige plastics. “Als WUR werken we al bijna 10 jaar samen met onder meer Cosun aan allerlei non-foodproducten op basis van suikerbieten. Het is mooi om te zien dat Cosun vooroploopt en verder kijkt dan enkel het eigen product, maar zich tevens inzet om zijstromen als pulp en loof te benutten”, vindt Van Haveren.

Druipvrije verf

Een mooi voorbeeld van een innovatieve toepassing is volgens Van Baal en Van Noord de verdikking die microvezels uit de bietenpulp in vloeistoffen realiseren. “Als je een vloeistof roert – en daarmee energie toevoegt – wordt de substantie vloeibaarder. Stop je met roeren, dan wordt het een stevigere gel. Dat is interessant voor bijvoorbeeld verf, die tijdens het uitstrijken vloeibaar blijft, maar niet van de kwast afdruipt. Hetzelfde gebeurt in vloeibare wasmiddelen. De geurbolletjes die daarin zitten, hebben de neiging naar beneden te zakken, het toevoegen van bietenvezels zorgt ervoor dat deze microbolletjes beter in de vloeistof blijven hangen”, legt Van Noord uit.

Loof als eiwitbron

Tot voor kort werd het bietenblad na de bietenoogst als meststof achtergelaten op het land, maar ook dat is op andere manieren te gebruiken. Met de WUR en de innovatieve Wageningse start-up Green Protein is het proces ontwikkeld om het eiwit RuBisCo uit het blad te winnen. Van Baal: “Dit hoogwaardige eiwit kan worden gebruikt als alternatief voor dierlijk eiwit, bijvoorbeeld in vegaburgers. Het winnen van plantaardig eiwit uit een reststroom speelt goed in op de wereldwijde transitie naar een duurzamer voedingspatroon, waarbij we van minder dierlijk naar meer plantaardig eiwit willen.”

Illustratie: Rhonald Blommestijn

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.