branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Rhonald Blommestijn
Voedingshypes & diëten

‘Er valt nog zoveel meer te leren over suiker’

Voedingsgoeroes beloven u een gezond, slank leven. Vooral suiker is vaak de gebeten hond. Dr. Janine Verheesen, geregistreerd voedingswetenschapper en directeur van Kenniscentrum suiker & voeding, weerlegt veel onderbuikgevoelens hierover: „Suiker moet je, net als andere energieleverende voedingsstoffen, met mate eten.”

We rommelen wat aan met wat we eten. Velen die snel willen afvallen, volgen gretig een nieuw veelbelovend dieet of nieuwe voedingshype. En dat is niet altijd verstandig. Wie herinnert zich niet dieetgoeroe Rens Kroes, die haar volgelingen aanraadde om drie weken lang twee keer per dag een glas klei te drinken om te detoxen? Deskundigen tikten haar fors op de vingers.

Verleidelijk

Voedingshypes en diëten komen en gaan: we hadden het Atkins-dieet, Montignac, Sonja Bakker en veel meer. Tegenwoordig zijn het ketogeendieet en intermitted vasten hot. Waarom laten we ons hiertoe verleiden? Janine Verheesen: “Mensen hopen op een quick fix voor overgewicht. Dus is het verleidelijk weer een nieuw dieet te volgen. Je ziet door de jaren heen golfbewegingen in diëten en hypes. In de jaren ’90 lag de focus op vet en cholesterol, nu draait het om suiker en andere koolhydraten. Terwijl het heel simpel is: als je meer calorieën eet dan je verbruikt, kom je aan. Als je overgewicht hebt, moet je minder calorieën eten en meer verbranden.”

Bezwaren van diëten

“Het is het beste om de Schijf van Vijf te volgen: gevarieerd en met mate eten, veel groente en fruit, volkoren producten, voldoende water drinken en geregeld bewegen. Maar dan heb je niet direct spectaculair resultaat. Helaas zien mensen niet altijd de bezwaren van diëten: bij sommige krijg je niet alle essentiële voedingsstoffen binnen. Daarnaast geldt dat hoe sneller je afvalt, hoe zuiniger je lijf met calorieën omgaat; je verbrandt minder en krijgt meer trek. Het is vaak niet vol te houden en als je stopt met zo’n crashdieet kom je daarom snel weer aan.”

Mooie verhalen

Tegenwoordig zijn talloze foodbloggers, influencers en celebrities met hun voedingshypes razend populair op internet en social media. Maar hebben zij verstand van voeding? “Nee, zij zijn geen voedingswetenschappers. Maar ze hebben vele volgers en weten hun verhaal mooi te verkopen. Logisch dus dat veel consumenten dit geloven.” Verheesen vindt het de hoogste tijd dat wetenschappers meer van zich laten horen, ook op social media. “We moeten nog dichter bij de consument gaan staan, misschien ook aan storytelling gaan doen. Op ons congres van vorig jaar zei filosoof Bas Haring daarover dat voedingswetenschappers mensen moeten helpen om er zelf achter te komen wat waar is. Probleem daarbij is dat voedingswetenschap degelijk is en de adviezen ongetwijfeld saaier zijn dan een flitsend dieet van een celebrity. Maar dat snelle verhaal gaat je natuurlijk niet echt helpen.”

Absurde beweringen

Dat geldt eveneens voor het verhaal over suiker. Suiker associëren we met lekkere dingen zoals taart en chocola. Ons schuldgevoel zegt dan dat het wel slecht moet zijn. Voor alles. Dat kan leiden tot absurde beweringen. Zo beweerde Douglas Parfumerie onlangs in een televisiereclame dat suiker rimpels veroorzaakt. Verheesen: “Dat is apert onjuist, wetenschappelijk niet aangetoond. Kenniscentrum suiker & voeding diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Die heeft de klacht toegewezen en de uiting van Douglas als suggestief en misleidend gekwalificeerd. Het College van Beroep heeft die uitspraak bevestigd.“

Genieten van suiker

De reclame toonde aan hoe normaal het is om negatief over suiker te denken. Verheesen: “Daarom geeft Kenniscentrum suiker & voeding op kenniscentrumsuiker.nl informatie over suiker die niet gebaseerd is op emotie of ‘gevoel’, maar op wetenschappelijk onderbouwde feiten. Suiker is één van de koolhydraten. Een misverstand is dat suiker uit suikerbieten ongezonder zou zijn dan suiker in fruit. Maar het is exact hetzelfde molecuul en het doet exact hetzelfde in ons lichaam. Uiteraard moet je suiker, net als alle andere energieleverende voedingsstoffen, met mate consumeren. Er valt zoveel meer te leren over suiker. Tegenover de onzin over suiker, bieden wij onder meer in publicaties wetenschappelijke informatie over alle facetten en feiten over suiker. Met die kennis kunnen mensen verantwoord met suiker omgaan. En ervan genieten.”

(Tekst: Peter Bierhaus)

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.