branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.
Leonore Tuijt: ‘Iedereen moet kunnen geven aan een doel dat na aan het hart ligt.’
Leonore Tuijt: ‘Iedereen moet kunnen geven aan een doel dat na aan het hart ligt.’ Marieke Duijsters
Vijf vragen aan…

‘Samen voor een gezonde toekomst’

Dr. Leonore Tuijt is sinds 2018 directeur van de Erasmus MC Foundation. Wat doet deze stichting en welke rol speelt samenwerking daarin?

Wat doet de Erasmus MC Foundation?

„Middels de Foundation zamelen we geld in om wetenschappelijk onderzoek binnen het Erasmus MC mogelijk te maken. Daarnaast komen ook aanschaf van apparatuur en projecten ten behoeve van patiëntenzorg in aanmerking. Het onderzoek dat we steunen is heel breed. Naast ziektes voorkomen richt het zich ook op snellere diagnose, effectiever behandelen en op het bevorderen van de kwaliteit van leven. Dat is een heel groot goed. We vatten alles samen onder de noemer: samen voor een gezonde toekomst.”

Hoe wordt bepaald welke activiteiten worden gesteund?

„Voorgedragen projecten worden inhoudelijk beoordeeld in adviesraden. Uiteraard sluiten veel projecten aan op bestaand onderzoek binnen het Erasmus MC. Zo is het Erasmus MC een grote trekker van onderzoek naar MS. De helaas te jonggestorven arts en wetenschapper prof. Rogier Hintzen speelde een belangrijke rol hierin. De Foundation wil zijn wetenschappelijke droom voortzetten, om middels onderzoek te achterhalen welke rol T-cellen spelen in het ontstaan van MS. Ook is de Rogier Hintzen Talent Award in het leven geroepen om jong onderzoekstalent op het gebied van MS uit heel Nederland te stimuleren en belonen.”

Welke rol speelt samenwerking in het werk van de Foundation?

„Samenwerking vormt de essentie van ons werk, op allerlei niveaus en vlakken. Wij werken bijvoorbeeld met alle fondsenwervers van universitair medisch centra samen om kennis te delen en zo elkaar vooruit te helpen. Voor fondsenwerving werken we samen met particulieren, bedrijven en vermogensfondsen. Het behalen van de CBF-Erkenning heeft er daarnaast voor gezorgd dat we ook in aanmerking komen voor steun van de Goede Doelen Loterijen. Natuurlijk werken we ook heel nauw samen met artsen en onderzoekers in het Erasmus MC. Het contact is heel goed; de organisatie hier is heel toegankelijk. Er heerst een fijne no-nonsense cultuur, waardoor we snel kunnen schakelen. Dat werkt heel erg prettig. Overigens worden de resultaten van onderzoek dat gefinancierd wordt door de Foundation vanzelfsprekend ook gedeeld met wetenschappers in de rest van de wereld. Dat kun je ook als samenwerking zien.”

Heeft de coronacrisis een impact gehad op jullie werk?

„Fondsenwervers zijn heel erg afhankelijk van benefietevenementen – denk aan diners en sportevents. De uitbraak van de coronapandemie zette alles in een keer stop. Daarvan hebben we met z’n allen even ongelooflijk gebaald maar daarna ging de knop snel om en zijn we op zoek gegaan naar andere mogelijkheden om het verschil te maken. Direct vanaf het begin speelde het Erasmus MC met onder meer Diederik Gommers en Ernst Kuipers een belangrijke rol op landelijk niveau. En werd duidelijk dat er veel extra geld nodig is voor onderzoek naar dit nog onbekende virus. Die uitdaging hebben we meteen opgepakt. Met succes: binnen drie maanden tijd wisten we 1,8 miljoen euro op te halen. Een mooi resultaat, zeker gezien het feit dat het hele team vanuit huis werkte. Zo ervaarden wij zelf hoe mooi het is als je je machteloosheid kunt omzetten in actie. Dat is ook voor veel donateurs een reden om ons werk te steunen.”

Hoe kunnen mensen de Erasmus MC Foundation steunen?

„Dat kan op heel veel manieren. De Erasmus MC Foundation is als het ware een matchmaker die partijen aan elkaar koppelt. Mensen kunnen via één van onze bestemmingsfondsen bijdragen aan bijvoorbeeld onderzoek naar hersentumoren, dementie of zeldzame ziekten. Maar we gaan ook vaak samen met grote gevers op zoek naar een oplossing op maat. Voorop staat dat elke bijdrage welkom is en dat iedereen moet kunnen geven aan een doel dat na aan het hart ligt.”

(Tekst: Karen Jochems)

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.