branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.

Met de dokter in je hand

Goede zorg betekent voor patiënten niet alleen medisch-inhoudelijke kwaliteit, maar ook: toegankelijk, laagdrempelig en zorg waar en wanneer zij er behoefte aan hebben. Technologie kan daar goed bij helpen. Zoals deze apps.

Digitale reisgids door de zorg

Afsprakenkaarten, recepten, briefjes met adviezen van de arts: patiënten hebben er zowat een dagtaak aan om alles rondom hun zorgtraject bij te houden. MediMapp maakt zorg inzichtelijk voor patiënt en zorgverlener. De app is verbonden met het elektronisch patiëntendossier en bevat alle informatie over afspraken met artsen, onderzoeken, medicijnen en behandelingen. De patiënt krijgt telkens een seintje, bijvoorbeeld als hij een ziekenhuisafspraak heeft. Handig, duidelijk en overzichtelijk. Het spreekt voor zich dat de gegevens in de app goed beveiligd zijn. Inmiddels maken tien ziekenhuizen gebruik van deze app.
• Downloaden via App Store en Google Play
• Gratis

Minder moe

Moe, moe, moe; kankerpatiënten weten er alles van. Er is zelfs een term voor: kankergerelateerde vermoeidheid. De app Untire helpt patiënten om de geestelijke en fysieke vermoeidheid te lijf te gaan. Dat gaat op drie manieren: via een zelfmanagementprogramma, video’s en lotgenotencontact. De app is ontwikkeld door psychologen, patiënten en onderzoekers. En zorgt voor resultaat: al na zeven weken geven gebruikers aan dat ze minder moe zijn en zich tevredener voelen over hun kwaliteit van leven.
• Downloaden via App Store en Google Play
• Gratis

Hulp bij darmziektes

Dankzij het platform mijnIBDcoach is de zorgverlening voor mensen met een chronische inflammatoire darmziekte écht maatwerk geworden. De patiënt beheert samen met de verpleegkundige het behandelplan in mijnIBDcoach. De patiënt houdt periodiek bij hoe het gaat en de verpleegkundige kan meekijken. De coach trekt aan de bel als dat nodig is. De patiënt en de verpleegkundige kunnen dan samen, in overleg met de arts, het behandelplan aanpassen. Dankzij de coach leert de patiënt meer over zijn ziekte en blijft die beter onder controle, bijvoorbeeld doordat de coach signaleert dat de patiënt weinig beweegt.
• mijnIBDcoach.nl
• Voor patiënten die worden behandeld in ziekenhuizen die mijnIBDcoach gebruiken

Opdrachten voor MS-patiënten

De app Floodlight is onderdeel van een studie onder gezonde mensen en mensen met Multiple Sclerose (MS). Zij krijgen dagelijks van de app kleine opdrachten: in een tomaatje knijpen, een stukje wandelen en een figuurtje tekenen. Ze moeten ook invullen hoe ze zich voelen. Gemeten wordt hoe trouw mensen hun gegevens in de app invoeren. De onderzoekers hopen dat de app op lange termijn patiënten én artsen inzicht geeft in hoe het gaat met de patiënt.
• Downloaden via App Store
• Gratis, deelnemers delen wel hun data

Hulp bij diabetes

Een diabetespatiënt is dagelijks veel tijd kwijt aan regeldingen rondom zijn ziekte. Dat moet beter kunnen, dachten de ontwikkelaars van de app mySugr. Via de app kan de diabetespatiënt snel en eenvoudig zijn bloedglucosewaarden en maaltijden invoeren, zowel handmatig als automatisch via gekoppelde apparaten. Vergeten? De gebruiker krijgt een reminder van mySugr. Met alle ingevoerde gegevens genereert de app duidelijke grafieken. Ook handig: in één oogopslag ziet de patiënt een schatting van zijn HbA1c.
• Downloaden via App Store en Google Play
• De basisversie is gratis. De pro-versie kost € 2,99 per maand (gratis bij gebruik van diverse Accu- Chek-producten)
Tekst: Suus van Geffen

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.