branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Bert Otter: 'Met meer kennis zijn patiënten sneller geholpen.'
Bert Otter: 'Met meer kennis zijn patiënten sneller geholpen.' Marieke Duijsters
Behandeling op maat

‘Ik was liever direct met de juiste medicatie gestart’

Bert Otter is al twintig jaar reumapatiënt. Na veel zoeken en proberen heeft hij nu medicijnen die aanslaan. Maar liever had hij die zoektocht overgeslagen.


Het begon met een gezwollen voet. Die verdween, maar in de maanden daarna kreeg Bert Otter (52) klachten op andere plekken, en steeds meer pijn. „Onze jongste zoon was net geboren en ik kon hem nauwelijks optillen, zoveel pijn had ik.”
Het was de start van een lange zoektocht. Eerst naar de oorzaak: omdat Otters bloedbeeld geen duidelijk reumabeeld liet zien, duurde het twee jaar voordat Otter een doorverwijzing naar de reumatoloog kreeg. Die stelde direct de diagnose: reumatoïde artritis. Dat is een chronische ziekte die zorgt voor ontstoken gewrichten, waardoor ze pijnlijk, stijf en gezwollen zijn.

Confronterend

Eenmaal bij de reumatoloog startte deel twee van het speurwerk: naar de juiste medicijnen. Otter: „Als je de behandeling start, wil dat niet zeggen dat je de volgende dag pijnvrij bent. Ik moest elke week bloed prikken om te kijken wat werkte.” Van de pillen die hij slikte, kreeg hij maagklachten. „Maar omdat de pijn afnam, nam ik die op de koop toe.”
Ondanks dat hij minder pijn had, had de reuma nogal wat gevolgen. „Ik werd voortdurend geconfronteerd met dingen die ik niet meer kon, zoals tennissen en hard lopen. Terwijl ik 32 was en een jong gezin had. Ik wilde er niet als een kreupele vent bij lopen. Ook waren er financiële consequenties. Mijn premies voor verschillende verzekeringen zijn aanzienlijk hoger.”

Via het infuus

Helaas bleef Otter bijwerkingen houden. Na een aantal jaar tabletten slikken, werden de maagklachten zo erg dat hij ermee wilde stoppen. „Ik ben toen overgestapt op injecties, die ik mezelf een keer per week moest toedienen. Omdat ik daar nogal misselijk van werd, stelde ik zo’n injectie soms uit.”
Er volgde opnieuw een switch van medicijnen. Nu krijgt hij sinds een aantal jaar om de acht maanden medicatie via een infuus, in het ziekenhuis. Het is een goede zet gebleken: „De dagen erna moet ik rustig aan doen, maar verder heb ik weinig last van bijwerkingen. En het werkt goed: ik heb weinig pijn.”
Als Otter merkt dat de pijn toch opspeelt, neemt hij contact op met zijn reumatoloog, dr. Hein Moens. „Dan overleggen we samen of het infuus naar voren gehaald moet worden. Ik heb goed contact met hem. Hij weegt elke keus en legt de voor- en nadelen aan mij voor. Heel prettig.”

Meer kennis

Mede door zijn eigen ervaringen is Otter, net als zijn arts, een groot voorstander van het delen van data voor een zorgbehandeling op maat. „Met meer kennis zijn patiënten
sneller geholpen. Ik was bijvoorbeeld liever direct met de infuusmedicatie gestart. Dat had me veel pijn bespaard. Omdat je het oude medicijn moet afbouwen en het even duurt voordat het nieuwe werkt, krijg je namelijk een terugval van ongeveer acht weken.”
Maar Otter klaagt niet, hij is blij met hoe het gaat. Toch? Otter, lachend: „Nou, dr. Moens gaat binnenkort met pensioen. Maar hij zegt dat hij een goede opvolger heeft.”
Tekst: Suus van Geffen

Onderzoek

Data analyseren om de behandeling te optimaliseren
Kunnen bestaande patiëntgegevens uit het PHARMO RWD Datanetwerk worden ingezet om de behandeling van reumatoïde artritis te optimaliseren? Die vraag staat centraal in een onderzoek dat dr. Hein Bernelot Moens, reumatoloog bij Ziekenhuisgroep Twente, en prof. dr. Ron Herings, hoogleraar Farmaco-epidemiologie aan VUmc en directeur van het PHARMO Instituut, willen uitvoeren. Doel is onder meer om te bekijken hoelang voorgeschreven medicatie doeltreffend is en of er verschillen bestaan tussen patiënten die geneesmiddelen kort en lang gebruiken voordat een wissel noodzakelijk is.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.