branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.
Lucy Leverink: 'Het persoonlijke contact vind ik echt een voordeel.'
Lucy Leverink: 'Het persoonlijke contact vind ik echt een voordeel.' Marieke Duijsters
Thuis behandeld worden

‘Ik ervaar het als heel prettig en vertrouwd’

Niet in het ziekenhuis, maar comfortabel thuis je behandeling ondergaan. Lucy Leverink krijgt in het kader van het Care@Home-project om de drie weken immuuntherapie in haar eigen huis. Deze innovatieve aanpak heeft veel meerwaarde voor haar.

„Sinds september 2019 weet ik dat ik borstkanker heb. We waren er gelukkig heel vroeg bij. De tumor was nog erg klein en kon operatief verwijderd worden. Helaas was er wel een aanvullend traject nodig: eerst bestraling, daarna chemotherapie in combinatie met immuuntherapie. Met dat laatste ben ik vlak voor kerst begonnen, als dagbehandeling in het St. Antonius Ziekenhuis.”

Veel veiliger

„Begin maart was ik klaar met de chemo maar omdat de immuuntherapie nog niet was afgerond, werd ik door mijn specialist gevraagd of ik mee wilde doen aan het thuisbehandelingsproject Care@Home. Er zou dan om de drie weken een verpleegkundige aan huis komen om de kuur te geven. Dat leek me gemakkelijker dan telkens naar het ziekenhuis te gaan dus zei ik ja. Toen even later het coronavirus uitbrak, voelde het daarnaast ook veel veiliger om thuis de behandeling te ondergaan.”

Vertrouwd

„Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze. Thuis behandeld worden ervaar ik als heel prettig. De kuur met infuus neemt ongeveer een halfuur in beslag maar met alle voorbereidingen en het naspoelen is de verpleegkundige hier ongeveer een uur.Tijdens dat uur heb je heel persoonlijk contact met elkaar. Naast de behandeling en je klachten komen ook andere zaken aan bod. We zitten vaak gezellig met z’n drieën aan tafel te kletsen, mijn man is gepensioneerd en zit er ook bij. Het is heel vertrouwd.”

Toegewijd team

„Het persoonlijke contact vind ik echt een voordeel. Bij de dagbehandeling is er weliswaar een vast team en leer je de verpleegkundigen ook een beetje kennen, maar er is veel minder tijd voor iedere patiënt. Er ligt natuurlijk altijd werk dat door moet gaan. De thuisverpleegkundige daarentegen heeft tijdens het uur dat zij hier is alle aandacht voor mij. Ik kan me voorstellen dat dat met name voor mensen met een slechte prognose heel waardevol is. Je kunt echt je verhaal kwijt.
De verpleegkundigen die meedoen aan dit project zijn ook erg goed gematcht. Zij zijn heel sociaal en toegewijd aan hun werk en patiënten. Dat is wel belangrijk: thuis patiënten behandelen zal niet iedereen liggen.”

Sneller herstellen

„Ik denk dat veel meer behandelingen buiten het ziekenhuis zouden kunnen plaatsvinden, thuis of op een andere locatie. In een hotel bevallen, bijvoorbeeld. En zo zullen er nog veel meer mogelijkheden zijn. Behandelingen buiten het ziekenhuis brengen waarschijnlijk wel hogere kosten met zich mee. Een verpleegkundige die aan huis komt, kan minder mensen per dag behandelen. Daarentegen herstellen mensen sneller in een omgeving waarin zij zich thuis voelen; dat levert weer geld op. Als zieken huizen dat ook meenemen in het financiële plaatje blijkt vast dat het niet alleen goed is voor de patiënt maar ook rendabel.”

(Tekst: Karen Jochems)

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.