‘Zorgen op afstand’
Marianne van Gool, Communicatie Manager Nederland en België bij Roche Diabetes Care
„Vóór de coronacrisis legden we mensen met diabetes bij hen thuis uit hoe ze onze insulinepomp moesten geb ruiken. Tegenwoordig doen we dat digitaal, met programma’s als FaceTime, Google Hangouts of WhatsApp. Naast die instructies, die al gauw anderhalf tot twee uur duren, hebben we aparte videootjes ge maakt waarin mensen alle stappen nog eens in detail kunnen nakijken. Enkele jaren geleden hebben we ook een diabetesapp ontwikkeld, mySugr. Met behulp van een bloedglucosemeter of een sensor op hun lichaam kunnen patiënten zelf hun glucosewaarden meten, analyseren en eventueel doorsturen naar hun zorgverlener. Dat programma hebben we sinds de corona-uitbraak gratis beschikbaar gesteld voor álle mensen met diabetes. Vanwege de voordelen die de app biedt, is daarvoor veel belangstelling. Het grote voordeel van de app is dat daarmee trends in suikerwaarden veel beter te ontdekken zijn dan via het oude systeem van dagboekjes. Mensen kunnen daardoor beter ingeregeld worden én het bespaart tijd omdat ze niet meer zo vaak naar het ziekenhuis hoeven. Zorgverleners hebben hiermee een beter overzicht van hun patiënten. We zien nu ook een enorme groei in het gebruik van mySugr. En we merken: patiënten denken positiever over zorg op afstand dan voorheen en beseffen dat ze daarvoor wel gegevens beschikbaar moeten stellen.”
‘Corona vergroot belang platform longfibrose’
Jacqueline Sosef, Strategic Healthcare Partner bij Roche Nederland
„Voor mensen met idiopathische longfibrose (IPF) is het altijd al een hele opgave om naar het ziekenhuis te komen. Vanwege bindweefselvorming in hun l ongen kunnen ze weinig zuurstof opnemen en zijn ze daardoor heel snel moe. Voor hen bood IPF Online, een platform waarop zij zelf de resultaten van thuis uitgevoerde longtests kunnen invoeren en eventuele gezondheidsklachten kunnen doorgeven, al een uitkomst. Nu het coronavirus rondwaart, geldt dat nog veel sterker. Bovendien stelt IPF Online zorgverleners in staat de vinger aan de pols te houden. Dat is belangrijk. Een longontsteking bijvoorbeeld zou de toch al slechte vooruitzichten van IPF-patiënten namelijk drastisch verslechteren. En een coronabesmetting zou voor deze patiënten waarschijnlijk helemaal desastreuze gevolgen hebben. Sinds de livegang van IPF Online meldden zich meer dan vierhonderd deelnemers en na het uitbreken van de coronacrisis kwamen daar nog eens 37 mensen bij. Recent onderzoek onder alle gebruikers toonde aan dat een grote meerderheid het platform zou aanraden bij andere patiënten. Daarom is het belangrijk om met IPF Online zo snel mogelijk de volgende stap te zetten, zien initiatiefnemer Erasmus MC, de betrokken farmaceutische partners Boehringer Ingelheim en Roche, en softwarebedrijf Curavista. Ondanks deze onzekere periode is het zaak om het platform binnen afzienbare tijd uit te breiden naar meer patiënten, ziekenhuizen en andere betrokken zorgverleners.”
‘Data als medicijn’
Ron Herings, directeur van onderzoeksinstelling PHARMO en een van de initiatiefnemers van Covid-Data
„De techniek om medische gegevens bij huisartsen op te halen, te anonimiseren, te analyseren en de resultaten daarvan te delen, bestond al langer. Maar door samen te werken met andere partijen zijn we erin geslaagd Covid-Data op te zetten, een registratiesysteem om dagelijks nieuwe corona-infecties te verzamelen en daarmee een earlywarningsysteem te ontwikkelen. Zonder coronacrisis zou dit nooit gelukt zijn; de gezamenlijke vijand maakt samenwerken mogelijk. Om beleid te kunnen maken, is het van evident belang om te weten waar en op welk moment Covidinfecties oplaaien. Het RIVM gebruikt de gegevens van Covid-Data bijvoorbeeld om te kijken waar het virus woekert, terwijl universiteiten er risicoprofielen mee proberen op te stellen of de rol van geneesmiddelen uit te zoeken. Het aantal huisartsen dat kan worden aangesloten, bedraagt nu al meer dan 95 procent. We hopen dat ze allemaal gaan meedoen als ze weten dat het invoeren van gegevens maar een paar minuten kost. De nieuwe infrastructuur levert niet alleen de data waaraan nu behoefte is, maar helpt ons ook als straks een Covid-20 de kop opsteekt, een Covid-21, een griepje of een andersoortige infectie, omdat we sneller kunnen reageren.”
(Tekst: René Bogaarts)