branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Taoufik Boussebaa: 'Je kunt met een ‘sneeuwbaleffect’ rendement op rendement halen.'
Taoufik Boussebaa: 'Je kunt met een ‘sneeuwbaleffect’ rendement op rendement halen.' Mark Kuipers
Beheerd beleggen

‘Er bestaan veel vooroordelen over beleggen’

,,Natuurlijk brengt beleggen risico’s met zich mee. Maar wie níet belegt, loopt ook risico”, zegt Taoufik Boussebaa van de Rabobank. ,,Als je niets met je geld doet, kan er weinig met je geld gebeuren, maar wordt het vanwege de inflatie alleen maar minder waard. Terwijl je met beleggen op lange termijn rendement op rendement maakt.”

Volgens Boussebaa, hoofd Strategie en Communicatie van de afdeling Beleggingscompetence bij de Rabobank, bestaan er nogal wat vooroordelen over beleggen.
,,Mensen denken vaak dat je veel risico loopt, veel geld moet hebben en verstand van zaken”, zegt hij. ,,Dat laatste is waar, maar dit hoeft tegenwoordig geen belemmering meer te zijn. Wie niets van beleggen afweet, kan bijvoorbeeld voor beheerd beleggen kiezen. Dat stelt iedereen in staat om door te beleggen vermogen op te bouwen.”

Toegankelijk

Beheerd beleggen houdt in dat experts voor jou beleggen. Het is toegankelijk voor iedereen en wordt door verschillende banken aangeboden.
Veel mensen denken dat je voor beleggen rijk moet zijn. Er zijn er maar weinig die in één keer een flink bedrag kunnen inleggen. Dat is geen probleem, want volgens Boussebaa is het verstandig om maandelijks met kleine bedragen te beleggen. ,,Je moet natuurlijk wel een buffer houden voor onvoorziene uitgaven, zoals de vervanging van een kapotte wasmachine. Maar als je elke maand wat apart kunt zetten, kun je in de loop der jaren een mooi bedrag opbouwen.”
Bij beleggen wordt vaak aan een oudere, rijke doelgroep gedacht, maar juist voor (startende) jongeren zou beleggen een goede optie zijn. Jongeren die zelf weinig kaas gegeten hebben van beleggen, kunnen kiezen voor beheerd beleggen, waarbij ze beleggingsexperts aan het werk zetten. Hierdoor kan iedereen die (af en toe) wat geld overhoudt, beginnen met beleggen.

Sneeuwbaleffect

De kracht van beleggen zit vooral in een lange termijn. Het is daarom belangrijk dat je vroeg begint. Boussebaa legt dit uit aan de hand van een simpel rekenvoorbeeld. ,,Als je vanaf je dertigste elke maand 100 euro apart zet, dan heb je, bij een jaarlijks rendement van 4 procent, op je zestigste zo’n 70.000 euro”, rekent hij voor. ,,Als je pas op je veertigste begint, dan moet je daarvoor maandelijks al 186 euro inleggen.”
Rendement is de opbrengst van je beleggingen. Essentieel voor het opbouwen van een mooi bedrag is dat je met een ‘sneeuwbaleffect’ rendement op rendement kunt halen. Op een gewone spaarrekening is dat effect veel kleiner, zeker nu de spaarrente zo laag is. Al zal het bedrag op je spaarrekening niet minder worden.
Boussebaa geeft wel aan dat de Rabobank adviseert om het eerste jaar op te bouwen naar 2.000 euro aan beleggingen, zodat de kosten in evenwicht zijn met het rendement.

Kennis van zaken

Wie zelf kennis van zaken heeft en tijd om zijn vermogen goed te beheren, kan natuurlijk zelf beleggen. ,,Maar het blijkt moeilijk te zijn om een gekozen strategie vol te houden”, zegt Boussebaa. ,,De beleggingsmarkt is onrustig en schommelt elke dag. Wanneer de aandelenkoersen onder druk staan, heb je de neiging om snel je beleggingen te verkopen. Dat raden wij juist af, want juist dan maak je vaak verlies.
Professionele vermogensbeheerders schrikken niet als het een keer tegen zit, omdat ze weten dat beleggers voor dit risico op termijn beloond worden. Er zijn periodes met negatieve rendementen, vooral op de korte termijn. Naarmate de beleggingshorizon langer wordt, neemt de kans op verlies sterk af. Niet-professionele beleggers hebben ook vaak de neiging om veel te handelen, maar dat werkt erg kostenverhogend.”

Risico

Bij beheerd beleggen zijn er doorgaans verschillende beleggingsprofielen. ,,Bij de Rabobank loopt dit uiteen van defensief tot zeer offensief”, aldus Boussebaa. ,,De hoogte van het risico hangt af van de verhouding tussen aandelen en obligaties. Beleg je meer in obligaties, dan loop je vaak minder risico; oftewel de waarde van je portefeuille laat door de tijd heen minder waardeschommelingen zien. Met meer aandelen, neemt je risico toe. Hoe meer risico je neemt, hoe groter de kans op een hoger rendement. Maar je hebt hiermee ook meer kans om een deel van je inleg te verliezen.

Rendement

,,De afgelopen tien jaar was het rendement van beleggen zeer positief. Natuurlijk zijn in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Naar verwachting zullen de komende jaren minder uitbundig zijn. Maar als je uitgaat van een jaarlijkse inflatie van 1,5 procent kost dat over een periode van vijftien jaar maar liefst 20 procent van het vermogen op een spaarrekening met 0 procent rente. Bij een inflatie van 1,9 procent is dat zelfs een kwart ervan.
Sparen is een goede en veilige manier om een bedrag op te bouwen voor onverwachte uitgaven. Maar met het oog op de lange termijn kan beleggen voor de meeste Nederlanders een goede keuze zijn. Zeker nu de tijd en kennis uit handen genomen worden door het aanbod van beheerd beleggen”, aldus Boussebaa.

Benieuwd of Beheerd Beleggen bij de Rabobank ook iets voor jou kan zijn? Klik hier voor meer informatie, een video over hoe beleggen werkt en wat de mogelijkheden zijn.
 
Goed om te weten: aan beleggen zijn risico’s verbonden. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.