Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

“Ik ben niet meer afhankelijk van grote energieleveranciers”

Otto Willemsen is zijn eigen energiebedrijf. Zijn zonnepanelen wekken samen ruim 7000 kWh op en dat is meer dan genoeg om ook zijn Prius en zijn Volkswagen e-up mee op te laden. In de Achterhoek, waar hij woont, zet hij zich al langer in voor meer duurzame energie. Zo is hij daar medeoprichter van de coöperatie Echt Energie.

“Toen ik in 2008 begon met zonnepanelen waren ze nog erg duur. Tegenwoordig gooi je ongeveer een euro op het dak en krijg je daar per jaar een kilowattuur voor terug. Met powerpeers kun je vervolgens je overschot ook echt uitwisselen, lokaal. Dat vind ik belangrijk. Ik geloof erg in ‘power to the people’ én dat die beweging van onderop moet ontstaan. Een regionale economie waarin iedereen zelf energie opwekt, energie uit de eigen buurt betrekt en dat je dus weet waar je stroom vandaan komt. Powerpeers maakt dit mogelijk. Bovendien ben je dan niet meer afhankelijk van buitenlandse energieleveranciers. Energie wordt een positieve kracht in de wereld als je het duurzaam opwekt.

Je kiest letterlijk je eigen energiebronnen

Laten zien hoe zonnepanelen werken

Ik ben bedrijfskundige en mijn bedrijf heet Duurzaam4Life. Hoe blijf je fit voor de toekomst, hoe kun je maatschappelijk verantwoord ondernemen? Die duurzame beweging probeer ik te creëren. Duurzaamheid begint volgens mij bij vanzelfsprekendheid. Het gaat om een verdienmodel, om bodem, water en lucht, maar ook om verankering bij stakeholders, de mensen om je heen. Met onze coöperatie Echt Energie proberen we mensen in de Achterhoek te laten zien hoe dat werkt, met zonnepanelen. In een half jaar tijd hebben we zo’n tachtig mensen aan de zonnepanelen gekregen. Inmiddels zijn zij ook bij powerpeers aangesloten, zodat we stroom kunnen delen. Ik doe dit als vrijwilliger en verdien er niets aan. Ik wil iets bijdragen aan de maatschappij en mensen aan elkaar verbinden, want uiteindelijk moet je samen verder. Geld is daarbij zeker niet mijn drijfveer. Het gaat om iets gemeenschappelijks en trots kunnen zijn op de dingen die je doet.

Groeiende belangstelling voor duurzame energie

Je vertelt een eerlijk verhaal over duurzame energie. Bijvoorbeeld op verjaardagen of op onze zogenaamde ‘gevulde koeken avonden’. Ik merk dat de belangstelling voor duurzame energie groeit. Het eerste wat mensen aan me vragen is: ‘Hoe zit dat met zonnepanelen? Wat levert het nou echt op? Heb je subsidie nodig?’ Ze willen weten of een warmtepomp interessant kan zijn of wat isoleren kan opleveren. Met Echt Energie verbinden we mensen aan elkaar, dat is leuk. Powerpeers denkt daarin mee. Bovendien zijn de voorwaarden eerlijk en gunstig, zonder rare kleine lettertjes. Die aanpak creëert meer binding dan ingewikkelde contracten. Je wordt niet betutteld, want je kiest letterlijk je eigen energiebronnen.”

Dit is Otto Willemsen

WoonplaatsVarsseveld
WoontIn een twee-onder-een-kapwoning met 3 kinderen (10, 11, 12), een meisje en twee jongens
ZonnepanelenSinds 2009, nu 39 stuks. Sinds 2008 een zonnecollector voor warm water
Panelen leverenJaarlijks ruim 7000 kWh

Lees meer over deze opwekker

De opwekkers

Opwekkers, consumenten die via hun eigen panelen stroom leveren aan het net, krijgen bij powerpeers een extra hoge vergoeding. Naast de salderingsregeling (waarbij teruggeleverde stroom wordt afgetrokken van het verbruik), geeft powerpeers een royale terugleververgoeding van 11 cent per kWh, de hoogste vergoeding in de markt. Daarnaast betaalt powerpeers nog 4 cent extra per gedeelde kWh. Dit levert de opwekker gemiddeld zo’n € 50,- per jaar extra op. Daarnaast krijgen ook grootschalige opwekkers, zoals windmolens of zonneparken of –daken, een extra vergoeding van powerpeers.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.