branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.
Van Data / Shop Around
Hoe het Nederlands Forensisch Instituut sporen laat spreken

Podcastserie: De Stille Getuige

Van digitale criminaliteit en gewelddadige overvallen tot kille liquidatiezaken en mysterieuze verdwijningen. De meest complexe vraagstukken bereiken het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. Een podcastserie over hoe het NFI stille getuigen laat spreken.


In het NFI in Den Haag leggen forensisch onderzoekers de kleinste sporen bloot. Sporen die uiteindelijk betekenis krijgen in de rechtszaal. Voor de podcastserie De Stille Getuige gaan we op bezoek bij onderzoekers van verschillende onderzoeksgebieden, zoals DNA, Pathologie en Vingersporen. We maken kennis met geavanceerde onderzoekstechnieken, bevlogen onderzoekers en een wereld achter deuren die doorgaans gesloten blijven.

Luister hier de podcasts. Scroll naar beneden voor meer informatie over de afleveringen.

Podcast 6: Drugsafval

Drugsafval. Blauwe vaten in het bos of in het water, vol chemische stoffen die overblijven na de productie van pillen of andere verdovende middelen. Die stoffen zouden niet in het milieu, of in ons water terecht moeten komen. Maar daar maken de makers van drugs zich niet druk om. Een van de vele deskundigheidsgebieden van het Nederlands Forensisch instituut is forensisch milieuonderzoek. Hier wordt onderzoek gedaan naar afvalstoffen en ongevallen met chemische stoffen door het nemen van monsters op plekken waar mogelijk chemische stoffen te vinden zijn. De gevonden monsters worden vervolgens naar het team verdovende middelen van het NFI gebracht voor onderzoek.

Podcast 5: Stemherkenning en samen-reizende telefoons

Mensen verschillen in hoe ze spreken. Ze hebben allemaal een eigen stemgeluid, een eigen accent en een eigen woordenschat. Zo kan dit stemgeluid helpen bij het herkennen van criminelen. Het NFI heeft daar specialisten voor in huis: getrainde spreker-herkenners. Zij ontwikkelen steeds slimmere manieren om stemmen te identificeren – ook digitaal.

Ook bedacht het NFI de Samen Reizen-methode. Criminelen maken vaak gebruik van een prepaid telefoon. Een telefoon die niet op naam staat, en die ze gebruiken om misdrijven voor te bereiden. Als het NFI achteraf zo’n telefoon in handen krijgt, is het aan hen om die aan een delict te linken, en om uit te zoeken wie die telefoon het meest waarschijnlijk heeft gebruikt.

Podcast 4: Bloedspoorpatroonanalyse

Bloed druipt, druppelt, sproeit, spuit, stroomt… en praat. Maar wat vertelt het? De vorm van de druppels op de muur, de handafdruk op een tafel, de vlekken binnen in een broekzak: de patronen die bloed vormen tijdens een misdrijf geven veel informatie over wat er gebeurd kan zijn. Deze kennis kan van groot belang zijn in de rechtbank. In deze podcast gaat journalist Leonard van den Berg in gesprek met bloedspoordeskundigen van het NFI. De mensen die bij een plas bloed niet terugdeinzen, maar het juist tot in de kleinste details bestuderen.

Podcast 3: Forensische toxicologie en forensische pathologie

Wat vertelt een stoffelijk overschot aan de forensisch toxicologen en pathologen van het Nederlands Forensisch Instituut? In deze podcast gaan we in gesprek met experts van de onderzoeksgebieden forensische toxicologie en forensische pathologie. Hoe laten zij een dode spreken?

Podcast 2: Digitale misdrijven

Nu we steeds digitaler leven, neemt ook het aantal digitale misdrijven toe. Zoals phishing van persoonlijke gegevens en het hacken van websites. Maar ook afpersingen, bitcoin-bedrog en de verspreiding van kinderporno spelen online. Daarnaast hebben we ook bij ‘offline’ misdrijven te maken met digitale communicatie. Denk maar aan data van telefoongesprekken en WhatsApp-contact, of illegaal materiaal dat opgeslagen is op laptops, smartphones, pc’s en tablets. Dergelijke informatie kan van groot belang zijn voor het opsporen en uiteindelijk het berechten van daders. We bezoeken de teams Data-analyse en Forensisch Digitale Technologie van het NFI.

Podcast 1: Tape onder de loep

Tape wordt gebruikt om explosieven te bevestigen bij plofkraken. Bij overvallen wordt het gebruikt om slachtoffers vast te binden en de mond te snoeren, bij moordzaken om lichamen of lichaamsdelen te verpakken. Maar hoe kan een stuk tape, achtergebleven op een plaats delict, leiden tot de dader van een misdrijf? In de eerste podcast uit de reeks De Stille Getuige gaan we in gesprek met experts van de onderzoeksgebieden DNA, Vingersporen en Kras-, Indruk- en Vormsporen (KIV).

Maak kennis met het NFI
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) streeft ernaar de meest innovatieve en klantgerichte leverancier van forensische producten en diensten te zijn. Dit doen ze door de Nationale Politie, het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht te voorzien van betrouwbare informatie uit sporen. Het NFI investeert continu in kennis en innovatie en behoort internationaal tot de top op het gebied van forensisch onderzoek. Zit nieuwsgierigheid in jouw bloed en puzzelen in jouw DNA? Bekijk dan eens onze openstaande vacatures. Ga naar nfi.nl/podcast. Gericht op waarheid. Geleid door wetenschap. Voor een veiliger samenleving.

Colofon
De stille getuige is een productie van NRC XTR, de brandedcontenttak van NRC Media. Journalist: Leonard van den Berg | Productie: Charlotte Balder | Geluid: Capital of Media. Met dank aan Meike Willebrands en Eef Herregodts van het Nederlands Forensisch Instituut.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.