branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.
John Franke: ‘Ik blijf actief en zet me onder meer in voor een bevolkingsonderzoek longkanker.’
John Franke: ‘Ik blijf actief en zet me onder meer in voor een bevolkingsonderzoek longkanker.’ Mark Prins
Kanker wacht niet op corona

‘De tijd die ik nog heb, wil ik zo maximaal mogelijk benutten’

Diagnose kanker. In het voorjaar van 2020 werd die gedurende drie maanden veel minder gesteld volgens cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Oorzaak: door de coronapandemie gingen mensen met klachten liever niet naar de huisarts. Een kwalijke zaak, want hoe eerder de ziekte wordt opgespoord, hoe beter de prognose en behandelmogelijkheden. John Franke (55), longkankerpatiënt, weet er alles van.

„In september 2019 was ik weer begonnen met sporten en kreeg last van benauwdheid en flink hoesten”, vertelt John Franke, ondernemer en gemeenteraadslid. „Vanwege mijn ervaring met hartklachten besloot ik direct bij de huisarts langs te gaan. Zijn reactie was: zorg eerst dat die extra kilo’s eraf zijn, dan voel je je vast beter.”

Longonderzoek

Maar Franke bleef kwakkelen en in januari 2020 drong hij bij de huisarts aan op een longonderzoek. Zijn zuurstofgehalte bleek extreem laag en zijn longfunctie dat van een tachtigplusser. Bijna een halfjaar na de eerste klachten kon hij naar een longarts voor verder onderzoek, waaronder een longfoto. Franke: „Ik ging nietsvermoedend in mijn eentje naar het gesprek voor de uitslag. Aan de ogen van de arts-assistent zag ik meteen dat het mis was. Diagnose longkanker, met uitzaaiingen buiten de long. Uit de aanvullende PET-scan bleek dat het niet te genezen was. Dan zakt de grond onder je voeten weg.”

Een rollercoaster

Het was het begin van een rollercoaster voor Franke. „Ik belde mijn vrouw al vanuit de auto om het slechte nieuws te vertellen. Ze dacht eerst dat ik een grap maakte, het was ook zo onverwacht. Daarna moest ik het vertellen aan mijn kinderen en mijn ouders. Het was een enorme klap voor iedereen. Ik ging googlen, want ik wist niets over kanker. Van de statistieken die je dan ziet, word je niet vrolijk: na vijf jaar is slechts zes procent van de patiënten nog in leven. En natuurlijk had ik ook nog veel lichamelijke klachten, zoals benauwdheid en enorme hoestbuien.”

Bevolkingsonderzoek?

Als nuchtere noorderling nam Franke zich voor niet bij de pakken neer te zitten. „Longkanker wordt vaak heel laat ontdekt. Ook bij mij. Op een longfoto van vier jaar eerder was niets te zien en nu was ik ongeneeslijk ziek. Ik vroeg me af waarom er dan geen bevolkingsonderzoek naar longkanker was, om het – net zoals borstkanker en darmkanker – eerder op te sporen. Daar besloot ik me voor in te zetten.”

Samen actie voeren

Franke ging geld inzamelen voor een mobiele longunit, waarmee longkanker vroegtijdig kan worden opgespoord. Hij begon de Facebookpagina ‘Longkankerop’, ging samen met zijn dochter vloggen en zocht de media op. Zo kwam hij in contact met Longkanker Nederland, de vereniging voor longkankerpatiënten. Inmiddels voeren zij samen actie voor een bevolkingsonderzoek.

Stigma

De lobby voor een bevolkingsonderzoek naar longkanker wordt bemoeilijkt door het stigma rondom de ziekte. Roken is namelijk een van de belangrijkste oorzaken. Ook Franke is ex-roker. „Er wordt dan al snel gedacht: eigen schuld, dikke bult. Maar tabak is heel verslavend en dat maakt stoppen moeilijk. Een landelijke screening zou kunnen helpen om rokers veel meer bewust te maken van de gevaren ervan en de ernst van longkanker. Om zo een extra zetje geven om te stoppen.”

Kiezen voor het positieve

Voor Franke raken de behandelopties uitgeput. Hij hoopt mee te kunnen doen aan een eerste fase studie in het Erasmus MC voor een vorm van immuuntherapie. De looptijd is 28 maanden: kostbare tijd die het waard is om proberen te winnen. „Aan de kanker zelf kan ik niets veranderen. Maar ik kan wel de tijd die ik nog heb zo maximaal mogelijk benutten. Mijn vrouw en kinderen hebben recht op mij en niet alleen die rotziekte. Daarom kies ik ervoor om actief te blijven en zet ik me onder meer in voor het bevolkingsonderzoek. Anders is het klaar en kun je gelijk zes planken kopen.”

(Tekst: Karen Jochems)

NL-NON-1217

MSD, inventing for life

Levens redden en verbeteren, is onze missie. Al bijna honderd jaar is MSD in Nederland actief betrokken bij gezondheid voor mensen én dieren. Met geneesmiddelen en vaccins voor de behandeling van uitdagende ziekten die de wereld bedreigen.

MSD biedt innovatieve behandelingen voor een betere gezondheid van mensen en dieren. We houden ons toegewijd bezig met een betere toegang tot gezondheidszorg en zoeken naar nieuwe behandelingen voor ziektes waar nog geen antwoord op is. Onze activiteiten variëren van klinisch onderzoek en de productie en verpakking van medicijnen, tot het op de markt brengen van geneesmiddelen met bijbehorende ondersteunende diensten voor arts en patiënt.

Als grootste geneesmiddelenbedrijf van Nederland – met zo’n zesduizend medewerkers in Haarlem, Oss, Boxmeer en De Bilt – richten we ons op onderzoek naar het voorkomen en behandelen van ziekten die mensen en dieren bedreigen. Zoals kanker, infectieziekten (zoals hiv en ebola) en nieuwe dierziekten.

Meer informatie: www.msd.nl

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.