branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.
Sara Dubbeldam: ‘Het duurzaamste kledingstuk is het kledingstuk dat al in je kast hangt.’
Sara Dubbeldam: ‘Het duurzaamste kledingstuk is het kledingstuk dat al in je kast hangt.’ Yvette Wolterinck
Duurzaam wassen & drogen

‘Ik word blij van duurzame pioniers’

Met haar blogs op When Sara Smiles maakt modejournalist en influencer Sara Dubbeldam (35) de ingewikkelde wereld van sustainable fashion inzichtelijk. Omdat een duurzame mode- én levensstijl haar veel gelukkiger maakt.

„Vroeger was ik shopverslaafd. Wekelijks lag er een pakketje fast fashion op mijn deurmat. Duurzaamheid? Daar was ik niet mee bezig. Tot in van Bangladesh de gigantische kledingfabriek Rana Plaza instortte, waar een hoop van mijn favoriete merken hun kleding lieten maken. De wantoestanden waarover ik hoorde, schudden me wakker. Hier wilde ik helemaal niet aan meewerken. Ik daagde mezelf uit om me een maand te verdiepen in eerlijke, duurzame kleding. Toen ging er een wereld voor me open.”

Onafhankelijke informatie brengen

„Duurzame kleding is veel meer dan biologisch katoen, weet ik nu. Het gaat ook om arbeidsomstandigheden, kwaliteit, transport, dierenwelzijn, circulariteit en nog veel meer. Ik vond de uitkomsten van mijn zoektocht zo boeiend dat ik dacht: hier wil ik mensen in meenemen. Zodat we met z’n allen stappen kunnen zetten. Duurzame mode had op dat moment nog een geitenwollensokkenimago, maar er bleken heel vette duurzame merken te bestaan. Daar vertel ik over in mijn blogs en op Instagram.”

Blij van pioniers

„In het verlengde daarvan vertel ik ook over de merkanalyses die ik doe. Voor kleding geldt dat er een hoop merken zijn die zich duurzamer voordoen dan ze zijn. Ze gebruiken onterecht woorden als sustainable of fotograferen modellen in de natuur, om de suggestie van duurzaamheid te wekken. ‘Greenwashing’ wordt dit genoemd. Gelukkig zijn er andere merken die hartstikke goed uit mijn analyses naar voren komen. Ik word blij van duurzame pioniers en doe mijn aankopen het liefst bij hen.”

Tekst gaat verder onder de illustratie.

Richard Wouters/Axioma Communicatie.

Zuinig zijn

„Verder koop ik veel tweedehands en ben ik dol op vintage. Niets leuker dan schatgraven in een vintagewinkeltje en thuiskomen met een uniek pareltje. Maar de allerbelangrijkste – en goedkoopste! – tip die ik heb voor mensen die een duurzame garderobe willen opbouwen is: wees zuinig op dat wat je al hebt. Het duurzaamste kledingstuk is het kledingstuk dat al in je kast hangt. Laat het repareren als het stuk is en wees zorgvuldig met wassen en drogen.”

Duurzame innovaties

„Daarmee komen we bij een volgend hoofdstuk: duurzaam wassen en drogen. Wat zijn de opties anno nu? Toen ik me daarin verdiepte, kwam ik erachter dat Miele ontzettend veel doet aan duurzame innovatie en ik vind het mooi hoe duurzaamheid over de hele linie wordt aanpakt. Ook blijven onderdelen lang leverbaar. Dat laatste vind ik super; er is weinig waar ik zo van baal als wanneer ik iets moet weggooien dat in principe nog prima gemaakt had kunnen worden, maar waarvan geen onderdelen meer beschikbaar zijn.”

Geen halflege trommels

„Sowieso wassen mensen hun kleding veel te vaak. Spullen worden na één keer dragen al in de wasmand gegooid. Te veel wassen is onnodig belastend voor kleding. Hang het eens uit om te luchten, is dan ook mijn advies, of gebruik de stoomfunctie van je wasmachine, als je die hebt. Verder moet je natuurlijk geen halflege trommels laten draaien: zonde van het water en de energie. En wassen op dertig graden is voor kleding haast altijd warm genoeg. De meeste mensen gebruiken te veel wasmiddel. Ook dat is onnodig belastend voor zowel je kleding als het milieu.”

Automatisch doseersysteem

„Het is fijn dat er tegenwoordig wasmachines zijn die het je makkelijk maken om duurzaam met je kleding om te gaan. De nieuwe wasmachines van Miele bijvoorbeeld. Die hebben een automatisch doseringssysteem, zodat je altijd de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruikt én wasmiddel op het juiste moment in de wasbeurt wordt toegevoegd. Ook wordt de hoeveelheid water aangepast aan hoe vol de trommel is, waardoor zowel de milieu-impact, je verbruikskosten als de impact op je kleding tot een minimum worden beperkt.”

Misschien toch een droger?

„Ik heb geen droger, vooral omdat die vroeger bekend stond als een grote stroomverbruiker. Maar nu ik met de kinderen bijna dagelijks was en er in ons appartement van 58m2 constant een groot droogrek staat, overweeg ik er toch eentje. Tijdens mijn analyse ontdekte ik dat Miele tegenwoordig ook duurzame drogers heeft met een A+++ energielabel, die door lage temperaturen zelfs de meeste kledingstukken kan drogen. Ik had geen idee! Wellicht is dit toch iets voor ons.”

Comfort, gemak en plezier

„Op deze manier wordt duurzaam leven lekker makkelijk. En zo moet het ook, vind ik; we hoeven heus niet in te leveren op gemak, comfort en plezier. Ik krijg veel voldoening van mijn bewuste levensstijl. Dat ik niet meer meedoe met de ratrace van altijd meer en nieuw, zorgt voor een ongekende rust.”

Houd je kleding lang op z’n mooist!

Miele staat bekend om hun kwalitatieve, energiezuinige apparaten die lang meegaan. Als merk streven ze naar ‘Immer Besser’: voor de aarde, ons huis. Meer weten hoe je kleding zo lang mogelijk mooi kunt houden? Ga naar miele.nl

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.