branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.
Sander Gremmen van Crystal Clarity.
Sander Gremmen van Crystal Clarity. Foto Dik Nicolaï
Vitaliteit op de werkvloer

Gaat bootcamp tijdens lunchpauze te ver?

Meer dan de helft van de werknemers beweegt onvoldoende, blijkt uit onderzoek van TNO. Steeds meer organisaties doen er wat aan. Maar overdrijven kan ook.


Lichamelijk actieve werknemers functioneren beter en verzuimen 7 procent minder dan hun niet-actieve collega’s, blijkt uit het TNO-onderzoek. Alle reden om werknemers voldoende te laten bewegen en ontspannen, zowel privé als op het werk.
Maar dat moet wel met beleid, vindt Sander Gremmen. Met zijn bedrijf Crystal Clarity helpt hij werknemers beter gebruik te laten maken van hun energie, door een goede balans te vinden tussen spanning en herstel.

Bootcamp

Volgens Gremmen zijn de timing en de mate van intensiviteit belangrijke aandachtspunten bij lichamelijke activiteiten. “Bootcamp tijdens de lunchpauze helpt om je hoofd leeg te maken”, zegt Gremmen. “Maar na zo’n explosieve training is je energieniveau laag en heeft je lichaam tijd nodig te herstellen. Een lichtere vorm van sport zoals yoga is rond lunchtijd eigenlijk beter.
Vaak sporten mensen vrij laat op de avond intensief. De hartslag blijft hoog, waardoor de kans bestaat dat je daarna minder goed in slaap valt en de volgende dag een verminderde concentratie hebt op het werk. Voor de meeste mensen is het beste moment om te sporten net na werktijd.”

Gas- en rempedaal

Ontspanning is een belangrijke factor op de werkvloer. Een goede ademhaling brengt de nodige rust, waardoor werknemers beter presteren in een vergadering, tijdens een presentatie of een moeilijk gesprek met een klant.
“Bewust ademhalen beïnvloedt het autonoom zenuwstelsel. Binnen dat stelsel kent het lichaam een gas- en een rempedaal”, legt Gremmen uit. “Die zorgen ervoor dat we enerzijds genoeg energie hebben om te presteren en anderzijds om tot rust te komen.”
In de praktijk blijkt op veel moderne werkplekken het gaspedaal overactief doordat er steeds meer van werknemers wordt gevraagd. Dat ziet Gremmen terug in de onderzoeken die hij verricht. “We monitoren exact op welke momenten werknemers spanning ervaren en wanneer zij juist herstellen.”
Interessant is om de uitkomsten van de onderzoeken naast de agenda van de medewerker te leggen. “Zo blijkt soms dat het stressniveau hoog is tijdens een gesprek met de leidinggevende, of bijvoorbeeld achter het stuur in de file. In beide gevallen helpt acceptatie: het besef dat je druk maken niets verandert aan de situatie, geeft rust.” Deze inzichten zorgen voor een realistisch beeld en urgentiebesef.

Verbeterplan per individu

Het verbeterplan voor een betere energiebalans verschilt per individu, weet ook Anouk Ville, teamleider vertrouwenspersonen bij Lidl. In haar dagelijks werk houdt zij zich ook regelmatig bezig met projecten rond vitaliteit. “Ik sport veel, heb een drukke agenda en prop het liefst dertig uur in één dag. Mijn energieniveau stijgt als ik een goed gesprek voer, zo blijkt uit het onderzoek van Crystal Clarity. Daarom loop ik nu regelmatig naar een andere verdieping om met een collega te sparren. In de lunchpauze ga ik met collega’s een rondje wandelen. Mijn auto zet ik niet meer in de parkeergarage, maar een eindje verderop, zodat ik twee keer per dag een loopje heb. En ik pak vaker de trap.”
Deze kleine extra’s zorgen er, naast haar sportroutine, voor dat ze haar hoofd leeg kan maken. Het traject van Crystal Clarity wees uit dat ze goed bezig is, maar te weinig herstelt. “Idealiter nu nog wat vaker mindfulness inbouwen”, neemt Ville zich voor.

Ontlading

Uit ervaring weet Gremmen dat werknemers in een maand tijd al grote stappen kunnen zetten. Drie maanden is een goede termijn om gedragsverandering te realiseren. “Uiteindelijk wordt de technologie overbodig, omdat je leert luisteren naar de signalen van je lichaam. Dan voelen werknemers zélf aan als ze te veel doen en kunnen ze op basis daarvan andere keuzes maken. Bijvoorbeeld een inspirerend artikel lezen of een grappig filmpje kijken om het werk even los te laten, zo’n ontladingsmoment kan leiden tot veel herstel.”

Hoger doel

Het mooiste is natuurlijk als werknemers energie uit het werk halen. Daar is volgens Gremmen een hoger doel voor nodig, de ‘purpose’. “Iedere functie heeft leuke en minder leuke werkzaamheden. Als je weet waarvoor je iets doet, ervaar je minder stress. Dat zit hem vaak in hele praktische dingen die voldoening geven, zoals het blij maken van een klant of collega. Energieke werknemers zijn opener, lachen vaker en ervaren meer plezier in hun werk. Een grote vooruitgang in de hectische tijd waarin we leven.”

Maak het waar bij Lidl
Lidl ondersteunt haar medewerkers bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Naast fysieke gezondheid wordt ook aandacht besteed aan mentale veerkracht. Ben je benieuwd hoe medewerkers het werken bij Lidl ervaren? Bekijk de verhalen op www.werkenbijlidl.nl

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.