branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Jenny Badreddine van Career & Kids: 'Afspraken vastleggen is noodzakelijk om gelukkig te blijven in je leven en werk.'
Jenny Badreddine van Career & Kids: 'Afspraken vastleggen is noodzakelijk om gelukkig te blijven in je leven en werk.' Foto Dik Nicolaï
Ouderschap en carrière maken: valt dat te combineren?

Flexibele werkgevers denken mee

Een kind krijgen is een van de mooiste, maar ook meest levensveranderende gebeurtenissen. Ook op het werk vraagt de komst van een kind om aanpassingen. Hoe zorg je voor een goede werk-privébalans?


Het krijgen van een kind betekent voor vrouwen gelukkig allang niet meer het einde van een carrière. Bijna 60 procent van de moeders werkt na de geboorte van hun eerste kind evenveel uren als daarvoor, blijkt uit de Emancipatiemotor 2018 van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Toch is dat geen vanzelfsprekendheid: een op de drie jonge moeders werkt parttime en een op de tien geeft haar baan op.

Stoppen met werken

“Minder werken of stoppen met werken als er kinderen komen, lijkt voor veel vrouwen een logische beslissing,” zegt Jenny Badreddine van Career & Kids. Zij is trainer en coach op het gebied van werk-privébalans, werkstress en werkdruk.
“Vanwege traditionele genderstereotypen die in onze maatschappij zijn verankerd, krijgen vrouwen het idee dat een moeder thuis hoort te zijn bij haar kind, blijkt uit onderzoek – al is er natuurlijk ook zoiets als een moedergevoel dat hieraan bijdraagt,” constateert Badreddine. “Ook verdienen vrouwen over het algemeen nog altijd minder dan mannen, waardoor het voor veel stellen praktischer lijkt dat de vrouw uren inlevert. De helft van de jonge vaders levert één dag per week in; ‘papadag’ heet dat dan. Maar de zorg voor kinderen komt nog altijd vaker neer op vrouwen, die er naast hun werk dus min of meer een fulltimebaan bij krijgen.”

Flexibel opstellen

Om vrouwen te helpen bij het combineren van werk en gezinsleven, verzorgt Badreddine bij organisaties en bedrijven maternity coaching. Ze spreekt medewerkers tijdens hun zwangerschap om zich voor te bereiden op hun nieuwe levensfase en na afloop van hun verlof om de werk-privébalans te monitoren. “Ik adviseer vrouwen in een vroeg stadium de dialoog aan te gaan met hun partner: hoe verdelen we de zorgtaken, wat zijn de mogelijkheden op ons werk, wat verwachten we van onze carrière, waar willen we over vijf jaar staan? Daar afspraken over vastleggen is noodzakelijk om gelukkig te blijven in je leven en werk.”

Kind en carrière

De volgende stap die Badreddine aanraadt: een gesprek aangaan met de leidinggevende. Werkgevers doen er goed aan zich flexibel op te stellen en mee te denken, zegt ze. “Een bedrijf investeert in een werknemer, maar dat geldt ook andersom. Als iemand vanwege ouderschap zijn of haar uren tijdelijk anders wil indelen, minder uren wil werken of thuis wil werken, moeten werkgevers nagaan of ze dat kunnen faciliteren. Zo kunnen werknemers zich blijven inzetten voor het bedrijf, kunnen ze een kind opvoeden zoals zij dat willen en carrière maken, en wordt de man-vrouwdiversiteit binnen het bedrijf gestimuleerd.”

‘Het helpt als werkgevers vragen hoe het met jou gaat, en niet alleen met je resultaten’

Regelmatig evalueren na het zwangerschapsverlof is ook belangrijk, benadrukt Badreddine: “Werknemers die overlopen, adviseer ik kritisch te kijken naar alle ballen die ze in de lucht houden en zich te bedenken welke ballen ze tijdelijk kunnen laten vallen. Het helpt daarbij als werkgevers vragen hoe het met jou gaat, niet alleen hoe het met je resultaten gaat.”

Ondersteuning

Suzanne van de Glind, rayonmanager bij Lidl, maakte tijdens haar zwangerschap gebruik van maternity coaching van Career & Kids. Maternity coaching is bij Lidl onderdeel van het Kids en Carrière-programma, waartoe ook het sportprogramma Mom in balance behoort, bedoeld voor zwangeren en vrouwen die net een kindje hebben gekregen.
“Omdat er een hoop in mijn leven zou veranderen en ik mijn werk goed wilde blijven doen, leek het me prettig daar ondersteuning bij te krijgen. Ik kreeg praktische tips om mijn tijd efficiënt in te delen, vroeg aan collega’s die parttime werken hoe zij met hun tijd omgaan en besprak met mijn leidinggevende of flexibele werktijden en thuiswerken mogelijk waren. Ik begin nu soms iets later op het werk of begin al vroeg thuis, zodat ik mijn zoon naar het kinderdagverblijf kan brengen, en werk vaak ’s avonds nog even thuis als hij op bed ligt.”
(Tekst gaat verder na de foto)

Suzanne van de Glind, rayonmanager bij Lidl: ‘Ik begin nu soms iets later op mijn werk.’ Foto Ingmar Timmer

Ook wordt er rekening gehouden met Van de Glinds vrije woensdag. ”Afspraken waar ik veel voor moet voorbereiden worden bijvoorbeeld niet meteen op donderdagochtend gepland. Ik ben blij dat Lidl werknemers op deze manier ondersteunt. Zo blijven mensen met plezier naar hun werk gaan en wordt uitval voorkomen.”

Maak het waar bij Lidl

Lidl vindt het belangrijk dat de mensen die voor Lidl werken zichzelf kunnen zijn en kunnen doen waar zij goed in zijn. Bij Lidl werken mensen met diverse achtergronden met elkaar samen, met het doel om de klant zo goed mogelijk te bedienen. Ben je benieuwd wie er bij Lidl werken? Bekijk de verhalen op www.werkenbijlidl.nl

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.