branded content
branded content XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.
Wijnmaker Johan van de Velde van De Kleine Schorre.
Wijnmaker Johan van de Velde van De Kleine Schorre. Ester Gebuis
Hoe Zeeland inspireert

Hoe Zeeland ook druivenland werd

Wijn maken is arbeidsintensief en een vak voor geduldige, gepassioneerde telers. Eén hagelbui kan de oogst verpesten. Toch besloot Johan van de Velde in 2001 om vier druivenrassen in de kalkrijke Zeeuwse grond te plaatsen. “Voor topkwaliteit moet je van het begin tot het eind samenwerken met de natuur.”

Wat maakt een Zeeuws eiland als Schouwen-Duiveland zo geschikt om er wijn te maken? Dat heeft allereerst te maken met de grond. In Zeeland bestaat de bodem grotendeels uit zeeklei. De eilanden Schouwen en Duiveland lagen vroeger los van elkaar, met ertussen water genaamd de Gouwe. Dat water verdween rond de zeventiende eeuw, maar dankzij het oude rivierbed is de moederbodem ter hoogte van Dreischor veel dikker. Nu ligt er een kalkhoudende zavelgrond – een natuurlijk mengsel van zand en klei. Het water heeft veel schelpen in de bodem achtergelaten, wat zorgt voor een uitzonderlijk hoog kalkgehalte en een goede vochtdoorlatendheid. Druiven houden niet van natte voeten, maar het vocht zakt hier dus makkelijk de bodem in. Bovendien heeft de grond een hoge pH-waarde die de opname van spoorelementen makkelijker maakt – en die zijn juist voor druiven erg belangrijk voor een goede groei.

Een hele strijd

Voor de eerste druivenplant in de grond van De Kleine Schorre werd gestopt, had de familie Van de Velde nog een landbouwbedrijf dat spruitjes oogstte. “De naam Schouwen-D®uivenland bestond al ver voor we hadden bedacht welke druivenrassen we gingen aanplanten”, zegt Johan van de Velde lachend. Hij runt het familiebedrijf samen met zijn vriendin Paula. Na het planten, duurde het een aantal jaren voor de eerste bruikbare druiven konden worden geoogst. “Het is een hele strijd om druivenplanten op te bouwen tot druivenstokken die een goede oogst geven. Niet alleen het wortelgestel, maar ook de plant zelf moet sterk genoeg zijn. Het duurt wel tien jaar voor een druivenstok volwassen is.”

Minder oogst, meer extracten

Het weer vormt het grootste risico voor de druiven. Storm, hagel of veel regen kunnen een hele oogst verpesten. “Maar dat risico is in Zeeland wat kleiner”, zegt Van de Velde. “De zon schijnt hier meer dan in de rest van het land en de zonintensiteit is hoger; omdat de lucht die vanuit de zee komt schoner is, bereikt meer UV-straling de aarde.” Toch heeft de Kleine Schorre weleens dertig procent van de oogst verloren. “Maar minder oogst is niet altijd slechter; de extracten verspreiden zich dan vanuit de plant over minder druiven, waardoor die in de wijnen sterker zijn. Elk jaar is anders dus je moet het middelen over een jaar of tien – daar heeft elke wijnboer mee te maken.”

Topkwaliteit en duurzaamheid

Oktober is de oogstmaand. De druiven worden dan handmatig met hulp van vrijwilligers geplukt. Vervolgens worden ze uitgeperst, waarna de vergisting en rijping plaatsvindt. Het merendeel van de wijn wordt na een maand of acht gebotteld. “Je moet niet te hebberig zijn en soms in de zomer wat druiven wegknippen om de rest meer extract te geven en tot topkwaliteit te komen. Wij moeten het hebben van kwaliteit en duurzaamheid. Dat betekent van het begin tot het eind samenwerken met de natuur. Als planten sterk zijn, zijn ze minder gevoelig voor ziektes en groeien ze beter. Je hoeft dan geen kunstmest, bodemherbiciden of insecticide te gebruiken.”

Zeeuwse zilte zaligheden

In 2005 werden met een bescheiden oogst de eerste flessen gevuld. Inmiddels heeft de Kleine Schorre zo’n 45.000 wijnstokken op een wijngaard van tien hectare. Daar groeien de druivensoorten Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en Auxerrois. “Het gelijkmatige klimaat maakt ons gebied heel geschikt voor witte druivensoorten”, zegt Van de Velde. Van deze druivenrassen maakt hij zeven verschillende wijnen, waaronder een mousserende wijn – de Brut de Zélande – en een houtgerijpte wijn. “Onze vier druivenrassen passen goed bij de ‘Zeeuwse zilte zaligheden’. Bij oosterscheldekreeft en ‘de limousine’, oftewel de platte oester, past onze Pinot Gris heel mooi. Bij de creuse, de boller gevormde oester, en bij mosselen smaakt de Pinot Blanc beter. Kokkels hebben een zoetje en daar past de Auxerrois goed bij. De Rivaner is wat lichter en verfijnder van smaak en erg lekker bij noordzeekrab en garnaaltjes. En bij de wat vettere paling uit het Veerse Meer past de houtgerijpte Barrique heel goed.”

Wijnfeest

Om al die combinaties te proberen, heeft de Kleine Schorre een proeflokaal. “We organiseren wijncursussen en het Zeeuwse Wijnfeest, waar alle producten uit de omgeving te proeven zijn. In ons leven staat wijn nu eenmaal centraal”, zegt Van de Velde, die jaarlijks 70 tot 80 duizend flessen probeert te maken. Die worden geleverd aan horeca, betere wijnzaken én aan Air France-KLM, waar drie wijnen behoren tot de selectie van KLM World Businessclass. “Al dertien jaar op rij”, voegt hij trots toe. Voor wijnbouw heb je dus een lange adem nodig. En een heleboel passie.

Ontspannen verblijf met lokale lekkernijen
Midden in de natuur en toch omringd door cultuur en culinaire heerlijkheden; geen betere plek om van de Zeeuwse wijnen te genieten. LARGO Noordzee Resort Vlissingen ligt op de grens van het strand en Vlissingen, dé Zeeuwse stad voor liefhebbers van geschiedenis en architectuur. De nieuwe ‘beach-style’ duinlodges en de lichte, op het zuiden gerichte urban villa’s liggen op 250 meter van het zandstrand. Dichtbij het resort kunt u de Schouwen-D®uivenlandse wijnen proeven bij de mooie culinaire streekproducten van Restaurant Scherp in Middelburg. De Zeeuwse wijn is ook te koop bij wijnwinkel Vitanova in Vlissingen. Ga naar largo.nl om meer te lezen en zien over Noordzee Resort Vlissingen.

Tekst: Niels Christern

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van NRC.